Legislator Case Law & Legislation
VIII U 547/23 AI generated

VIII U 547/23 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 547/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 23 stycznia 2023 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w Ł. , wykonując prawomocne postanowienie Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia 18 listopada 2022 r., odmówił Z. A. ustalenia okresowej emerytury kapitałowej z uwagi na fakt, że wnioskodawczyni nie jest członkiem OFE i ma przyznaną emeryturę na podstawie art.183 ustawy o emeryturach i rentach z FUS. /decyzja k.63 plik (...) akt ZUS/ W dniu 20 lutego 2023 r. Z. A., reprezentowana przez pełnomocnika, złożyła odwołanie od powyższej decyzji podnosząc, że wnioskodawczyni od maja 2015 r. pozostawała w błędnym przekonaniu, że wypłacana jej emerytura zawiera w sobie też emeryturę kapitałową.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 547/23 · Sąd powszechny: Podkreślić przy tym również należy, że stosownie do art. 8 i 12 przy obliczaniu emerytury wyłącznie na nowych zasadach w przypadku osób uprawnionych do okresowej emerytury kapitałowej uwzględnia się tylko środki zaewidencjonowane na koncie, a środki na subkoncie są uwzględnione przy obliczaniu okresowej emerytury kapitałowej. W przedmiotowej sprawie nie ulega wątpliwości, że wnioskodawczyni nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego (przestała nim być w 2015 r.) , a tym samym nie spełnia ona kumulatywnie opisanych wyżej przesłanek.

Keywords

AI generated
refund of contributions compensation fund European Globalisation Adjustment Fund reintegration of pension beneficiaries funding of occupational pension schemes welfare fund

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 547/23

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 23 stycznia 2023 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w Ł. , wykonując prawomocne postanowienie Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia 18 listopada 2022 r., odmówił Z. A. ustalenia okresowej emerytury kapitałowej z uwagi na fakt, że wnioskodawczyni nie jest członkiem OFE i ma przyznaną emeryturę na podstawie art.183 ustawy o emeryturach i rentach z FUS. /decyzja k.63 plik (...) akt ZUS/ W dniu 20 lutego 2023 r. Z. A., reprezentowana przez pełnomocnika, złożyła odwołanie od powyższej decyzji podnosząc, że wnioskodawczyni od maja 2015 r. pozostawała w błędnym przekonaniu, że wypłacana jej emerytura zawiera w sobie też emeryturę kapitałową.

Wskazała, że we wniosku o emeryturę z dnia 24 grudnia 2014 r. nie zaznaczyła pozycji o przekazaniu środków zgromadzonych w otwartym funduszu emerytalnym na dochody budżetu państwa, a jedynie wniosła o wybranie najkorzystniejszego wariantu emerytury, mogła zatem oczekiwać przeliczenia otrzymywanego świadczenia w myśl art. 26c ust. 2 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, co jednak nie nastąpiło. Podała nadto, że w dniu 15 grudnia 2022 r. złożyła organowi rentowemu oświadczenie o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu, zawartego we wniosku o emeryturę.

W ocenie skarżącej Zakład Ubezpieczeń Społecznych wydając decyzje z dnia 3 lutego 2015 r. i 17 czerwca 2015 r. o przyznaniu emerytury, działał na jej szkodę. W konsekwencji odwołująca wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji i przeliczenie świadczenia emerytalnego z uwzględnieniem emerytury z ZUS i emerytury kapitałowej tj. według środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym oraz zasądzenie kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. /odwołanie k.3 – 6/ W odpowiedzi na odwołanie , pełnomocnik organu rentowego wniósł o jego oddalenie. /odpowiedź na odwołanie k.9 – 10/ Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny:

Z. A. urodziła się (...) /okoliczność bezsporna/ Do czasu złożenia wniosku o emeryturę gromadziła środki w Otwartym Funduszu Emerytalnym. /okoliczność bezsporna/ W dniu 24 grudnia 2014 r. złożyła wniosek o emeryturę. W treści wniosku nie wskazała czy jest czy też nie jest członkiem Otwartego Funduszu Emerytalnego. Jednocześnie wniosła o ustalenie emerytury w oparciu o najkorzystniejszy wariant. /wniosek k.1 – 4 odwrót plik (...) akt ZUS/ Decyzją z dnia 3 lutego 2015 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w Ł. przyznał Z.

A. emeryturę w kwocie zaliczkowej. Emerytura wyniosła 3.066,14 zł. Wysokość emerytury została ustalona w oparciu o art.183 ustawy emerytalnej (20% emerytury obliczonej na podstawie art.53 ustawy emerytalnej plus 80% emerytury obliczonej na podstawie art. 26 ustawy emerytalnej). Jednocześnie z uwagi na kontynuację zatrudnienia, Zakład Ubezpieczeń Społecznych zawiesił wypłatę emerytury. /decyzja k.19 – 20 odwrót plik (...) akt ZUS/ Ustalona w ten sposób emerytura okazała się korzystniejsza od emerytury ustalonej na podstawie nowych zasad tj. na podstawie art.26 ustawy emerytalnej (ustalona w ten sposób emerytura wyniosła 2.697,27 zł) oraz emerytury kapitałowej (ustalonej na podstawie kwoty środków zgromadzonych przez wnioskodawczynię w OFE – 311,49 zł). /odpowiedź na wniosek k.48 – 48 odwrót plik (...) akt ZUS/ Na podstawie decyzji z dnia 17 czerwca 2015 r.,w związku z rozwiązaniem stosunku pracy, od dnia 1 maja 2015 r.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych rozpoczął wypłatę emerytury mieszanej na rzecz Z. A.. /decyzja k.33 – 34 odwrót plik (...) akt ZUS/ Konto skarżącej w OFE zostało zamknięte z dniem 13 kwietnia 2015 r. /pismo k.49/ Wnioskodawczyni nie pobierała emerytury kapitałowej. /okoliczność bezsporna/ Zakład Ubezpieczeń Społecznych nie poinformował Z. A., że wypłata emerytury mieszanej jest uzależniona od przekazania na dochody budżetu państwa środków zgromadzonych w Otwartym Funduszu Emerytalnym. Pomimo braku stosownego wniosku Z.

A. o przekazaniu środków, Zakład Ubezpieczeń Społecznych przekazał zgromadzone przez nią środki w OFE na dochody budżetu państwa, co skutkowało wykreśleniem jej z członkostwa w OFE i zamknięciem subkonta. /okoliczność bezsporna, zeznania Z. A. min.00:06:44 – 00:13:07 rozprawy z dnia 20 lipca 2023 r. , płyta CD k.32/ W dniu 15 czerwca 2022 r. wnioskodawczyni złożyła wniosek o ponowne obliczenie wysokości świadczenia emerytalnego z uwzględnieniem środków zgromadzonych w OFE. /wniosek k.49 – 51 plik (...) akt ZUS/ Decyzją z dnia 6 lipca 2022 r.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w Ł. odmówił Z. A. ponownego ustalenia wysokości emerytury. W treści decyzji wskazano, że decyzją z 17 czerwca 2015r. ustalono wysokość emerytury wnioskodawczyni w najkorzystniejszym wariancie, uwzględniając wszystkie składki również te przekazane do OFE. Wysokość emerytury obliczono przyjmując kwotę składek zgromadzonych powiększoną o środki zgromadzone na rachunku członka otwartego funduszu emerytalnego. Zwiększenie składek nastąpiło poprzez pomnożenie wskaźnikiem korygującym 19,52/12,22 stanowiącym stosunek pełnej wysokości składki na ubezpieczenie do wysokości zewidencjonowanej na koncie wnioskodawczyni w ZUS tj. odtworzono wysokość składek przekazanych do OFE /decyzja k.61 plik (...) akt ZUS/ Prawomocnym postanowieniem Sądu Okręgowego w Łodzi z dnia 18 listopada 2022 r. umorzono postępowanie w sprawie z odwołania Z.

A. od decyzji z dnia 6 lipca 2022r. oraz przekazano wniosek Z. A. o przyznanie okresowej emerytury kapitałowej do rozpoznania Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w Ł.. /okoliczności bezsporne/ Powyższych ustaleń Sąd dokonał na podstawie wyżej powołanych dokumentów oraz przesłuchania wnioskodawczyni.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

W świetle zebranego w sprawie materiału dowodowego odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Stosownie do treści art. 8 w związku z art. 5 ustawy o emeryturach kapitałowych (tj. Dz. U z 2018 r. poz. 926) oraz art. 24 ustawy emerytalnej (tj. Dz. U z 2023 r. poz. 1251) prawo do okresowej emerytury kapitałowej przysługuje ubezpieczonej urodzonej po dniu 31 grudnia 1948r., posiadającej uprawnienia do emerytury z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, która spełniła łącznie następujące warunki: - ukończyła 60 lat. - jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego w rozumieniu art. 3 pkt 4a ustawy o emeryturach kapitałowych. - zgromadziła na subkoncie o którym mowa w art. 40a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych na ostatni dzień miesiąca poprzedzającego miesiąc , od którego zostanie przyznana emerytura kwotę środków równą lub wyższą od dwudziestokrotności kwoty dodatku pielęgnacyjnego.

Podkreślić przy tym również należy, że stosownie do art. 8 i 12 przy obliczaniu emerytury wyłącznie na nowych zasadach w przypadku osób uprawnionych do okresowej emerytury kapitałowej uwzględnia się tylko środki zaewidencjonowane na koncie, a środki na subkoncie są uwzględnione przy obliczaniu okresowej emerytury kapitałowej. W przedmiotowej sprawie nie ulega wątpliwości, że wnioskodawczyni nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego (przestała nim być w 2015 r.) , a tym samym nie spełnia ona kumulatywnie opisanych wyżej przesłanek.

Zasadnie zatem Zakład Ubezpieczeń Społecznych odmówił Z. A. ustalenia okresowej emerytury kapitałowej. W tym miejscu wskazać należy, że postępowanie sądowe w sprawach dotyczących ubezpieczeń społecznych wszczynane jest w rezultacie odwołania wniesionego przez ubezpieczonego od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Ma więc ono charakter odwoławczy. Jego przedmiotem jest ocena zgodności z prawem - w aspekcie formalnym i materialnym - decyzji wydanej przez organ rentowy na wniosek ubezpieczonego lub z urzędu. Jest zatem postępowaniem kontrolnym.

Badanie owej legalności decyzji i orzekanie o niej jest możliwe tylko przy uwzględnieniu stanu faktycznego i prawnego istniejącego w chwili wydawania decyzji. Mówiąc inaczej - postępowanie dowodowe przed sądem jest postępowaniem sprawdzającym, weryfikującym ustalenia dokonane przez organ rentowy (por. wyrok Sądu Najwyższego - Izba Administracyjna, Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z 20 maja 2004 r., II UK 395/03, OSNAPiUS rok 2005, Nr 3, poz. 43.) Postępowanie sądowe jest bowiem wtórne wobec postępowania administracyjnego, a kontrola sądu winna korespondować z zakresem rozstrzygnięcia dokonanego w decyzji administracyjnej.

Poza sporem jest, iż skarżąca wnosząc odwołanie od decyzji z dnia 23 stycznia 2023 r. wszczęła niniejsze postępowanie sądowe. Niemniej jednak nie sprawia to, iż przedmiotem analizy Sądu może być ocena i zasadność wcześniej wydawanych względem jej osoby decyzji. W niniejszym postępowaniu Sąd badał jedynie prawidłowość stanowiska organu rentowego zawartego w zaskarżonej decyzji, które dotyczyło odmowy wypłaty okresowej emerytury kapitałowej. Niniejsze postępowanie nie mogło zmierzać do naprawy wcześniej wydanych względem wnioskodawczyni, a prawomocnych decyzji, bowiem Sąd był związany zakresem skarżonej decyzji, co oczywiście nie wyklucza możliwości podjęcia przez wnioskodawczynię stosownych kroków prawnych względem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, w tym zmierzających do zakwestionowania wcześniej wydanych w stosunku do jej osoby decyzji.

Dodatkowo wskazać należy, iż wprawdzie w trakcie niniejszego postępowania pełnomocnik organu rentowego nie negował, że Zakład Ubezpieczeń Społecznych nigdy nie poinformował wnioskodawczyni, że wypłata korzystniejszej dla niej emerytury mieszanej wiązała się z przekazaniem środków zgromadzonych przez nią w OFE na dochody budżetu państwa, a co istotne takiego wniosku nigdy nie złożyła, a mimo to środki te zostały przekazane przez ZUS na dochody budżetu państwa, to jednak rolą Sądu w niniejszym postępowaniu nie było ustalanie osób odpowiedzialnych za taki stan rzeczy, a tym bardziej ingerowanie w treść prawomocnych decyzji wydanych przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych względem wnioskodawczyni w 2015 r.

Podkreślić także należy ,że chociaż wnioskodawczyni wniosku takiego nie złożyła to jednak wystąpiła o wypłatę świadczenia w najkorzystniejszym wariancie, a tym wariantem okazała się emerytura mieszana. Na marginesie dodać także należy, że wprawdzie treść art.26 c ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych pozwala, w stosunku do ubezpieczonego, który osiągnął wiek 65 lat na ponowne obliczenie świadczenia z urzędu na zasadach określonych w art.26c, to jednak uzależnia taką możliwość od pobierania przez ubezpieczonego okresowej emerytury kapitałowej, co w sytuacji wnioskodawczyni oczywiście nie miało miejsca.

Mając na uwadze powyższe, Sąd na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., orzekł jak w sentencji wyroku. SSO Paulina Kuźma S.B.