II UK 84/06 · Sąd Najwyższy
Legislator summary
AI generateddnia 18 lutego 2004 r. stwierdzającej niepodleganie ubezpieczeniom społecznym z tytułu zawarcia umowy o pracę z M. Z. prowadzącym przedsiębiorstwo budowlane
Legislator headnote
AI generatedart. 22 § 1 k.p, art. 58 k.c, art. 300 k.p, art. 233 § 1 k.p.c, art. 328 § 2 k.p.c, art. 6 k.c; II UK 84/06 · Sąd Najwyższy: dnia 18 lutego 2004 r. stwierdzającej niepodleganie ubezpieczeniom społecznym z tytułu zawarcia umowy o pracę z M. Z. prowadzącym przedsiębiorstwo budowlane
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedCited Case Law
AI generatedFull text
Sygn. akt II UK 84/06
WYROK
W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Dnia 17 października 2006 r.
Sąd Najwyższy w składzie :
SSN Jerzy Kuźniar (przewodniczący)
SSN Krystyna Bednarczyk
SSN Beata Gudowska (sprawozdawca)
w sprawie z odwołania M.R.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w E.
z udziałem zainteresowanego M. Z.
o ubezpieczenie społeczne,
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń
Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 17 października 2006 r.,
skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Apelacyjnego w G.
z dnia 17 listopada 2005 r., sygn. akt III AUa …/04,
uchyla
zaskarżony
wyrok
i
przekazuje
sprawę
Sądowi
Apelacyjnemu do ponownego rozpoznania i orzeczenia o
kosztach postępowania kasacyjnego.
Uzasadnienie
W odwołaniu od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w O. z
dnia 18 lutego 2004 r. stwierdzającej niepodleganie ubezpieczeniom społecznym z
tytułu zawarcia umowy o pracę z M. Z. prowadzącym przedsiębiorstwo budowlane
„M.”, M. R. podniosła, że w okresie od dnia 1 października do 31 października 2003
r. była zatrudniona i faktycznie wykonywała pracę sprzątaczki.
Sąd Okręgowy w E.wyrokiem z dnia 17 czerwca 2004 r. oddalił odwołanie
przyjmując, że wobec braku racjonalnych i uzasadnionych ekonomicznie powodów
zatrudnienia pracownika do sprzątania na okres jednego miesiąca oraz nie dając
wiary dowodom z zeznań świadków i wnioskodawczyni co do faktu świadczenia
pracy zgodnie z art. 22 § 1 Kodeksu pracy, wyłącznym celem zawarcia umowy o
pracę było uzyskanie przez ubezpieczoną prawa do wcześniejszej emerytury.
Apelację ubezpieczonej oddalił Sąd Apelacyjny w G. wyrokiem z dnia 17
listopada 2005 r. uznawszy trafność oceny Sądu pierwszej instancji co do tego, że
umowa o pracę nie została zawarta w celu faktycznej realizacji wynikającego z jej
treści stosunku pracy, lecz dla uzyskania statusu pracownika, a przez to prawa do
świadczenia emerytalnego. Zawarta umowa o pracę nie była pozorna, gdyż praca
była faktycznie wykonywana, jednak zawarto ją w celu obejścia prawa i z tego
powodu, jako bezwzględnie nieważna, nie mogła wywołać żadnych skutków także
w sferze ubezpieczenia społecznego.
Skargę kasacyjną od powyższego wyroku wniosła ubezpieczona, domagając
się jego zmiany albo uchylenia w całości i przekazania sprawy do ponownego
rozpoznania. Skarga została oparta na podstawie naruszenia przepisów prawa
materialnego – art. 22 § 1 k.p. w związku z art. 58 k.c. oraz w związku z art. 300
k.p. przez błędne przyjęcie faktu zawarcia umowy o pracę z zamiarem obejścia
prawa, a także art. 29 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i
rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst - Dz.U. z 2004 r. Nr
39, poz. 353 ze zm.) w związku z art. 67 § 1 i 32 Konstytucji przez odmowę
przyznania prawa do świadczenia emerytalnego, mimo spełnienia wszystkich
warunków do jego otrzymania, a ponadto przepisu art. 353 1 k.c. w związku z 67 § 1
Konstytucji przez niedozwoloną i godzącą w zasadę swobody kontraktowej
ingerencję sądu w stosunek prawny łączący strony. Ponadto w skardze kasacyjnej
postawiony został zarzut naruszenia art. 233 § 1 k.p.c. w związku z art. 328 § 2
k.p.c. prowadzącego do nieuzasadnionej odmowy wiarygodności zeznań części
świadków, a także art. 6 k.c. i art. 232 k.p.c. przez przerzucenie ciężaru dowodu na
ubezpieczoną.
Przyjęcie
skargi
kasacyjnej
do
rozpoznania
zostało
uzasadnione
koniecznością usunięcia z obrotu prawnego orzeczenia oczywiście naruszającego
konstytucyjną zasadę swobody wyboru pracy przez ograniczenie dostępu do
zabezpieczenia społecznego, mimo osiągnięcia wieku emerytalnego, oraz potrzebą
rozstrzygnięcia prawa sądu do ingerencji w zasadę swobody kontraktowej.
Sąd Najwyższy zważył co następuje:
W orzecznictwie Sądu Najwyższego ugruntowany jest pogląd, zgodnie z
którym o fikcyjności zgłoszenia do pracowniczego ubezpieczenia społecznego
świadczy tylko zamiar nawiązania stosunku ubezpieczenia społecznego bez
rzeczywistego wykonywania umowy o pracę (por. wyrok Sądu Najwyższego z 28
lutego 2001 r., II UK 244/00, OSNAPiUS 2002 nr 20, poz. 496). Potwierdzenie w
stanie faktycznym sprawy rzeczywistego wykonywania czynności wynikających z
umowy o pracę wyklucza więc uznanie zawartej umowy o pracę za nieważną ze
względu na jej pozorność.
Podstawą do stwierdzenia nieważności umowy może być jednak również
uznanie jej za czynność prawną podjętą w celu obejścia ustawy – art. 58 k.c., w
związku z czym należy wyraźnie zaznaczyć, że czynnością podjętą w celu obejścia
ustawy jest tylko taka czynność, która zmierza do osiągnięcia skutku zakazanego
przez prawo. Nie wymaga potwierdzenia, że cel zawarcia umowy o pracę w postaci
uzyskania świadczeń z ubezpieczenia społecznego nie jest sprzeczny z ustawą
(por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 4 sierpnia 2005 r., II UK 320/04, OSNP 2006
nr 7-8, poz. 122), a także że stronom umowy o pracę, na podstawie której
rzeczywiście były wykonywane obowiązki i prawa płynące z tej umowy, nie można
przypisać działania w celu obejścia ustawy (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia
25 stycznia 2005 r., II UK 141/04, OSNP 2005 nr 15, poz. 235). O zamiarze
obejścia prawa nie świadczy także zawarcie umowy o pracę na okres jednego
miesiąca. Sąd Najwyższy, w sprawach dotyczących uzyskania prawa do
wcześniejszej emerytury wskutek krótkotrwałych okresów zatrudnienia stwierdzał
jednoznacznie, że zawarcie umowy o pracę na krótko przed osiągnięciem wieku
uprawniającego do uzyskania wcześniejszej emerytury i rozwiązanie tej umowy
wkrótce po osiągnięciu tego wieku, nie może być uznane za działanie podjęte w
celu obejścia prawa, jeżeli praca była faktycznie świadczona, a świadczenie to było
przez pracodawcę odbierane (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 5 października
2005 r., I UK 32/05, niepublikowany). Rozstrzygnął także, że sąd pracy nie ma
potrzeby ustalania istnienia ekonomicznego i organizacyjnego uzasadnienia dla
zatrudnienia pracownika gdy ustalił, że praca była świadczona w warunkach
określonych w art. 22 k.p. (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 2 marca 2006, I
UK 222/05, niepublikowany).
Prowadzi to do orzeczenia, jak w sentencji (art. 39815 § 1 k.p.c.).