Legislator Case Law & Legislation
I USK 122/26 AI generated

I USK 122/26 · Sąd Najwyższy

Case Number I USK 122/26
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 17 marca 2023 r. Sąd Rejonowy w Radomiu oddalił odwołania A.M. od dwóch decyzji z dnia 2 grudnia 2020 r. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Radomiu odmawiających wnioskodawcy prawa do zasiłku chorobowego oraz prawa do świadczenia rehabilitacyjnego.Sąd Okręgowy w Radomiu wyrokiem z dnia 20 czerwca 2024 r., VI Ua 14/23 zmienił zaskarżony wyrok w ten sposób, że: w pkt a) ustalił wnioskodawcy prawo do świadczenia rehabilitacyjnego z tytułu wypadku przy pracy, b) ustalił wnioskodawcy prawo do zasiłku chorobowego za okres od dnia 28 kwietnia 2020 r. do dnia 27 października 2020 r. z tytułu wypadku przy pracy, c) zasądził od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Radomiu na rzecz wnioskodawcy kwotę 360 zł tytułem zwrotu kosztów procesu za pierwszą instancję (pkt I.); zasądził od organu rentowego na rzecz wnioskodawcy kwotę 240 zł tytułem zwrotu kosztów procesu za drugą instancję.W skardze kasacyjnej od powyższego wyroku organ rentowy zarzucił naruszenie:

Legislator headnote

AI generated

art. 227 k.p.c, art. 278 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3984 § 2 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; I USK 122/26 · Sąd Najwyższy: Sąd Rejonowy w Radomiu oddalił odwołania A.M. od dwóch decyzji z dnia 2 grudnia 2020 r. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Radomiu odmawiających wnioskodawcy prawa do zasiłku chorobowego oraz prawa do świadczenia rehabilitacyjnego.Sąd Okręgowy w Radomiu wyrokiem z dnia 20 czerwca 2024 r., VI Ua 14/23 zmienił zaskarżony wyrok w ten sposób, że: w pkt a) ustalił wnioskodawcy prawo do świadczenia rehabilitacyjnego z tytułu wypadku przy pracy, b) ustalił wnioskodawcy prawo do zasiłku chorobowego za okres od dnia 28 kwietnia 2020 r. do dnia 27 października 2020 r. z tytułu wypadku przy pracy, c) zasądził od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Radomiu na rzecz wnioskodawcy kwotę 360 zł tytułem zwrotu kosztów procesu za pierwszą instancję (pkt I.); zasądził od organu rentowego na rzecz wnioskodawcy kwotę 240 zł tytułem zwrotu kosztów procesu za drugą instancję.W skardze kasacyjnej od powyższego wyroku organ rentowy zarzucił naruszenie:

Keywords

AI generated
reinstatement of disability benefits claim for insurance benefits vocational rehabilitation concept of occupational disease recovery of work capacity repayment of unemployment benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 227 k.p.c
art. 278 § 1 k.p.c
art. 3989 § 1 k.p.c
Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3984 § 2 k.p.c
Skarga kasacyjna nie zawiera również uzasadnienia wniosku o jej przyjęcie do rozpoznania.Wypada przypomnieć, że wniosek o przyjęcie skargi do rozpoznania i jego uzasadnienie (art. 3984 § 2 k.p.c.) podlegają rozpoznaniu na etapie tzw.
art. 3989 § 2 k.p.c
3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy postanowił zgodnie z art. 3989 § 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated
VII Ua 89/23
Sąd Rejonowy dla Warszawy Pragi-Południe w Warszawie VI Wydział Pracyi Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 20 października 2023 roku zmienił zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...)Oddział w W. z dnia 2 listopada 2022 roku, znak: (...), w ten sposób, że przyznał A. O. prawo do świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 30 września 2022 roku do 28 grudnia 2022 roku. Podstawę rozstrzygnięcia stanowiły następujące ustalenia i rozważania Sądu Rejonowego: A. O. była niezdolna do pracy w okresie od 3 czerwca 2022 roku do 29 września 2022 roku.
III USK 88/21
Sąd Okręgowy w L. V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 28 listopada 2019 r., w sprawie V Ua (…) po rozpoznaniu apelacji ubezpieczonej A.M., zmienił wyrok Sądu Rejonowego w L. z 4 września 2019 r., w sprawie IV U (…) w ten sposób, że zmienił dwie decyzje Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w L. z dnia 10 kwietnia 2019 r. w ten sposób, że przyznał jej prawo do zasiłku chorobowego za okres od 26 stycznia do 16 marca 2019 r. oraz prawo do zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego tj. od 6 marca 2019 r. do 4 marca 2020 r. oraz zmienił decyzję z dnia 12 kwietnia 2019 r. i przyznał jej prawo do zasiłku chorobowego za okres od 8 sierpnia 2018 r. do 25 stycznia 2019 r., stwierdzając, że nie jest ona zobowiązana do zwrotu pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 49.946,98 zł.Wyrok ten zaskarżył skargą kasacyjną organ rentowy w całości.
V U 47/20
Ubezpieczony M. K. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z dnia 29 kwietnia 2020 r., znak: 370000/RW/00032644 domagając się jej zmiany poprzez przyznanie prawa do zasiłku chorobowego za okres od 24 września 2019 r. do 7 stycznia 2020 r. w wysokości 100% podstawy wymiaru tj. z ubezpieczenia wypadkowego.
VII Ua 79/15
C. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddziału w W. z 26 sierpnia 2013 r. znak: (...)/2013, którą organ rentowy przyznał odwołującemu się prawo do świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 21 stycznia 2013 r. do 20 kwietnia 2013 r. w wysokości 90% podstawy wymiaru, od 21 kwietnia 2013 r. do 19 lipca 2013 r. w wysokości 75% podstawy wymiaru. Złożył on również odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddziału w W. z 15 listopada 2013 r., znak: (...)/2013/ZAS, którą organ rentowy odmówił odwołującemu się prawa do świadczenia rehabilitacyjnego za okres od 20 lipca 2013 r. Zarządzeniem z 18 czerwca 2014 r. Sąd Rejonowy połączył sprawy wszczęte z obu odwołań.
II USK 250/21
Wyrokiem z dnia 23 października 2019 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

I USK 122/26 POSTANOWIENIE Dnia 20 stycznia 2026 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Renata Żywicka w sprawie z odwołania A.M.‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Radomiu‎o zasiłek chorobowy i świadczenie rehabilitacyjne z tytułu wypadku przy pracy,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 20 stycznia 2026 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego w Radomiu z dnia 20 czerwca 2024 r., sygn. akt VI Ua 14/23, odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania. [i.t.]

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 17 marca 2023 r. Sąd Rejonowy w Radomiu oddalił odwołania A.M. od dwóch decyzji z dnia 2 grudnia 2020 r. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Radomiu odmawiających wnioskodawcy prawa do zasiłku chorobowego oraz prawa do świadczenia rehabilitacyjnego.Sąd Okręgowy w Radomiu wyrokiem z dnia 20 czerwca 2024 r., VI Ua 14/23 zmienił zaskarżony wyrok w ten sposób, że: w pkt a) ustalił wnioskodawcy prawo do świadczenia rehabilitacyjnego z tytułu wypadku przy pracy, b) ustalił wnioskodawcy prawo do zasiłku chorobowego za okres od dnia 28 kwietnia 2020 r. do dnia 27 października 2020 r. z tytułu wypadku przy pracy, c) zasądził od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Radomiu na rzecz wnioskodawcy kwotę 360 zł tytułem zwrotu kosztów procesu za pierwszą instancję (pkt I.); zasądził od organu rentowego na rzecz wnioskodawcy kwotę 240 zł tytułem zwrotu kosztów procesu za drugą instancję.W skardze kasacyjnej od powyższego wyroku organ rentowy zarzucił naruszenie:

1. art. 6 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 30 października 2002r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych, 2. art. 18 ust. 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, 3. art. 18 ust. 3 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, 4. art. 227 k.p.c., 5. art. 278 § 1 k.p.c. Przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący uzasadnił jej oczywistą zasadnością.Mając na uwadze powyższe skarżący wniósł o uchylenie wyroku Sądu Okręgowego w Radomiu, zmianę skarżonego wyroku co do punktu 1 lit. c i punktu 2 poprzez orzeczenie zwrotu od wnioskodawcy na rzecz organu rentowego zasądzonej skarżonym wyrokiem i wypłaconej przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Radomiu ubezpieczonemu kwoty odpowiednio 180 zł (dotyczącej świadczenia rehabilitacyjnego za pierwszą instancję) i 120 zł (dotyczącej kwoty świadczenia rehabilitacyjnego za drugą instancję) oraz o zasądzenie wnioskodawcy na rzecz organu rentowego kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego należnych w postępowaniu przed Sądem Najwyższym.Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna ubezpieczonej nie kwalifikuje się do przyjęcia jej do merytorycznego rozpoznania. Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. W związku z tym wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania powinien wskazywać, że zachodzi przynajmniej jedna z okoliczności wymienionych w powołanym przepisie, a jego uzasadnienie zawierać argumenty świadczące o tym, że rzeczywiście, biorąc pod uwagę sformułowane w ustawie kryteria, istnieje potrzeba rozpoznania skargi przez Sąd Najwyższy.Wniesiona w sprawie skarga kasacyjna zawiera wniosek o przyjęcie jej do rozpoznania z uwagi na jej oczywistą zasadność (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.).

Nie można jednak uznać, że skarżący wykazał istnienie przesłanek przyjęcia skargi do rozpoznania określonych we wskazanym przepisie.Wykazanie podnoszonej w skardze oczywistej zasadności skargi kasacyjnej (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.) - jako przyczyny przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania - wymaga przedstawienia tego, w czym wyraża się "oczywista zasadność" skargi oraz argumentacji wykazującej, że rzeczywiście skarga jest oczywiście uzasadniona. Podczas gdy dla uwzględnienia skargi wystarczy, że jej podstawa jest usprawiedliwiona, to dla przyjęcia skargi do rozpoznania - z uwagi na jej oczywistą zasadność w rozumieniu art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. - niezbędne jest wykazanie kwalifikowanej postaci naruszenia przepisów prawa materialnego lub procesowego, polegającej na jego oczywistości widocznej prima facie, przy wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej, bez potrzeby wchodzenia w szczegóły, czy dokonywania pogłębionej analizy tekstu wchodzących w grę przepisów i doszukiwania się ich znaczenia.

W judykaturze podkreśla się, że przesłanką przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania nie jest oczywiste naruszenie konkretnego przepisu prawa materialnego lub procesowego, lecz sytuacja, w której naruszenie to spowodowało wydanie oczywiście nieprawidłowego orzeczenia. Sam zarzut naruszenia (nawet oczywistego) określonego przepisu (przepisów) nie prowadzi wprost do oceny, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona (postanowienia Sądu Najwyższego z: 16 kwietnia 2025 r., I CSK 685/25, LEX nr 3854399; 3 czerwca 2025 r., II USK 191/24, Lex nr 3881666; 3 listopada 2025 r., III USK 151/24, LEX nr 3938651; 10 grudnia 2025 r., I CSK 1245/25, LEX nr 3974826).Postulowana we wniosku "oczywista zasadność" skargi kasacyjnej nie została sprecyzowana we wskazaniu konkretnego przepisu prawa, z którego naruszeniem skarżący wiązałby wystąpienie sugerowanej przyczyny przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania określonej w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., ani też żadnej argumentacji na poparcie tego wniosku.

Skarga kasacyjna nie zawiera również uzasadnienia wniosku o jej przyjęcie do rozpoznania.Wypada przypomnieć, że wniosek o przyjęcie skargi do rozpoznania i jego uzasadnienie (art. 3984 § 2 k.p.c.) podlegają rozpoznaniu na etapie tzw. "przedsądu", natomiast przytoczone podstawy kasacyjne i ich uzasadnienie oceniane są dopiero po przyjęciu skargi kasacyjnej do rozpoznania, w trakcie jej merytorycznego rozpoznawania. Oba te elementy muszą być więc przez skarżącego wyodrębnione, oddzielnie przedstawione i uzasadnione. Sąd Najwyższy w ramach "przedsądu" bada tylko wskazane w skardze okoliczności uzasadniające przyjęcie jej do rozpoznania, a nie podstawy kasacyjne i ich uzasadnienie (postanowienia Sądu Najwyższego z: 16 maja 2008 r., I UK 16/08, LEX nr 818572; 19 listopada 2024 r., I PSK 142/23, LEX nr 3788187).Stwierdzając, że nie zachodzą przyczyny przyjęcia skargi, określone w art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy postanowił zgodnie z art. 3989 § 2 k.p.c. [i.t.][SOP]‎