Legislator Case Law & Legislation
I UK 114/18 AI generated

I UK 114/18 · Sąd Najwyższy

Case Number I UK 114/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 22 sierpnia 2017 r. Sąd Apelacyjny w […] oddalił apelację I. C. od wyroku Sądu Okręgowego w P. z dnia 3 czerwca 2016 r. w sprawie przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziałowi w . o rentę z tytułu niezdolności do pracy.Skargę kasacyjną oparto na podstawie naruszenia przepisów postępowania, które to uchybienie miało istotny wpływ na wynik sprawy: art. 386 § 2 k.p.c. w zw. z art. 47714a k.p.c. poprzez niezastosowanie tych przepisów i oddalenie apelacji skutkujące utrzymaniem w mocy zaskarżonego wyroku Sądu pierwszej instancji, pomimo niedopuszczalności drogi sądowej w tej sprawie skutkującej nieważnością postępowania, co powinno znaleźć swoje odzwierciedlenie w uchyleniu przez Sąd Apelacyjny w […] wyroku Sądu Okręgowego w P. z dnia 3 czerwca 2016 r. w sprawie VI U […] i poprzedzającej go decyzji Prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w W. z dnia 4 marca 2013 r. i przekazaniu sprawy temu organowi do ponownego rozpoznania.Skarżąca wniosła o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na podstawie art. 3989 § 1 pkt 3 k.p.c. albowiem w sprawie zachodzi nieważność postępowania.

Legislator headnote

AI generated

art. 386 § 2 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 3 k.p.c, art. 139 k.p, art. 1 Konstytucji, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c; I UK 114/18 · Sąd Najwyższy: Brak jest podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.W myśl art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.W rozpoznawanej sprawie we wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżąca wskazała na zachodzącą w sprawie nieważność postępowania (art. 3989 § 1 pkt 3 k.p.c.).

Keywords

AI generated
pension revision retroactivity of disability pension cessation of disability benefits waiver of wage claims suspension of insurance benefits occupational disability pension

Cited Legislation

AI generated
art. 386 § 2 k.p.c
o rentę z tytułu niezdolności do pracy.Skargę kasacyjną oparto na podstawie naruszenia przepisów postępowania, które to uchybienie miało istotny wpływ na wynik sprawy: art. 386 § 2 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 3 k.p.c
i przekazaniu sprawy temu organowi do ponownego rozpoznania.Skarżąca wniosła o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na podstawie art. 3989 § 1 pkt 3 k.p.c.
art. 139 k.p
Skarżąca wskazała na naruszeniu przez organ rentowy art. 139 k.p.a.
art. 1 Konstytucji
Skarżąca wskazała na naruszeniu przez organ rentowy art. 139 k.p.a.
art. 3989 § 1 k.p.c
Brak jest podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.W myśl art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
Przesłanka przedsądu, o której mowa w art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.
art. 180 § 1 k.p
sposobów rozpoznania odwołania przez sąd nie przewidziano stwierdzania nieważności decyzji organu rentowego, nawet przy odpowiednim stosowaniu art. 180 § 1 k.p.a.
art. 47714 k.p.c
Z określonych w art. 47714 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
I PK 59/16
Sąd Okręgowy w P. wyrokiem z dnia 13 sierpnia 2015 r. oddalił apelację powoda M. Z. od wyroku Sądu Rejonowego w B. z dnia 29 października 2014 r. (mocą którego oddalono jego powództwo przeciwko P. Spółce Akcyjnej w R. o przywrócenie do pracy i wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy) i zasądził od powoda na rzecz pozwanego kwotę 60 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego za drugą instancję.Powyższy wyrok został zaskarżony skargą kasacyjną powoda. Skargę oparto na podstawie naruszenia przepisów prawa materialnego - art. 52 § 1 pkt 1 k.p. Ponadto skargę kasacyjną oparto na podstawie naruszenia przepisów postępowania: 1/ art. 235 § 1 k.p.c. w związku z art. 316 § 1 k.p.c.; 2/ art. 382 k.p.c. w związku z art. 233 § 1 k.p.c.; 3/ art. 382 k.p.c. w związku z art. 227 k.p.c.; 4/ art. 385 k.p.c. Skarżący wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku Sądu drugiej instancji w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania oraz zasądzenie od pozwanego na rzecz skarżącego kosztów postępowania według norm przepisanych z uwzględnieniem kosztów zastępstwa procesowego za obie instancję oraz w postępowaniu kasacyjnym.
II CSK 10/16
Wnioskodawca B. F. wniósł skargę kasacyjną od postanowienia Sądu Okręgowego w S. z dnia 27 listopada 2014 r. dotkniętą brakiem polegającym na nieuzasadnianiu wniosku o przyjęcie skargi do rozpoznania, a więc niespełniającą wymagania określonego w art. 3984 § 2 k.p.c. W wykonaniu wezwania do usunięcia tego braku, wnioskodawca wniósł pismo procesowe, w którym stwierdził, że doszło do popełnienia błędu na etapie postępowania apelacyjnego i przebiegu postępowania przed tym Sądem przez pominięcie dowodów zgłoszonych jeszcze przed Sądem I instancji.
V CSK 518/15
Zgodnie z art. 3984 § 2 k.p.c., skarga kasacyjna powinna zawierać wniosek o przyjęcie jej do rozpoznania oraz uzasadnienie wniosku. Uzasadnienie to nie może poprzestawać na odwołaniu się do uzasadnienia podstaw kasacyjnych, lecz musi obejmować wyodrębnioną argumentację jurydyczną przekonującą, że powołana przez skarżącego przesłanka w sprawie zachodzi. W wypadku, gdy strona skarżąca twierdzi, że jej skarga jest oczywiście uzasadniona, powinna przedstawić argumentację prawną, wyjaśniającą w czym ta oczywistość się wyraża oraz uzasadnić to twierdzenie, przy uwzględnieniu, że „oczywistość" skargi to jej zasadność ewidentna, niewątpliwa, możliwa do stwierdzenia bez głębszej analizy (por. m.in. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 14 lipca 2005 r., III CZ 61/05, OSNC 2006, nr 4, poz. 75).
II PK 27/15
Sąd Okręgowy w W. wyrokiem z dnia 16 września 2014 r., po rozpoznaniu sprawy z powództwa J. M. przeciwko D. W. Spółce Akcyjnej z siedzibą w W. o odszkodowanie, na skutek apelacji wniesionej przez powódkę od wyroku Sądu Rejonowego w W. z dnia 17 lipca 2013 r. (mocą którego oddalono jej powództwo oraz zasądzono od powódki na rzecz pozwanego kwotę 900 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego, a w pozostałym zakresie nie obciążono powódki kosztami procesu), zmienił zaskarżony wyrok w ten sposób, że zasądził od pozwanej na rzecz powódki kwotę 27.192 zł tytułem odszkodowania wraz z ustawowymi odsetkami od dnia 10 kwietnia 2013 r. do dnia zapłaty oraz kwotę 1.800 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa prawnego, w pozostałej części oddalił powództwo i zasądził od pozwanej na rzecz powódki kwotę 930 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa prawnego w instancji odwoławczej. 2 Powyższy wyrok został zaskarżony skargą kasacyjną pozwanej.
V CSK 465/15
Sąd Najwyższy, zgodnie z art.
II CSK 720/12
Sygn. akt II CSK 720/12 POSTANOWIENIE Dnia 7 czerwca 2013 r. Sąd Najwyższy w składzie: SSN Marta Romańska w sprawie z powództwa H. K. przeciwko PKP Polskie Linie Kolejowe Spółce Akcyjnej w W. o zapłatę, na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 7 czerwca 2013 r., na skutek skargi kasacyjnej powoda od wyroku Sądu Okręgowego w P. z dnia 2 sierpnia 2012 r., 1) odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania;
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UK 114/18 POSTANOWIENIE Dnia 28 marca 2019 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Piotr Prusinowski w sprawie z odwołania I. C.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziałowi w W.‎o rentę z tytułu niezdolności do pracy,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 28 marca 2019 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]‎z dnia 22 sierpnia 2017 r., sygn. akt III AUa […], I. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, II. przyznaje adwokatowi K. W. od Skarbu Państwa – Kasa Sądu Okręgowego w P. 120 zł (sto dwadzieścia) tytułem wynagrodzenia za reprezentowanie wnioskodawczyni w postępowaniu kasacyjnym, powiększone o stawkę podatku od towarów i usług.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 22 sierpnia 2017 r. Sąd Apelacyjny w […] oddalił apelację I. C. od wyroku Sądu Okręgowego w P. z dnia 3 czerwca 2016 r. w sprawie przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziałowi w . o rentę z tytułu niezdolności do pracy.Skargę kasacyjną oparto na podstawie naruszenia przepisów postępowania, które to uchybienie miało istotny wpływ na wynik sprawy: art. 386 § 2 k.p.c. w zw. z art. 47714a k.p.c. poprzez niezastosowanie tych przepisów i oddalenie apelacji skutkujące utrzymaniem w mocy zaskarżonego wyroku Sądu pierwszej instancji, pomimo niedopuszczalności drogi sądowej w tej sprawie skutkującej nieważnością postępowania, co powinno znaleźć swoje odzwierciedlenie w uchyleniu przez Sąd Apelacyjny w […] wyroku Sądu Okręgowego w P. z dnia 3 czerwca 2016 r. w sprawie VI U […] i poprzedzającej go decyzji Prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w W. z dnia 4 marca 2013 r. i przekazaniu sprawy temu organowi do ponownego rozpoznania.Skarżąca wniosła o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na podstawie art. 3989 § 1 pkt 3 k.p.c. albowiem w sprawie zachodzi nieważność postępowania.

Skarżąca wskazała na naruszeniu przez organ rentowy art. 139 k.p.a. w zw. z art. 14 ust. 2a i 2f w zw. z art. 124 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Jej zdaniem komisja lekarska jest związana zakazem reformationis in peius wyrażonym w art. 139 k.p.a. i rozpoznając sprzeciw osoby zainteresowanej od orzeczenia lekarza orzecznika, nie może orzec na jej niekorzyść. W ocenie strony skarżącej naruszenie zakazu reformationis in peius, będącego jedną z fundamentalnych zasad prawa procesowego w demokratycznym państwie prawa, dotyczącego szczególnie istotnych wartości, wynikających wprost z art. 1 Konstytucji niewątpliwie jest tak rażącym naruszeniem prawa, że musi być brane pod uwagę przez sąd powszechny przy ocenie bytu prawnego danego aktu administracyjnego in genere.

Ocena prowadząca do wniosku, że zaskarżona decyzja Prezesa ZUS obarczona jest tak rażącym naruszeniem prawa, że dyskwalifikuje to ją jako indywidualny akt administracyjny implikuje uznanie, że w tej konkretnej sprawie droga sądowa jest niedopuszczalna albowiem w istocie brak jest aktu administracyjnego, od którego odwołujący mógłby wnieść odwołanie do sądu powszechnego. Merytoryczne rozpoznanie sprawy zarówno przez Sąd pierwszej instancji, jak i przez Sąd drugiej instancji powoduje, zdaniem skarżącej, że również postępowanie sądowe obarczone jest sankcją nieważności właśnie z uwagi na czasową niedopuszczalność drogi sądowej.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Brak jest podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.W myśl art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.W rozpoznawanej sprawie we wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżąca wskazała na zachodzącą w sprawie nieważność postępowania (art. 3989 § 1 pkt 3 k.p.c.).

W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wniosła natomiast o „przyjęcie niniejszej skargi kasacyjnej do rozpoznania w oparciu o art. 3989 § 1 pkt 2 i 3 k.p.c. albowiem w sprawie tej zachodzi nieważność postępowania”. Nie jest jasne, czy intencją skarżącej było również powołanie się na potrzebę wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów. Uzasadnienie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania ogranicza się jednak wyłącznie do wyjaśnienia okoliczności wskazanej w art. 3989 § 1 pkt 3 k.p.c. W orzecznictwie Sądu Najwyższego utarte jest stanowisko, zgodnie z którym skarga kasacyjna powinna być tak zredagowana i skonstruowana, aby Sąd Najwyższy nie musiał poszukiwać w uzasadnieniu jej podstaw pozostałych elementów konstrukcyjnych skargi, ani tym bardziej się ich domyślać (postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 20 października 2016 r., I PK 59/16, LEX nr 2160130; z dnia 10 marca 2016 r., II CSK 10/16, LEX nr 2009500; z dnia 26 lutego 2016 r., V CSK 518/15, LEX nr 2015640; z dnia 24 września 2015 r., II PK 27/15, LEX nr 2019527).

Przesłanka przedsądu, o której mowa w art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c. wymyka się zatem ocenie Sądu Najwyższego.Odnosząc się do wskazanej przez skarżącą nieważności postępowania zauważyć należy, że skoro skarga kasacyjna przysługuje od wyroku sądu drugiej instancji, nieważność postępowania, skutkująca przyjęciem skargi kasacyjnej do rozpoznania, ma dotyczyć postępowania przed sądem drugiej instancji (postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 18 lutego 2016 r., V CSK 465/15, LEX nr 2021933; z dnia 7 czerwca 2013 r., II CSK 720/12, LEX nr 1353433; wyrok Sądu Najwyższego z dnia 6 kwietnia 2011 r., II UK 318/10, LEX nr 885012).

Przywołane przez skarżącą uzasadnienie tej podstawy przedsądu wskazuje na łączenie jej z rażącym naruszeniem prawa na etapie wydania decyzji przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Tak rozumiana nieważność postępowania nie wypełnia przesłanki przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.W judykaturze utrwalony jest pogląd, w myśl którego w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych postępowanie sądowe nie stanowi prostej kontynuacji postępowania administracyjnego, gdyż tylko w wyjątkowych wypadkach kontrola sądowa decyzji organu rentowego przeprowadzana jest przez pryzmat przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego.

Regułę posiłkowego stosowania Kodeksu postępowania administracyjnego w postępowaniu w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych wyrażono w art. 180 § 1 k.p.a., zgodnie z którym w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych stosuje się przepisy Kodeksu, chyba że przepisy dotyczące ubezpieczeń ustalają odmienne zasady postępowania w tych sprawach. Oznacza to przyznanie pierwszeństwa w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych przepisom szczególnym, a tymi - w odniesieniu do postępowania odwoławczego - są (poprzez odesłanie zawarte w art. 83 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych – jednolity tekst:

Dz.U. z 2009 r. Nr 295, poz. 1585 z późn. zm.) - przepisy Kodeksu postępowania cywilnego. Od momentu wniesienia odwołania do sądu rozpoznawana sprawa staje się sprawą cywilną, podlegającą rozstrzygnięciu według zasad właściwych dla tej kategorii. Odwołanie pełni rolę pozwu, a jego zasadność ocenia się na podstawie właściwych przepisów prawa materialnego. Postępowanie sądowe skupia się na wadach wynikających z naruszenia przez organ rentowy prawa materialnego, a kwestia wad decyzji administracyjnej, spowodowanych naruszeniem przepisów postępowania administracyjnego, pozostaje w zasadzie poza przedmiotem tego postępowania.

Sąd ubezpieczeń społecznych - jako sąd powszechny - może i powinien dostrzegać jedynie takie wady formalne decyzji administracyjnej, które decyzję tę dyskwalifikują w stopniu odbierającym jej cechy aktu administracyjnego (uchwały Sądu Najwyższego z dnia 21 listopada 1980 r., III CZP 43/80, OSNCP 1981 nr 8, poz. 142; z dnia 21 września 1984 r., III CZP 53/84, OSNCP 1985 nr 5-6, poz. 65 i z dnia 27 listopada 1984 r., III CZP 70/84, OSNCP 1985 nr 8, poz. 108 oraz postanowienia z dnia 19 czerwca 1998 r., II UKN 105/98, OSNP 1999 nr 16, poz. 529 i z dnia 29 maja 2006 r., I UK 314/05, OSNP 2007 nr 11-12, poz. 173, a nadto wyroki z dnia 28 października 2009 r., I UK 132/09, LEX nr 570121; z dnia 2 grudnia 2009 r., I UK 189/09, LEX nr 577811 i z dnia 14 stycznia 2010 r., I UK 252/09, LEX nr 577824).W myśl art. 100 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych prawo do świadczeń określonych w ustawie powstaje z dniem spełnienia wszystkich warunków wymaganych do jego nabycia.

Wówczas też, na wniosek osoby uprawnionej, organ rentowy wydaje decyzję o przyznaniu tego prawa (art. 116 i art. 118 ustawy). Skoro prawo do renty wiąże się w pierwszej kolejności ze spełnieniem jego materialnoprawnych przesłanek, to sąd ubezpieczeń społecznych kontroluje legalność zaskarżonej decyzji odmawiającej prawa do renty przez pryzmat tych właśnie przesłanek. Z określonych w art. 47714 k.p.c. form rozstrzygnięcia, według których sąd bezpodstawne odwołanie oddala, natomiast, uwzględniając odwołanie, zmienia zaskarżoną decyzję i "orzeka co do istoty sprawy", wynika zasada trybu odwoławczego w sprawach ubezpieczeń społecznych.

Ubezpieczony odwołujący się od decyzji Zakładu uzyskuje przeniesienie sprawy na drogę cywilnego postępowania sądowego, postępowania wyposażonego w środki umożliwiające wyjaśnienie okoliczności faktycznych (stanu faktycznego) i kwestii prawnomaterialnych (wykładni i zastosowania prawa), prowadzącego do orzeczenia co do istoty sprawy. Chociaż więc bezpośrednim przedmiotem postępowania jest decyzja organu rentowego, to orzeczenie sądu rozstrzyga o materialnoprawnym stosunku prawnym, czyli istnieniu bądź nieistnieniu prawa do świadczenia, a o tym decydują przepisy prawa materialnego, a nie przepisy postępowania administracyjnego (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 3 grudnia 2014 r., II UK 81/14, LEX nr 1777886).Postępowanie sądowe w sprawach z zakresu prawa ubezpieczenia społecznego skupia się na wadach wynikających z naruszenia prawa materialnego, a kwestia wad decyzji administracyjnych spowodowanych naruszeniem przepisów postępowania, pozostaje poza przedmiotem tego postępowania.

W związku z tym jest oczywiste, że wśród przewidzianych w art. 4779 § 3 k.p.c., art. 47710 § 2 k.p.c. i art. 47714 k.p.c. sposobów rozpoznania odwołania przez sąd nie przewidziano stwierdzania nieważności decyzji organu rentowego, nawet przy odpowiednim stosowaniu art. 180 § 1 k.p.a. (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 28 października 2009 r., I UK 132/09, LEX nr 570121). Stąd nawet rażące naruszenie przepisów dotyczących postępowania przed organem rentowym nie może prowadzić do wydania wyroku przyznającego prawo do renty bez ustalenia przez sąd ubezpieczeń społecznych, że ziściły się jego ustawowe warunki.

Uwagi te należy odnieść także do art. 14 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, którego poszczególne jednostki redakcyjne regulują pewien etap postępowania administracyjnego przed organem rentowym dotyczący orzekania o szeroko rozumianej "niezdolności do pracy". Jakiekolwiek wady tego postępowania poprzedzające wydanie decyzji nie mogą prowadzić do uwzględnienia odwołania, gdyż sąd ubezpieczeń społecznych nie jest związany orzeczeniem lekarza orzecznika (ani komisji lekarskiej), a orzekając co do istoty sprawy, jest obowiązany do samodzielnego ustalenia przesłanek prawa do świadczenia (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 3 grudnia 2014 r., II UK 81/14, LEX nr 1777886).Nie znajdując podstaw do przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. orzeczono jak w sentencji.

O kosztach pomocy prawnej udzielonej z urzędu rozstrzygnięto na podstawie § 15 ust. 2 w związku z § 16 ust. 4 pkt 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 3 października 2016 r. w sprawie ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej przez adwokata z urzędu (Dz.U. z 2016 r., poz. 1714 ze zm.).