Legislator Case Law & Legislation
IV U 121/25 AI generated

IV U 121/25 · Sąd powszechny

Case Number IV U 121/25
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Ubezpieczona M. B. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w E. z dnia 22 stycznia 2025 r., znak: (...), odmawiającej jej prawa do świadczenia przedemerytalnego, ponieważ brak jest informacji, czy w tracie pobierania zasiłku dla bezrobotnych bez uzasadnionej przyczyny ubezpieczona odmówiła przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w rozumieniu ustawy o promocji zatrudnienia albo zatrudnienia w ramach prac interwencyjnych lub robót publicznych oraz nie zarejestrowała się we właściwym Powiatowym Urzędzie Pracy w ciągu 30 dni od dnia ustania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy.

Legislator headnote

AI generated

IV U 121/25 · Sąd powszechny: Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt. 4 ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o świadczeniach przedemerytalnych (t.j. Dz. U. z 2025 r., poz. 421) prawo do świadczenia przedemerytalnego przysługuje osobie, która zarejestrowała się we właściwym powiatowym urzędzie pracy w ciągu 30 dni od dnia ustania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, pobieranej nieprzerwanie przez okres co najmniej 5 lat, i do dnia, w którym ustało prawo do renty, ukończyła co najmniej 55 lat - kobieta oraz 60 lat - mężczyzna i osiągnęła okres uprawniający do emerytury, wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn.

Keywords

AI generated
pension entitlement reapplication for disability pension gainful employment past retirement age eligibility for unemployment benefits occupational disability pension permanent earning incapacity

Cited Case Law

AI generated
AI generated
II UK 368/18
Sąd Okręgowy w G. wyrokiem z dnia 2 września 2017 r. zmienił zaskarżoną przez wnioskodawczynię J. S. decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. z dnia 17 stycznia 2017 r., odmawiającą wnioskodawczyni prawa do świadczenia przedemerytalnego z uwagi na niespełnienie tej przesłanki przyznania świadczenia, jaką w świetle art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o świadczeniach przedemerytalnych (obecnie jednolity tekst: Dz.U. z 2019 r., poz. 2173 ze zm.; dalej także jako „ustawa”), jest zarejestrowanie się w powiatowym urzędzie pracy w terminie nieprzekraczającym 30 dni od ustania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy i przyznał wnioskodawczyni prawo do świadczenia przedemerytalnego od dnia 17 sierpnia 2016 r.Sąd Okręgowy ustalił, że wnioskodawczyni, urodzona w dniu 23 września 1958 r., ukończyła wymagany w art. 2 ust. 1 pkt 4 ustawy o świadczeniach przedemerytalnych wiek oraz posiada okres uprawniający do emerytury wynoszący dla kobiet co najmniej 20 lat.
IV U 181/15
Decyzją z dnia 23 grudnia 2014 r.
VII U 391/23
W dniu 12 stycznia 2023r. C. K. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 15 grudnia 2022r., znak: (...), odmawiającej przyznania prawa do świadczenia przedemerytalnego. W uzasadnieniu odwołania ubezpieczona wskazała, że w dniu 31 maja 2020r. rozwiązano z nią umowę o pracę z przyczyn dotyczących zakładu pracy. Wówczas miała 55 lat, a jej staż pracy wynosił łącznie 34 lata, 5 miesięcy i 13 dni, a więc powyżej 30 lat. W dniu 12 marca 2020r. uległa wypadkowi i od tego czasu była niezdolna do pracy do 31 maja 2020r.
III AUa 995/15
Ubezpieczona Z. Z. (2) złożyła do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. wniosek o przyznanie jej świadczenia przedemerytalnego. Rozpoznając ten wniosek organ rentowy decyzją z dnia 15 kwietnia 2014 roku odmówił przyznania ubezpieczonej świadczenia przedemerytalnego wskazując w uzasadnieniu tej decyzji, iż zgodnie z artykułem 2-gim ustępem 1-szym punktem 5-tym i ustępem 3-cim Ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 roku o świadczeniach przedemerytalnych ( tekst jednolity Dziennik Ustaw z 2013 roku pozycja 170), prawo do świadczenia przedemerytalnego nabywa kobieta, która zarejestrowała się we właściwym Powiatowym Urzędzie Pracy w ciągu 30 dni od dnia ustania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy pobieranej nieprzerwanie przez okres co najmniej 5-ciu lat i do dnia w którym ustało prawo do renty ukończyła 55 lat i osiągnęła okres uprawniający do emerytury wynoszący co najmniej 20 lat.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 121/25

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 6 maja 2025 r. Sąd Okręgowy w Elblągu Wydział IV Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący: sędzia Agnieszka Walkowiak po rozpoznaniu w dniu 6 maja 2025 r. w Elblągu na posiedzeniu niejawnym sprawy z odwołania M. B. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w E. z dnia 22 stycznia 2025 r. o prawo do świadczenia przedemerytalnego I. zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonej M. B. prawo do świadczenia przedemerytalnego od dnia 9 stycznia 2025 r., II. stwierdza odpowiedzialność organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Sygn. akt IV U 121/25

UZASADNIENIE

Ubezpieczona M. B. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w E. z dnia 22 stycznia 2025 r., znak: (...), odmawiającej jej prawa do świadczenia przedemerytalnego, ponieważ brak jest informacji, czy w tracie pobierania zasiłku dla bezrobotnych bez uzasadnionej przyczyny ubezpieczona odmówiła przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w rozumieniu ustawy o promocji zatrudnienia albo zatrudnienia w ramach prac interwencyjnych lub robót publicznych oraz nie zarejestrowała się we właściwym Powiatowym Urzędzie Pracy w ciągu 30 dni od dnia ustania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy.

Ubezpieczona wraz z odwołaniem przedłożyła stosowne zaświadczenie z Powiatowego Urzędu Pracy, że nie odmówiła bez nieuzasadnionej przyczyny przyjęcia zatrudnienia. Co zaś się tyczy przekroczenia 30-dniowego terminu na rejestrację w Urzędzie Pracy, to wyjaśniła, że złożyła kolejny wniosek o prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy, a decyzja odmowna została wydana 18 czerwca 2024 r. Pozwany w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie. Organ wskazał, że wobec złożenia stosownego zaświadczenia z Powiatowego Urzędu Pracy kwestionuje jedynie spełnienie warunku określonego w art. 2 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o świadczeniach przedemerytalnych, tj. niedotrzymanie 30-dniowego terminu na rejestrację w urzędzie pracy.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Ubezpieczona M. B., ur. (...), 55 lat ukończyła (...) Od 6 maja 2019 r. do 31 maja 2024 r. (zatem przez okres co najmniej 5 lat) była uprawniona do renty z tytułu niezdolności do pracy. Wnioskiem z 10 kwietnia 2024 r. wystąpiła do organu rentowego o prawo do świadczenia na dalszy okres. Decyzją z 18 czerwca 2024 r. organ rentowy odmówił ubezpieczonej prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy na dalszy okres. Wnioskiem z 8 stycznia 2025 r. ubezpieczona wystąpiła do organu rentowego o prawo do świadczenia przedemerytalnego.

Do wniosku załączyła zaświadczenie z Powiatowego Urzędu Pracy w E. z dnia 8 stycznia 2025 r., w którym potwierdzono okres rejestracji w urzędzie od 2 lipca 2024 r. oraz okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych od 2 lipca 2024 r. do 28 grudnia 2024 r. Ubezpieczona udowodniła ponad 20 - letni okres ubezpieczenia. Ubezpieczona w okresie pobierania zasiłku dla bezrobotnych nie odmówiła bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, w rozumieniu ustawy o promocji zatrudnienia albo zatrudnienia w ramach prac interwencyjnych lub robót publicznych. (decyzje rentowe k. 51 i 62, wniosek o rentę k. 57 w aktach rentowych, wniosek o świadczenie przedemerytalne k. 1-2, zaświadczenie z 8 stycznia 2025 r. z PUP w E. k. 5, karta przebiegu zatrudnienia k. 7, zaskarżona decyzja k. 8 w pliku dot.

świadczenia przedemerytalnego, zaświadczenie z 31 stycznia 2025 r. z PUP w E. k. 6 a.s.)

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt. 4 ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o świadczeniach przedemerytalnych (t.j. Dz. U. z 2025 r., poz. 421) prawo do świadczenia przedemerytalnego przysługuje osobie, która zarejestrowała się we właściwym powiatowym urzędzie pracy w ciągu 30 dni od dnia ustania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, pobieranej nieprzerwanie przez okres co najmniej 5 lat, i do dnia, w którym ustało prawo do renty, ukończyła co najmniej 55 lat - kobieta oraz 60 lat - mężczyzna i osiągnęła okres uprawniający do emerytury, wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn.

Jedyną okolicznością sporną było to, że ubezpieczona nie zarejestrowała się we właściwym urzędzie pracy w ciągu 30 dni od ustania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. W orzecznictwie znane jest zagadnienie, w jaki sposób należy liczyć 30 -dniowy termin na rejestrację w powiatowym urzędzie pracy od ustania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. W tym kontekście Sąd aprobuje stanowisko Sądu Najwyższego wyrażone w wyroku z dnia 23 września 2014 r., sygn. II UK 562/13, zgodnie z którym racjonalna wykładnia użytego w art. 2 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o świadczeniach przedemerytalnych (t.j.

Dz.U. z 2013 r. poz. 170 ze zm.) pojęcia „dzień ustania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy” skłania do powiązania tej przesłanki z ustalonym w ustawie z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t.j. Dz.U. z 2013 r. poz. 1440 ze zm.) porządkiem dochodzenia prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Oznacza to, że w sytuacji gdy ubezpieczony nie wystąpi o ustalenie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy na dalszy okres, dzień ustania prawa do renty jest tożsamy z upływem okresu, na jaki przyznano to świadczenie (art. 102 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach).

Jeżeli natomiast wnioskodawca uruchomi tryb zmierzający do przyznania świadczenia na dalszy okres, to dzień ustania prawa do renty nie nastąpi - będzie tak w sytuacji wydania pozytywnej decyzji rentowej - albo będzie nim data uprawomocnienia się negatywnej decyzji organu rentowego w przedmiocie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Perspektywę tą uwiarygadniają językowo - funkcjonalne dyrektywy wykładni tekstu prawnego. Prawidłowość tych zabiegów interpretacyjnych oparta została na założeniu, zgodnie z którym zwrot „ustanie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy” ma na gruncie ustawy o świadczeniach przedemerytalnych autonomiczne znaczenie.

Polega ono na uwzględnieniu aspektu podmiotowego. Przesłanka ustania prawa do renty, jako wyznacznik warunków określonych w art. 2 ust. 3 ustawy o świadczeniach przedemerytalnych, powinna mieć właściwości stabilizujące. Jest to konieczne, gdyż w przeciwnym razie po stronie ubezpieczonego mogą zaistnieć trudności w zrealizowaniu obowiązku zarejestrowania się we właściwym powiatowym urzędzie pracy w ciągu 30 dni i pobierania zasiłku dla bezrobotnych przez okres co najmniej sześciu miesięcy. Określanie kryteriów, od których uzależnione jest prawo do świadczeń z ubezpieczenia społecznego, nie może być korelatem zdarzeń przypadkowych oraz sytuacji, w której ubezpieczony realizując jedno uprawnienie (prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy), pozbawia się tym samym prawa do innego (świadczenia przedemerytalnego).

Podobnie Sąd Najwyższy rozstrzygnął problem w sytuacji, gdy ubezpieczony, któremu organ rentowy odmówił prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, złożył odwołanie od decyzji tego organu do Sądu i wskazał, że termin 30 dni na zarejestrowanie się w powiatowym urzędzie pracy rozpoczyna bieg z dniem wydania przez organ rentowy decyzji wykonującej wyrok sądu przyznający prawo do renty za zamknięty już okres (wyrok Sądu Najwyższego z 3 września 2020 r., sygn. II UK 368/18) W świetle powyższego w ocenie Sądu orzekającego w niniejszej sprawie ubezpieczona, która złożyła wniosek o rentę z tytułu niezdolności do pracy na dalszy okres i której decyzją z 18 czerwca 2024 r. odmówiono prawo do tego świadczenia, wobec zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy w dniu 2 lipca 2024 r., zachowała 30 – dniowy termin do tej rejestracji, wynikający z art. 2 ust. 1 pkt 4 ustawy o świadczeniach przedemerytalnych.

Nie mogła bowiem przewidzieć i zakładać, że pozwany odmówi jej prawa do świadczenia rentowego. Mogła również skorzystać z prawa do wniesienia sprzeciwu od orzeczenia lekarza orzecznika ZUS, mogła ostatecznie zaskarżyć niekorzystną dla niej decyzję pozwanego do Sądu i dopiero w drodze postępowania sądowego zostałaby rozstrzygnięta kwestia prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Ubezpieczona zarejestrowała się w Powiatowym Urzędzie Pracy w E. w dniu 2 lipca 2024 r., zatem w ciągu 30 dni od wydania przez organ rentowy decyzji odmawiającej jej prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy.

W ocenie Sądu odmienna, prezentowana przez pozwanego interpretacja zawartego w art. 2 ust. 1 pkt 4 ustawy o świadczeniach przedemerytalnych terminu 30 – dniowego prowadziłaby do nieuzasadnionego pokrzywdzenia ubezpieczonej, która chcąc skorzystać z prawa do jednego ze świadczeń, tym samym pozbawiłaby się prawa dochodzenia innego świadczenia. Mając na uwadze powyższe, Sąd na podstawie art. 477 14 § 2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał ubezpieczonej prawo do świadczenia przedemerytalnego od dnia następnego po dniu złożenia wniosku, tj. od 9 stycznia 2025 r. (punkt I. wyroku).

Działając dalej na podstawie art. 118 ust. 1a ustawy, Sąd, w punkcie II wyroku stwierdził odpowiedzialność pozwanego organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji, mając na uwadze fakt, iż pozwany był w posiadaniu dokumentacji pozwalającej na ustalenie wszelkich okoliczności wymaganych do przyznania ubezpieczonej wnioskowanego świadczenia, a wadliwość decyzji opierała się zatem wyłącznie na błędnej interpretacji przepisów prawa materialnego. Jak wskazał Sąd Apelacyjny Gdańsku w wyroku z dnia 4 listopada 2020 r., sygn. akt III AUa 1526/20) „Przypomnieć trzeba, że wydanie przez organ rentowy niezgodnej z prawem decyzji odmawiającej wypłaty świadczenia w sytuacji, gdy było możliwe wydanie decyzji zgodnej z prawem, w szczególności, gdy ubezpieczony wykazał wszystkie przesłanki świadczenia oznacza, że opóźnienie w spełnieniu świadczenia jest następstwem okoliczności, za które organ rentowy ponosi odpowiedzialność, choćby nie można było mu zarzucić niestaranności w wykładni i zastosowaniu prawa (por. wyrok Sądu Najwyższego z 25 stycznia 2005 r., sygn. akt I UK 159/04, OSNP nr 19/2005, poz. 308).”