Legislator Case Law & Legislation
II CSK 475/18 AI generated

II CSK 475/18 · Sąd Najwyższy

Case Number II CSK 475/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 26 stycznia 2018 r. Sąd Okręgowy w Ł. oddalił apelację pozwanej Towarzystwa Ubezpieczeń […] S.A. w W. od wyroku Sądu Rejonowego w Ł. z dnia 28 czerwca 2017 r. zasądzającego od pozwanej, jako ubezpieczyciela odpowiedzialności cywilnej G. S., na rzecz powódki I. Z. kwotę 55.388 zł z ustawowymi odsetkami w związku ze szkodą wyrządzoną przez ubezpieczoną w trakcie wykonywania umowy pośrednictwa w obrocie nieruchomościami. W motywach rozstrzygnięcia wyjaśnił, że ubezpieczenie pośrednika od odpowiedzialności cywilnej ma charakter obowiązkowy dla osób prowadzących działalność w zakresie pośrednictwa, posiadających licencję zawodową.

Legislator headnote

AI generated

art. 415 k.c, art. 822 § 1 k.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3984 § 2 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3983 § 3 k.p.c; II CSK 475/18 · Sąd Najwyższy: Zaznaczył, że ubezpieczyciel pobierał składki ubezpieczeniowe, a zatem traktował umowę, jako skutecznie zawartą. Ponadto nie uchylił się od złożonego oświadczenia woli w przedmiocie zawarcia umowy ubezpieczenia. Podkreślił Sąd, że nawet gdyby umowa ubezpieczenia dotknięta była sankcją nieważności to powództwo zasługiwałoby na uwzględnienie na podstawie art. 415 k.c., skoro pozwany nie dochował należytej staranności, nie weryfikując czy G. S. posiada licencję pośrednika obrotu nieruchomościami, a przez objęcie jej ochroną ubezpieczeniową uwiarygodnił działalność ubezpieczonej w stosunku do potencjalnych klientów narażając ich na szkody.Orzeczenie to zostało zaskarżone skargą kasacyjną przez pozwaną.

Keywords

AI generated
liability of the insurer absence of insurer liability insurance occupation admission to health insurance practice insurance qualification requirement undue insurance benefit

Cited Legislation

AI generated
art. 415 k.c
Podkreślił Sąd, że nawet gdyby umowa ubezpieczenia dotknięta była sankcją nieważności to powództwo zasługiwałoby na uwzględnienie na podstawie art. 415 k.c., skoro pozwany nie dochował należytej staranności, nie weryfikując czy G.
art. 822 § 1 k.c
art. 3989 § 1 k.p.c
Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3984 § 2 k.p.c
Cel wymagania określonego w art. 3984 § 2 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
Oparcie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na przesłance wymienionej w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 3983 § 3 k.p.c
W orzecznictwie Sądu Najwyższego przyjęto, że przewidziane w art. 3983 § 3 k.p.c.
art. 233 § 1 k.p.c
wyłączenie zarzutów nie mogących stanowić podstawy kasacyjnej dotyczy obok art. 233 § 1 k.p.c., także przepisów regulujących tak zwane bezdowodowe ustalanie faktów, czyli art.
art. 3983 § 1 pkt 2 k.p.c
W skardze kasacyjnej brak jednak zarzutów podniesionych w ramach drugiej podstawy kasacyjnej (art. 3983 § 1 pkt 2 k.p.c.).

Cited Case Law

AI generated
AI generated
I Ca 30/14
Powód C. B. (1)wniósł o zasądzenie od (...) S.A. w W.kwoty 66.520,87 zł z odsetkami ustawowymi od dnia wniesienia pozwu oraz zasądzenie kosztów procesu według norm przepisanych z tytułu umowy ubezpieczenia kredytu gotówkowego. Pozwane (...). w W.wniosło o oddalenie powództwa i zasądzenie kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego w wysokości dwukrotności norm przepisanych wskazując, że powód nie ma legitymacji czynnej do wystąpienia z roszczeniem, albowiem stronami umowy z dnia 10 listopada 2008r. był (...) S.A.- jako ubezpieczający i jednocześnie uprawniony do wystąpienia z roszczeniem o wypłatę świadczenia do ubezpieczyciela i pozwany – jako ubezpieczyciel. Nadto powód – w ocenie strony przeciwnej - nie przedstawił decyzji ZUS, wykazującej, że jest on osobą trwale i całkowicie niezdolną do pracy.
II CSKP 179/22
Powód W. W. wniósł o zasądzenie od pozwanego N. Spółki Akcyjnej w W. kwoty 80 000 zł z ustawowymi odsetkami od 21 października 2013 r., a w toku procesu rozszerzył żądanie pozwu do 500 000 zł. Wyrokiem z 13 września 2016 r. Sąd Okręgowy w K. oddalił powództwo.Wyrokiem z 9 sierpnia 2017 r. Sąd Apelacyjny w (…) zmienił zaskarżony wyrok w ten sposób, że uwzględnił rozszerzone powództwo. Na skutek skargi kasacyjnej pozwanego Sąd Najwyższy wyrokiem z 31 stycznia 2019 r. uchylił wyrok Sądu Apelacyjnego i przekazał sprawę do ponownego rozpoznania oraz rozstrzygnięcia o kosztach postępowania kasacyjnego.
II Ca 684/18
Wyrokiem z dnia 4 czerwca 2018 roku, Sąd Rejonowy w Bełchatowie, po rozpoznaniu sprawy z powództwa B.
II CSKP 486/22
Powód Przedsiębiorstwo R., Spółka jawna w M.
II CSKP 1557/22
Powód M.S. wniósł o zasądzenie od T. S.A. w W. kwoty 200.000 zł z ustawowymi odsetkami od 26 października 2016 r.Pozwany T. S.A. w W. wniósł o oddalenie powództwa. Wyrokiem z 3 lipca 2018 r. Sąd Okręgowy w Warszawie zasądził od pozwanego na rzecz powoda kwotę 200.000 zł z ustawowymi odsetkami od 29 marca 2017 r. i oddalił powództwo o zapłatę odsetek za okres wcześniejszy.Sąd Okręgowy ustalił, że 9 marca 2013 r. M.S. prowadząc pojazd marki […]. spowodował wypadek, w wyniku którego śmierć poniosły dwie dziewczynki. Prawomocnym wyrokiem Sądu Okręgowego Warszawa - Praga w Warszawie z 15 czerwca 2015 r., zmienionym wyrokiem Sądu Apelacyjnego w Warszawie z 24 maja 2016 r., powód skazany został na karę […] lat pozbawienia wolności, a ponadto zasądzone zostały od niego na rzecz każdego z rodziców zmarłych dziewczynek zadośćuczynienia pieniężne w wysokości po 50.000 zł, tj. w łącznej kwocie 200.000 zł.Powód był przez pozwanego ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II CSK 475/18 POSTANOWIENIE Dnia 13 marca 2019 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Monika Koba w sprawie z powództwa I. Z.‎przeciwko Towarzystwu Ubezpieczeń […] Spółce Akcyjnej w W.‎o zapłatę,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 13 marca 2019 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej strony pozwanej od wyroku Sądu Okręgowego w Ł.‎z dnia 26 stycznia 2018 r., sygn. akt III Ca […], odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 26 stycznia 2018 r. Sąd Okręgowy w Ł. oddalił apelację pozwanej Towarzystwa Ubezpieczeń […] S.A. w W. od wyroku Sądu Rejonowego w Ł. z dnia 28 czerwca 2017 r. zasądzającego od pozwanej, jako ubezpieczyciela odpowiedzialności cywilnej G. S., na rzecz powódki I. Z. kwotę 55.388 zł z ustawowymi odsetkami w związku ze szkodą wyrządzoną przez ubezpieczoną w trakcie wykonywania umowy pośrednictwa w obrocie nieruchomościami. W motywach rozstrzygnięcia wyjaśnił, że ubezpieczenie pośrednika od odpowiedzialności cywilnej ma charakter obowiązkowy dla osób prowadzących działalność w zakresie pośrednictwa, posiadających licencję zawodową.

Nie oznacza to jednak, że osoba prowadząca tego rodzaju działalność, która nie uzyskała licencji nie może być objęta ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej, choć nie będzie to wówczas ubezpieczenie obowiązkowe a dobrowolne. Sąd Okręgowy podzielił stanowisko Sądu Rejonowego, że gdy już przy zawarciu umowy pośrednik nie posiada licencji zawodowej, to obowiązek weryfikacji tej okoliczności obciąża ubezpieczyciela, który ma prawo udzielić ochrony ubezpieczeniowej, nawet jeśli osoba, która chce uzyskać stosowne ubezpieczenie licencji nie posiada.

Zaznaczył, że ubezpieczyciel pobierał składki ubezpieczeniowe, a zatem traktował umowę, jako skutecznie zawartą. Ponadto nie uchylił się od złożonego oświadczenia woli w przedmiocie zawarcia umowy ubezpieczenia. Podkreślił Sąd, że nawet gdyby umowa ubezpieczenia dotknięta była sankcją nieważności to powództwo zasługiwałoby na uwzględnienie na podstawie art. 415 k.c., skoro pozwany nie dochował należytej staranności, nie weryfikując czy G. S. posiada licencję pośrednika obrotu nieruchomościami, a przez objęcie jej ochroną ubezpieczeniową uwiarygodnił działalność ubezpieczonej w stosunku do potencjalnych klientów narażając ich na szkody.Orzeczenie to zostało zaskarżone skargą kasacyjną przez pozwaną.

Wnosząc o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazała, że zachodzi oczywista zasadność skargi, ponieważ Sąd Okręgowy dopuścił się rażącego i dostrzegalnego w sposób oczywisty dla przeciętnego prawnika naruszenia art. 827 § 1 w zw. z art. 822 § 1 k.c. oraz w zw. z art. 11 ust. 2 w zw. z art. 4 ‎pkt 4 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (jedn. tekst: Dz. U. z 2018, poz. 473), co w konsekwencji doprowadziło do wydania błędnego wyroku, gdyż pozwana była wolna od odpowiedzialności wobec wyrządzenia szkody przez ubezpieczającą G.

S. umyślnie, co zostało potwierdzone prawomocnym wyrokiem Sądu Rejonowego w Ł. z dnia 31 marca 2015 r. wydanym w sprawie V K […], co powinno być znane Sądowi Okręgowemu z urzędu, skoro parę miesięcy przed wydaniem zaskarżonego wyroku rozpoznawał apelację w innej sprawie, w której okoliczność ta była podniesiona w uzasadnieniach wyroków Sądów pierwszej i drugiej instancji. Celem wykazania tej okoliczności do skargi kasacyjnej skarżąca dołączyła kopię wyroków z uzasadnieniami. Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Skarga kasacyjna jest nadzwyczajnym środkiem zaskarżenia, którego rozpoznanie przez Sąd Najwyższy musi być uzasadnione względami o szczególnej doniosłości, wykraczającymi poza indywidualny interes skarżącego, a mającymi swoje źródło w interesie publicznym.

Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Sąd Najwyższy w ramach przedsądu bada tylko wskazane w skardze kasacyjnej okoliczności uzasadniające jej przyjęcie do rozpoznania, a nie podstawy kasacyjne i ich uzasadnienie.

Cel wymagania określonego w art. 3984 § 2 k.p.c. może być osiągnięty tylko przez powołanie i uzasadnienie istnienia przesłanek o charakterze publicznoprawnym, które będą mogły stanowić podstawę oceny skargi kasacyjnej pod kątem przyjęcia jej do rozpoznania. Oparcie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na przesłance wymienionej w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. wymaga wykazania niewątpliwej, widocznej prima facie, bez konieczności głębszej analizy, sprzeczności orzeczenia z zasadniczymi i nie podlegającymi różnej wykładni przepisami albo jego wydania w wyniku oczywiście błędnej, widocznej bez głębszej analizy prawniczej wykładni lub niewłaściwego zastosowania prawa.

Natomiast skarżący przedstawiając, jako okoliczność uzasadniającą rozpoznanie skargi kasacyjnej „oczywiste naruszenie prawa” powinien wykazać kwalifikowany charakter tego naruszenia (por. m.in. postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 8 marca 2002 r., I PKN 341/01, OSNP 2004, nr 6, poz. 100 i z dnia 10 stycznia 2003 r., V CZ 187/02, OSNC 2004, nr 3, poz. 49). Skonfrontowanie zaskarżonego orzeczenia z uzasadnieniem wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie pozwala na stwierdzenie, by spełniona została przesłanka oczywistej zasadności skargi, o której mowa wyżej.

Skarżąca nie uwzględniła, że w postępowaniu kasacyjnym Sąd Najwyższy jest związany podstawą faktyczną zaskarżonego orzeczenia, a podstawą skargi nie mogą być zarzuty dotyczące ustaleń faktycznych i oceny dowodów (art. 3983 § 3 i 39813 § 2 k.p.c.). W orzecznictwie Sądu Najwyższego przyjęto, że przewidziane w art. 3983 § 3 k.p.c. wyłączenie zarzutów nie mogących stanowić podstawy kasacyjnej dotyczy obok art. 233 § 1 k.p.c., także przepisów regulujących tak zwane bezdowodowe ustalanie faktów, czyli art. 228, 229 i 230 k.p.c. Oczywista zasadność skargi nie może zatem polegać na naruszeniu przepisów, które usuwają się spod kontroli kasacyjnej (por. m.in. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 30 czerwca 2006 r., V CSK 146/06, nie publ. oraz wyroki Sądu Najwyższego z dnia 10 stycznia 2008 r., IV CSK 404/07, nie publ., z dnia 5 lutego 2014 r., V CSK 140/13, nie publ., i z dnia 9 października 2014 r., I CSK 544/14, OSNC-ZD 2016, nr 1, poz. 4).

Związanie Sądu Najwyższego ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę zaskarżonego orzeczenia nie oznacza niemożności skutecznego zakwestionowania ustalonego przez sąd stanu faktycznego. Może to nastąpić przez powołanie się na takie naruszenie przepisów postępowania, których ostateczną konsekwencją jest błędne ustalenie stanu faktycznego, a które nie należą do kategorii błędnej oceny dowodów, ani też błędnego wnioskowania. W skardze kasacyjnej brak jednak zarzutów podniesionych w ramach drugiej podstawy kasacyjnej (art. 3983 § 1 pkt 2 k.p.c.).

Ponadto w postępowaniu kasacyjnym nie jest dopuszczalne powoływanie nowych faktów i dowodów (art. 39813 § 2 k.p.c.), jak to czyni skarżąca dołączając do skargi kasacyjnej odpisy wyroków mających wykazywać pominiętą przez Sąd Okręgowy okoliczność skazania ubezpieczonej za oszustwo na szkodę osób korzystających z jej pośrednictwa w obrocie nieruchomościami (k. 198 - 228).Ubocznie dostrzeżenia wymaga, że podstawą rozstrzygnięcia była także odpowiedzialność deliktowa pozwanej, jako podmiotu prowadzącego profesjonalną działalność na rynku ubezpieczeń, wynikająca z zawarcia umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej - której funkcją jest przede wszystkim ochrona osób trzecich - bez weryfikacji czy ubezpieczona posiada licencję pośrednika obrotu nieruchomościami, co spowodowało uwiarygodnienie działalności ubezpieczonej w stosunku do potencjalnych klientów narażając ich na szkody, której to podstawy swojej odpowiedzialności pozwana nie objęła ani zarzutami skargi kasacyjnej, ani wnioskiem o przyjęcie skargi do rozpoznania.Z przytoczonych względów Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, nie znajdując też okoliczności, które w ramach przedsądu jest obowiązany brać pod uwagę z urzędu. aj