Legislator Case Law & Legislation
VI U 3938/19 AI generated

VI U 3938/19 · Sąd powszechny

Case Number VI U 3938/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Ubezpieczony P. S. wniósł odwołanie od decyzji (...) Oddział w B. z dnia 15 października 2019 r. , którą odmówiono mu prawa do emerytury. W/w- ny domagał się przyznania mu spornego świadczenia argumentując, iż w jego przypadku wobec posiadania na dzień 31 grudnia 2008 r. 25 lat okresów składkowych, w tym 20 lat w szkolnictwie specjalnym ( a zatem spełniania przesłanek określonych w art. 88 KN ) , nie musi on ( jak utrzymuje organ rentowy ) legitymować się 30 latami okresów składkowych. Organ rentowy błędnie nie zaliczył do pracy w szczególnym charakterze zaliczonej do stażu pracy służby wojskowej skarżącego odbywanej w okresie od 2 września 1986 r. do 28 sierpnia 1987 .

Legislator headnote

AI generated

VI U 3938/19 · Sąd powszechny: II UK 269/08 przyjmując, że warunkiem nabycia prawa do emerytury na podstawie art. 88 KN jest rozwiązanie stosunku pracy nauczycielskiej i spełnianie w dniu rozwiązania stosunku pracy warunków dotyczących stażu pracy, natomiast obojętne jest to , czy następnie ubezpieczony pozostawał bez pracy, czy też ją podjął i w jakim charakterze oraz jaki był jego status pracowniczy w dnu złożenia wniosku o emeryturę nauczycielską „ . I taka też sytuacja zachodzi w niniejszej sprawie . Ubezpieczony rozwiązał stosunek pracy łączący go z (...) Ośrodkiem (...) ( gdzie świadczył prace w charakterze nauczyciela wychowawcy ) , spełnia zatem przedmiotowy warunek.

Keywords

AI generated
leave for military service limited work availability abandonment of employment recommitment to an institution training leave dismissal of civil servant

Cited Case Law

AI generated
II UK 269/08
II UK 269/08 przyjmując, że warunkiem nabycia prawa do emerytury na podstawie art.
I UK 159/04
Wyrok z dnia 25 stycznia 2005 r.
III UK 110/11
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt. VI U 3938/19

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 24 czerwca 2020r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia Maciej Flinik Protokolant: st. sekr. sądowy Marta Walińska po rozpoznaniu w dniu 24 czerwca 2020r. w B. odwołania P. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 15 października 2019 r. Nr (...) w sprawie P. S. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o emeryturę 1) zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 15 października 2019 roku, w ten sposób, że ubezpieczony P. S. ma prawo do emerytury od dnia 1 września 2019 roku, 2) stwierdza, iż organ rentowy ponosi odpowiedzialność za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. \\ Sygn. akt VI U 3938/19

UZASADNIENIE

Ubezpieczony P. S. wniósł odwołanie od decyzji (...) Oddział w B. z dnia 15 października 2019 r. , którą odmówiono mu prawa do emerytury. W/w- ny domagał się przyznania mu spornego świadczenia argumentując, iż w jego przypadku wobec posiadania na dzień 31 grudnia 2008 r. 25 lat okresów składkowych, w tym 20 lat w szkolnictwie specjalnym ( a zatem spełniania przesłanek określonych w art. 88 KN ) , nie musi on ( jak utrzymuje organ rentowy ) legitymować się 30 latami okresów składkowych. Organ rentowy błędnie nie zaliczył do pracy w szczególnym charakterze zaliczonej do stażu pracy służby wojskowej skarżącego odbywanej w okresie od 2 września 1986 r. do 28 sierpnia 1987 .

Odnośnie stanowiska organu co do nierozwiązania przezeń stosunku pracy , ubezpieczony wskazał, iż rozwiązanie takie ( zgodnie z obowiązujący orzecznictwem ) może nastąpić również po dacie 31 grudnia 2008 r W odpowiedzi na odwołanie pozwany wniósł o jego oddalenie argumentując, iż powodem odmowy przyznania ubezpieczonemu wnioskowanej emerytury jest brak udokumentowania do dnia 31 grudnia 2018 r. stażu pracy w szkolnictwie specjalnym w wymiarze 20 lat ( zaliczono 19 lat 7 miesięcy i 26 dni ) oraz brak rozwiązania stosunku pracy.

Sąd Okręgowy zważył co następuje :

Stan faktyczny w sprawie pozostawał bezsporny . Ubezpieczony P. S. w czerwcu 1986 r. ukończył studia. Od 1 września 1986 r. miał rozpocząć pracę w Zakładzie (...) w T.. Pod koniec sierpnia otrzymał jednak wezwanie do odbycia służby wojskowej. W okresie od 2 września 1986 r. do 28 sierpnia 1987r. w/w- ny odbywał służbę wojskową - przeszkolenie wojskowe dla absolwentów w formule 3 miesięcznego szkolenia w ramach szkoły podchorążych , a następnie odbywania służby w macierzystej jednostce . 28 sierpnia 1987 r. ubezpieczony opuścił jednostkę, a z dniem 1 września tegoż roku podjął pracę w zakładzie pracy – Zakładzie (...) w T..

Późniejszy pracodawca ubezpieczonego - Sąd Wojewódzki w B. zaliczył powyższy okres ( służby wojskowej ) do jego stażu pedagogicznego. W dniu 28 sierpnia 2019 r. w/ w- ny rozwiązał stosunek pracy w (...) Ośrodku (...). Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Odnosząc się w pierwszym rzędzie do spornej kwestii rozwiązania stosunku pracy przez ubezpieczonego, należy stwierdzić, iż stanowisko pozwanego organu rentowego jest chybione. Jak wskazał w wyroku z dnia 10 sierpnia 2017 r. III AUa 914/17 Sąd Apelacyjny w Katowicach „ … Jeszcze bardziej stanowcze stanowisko wyraził Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 24 marca 2009 r.

II UK 269/08 przyjmując, że warunkiem nabycia prawa do emerytury na podstawie art. 88 KN jest rozwiązanie stosunku pracy nauczycielskiej i spełnianie w dniu rozwiązania stosunku pracy warunków dotyczących stażu pracy, natomiast obojętne jest to , czy następnie ubezpieczony pozostawał bez pracy, czy też ją podjął i w jakim charakterze oraz jaki był jego status pracowniczy w dnu złożenia wniosku o emeryturę nauczycielską „ . I taka też sytuacja zachodzi w niniejszej sprawie . Ubezpieczony rozwiązał stosunek pracy łączący go z (...) Ośrodkiem (...) ( gdzie świadczył prace w charakterze nauczyciela wychowawcy ) , spełnia zatem przedmiotowy warunek.

Okoliczność, iż w dacie składania wniosku o świadczenie ponownie pozostawał w zatrudnieniu oraz że było to zatrudnienie na stanowisku nauczyciela nie ma w kontekście powyższego stanowiska judykatury ( które są w całości podziela ) żadnego znaczenia. Innymi słowy nie stoi na przeszkodzie przyznaniu emerytury z art. 88 KN. W odniesieniu do kluczowej kwestii legitymowania się przez ubezpieczonego 20 letnim stażem pracy w szkolnictwie specjalnym, należy zauważyć, iż w wyroku z dnia 23 sierpnia 2018 .r. III AUa 663/17 Sąd Apelacyjny w Poznaniu wskazał, że przepis art. 120 ustawy o powszechnym obowiązku obrony RP , reguluje kwestię zaliczenia służby wojskowej do uprawnień emerytalno – rentowych.

Przepis ten bowiem w ustępie 1 wlicza czas odbywania służby wojskowej do okresy zatrudnienia w zakładzie pracy w którym pracownik podjął pracę w zakresie wszelkich uprawnień wynikających z kodeksu pracy oraz przepisów szczególnych. Dla interpretacji tego przepisu nie bez znaczenia pozostaje treść ustępu 3 art. 120 , w którym przewidziano zaliczenie okresu służby wojskowej do okresu zatrudnienia w zakresie wymiaru urlopu wypoczynkowego i wysokości odprawy pośmiertnej oraz uprawnień emerytalno – rentowych , jeżeli pracownik podjął pracę po upływie 30 dni od zwolnienia ze służby więc nie spełnił warunku określonego w art. 120 ust. 1 ustawy co do podjęcia pracy w terminie 30 dni od zwolnienia ze służby.

Taka redakcja art. 120 musi prowadzić do wniosku, że wolą ustawodawcy było zapewnienie pełnej ochrony w zakresie uprawnień pracowniczych i emerytalno – rentowych pracownikom, którzy po zakończeniu służby podjęli dalsze zatrudnienie . Jednocześnie art. 134 tej ustawy ( w brzmieniu jak wyżej ) stanowił, iż przepisy art. 118 – 132 stosuje się odpowiednio do absolwentów szkół odbywających przeszkolenie wojskowe oraz członków ich rodzin . W okresie, którego dotyczy niniejszy spór to jest lat 1986- 1987 powyższe zagadnienie regulowały odpowiednio przepis art. 125 i 137 ustawy o powszechnym obowiązku obrony ( DZ .

U. 1984.7.31 tj. ). Okres niemal rocznego okresu przeszkolenia wojskowego powinien być zatem doliczony przez ZUS do już uznanego stażu pracy ubezpieczonego w szkolnictwie specjalnym , albowiem właśnie wezwanie do odbycia służby wojskowej ( jako absolwenta uczelni wyższej ) od dnia 2 września 1986 r. uniemożliwiło mu fatyczne podjęcie zatrudnienia w Zakładzie (...) w T. ( które miał rozpocząć od 1 września 1986 r. ), a do której to placówki powrócił ( podjał w niej zatrudnienie ) bezzwłocznie po zakończeniu przedmiotowego przeszkolenia.

Po doliczeniu wskazanego okres ubezpieczony legitymuje się wymaganym ustawo 25 letnim okresem takiej pracy, spełnia zatem ostatnią przesłankę niezbędną do przyznania mu emerytury w oparciu o art. 88 KN. W tym stanie rzeczy Sąd Okręgowy na podstawie art 477 14 § 2 k.p.c, orzekł, jak w sentencji . Sąd w oparciu o art. 118 ustawy o emeryturach i rentach z FUS stwierdził odpowiedzialność organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. W wyroku SN z dnia 25 stycznia 2005 r. I UK 159/04 , przywołanym w wyroku SA w Lublinie z dnia 22 marca 2017 r. sygn. akt III AUa 1089/16 wskazano, iż gdy organ rentowy w chwili wydania zaskarżonej decyzji miał wszystkie potrzebne dane pozwalające na wydani e decyzji zgodnej z prawem , a po stronie ubezpieczonego nie występował obowiązek wykazania żadnych innych okoliczności uzasadniających jego wniosek , to dla obowiązku wypłaty odsetek za opóźnienie w wypłacie świadczenia nie mogą mieć znaczenia okoliczności dotyczące przebiegu postępowania sądowego , zwłaszcza gdy w postępowaniu tym nie ustalono żadnych nowych przesłanek wypłaty świadczenia , których wykazanie ciążyło na ubezpieczonym, a które nie były znane ( nie mogły być znane organowi rentowemu ) .

W uzasadnieniu wyroku z dnia 21 czerwca 2012 r. III UK 110/11 SN wyjaśnił, iż w celu ustalenia , że organ rentowy nie ponosi odpowiedzialności za opóźnienie spowodowane błędem w ustaleniach faktycznych, konieczne jest wykazanie , ze w przepisanym terminie ZUS ni e dysponował materiałem umożliwiającym przyznanie świadczenia. W takiej sytuacji koniecznym jest uwzględnienie tego, czy organ rentowy w ramach swoich kompetencji i nałożonych obowiązków poczynił wszystkie możliwe ustalenia faktyczne i wyjaśnił wszystkie okoliczności konieczne do wydana decyzji .

W niniejszej sprawie pozwany od początku dysponował wszystkimi danymi potrzebnymi dla przyznania ubezpieczonemu spornego świadczenia. Dokonał jednak niewłaściwej wykładni przepisów i nie zastosował właściwych przepisów , zatem popełnił błąd ( ten jest popełniany , gdy organ wydaje decyzję odmowną, ponieważ błędnie dokonuje interpretacji obowiązujących regulacji przedmiotowym stanie faktycznym ) skutkujący jego odpowiedzialnością ( gdyby nie wadliwa wykładnia i brak zastosowania właściwych przepisów nie byłoby konieczności inicjowania postępowania sądowego ).

Sędzia Maciej Flinik