Legislator Case Law & Legislation
II UK 51/08 AI generated

II UK 51/08 · Sąd Najwyższy

Case Number II UK 51/08
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

Społecznych we Wrocławiu przyznał wnioskodawczyni prawo do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy na czas od 31 marca 2006 r. do 1 września 2007 r. Na materialnego - art. 57 i 58 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z

Legislator headnote

AI generated

art. 39814 k.p.c; II UK 51/08 · Sąd Najwyższy: wymagany okres składkowy i nieskładkowy może być obliczany z całego okresu aktywności zawodowej. Tym samym w przypadku osób spełniających przesłanki z art.

Keywords

AI generated
art. 39814 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 39814 k.p.c
po myśli art. 39814 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Wyrok z dnia 13 października 2008 r.

II UK 51/08

Przepis art. 7 pkt 5a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. Nr 162, poz. 1118 ze zm.;

obecnie jednolity tekst: Dz.U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227) stanowiący, że okresami nieskładkowymi są przypadające przed nabyciem prawa do emerytury lub

renty okresy niewykonywania pracy z powodu opieki nad dzieckiem w wieku

do lat 4 w granicach do 3 lat na każde dziecko oraz łącznie bez względu na

liczbę dzieci do 6 lat, nie przesądza o kolejności zaliczania tych okresów do

stażu ubezpieczeniowego przy ustalaniu prawa do renty.

Przewodniczący SSN Józef Iwulski, Sędziowie: SN Roman Kuczyński (sprawozdawca), SA Halina Kiryło.

Sąd Najwyższy, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 13 października 2008 r. sprawy z wniosku Renaty K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń

Społecznych-Oddziałowi w W. o rentę z tytułu niezdolności do pracy, na skutek

skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu z

dnia 8 listopada 2007 r. [...]

o d d a l i ł skargę kasacyjną.

Uzasadnienie

Wyrokiem z dnia 26 marca 2007 r. Sąd Okręgowy-Sąd Pracy i Ubezpieczeń

Społecznych we Wrocławiu przyznał wnioskodawczyni prawo do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy na czas od 31 marca 2006 r. do 1 września 2007 r. Na

skutek apelacji strony pozwanej - organu rentowego - zarzucającej naruszenie prawa

materialnego - art. 57 i 58 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z

Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. Nr 162, poz. 1118 ze zm.) ze względu

na brak spełnienia przesłanki w postaci zgromadzenia przez wnioskodawczynię wy-

maganych prawem okresów składkowych, Sąd Apelacyjny nie znalazł podstaw do

zmiany zaskarżonego wyroku i oddalił apelację.

Podstawę takiego rozstrzygnięcia stanowiły ustalenia faktyczne, z których wynikało, iż wnioskodawczyni (urodzona 30 września 1968 r.) w okresie ostatniego

dziesięciolecia od dnia powstania niezdolności do pracy (1 września 1994 r. do 1

września 2004 r.) udokumentowała 5-letni okres składkowy i nieskładkowy. Do

okresu składkowego Sąd zaliczył: zatrudnienie w B.C. Sp. z o.o. (od 22 maja 2000 r.

do 31 grudnia 2003 r., tj. 3 lata 7 miesięcy i 9 dni); pobieranie zasiłku dla bezrobotnych (od 28 stycznia 2004 r. do 27 lipca 2004 r., tj. 6 miesięcy), co łącznie stanowiło

okres 4 lat, 1 miesiąca i 9 dni. Brakujący staż ubezpieczeniowy stanowił okres nieskładkowy przypadający w tym dziesięcioleciu z tytułu opieki nad dzieckiem do 4

roku życia, tj. okres opieki nad synem Dominikiem urodzonym 29 maja 1992 r. w

czasie od 1 września 1994 r. do 29 maja 1996 r. ograniczony do 1/3 okresów składkowych, tj. 16 miesięcy, co łącznie wynosiło 5 lat 6 miesięcy i 9 dni okresów składkowych i nieskładkowych. Mając powyższe na uwadze Sądy orzekające w tej sprawie stwierdziły, że ubezpieczona spełniła przesłanki z art. 57 ust. 1 pkt 2 w związku z

art. 58 ust. 1 pkt 5 oraz art. 7 pkt 5a powołanej ustawy, skoro w ostatnim 10-leciu od

daty złożenia wniosku posiadała pięcioletni staż ubezpieczeniowy (okres od 13

stycznia 1995 r. do 13 stycznia 2005 r.) w rozmiarze 5 lat 4 miesięcy i 24 dni, w tym 4

lata 1 miesiąc i 9 dni okresów składkowych i 1 rok, 3 miesiące i 25 dni okresów nieskładkowych.

Skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego wniósł organ rentowy, zaskarżając go w całości. Zarzucił naruszenie prawa materialnego przez błędną wykładnię przepisów art. 5 ust. 2 i art. 7 pkt 5a w związku z art. 57 pkt 2 i art. 58 ust. 1

pkt 5 i ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu

Ubezpieczeń Społecznych, polegającą na przyjęciu nieprawidłowej zasady obliczania

okresów nieskładkowych ubezpieczonej.

W uzasadnieniu skargi organ rentowy wskazał na potrzebę rozstrzygnięcia

wątpliwości prawnych dotyczących zasad stosowania przepisów art. 5 ust. 2 w

związku z art. 7 pkt 5a i art. 57 pkt 2 oraz art. 58 ust. 1 pkt 5 i ust. 2 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, w sytuacji gdy przedłożone

dowody wskazują jednoznacznie, że okresy opieki nad dziećmi w rozmiarze ograniczonym do 1/3 udowodnionych okresów składkowych przypadają przed dziesięcioleciem poprzedzającym powstanie niezdolności do pracy i zgłoszenie wniosku o usta-

lenie prawa o renty. Istnieje zatem potrzeba wskazania przez Sąd Najwyższy, czy

jest możliwe z punktu widzenia powołanych wyżej przepisów ustawy dowolne wybranie okresu opieki spośród kilku okresów niewykonywania pracy z powodu opieki nad

dzieckiem do lat 4 w granicach do 3 lat na każde dziecko, czy też przyjąć należy kolejność kalendarzową, wynikającą z dat urodzenia dzieci. Jeżeli zatem przepis art. 7

pkt 5a ustawy stanowi zasadę, że okresy opieki ustala się na każde dziecko i okres

ten jest ograniczony barierą wiekową, którą jest 4 rok życia dziecka oraz przyjętą

przez ustawodawcę liczbą 6 lat, to tym samym nie można było pominąć przy obliczaniu okresów nieskładkowych okresu opieki nad pierwszym dzieckiem wnioskodawczyni i urodzenia przez nią łącznie czworga dzieci, a przyjęcie okresu opieki nad

dzieckiem ostatnio urodzonym, na które ze względu na ograniczenie do 6-ciu lat

okresu opieki nie może już być uwzględniony jako okres nieskładkowy.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna okazała się nieuzasadniona. Przepis art. 57 pkt 2 ustawy o

emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych określa jako jeden z

warunków przyznania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy posiadanie wymaganego okresu składkowego i nieskładkowego. Zgodnie z art. 58 ust. 1 wymagany okres zatrudnienia oznacza określoną liczbę lat w zależności od tego, w jakim

wieku osoba ubiegająca się o przyznanie renty stała się niezdolna od pracy. Dla

osób, których niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej trzydziestu lat, okres

ten wynosi 5 lat, z zawartym w ust. 2 tego przepisu zastrzeżeniem, że okres ten

powinien przypadać w ciągu ostatniego dziesięciolecia przed zgłoszeniem wniosku o

rentę lub przed dniem powstania niezdolności do pracy. Dla osób, które stały się niezdolne do pracy po ukończeniu 30 lat, określony w art. 57 pkt 2 wymóg oznacza posiadanie pięcioletniego okresu składkowego i nieskładkowego w określonym przedziale czasowym, natomiast okresy składkowe i nieskładkowe przypadające w innym

przedziale czasowym nie są brane pod uwagę przy ustalaniu prawa. Właśnie ze

względu na ten dodatkowy warunek dotyczący wyłącznie okresu pięcioletniego, wymaganego od osób, u których niezdolność do pracy powstała powyżej 30 roku życia

(por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 2 grudnia 2004 r., I UK 56/04, OSNP 2005 nr

12, poz. 178) wymagany okres składkowy i nieskładkowy należy obliczać jedynie z

dziesięcioletniego okresu aktywności zawodowej. Dlatego tylko w stosunku do pozo-

stałych kategorii osób wymienionych w ust. 1 pkt 1, 2, 3, 4 przepisu art. 58 ustawy,

wymagany okres składkowy i nieskładkowy może być obliczany z całego okresu aktywności zawodowej. Tym samym w przypadku osób spełniających przesłanki z art.

58 ust. 1 pkt 5 ustawy należy okresy niewykonywania pracy z powodu sprawowania

opieki (art. 7 pkt 5-7 ustawy) wiązać z okresem dziesięciolecia przed zgłoszeniem

wniosku. W niniejszej sprawie okresem niewykonywania pracy przez wnioskodawczynię z powodu sprawowania opieki wpisującym się w dziesięciolecie wyznaczone

art. 58 ust. 2 ustawy był okres opieki nad synem Dominikiem (urodzonym 29 maja

1992 r.) w czasie od 1 września 1994 r. do 29 maja 1996 r. (art. 7 pkt 5a ustawy).

Argumenty organu rentowego przedstawione w skardze w postaci twierdzenia,

że „nie można było pominąć przy obliczaniu okresów nieskładkowych okresu opieki

nad pierwszym dzieckiem wnioskodawczyni i urodzenia przez nią łącznie czworga

dzieci a przyjęcie okresu opieki nad dzieckiem ostatnio urodzonym, na które ze

względu na ogranicznik 6 lat okres opieki nie może już być uwzględniony jako okres

nieskładkowy”, w ocenie składu orzekającego nie zasługują na poparcie.

Po pierwsze, przepis art. 7 pkt 5a ustawy - stanowiący, że okresami nieskładkowymi są przypadające przed dniem nabycia prawa do emerytury lub renty okresy

niewykonywania pracy z powodu opieki nad dzieckiem w wieku do lat 4 w granicach

do 3 lat na każde dziecko oraz łącznie bez względu na liczbę dzieci do 6 lat - nie

przesądza o kolejności zaliczania tych okresów do stażu ubezpieczeniowego przy

ustalaniu prawa do renty. Po drugie, w niniejszej sprawie okresy opieki nad wcześniej urodzonymi dziećmi ubezpieczonej nie były uwzględniane przy ustalaniu stażu

ubezpieczeniowego zgodnie z dyspozycją art. 57 ust. 1 pkt 2 w związku z art. 58 ust.

pkt 5a oraz ust. 2 ustawy, tym samym okresy opieki w granicach do 3 lat na każde

dziecko oraz łącznie bez względu na liczbę dzieci do 6 lat, nie zostały „wyczerpane”.

Po trzecie, przyjęcie stanowiska organu rentowego dyskryminowałoby ubezpieczonych posiadających wiele dzieci w porównaniu z ubezpieczonymi mającymi jedno

dziecko urodzone w dziesięcioletnim okresie wymienionym w art. 58 ust 2 ustawy,

skoro wcześniejsze urodzenie dzieci tej kategorii ubezpieczonych, dla których nabycie prawa do renty uzależnione byłoby od spełnienia warunków wskazanych w art. 57

ust. 1 pkt 2 w związku z art. 58 ust. pkt 5a oraz ust. 2 ustawy, powodowałoby niemożność uwzględnienia okresu nieskładkowego z tytułu opieki nad kolejnym dzieckiem urodzonym w dziesięcioleciu przed zgłoszeniem wniosku o rentę lub przed

dniem powstania niezdolności do pracy.

Z tych wszystkich względów należało oddalić skargę i orzec jak w sentencji,

po myśli art. 39814 k.p.c.