Legislator Case Law & Legislation
III USK 63/24 AI generated

III USK 63/24 · Sąd Najwyższy

Case Number III USK 63/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny we Wrocławiu wyrokiem z dnia 22 czerwca 2023 r. oddalił apelację H. L. od wyroku Sądu Okręgowego we Wrocławiu z dnia 14 lutego 2022 r. w sprawie o wypłatę zawieszonej emerytury. W ten sposób utrzymano w mocy decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 17 sierpnia 2021 r., którą przyznano wnioskodawcy emeryturę, jednocześnie zawieszając jej wypłatę.Stan faktyczny nie był sporny między stronami. Wnioskodawca jest uprawniony do emerytury wojskowej oraz do emerytury z ubezpieczenia powszechnego; przy czym emerytura wojskowa jest świadczeniem wyższym w związku z czym, wypłata świadczenia przyznanego przez ZUS decyzją z dnia 17 sierpnia 2021 r. została zawieszona.Sąd Okręgowy oddalił odwołanie jako bezzasadne.

Legislator headnote

AI generated

art. 2 Konstytucji, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; III USK 63/24 · Sąd Najwyższy: Przywołano wreszcie rozstrzygającą tę kwestię uchwałę siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 15 grudnia 2021 r., sygn. akt III UZP 7/21 (OSNP 2022 nr 6, poz. 58).Ubezpieczony zaskarżył wyrok w całości wnosząc o uchylenie wyroku i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania ewentualnie o uchylenie zaskarżonego wyroku w całości oraz orzeczenie co do istoty sprawy. W skardze kasacyjnej zarzucono naruszenie prawa materialnego przez jego błędną wykładnię lub niewłaściwe zastosowanie (art. 95 ust. 1 ustawy emerytalnej). We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący wskazał, że jest ona oczywiście uzasadniona.

Keywords

AI generated
prohibition on accepting foreign pensions pension rights equalization increase of disability pension entitlement to supplementary benefits priority of rehabilitation over pension cumulative pension entitlement

Cited Legislation

AI generated
art. 2 Konstytucji
art. 3989 § 1 k.p.c
Brak jest podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.W myśl art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
W przyczynie kasacyjnej określonej w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 3989 § 2 k.p.c
Wobec jednoznacznej wykładni spornego przepisu w dotychczasowej praktyce orzeczniczej nie można stwierdzić, by skarga kasacyjna wniesiona od zgodnego z tą linią wyroku Sądu Apelacyjnego była oczywiście zasadna.Z uwagi na powyższe, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

III USK 63/24 POSTANOWIENIE Dnia 17 kwietnia 2024 r.Sąd Najwyższy w składzie: Prezes SN Piotr Prusinowski w sprawie z odwołania H. L.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału we Wrocławiu‎o wypłatę zawieszonej emerytury,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 17 kwietnia 2024 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu‎z dnia 22 czerwca 2023 r., sygn. akt III AUa 464/22, odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny we Wrocławiu wyrokiem z dnia 22 czerwca 2023 r. oddalił apelację H. L. od wyroku Sądu Okręgowego we Wrocławiu z dnia 14 lutego 2022 r. w sprawie o wypłatę zawieszonej emerytury. W ten sposób utrzymano w mocy decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 17 sierpnia 2021 r., którą przyznano wnioskodawcy emeryturę, jednocześnie zawieszając jej wypłatę.Stan faktyczny nie był sporny między stronami. Wnioskodawca jest uprawniony do emerytury wojskowej oraz do emerytury z ubezpieczenia powszechnego; przy czym emerytura wojskowa jest świadczeniem wyższym w związku z czym, wypłata świadczenia przyznanego przez ZUS decyzją z dnia 17 sierpnia 2021 r. została zawieszona.Sąd Okręgowy oddalił odwołanie jako bezzasadne.

Wnioskodawca zarzucił Sądowi Okręgowemu naruszenie art. 95 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2023 r., poz. 1251 ze zm., dalej jako: „ustawa emerytalna”) w związku z art. 7 ustawy z dnia 10 grudnia 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin (jednolity tekst: Dz.U. z 2023 r., poz. 1280 ze zm., dalej jako „ustawa zaopatrzeniowa”) w związku z art. 2 Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej przez ich niewłaściwe zastosowanie i oddalenie odwołania, w sytuacji gdy wnioskodawca, jako emeryt wojskowy, wnosił o odwieszenie prawa do emerytury z FUS, nie mogąc skorzystać z żadnych z odprowadzanych w trakcie pracy cywilnej składek emerytalnych.Sąd Apelacyjny przytoczył treść art. 7 ustawy zaopatrzeniowej oraz art. 95 ust. 1 ustawy emerytalnej.

Charakterystykę wskazanych przepisów podsumowano stwierdzeniem, że co do zasady w razie zbiegu uprawnień do emerytury z dwóch różnych systemów przysługuje tylko jedno świadczenie - wyższe lub wybrane przez zainteresowanego. Stwierdzono również, że wyjątek od reguły jednego świadczenia dotyczy przypadku obliczenia emerytury wojskowej dla żołnierza powołanego do służby wojskowej po raz pierwszy po 1 stycznia 1999 r. Przytaczając przykłady przypomniano następnie, że zagadnienie związane z prawem do pobierania jednego ze zbiegających się świadczeń emerytalno-rentowych zostało również omówione w orzecznictwie Sądu Najwyższego.

Przywołano wreszcie rozstrzygającą tę kwestię uchwałę siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 15 grudnia 2021 r., sygn. akt III UZP 7/21 (OSNP 2022 nr 6, poz. 58).Ubezpieczony zaskarżył wyrok w całości wnosząc o uchylenie wyroku i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania ewentualnie o uchylenie zaskarżonego wyroku w całości oraz orzeczenie co do istoty sprawy. W skardze kasacyjnej zarzucono naruszenie prawa materialnego przez jego błędną wykładnię lub niewłaściwe zastosowanie (art. 95 ust. 1 ustawy emerytalnej). We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący wskazał, że jest ona oczywiście uzasadniona.

W uzasadnieniu wniosku przytoczono stan faktyczny sprawy i pogląd Sądu Najwyższego dotyczący wykładni oczywistej zasadności skargi. Następnie przedstawiono poglądy skarżącego na temat istoty służby i różnicy między nią a pracą cywilną, konkludując, że „brak jest jakichkolwiek racjonalnych argumentów aby przejść do porządku dziennego nad faktem, iż wieloletnie odprowadzanie składek na emeryturę w Funduszu Ubezpieczeń Społecznych nie ma żadnego wpływu na sytuację materialną emeryta, nie może być w żaden sposób skonsumowane”.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Brak jest podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.W myśl art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.Ujęta w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. przesłanka ma miejsce wtedy, gdy zasadność podniesionych w niej zarzutów wynika prima facie, bez głębszej analizy prawnej.

Dotyczy to więc jedynie uchybień przepisom prawa materialnego albo procesowego, zarzucanym sądowi drugiej instancji, o charakterze elementarnym polegających w szczególności na oparciu rozstrzygnięcia na wykładni przepisu oczywiście sprzecznej z jednolitą i ugruntowaną jego wykładnią przyjmowaną w orzecznictwie i nauce prawa, na zastosowaniu przepisu, który już nie obowiązywał, względnie na oczywiście błędnym zastosowaniu określonego przepisu w ustalonym stanie faktycznym (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 6 listopada 2015 r., IV CSK 263/15, LEX nr 1940571).

Oczywiste jest przy tym tylko to, co można dostrzec bez potrzeby głębszej analizy czy przeprowadzenia dłuższych badań lub dociekań. Zarzucane uchybienia muszą zatem mieć kwalifikowany charakter i być dostrzegalne w sposób oczywisty dla przeciętnego prawnika (postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 12 grudnia 2000 r., V CKN 1780/00, OSNC 2001 nr 3, poz. 52; z dnia z 22 marca 2001 r., V CZ 131/00, OSNC 2001 nr 10, poz. 156). W przyczynie kasacyjnej określonej w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. nie chodzi o wskazanie naruszenia prawa przez sąd meriti, choćby oczywistego, co dotyczy zwłaszcza uchybień w sferze prawa procesowego, lecz o to, aby wykazane uchybienia sądu skutkowały wydaniem oczywiście nieprawidłowego orzeczenia. (postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 7 stycznia 2003 r., I PK 227/02, OSNP 2004 nr 13, poz. 230; z dnia 11 stycznia 2008 r., I UK 285/07, LEX nr 442743; z dnia 28 lutego 2012 r., I PK 157/11, LEX nr 1215115).

W rozpoznawanej sprawie skarżąca nie wykazała istnienia tak rozumianej przesłanki przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Zauważyć należy, że w uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący nie wskazał jakichkolwiek argumentów prawnych, świadczących o tym, dlaczego zarzucane uchybienia mają jego zdaniem kwalifikowany charakter. Ograniczono się jedynie do przedstawienia własnych poglądów na różnice między służbą i pracą poza służbą. Przedstawione poglądy mogą być zaczynem dyskusji de lege ferenda, jednak nie można im nadać jakiegokolwiek znaczenia prawnego w kontekście badanej przesłanki.Niezależnie od tego należy wskazać, że Sąd Najwyższy wypowiadał się już w kwestii reguły zbiegu zawartej w art. 95 ust. 1 ustawy emerytalnej.

Przede wszystkim należy przypomnieć uchwałę III UZP 7/21, zgodnie z którą ubezpieczonemu, który pozostawał w zawodowej służbie wojskowej przed dniem 2 stycznia 1999 r. i pobiera emeryturę wojskową wynoszącą 75% podstawy jej wymiaru obliczoną bez uwzględnienia okresów składkowych i nieskładkowych, z tytułu których jest uprawniony również do emerytury z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, wypłaca się jedno z tych świadczeń - wyższe lub wybrane przez niego. Również w najnowszym orzecznictwie Sąd Najwyższy stoi na stanowisku, że skoro systemowa wykładnia użytego w art. 95 ust. 2 ustawy emerytalnej zwrotu „z wyjątkiem przypadku, gdy emerytura wojskowa (...) została obliczona według zasad określonych w art. 15a albo 18e ustawy (zaopatrzeniowej)...” daje podstawę do przyjęcia, że ów wyjątek należy interpretować nie tylko przedmiotowo, to znaczy wyłącznie przez pryzmat zasad obliczania emerytury wojskowej wynikających z art. 15a albo 18e ustawy zaopatrzeniowej, ale także podmiotowo, co oznacza konieczność wzięcia pod uwagę adresatów tych przepisów.

To dla nich ustawodawca wprowadził bowiem (na przyszłość) możliwość równoczesnego pobierania emerytury wojskowej i emerytury powszechnej, odbierając im równocześnie prawo do wzrostu emerytury wojskowej z tytułu doliczenia stażu „cywilnego" i pozostawiając jednak taką samą możliwość (prawo wyboru) także dla żołnierzy powołanych do służby przed dniem 2 stycznia 1999 r., po spełnieniu (poczynając od dnia 1 stycznia 2025 r.) przesłanek określonych w art. 18i ustawy zaopatrzeniowej (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 10 stycznia 2024 r., II USK 321/22, LEX nr 3688690).

Wobec jednoznacznej wykładni spornego przepisu w dotychczasowej praktyce orzeczniczej nie można stwierdzić, by skarga kasacyjna wniesiona od zgodnego z tą linią wyroku Sądu Apelacyjnego była oczywiście zasadna.Z uwagi na powyższe, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. orzekł jak w sentencji. [SOP][ms] ‎