Legislator Case Law & Legislation
III USK 328/22 AI generated

III USK 328/22 · Sąd Najwyższy

Case Number III USK 328/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w Rzeszowie w sprawie z wniosku S. S. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o zwrot nienależnego świadczenia oddalił apelację organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego w Tarnobrzegu z dnia 27 sierpnia 2020 r., sygn. akt III U 216/20 zmieniającego zaskarżone decyzje: z dnia z dnia 12 marca 2020 r., nr […] i ustalającego, że S. S. nie ma obowiązku zwrotu pobranej emerytury rolniczej za okres od 1 października 2017 r. do 31 grudnia 2019 r.; z dnia 12 marca 2020 r., nr […] i ustalającego, iż S. S. nie ma obowiązku zwrotu pobranego jednorazowego świadczenia pieniężnego za 2019 r.Skargę kasacyjną złożył organ rentowy, zaskarżając wyrok w całości i zarzucając wyrokowi naruszenie przepisów prawa materialnego, tj. art. 84 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, przez jego błędną wykładnię i w konsekwencji ustalenie niezaistnienia po stronie wnioskodawczyni przesłanki wynikającej z tego przepisu, czyli świadomego wprowadzenia w błąd organu wypłacającego świadczenie co do okoliczności, warunkujących powstanie prawa do emerytury i jednorazowego świadczenia pieniężnego ubezpieczonej, skutkującego wystąpieniem po stronie ubezpieczonej obowiązkiem zwrotu nienależnie pobranego świadczenia emerytalnego i jednorazowego świadczenia, jako pobranego w złej wierze.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3983 § 3 k.p.c, art. 39813 § 2 k.p.c, art. 39313 § 2 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; III USK 328/22 · Sąd Najwyższy: Skarżący nie wykazał aby Sąd Apelacyjny dokonując analizy przepisów prawa materialnego, tj. art. 84 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych sposób jaskrawy naruszył przepisy prawa materialnego. Argumentacja prawna Sądów obu instancji znajduje odzwierciedlenie w licznym orzecznictwie Sądu Najwyższego. W prawie ubezpieczeń społecznych "świadczenie nienależnie pobrane", to nie tylko "świadczenie nienależne" (obiektywnie, np. wypłacane bez podstawy prawnej), ale także "nienależnie pobrane", a więc pobrane przez osobę, której można przypisać określone cechy dotyczące stanu świadomości (woli) lub określone działania (zaniechania; por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 30 września 2020 r., I UK 98/19, LEX nr 3067436).

Keywords

AI generated
pension overpayment setoff reapplication for disability pension repayment of unemployment benefits waiver of wage claims termination of pension misappropriation of salary deductions

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
Polemika skarżącego z oceną dowodów dokonaną przez Sąd Apelacyjny w kontekście świadomości wnioskodawczyni w zakresie wprowadzenia w błąd organu rentowego, prowadząca do zakwestionowania ustalonego przez Sąd stanu faktycznego sprawy, nie uzasadnia, w świetle art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 3989 § 1 k.p.c
Rozpoznanie skargi kasacyjnej następuje tylko z przyczyn kwalifikowanych, wymienionych w art. 3989 § 1 pkt 1-4 k.p.c.
art. 3983 § 3 k.p.c
W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżąca de facto wyłącznie polemizuje z ustaleniami faktycznymi i oceną dowodów dokonaną przez Sądy meriti, co zgodnie z art. 3983 § 3 k.p.c.
art. 39813 § 2 k.p.c
Do postępowania kasacyjnego nie należy rozstrzyganie sporów o ocenę dowodów ani o prawidłowość ustalenia stanu faktycznego sprawy, którym Sąd Najwyższy na podstawie art. 39813 § 2 k.p.c.
art. 39313 § 2 k.p.c
Sąd Najwyższy, co zostało zaznaczane powyżej, jest bowiem związany w postępowaniu kasacyjnym ustaleniami faktycznymi dokonanymi przez Sądy (art. 39313 § 2 k.p.c.).Z tych przyczyn Sąd Najwyższy na podstawie art.
art. 3989 § 2 k.p.c
39313 § 2 k.p.c.).Z tych przyczyn Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.
art. 39821 k.p.c
w związku z art. 39821 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
I UK 370/11
art. 4 ust. 1 i art. 5 ustawy z dnia 27 czerwca 2003 r. o rencie socjalnej w związku z art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (powoływanej dalej jako ustawa emerytalna) polegające na ich błędnej wykładni i niewłaściwym zastosowaniu poprzez przyjęcie, że wnioskodawca nie jest całkowicie niezdolny do pracy;
I PK 104/11
2 Wyrokiem z dnia 17 lutego 2011 r.
I UK 414/12
postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 30 listopada 2012 r., I UK 414/12, LEX nr 1675171).Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie spełnia warunków właściwych dla powołanej przez skarżącego przesłanki przedsądu.
I UK 98/19
Sygn. akt I UK 98/19 POSTANOWIENIE Dnia 7 listopada 2019 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Katarzyna Gonera w sprawie z odwołania J. L.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziałowi w Ł.‎o zwrot nienależnie wypłaconego zasiłku chorobowego,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 7 listopada 2019 r.,‎skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Ł.‎z dnia 4 lipca 2018 r., sygn. akt VIII Ua (…), przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania na rozprawie.
II UK 194/00
623; z dnia 9 marca 2012 r., 335/11, LEX nr 1212052; z dnia 27 stycznia 2011 r., II UK 194/00, LEX nr 786392; z dnia 20 maja 2004 r., II UK 385/03, OSNP 2005 nr 2, poz.
II UK 385/03
Wyrok z dnia 20 maja 2004 r.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

III USK 328/22 POSTANOWIENIE Dnia 25 października 2023 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Renata Żywicka w sprawie z odwołania S.S.‎od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego‎o zwrot świadczenia nienależnego,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 25 października 2023 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w Rzeszowie‎z dnia 2 czerwca 2022 r., sygn. akt III AUa 649/20, 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. zasądza od Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenie Społecznego na rzecz S.S. kwotę 1800 zł (jeden tysiąc osiemset złotych) wraz z odsetkami w wysokości odsetek ustawowych za opóźnienie za czas po upływie tygodnia od dnia doręczenia niniejszego wyroku do dnia zapłaty. [az]

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w Rzeszowie w sprawie z wniosku S. S. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o zwrot nienależnego świadczenia oddalił apelację organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego w Tarnobrzegu z dnia 27 sierpnia 2020 r., sygn. akt III U 216/20 zmieniającego zaskarżone decyzje: z dnia z dnia 12 marca 2020 r., nr […] i ustalającego, że S. S. nie ma obowiązku zwrotu pobranej emerytury rolniczej za okres od 1 października 2017 r. do 31 grudnia 2019 r.; z dnia 12 marca 2020 r., nr […] i ustalającego, iż S. S. nie ma obowiązku zwrotu pobranego jednorazowego świadczenia pieniężnego za 2019 r.Skargę kasacyjną złożył organ rentowy, zaskarżając wyrok w całości i zarzucając wyrokowi naruszenie przepisów prawa materialnego, tj. art. 84 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, przez jego błędną wykładnię i w konsekwencji ustalenie niezaistnienia po stronie wnioskodawczyni przesłanki wynikającej z tego przepisu, czyli świadomego wprowadzenia w błąd organu wypłacającego świadczenie co do okoliczności, warunkujących powstanie prawa do emerytury i jednorazowego świadczenia pieniężnego ubezpieczonej, skutkującego wystąpieniem po stronie ubezpieczonej obowiązkiem zwrotu nienależnie pobranego świadczenia emerytalnego i jednorazowego świadczenia, jako pobranego w złej wierze.

Skarżący wniósł o uchylenie wyroku Sądu Apelacyjnego w Rzeszowie z dnia 2 czerwca 2O22 r., sygn. akt III AUa 649/20 i orzeczenie co do istoty sprawy oraz zasądzenie od wnioskodawczyni na rzecz organu rentowego kosztów postępowania w pierwszej instancji, zasądzenie od wnioskodawczyni na rzecz organu rentowego kosztów postępowania w drugiej instancji oraz wynikłych z niniejszej skargi kasacyjnej według norm przepisanych, ewentualnie o uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy temu Sądowi do ponownego rozpoznania oraz rozstrzygnięcia o kosztach procesu w pierwszej i drugiej instancji oraz wynikłych z wniesienia skargi kasacyjnej.Wniosek o rozpoznanie skargi kasacyjnej organ rentowy oparł na przepisie art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., wskazując, że skarga kasacyjna w niniejszej sprawie jest oczywiście uzasadniona.

W ocenie uczestnika postępowania zaskarżonym orzeczeniem Sąd Apelacyjny w sposób oczywisty naruszył prawo, albowiem popełnił błąd w wykładni prawa, który jest wyraźnie widoczny bez pogłębionej analizy przepisów. Organ rentowy wskazał, że Sąd Apelacyjny w Rzeszowie w ślad za Sądem Okręgowym w Tarnobrzegu błędnie przyjął, iż analiza zebranego w sprawie materiału dowodowego nie wskazuje na możliwość przypisania S. S. złej wiary oraz świadomości pobierania świadczenia nienależnego.Odwołująca się wniosła o odmowę przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania oraz o zasądzenie od organu rentowego na jej rzecz zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego według norm przepisanych, a w przypadku przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania o oddalenie skargi kasacyjnej w całości i zasądzenie od organu rentowego na jej rzecz wnioskodawczyni zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego według norm przepisanych.W ocenie pozwanego zaskarżonym orzeczeniem Sąd Apelacyjny w sposób oczywisty naruszył prawo, albowiem popełnił błąd w wykładni prawa, który jest wyraźnie widoczny bez pogłębionej analizy przepisów.

Organ rentowy wskazał, że Sąd Apelacyjny w Rzeszowie w ślad za Sądem Okręgowym w Tarnobrzegu błędnie przyjął, iż analiza zebranego w sprawie materiału dowodowego nie wskazuje na możliwość przypisania S. S. złej wiary oraz świadomości pobierania świadczenia nienależnego. Analizując chronologię działań wnioskodawczyni w kontekście świadomości wprowadzenia w błąd organu rentowego, wskazał, iż wnioskiem z dnia 18.08.2017 r. S. S. wystąpiła do ZUS o ustalenie kapitału początkowego przedkładając świadectwa pracy za okres od 08.12.1976 r. do 31.07.1978 r. oraz świadectwo pracy za okres od 14.04.1980 r. do 06.05.1984 r.

Następnie w dniu 02.10.2017 r.- wystąpiła z wnioskiem do KRUS o ustalenie prawa do emerytury rolniczej, nie informując jednocześnie organu o wykonywaniu pracy na podstawie umowy o pracę, nie przedkładając i nie informując rolniczego organu rentowego o tym fakcie.Skarżąca wniosła o odmowę przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania oraz zasądzenie od uczestnika na jej rzecz zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego. W przypadku przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, wniosła o oddalenie skargi kasacyjnej w całości i zasądzenie od uczestnika na rzecz wnioskodawczyni zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego według norm przepisanych.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna służy realizacji interesu publicznego w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości. Funkcje postępowania kasacyjnego powodują, że wniosek o przyjęcie skargi do rozpoznania oraz jego uzasadnienie powinny koncentrować się na wykazaniu, iż w konkretnej sprawie zachodzą okoliczności przemawiające za interwencją Sądu Najwyższego. Rozpoznanie skargi kasacyjnej następuje tylko z przyczyn kwalifikowanych, wymienionych w art. 3989 § 1 pkt 1-4 k.p.c. i tylko w przypadku przekonania Sądu Najwyższego przez skarżącego, za pomocą jurydycznej argumentacji, że zachodzi publicznoprawna potrzeba rozstrzygnięcia sformułowanego w skardze zagadnienia prawnego przy jej merytorycznym rozpoznawaniu.Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, gdy w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący oparł na przesłance uregulowanej w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. Przesłanka ta nie została jednak spełniona.Sąd Najwyższy jednolicie przyjmuje, że odwołanie się do przesłanki z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. wymaga nie tylko powołania się na okoliczność, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona, ale również wykazania, iż przesłanka ta rzeczywiście zachodzi.

Oznacza to, że skarżący musi wskazać, w czym - w jego ocenie - wyraża się "oczywistość" zasadności skargi oraz podać argumenty wykazujące, że rzeczywiście skarga jest uzasadniona w sposób oczywisty. Sam zarzut naruszenia (nawet oczywistego) określonego przepisu (przepisów) nie prowadzi bowiem wprost do oceny, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Skarżący powinien więc w wywodzie prawnym wykazać kwalifikowaną postać naruszenia przepisów prawa materialnego lub procesowego polegającą na jego oczywistości, widocznej prima facie, przy wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 14 lipca 2005 r., III CZ 61/05, OSNC 2006 nr 4 poz. 75; z dnia 26 kwietnia 2006 r., II CZ 28/06, LEX nr 198531; z dnia 9 marca 2012 r., I UK 370/11, LEX nr 1215126; z dnia 1 stycznia 2012 r., I PK 104/11, LEX nr 1215774).

Ponadto przez oczywistą zasadność skargi kasacyjnej rozumie się sytuację, w której zaskarżone orzeczenie sądu drugiej instancji w sposób ewidentny narusza konkretne przepisy prawa. Zatem we wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, jak i w jego uzasadnieniu, niezbędne jest powołanie konkretnych przepisów prawa, z którymi wyrok sądu drugiej instancji jest w oczywisty sposób sprzeczny (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 30 listopada 2012 r., I UK 414/12, LEX nr 1675171).Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie spełnia warunków właściwych dla powołanej przez skarżącego przesłanki przedsądu.

Skarżący nie wykazał aby Sąd Apelacyjny dokonując analizy przepisów prawa materialnego, tj. art. 84 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych sposób jaskrawy naruszył przepisy prawa materialnego. Argumentacja prawna Sądów obu instancji znajduje odzwierciedlenie w licznym orzecznictwie Sądu Najwyższego. W prawie ubezpieczeń społecznych "świadczenie nienależnie pobrane", to nie tylko "świadczenie nienależne" (obiektywnie, np. wypłacane bez podstawy prawnej), ale także "nienależnie pobrane", a więc pobrane przez osobę, której można przypisać określone cechy dotyczące stanu świadomości (woli) lub określone działania (zaniechania; por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 30 września 2020 r., I UK 98/19, LEX nr 3067436).

Świadomość nienależności świadczenia może mieć źródło w pouczeniu udzielonym przez organ rentowy co do okoliczności powodujących konieczność zwrotu świadczenia bądź też może wynikać z zawinionego działania osoby, która spowodowała wypłatę świadczeń. Pogląd ten jest powszechnie podzielany w orzecznictwie. Przyjmuje się, że świadomym wprowadzeniem w błąd jest umyślne działanie świadczeniobiorcy, które ma postać zamiaru bezpośredniego lub zamiaru ewentualnego. W rozumieniu art. 84 ust. 2 pkt 2 ustawy systemowej, błąd stanowi następstwo świadomego działania pobierającego świadczenie, determinowanego wolą wywołania przekonania po stronie organu, że zostały spełnione warunki nabycia prawa do świadczenia lub świadczenia o określonej wysokości.

Błąd ten wiąże się zawsze z pierwotną wadliwością rozstrzygnięć organu rentowego lub odwoławczego, z etapem ustalania prawa do świadczeń, a jego istotną cechą konstrukcyjną, odróżniającą od innych uchybień, jest istnienie fałszywego wyobrażenia organu o stanie uprawnień ubezpieczonego, wywołanego na skutek świadomego zachowania osoby pobierającej świadczenie (zob. wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 16 grudnia 2008 r., OSNP 2010 nr 11-12, poz. 148; z dnia 5 kwietnia 2001 r., II UKN 309/00, OSNP 2003 nr 2, poz. 44; z dnia 8 stycznia 1999 r., II UKN 406/98, OSNAPiUS 2000 nr 5, poz. 196; z dnia 29 lipca 1998 r., II UKN 147/98, OSNAPiUS 1999 nr 14, poz. 471; z dnia 14 kwietnia 2000 r., II UKN 500/99, OSNAPiUS 2002 nr 20, poz. 623; z dnia 9 marca 2012 r., 335/11, LEX nr 1212052; z dnia 27 stycznia 2011 r., II UK 194/00, LEX nr 786392; z dnia 20 maja 2004 r., II UK 385/03, OSNP 2005 nr 2, poz. 25; z dnia 9 lutego 2017 r., II UK 699/15;

LEX nr 2255424).Podobnie w doktrynie przyjmuje się, że zarzut pobrania nienależnego świadczenia z ubezpieczenia społecznego może być podniesiony tylko wobec osoby, która otrzymała świadczenie bezpodstawnie, i to tylko wówczas, gdy osoba ta miała świadomość, że wypłacone świadczenie jej się nie należy (por. B. Gudowska: Zwrot nienależnie pobranych świadczeń z ubezpieczeń społecznych - część 1, PiZS 2011 nr 7, s. 18, część 2, PiZS 2011 nr 8 s. 28). Istotną cechą nienależnie pobranego świadczenia jest świadomość osoby pobierającej świadczenie co do nieprzysługiwania jej prawa do tego świadczenia w całości lub w części od początku jego pobierania albo w następstwie mających miejsce później zdarzeń.

Elementem decydującym o zakwalifikowaniu świadczenia jako nienależnie pobranego jest na gruncie ubezpieczeń społecznych świadomość osoby pobierającej świadczenie co do braku prawa do tego świadczenia. Kryterium istnienia świadomości wynika bądź z pouczenia dokonanego przez organ rentowy, bądź z niektórych zachowań samego ubezpieczonego takich jak: składanie fałszywych zeznań, posługiwanie się fałszywymi dokumentami, inne przypadki świadomego wprowadzania organu rentowego w błąd (por. K. Brzozowska, E. Dawidowska-Myszka:

Obowiązek zwrotu nienależnie pobranego świadczenia z ubezpieczenia społecznego, Przegląd Sądowy 2015 nr 7-8, s. 103). Wobec czego nie sposób przyjąć, że zaskarżony wyrok Sądu Apelacyjnego wydany został z rażącym naruszeniem przepisów prawa materialnego.Podnieść należy, że zasadą postępowania kasacyjnego jest związanie Sądu Najwyższego stanem faktycznym sprawy ustalonym w zaskarżonym orzeczeniu. Polemika skarżącego z oceną dowodów dokonaną przez Sąd Apelacyjny w kontekście świadomości wnioskodawczyni w zakresie wprowadzenia w błąd organu rentowego, prowadząca do zakwestionowania ustalonego przez Sąd stanu faktycznego sprawy, nie uzasadnia, w świetle art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

Stanowisko takie wyraził Sąd Najwyższy - Izba Cywilna w postanowieniu z dnia 29 grudnia 2021 r. wydanym w sprawie o sygn. akt I CSK 374/21 stwierdzając, że pod pretekstem kwalifikowania naruszenia prawa materialnego nie można zmierzać do podważenia dokonanej w sprawie oceny dowodów. W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżąca de facto wyłącznie polemizuje z ustaleniami faktycznymi i oceną dowodów dokonaną przez Sądy meriti, co zgodnie z art. 3983 § 3 k.p.c. uchyla się spod kontroli kasacyjnej.

Polemika z ustaleniami faktycznymi sądu drugiej instancji, chociażby pod pozorem błędnej wykładni lub niewłaściwego zastosowania określonych przepisów prawa materialnego, z uwagi na sprzeczność z przepisem art. 3983 § 3 k.p.c. jest a limine niedopuszczalna (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 12 czerwca 2006 r., IV CSK 100/06, LEX nr 1101306.; z dnia10 sierpnia 2006 r., V CSK 211/06, LEX nr 1102310; z dnia 20 stycznia 2016 r., II UK 292/15, LEX nr 2026233). Do postępowania kasacyjnego nie należy rozstrzyganie sporów o ocenę dowodów ani o prawidłowość ustalenia stanu faktycznego sprawy, którym Sąd Najwyższy na podstawie art. 39813 § 2 k.p.c. jest związany.

Sąd Najwyższy, nie jest sądem faktów, a wyłącznie sądem prawa. W zakresie jego ustawowych kompetencji nie mieści się korygowanie ustaleń faktycznych lub oceny materiału dowodowego dokonanego przez Sąd drugiej instancji (postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 30 października 2018 r., I UK 437/17, LEX nr 2570520). Sąd Najwyższy, co zostało zaznaczane powyżej, jest bowiem związany w postępowaniu kasacyjnym ustaleniami faktycznymi dokonanymi przez Sądy (art. 39313 § 2 k.p.c.).Z tych przyczyn Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, orzekając o kosztach postępowania kasacyjnego stosownie do 98 § 1 k.p.c. w związku z art. 39821 k.p.c. (G.Z.) [ał]