Legislator Case Law & Legislation
VII U 503/20 AI generated

VII U 503/20 · Sąd powszechny

Case Number VII U 503/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

S. w dniu 20 kwietnia 2020 r. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 6 marca 2020r., znak: (...), o przeliczeniu emerytury. W uzasadnieniu wskazał, iż decyzja nie zawiera sumy stażu pracy za poszczególne lata pracy i za jaki okres przyjęto przeliczenie stażu. Decyzja obejmuje tylko waloryzację (odwołanie z dnia 20 kwietnia 2020r. k. 2 a.s.). Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. w odpowiedzi na odwołanie wniósł o oddalenie odwołania na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. Organ rentowy, w uzasadnieniu decyzji wskazał, że w dniu 7 lutego 2020 r. wnioskodawca złożył wniosek o ponowne obliczenie świadczenia.

Legislator headnote

AI generated

art. 244 § 1 k.p.c; VII U 503/20 · Sąd powszechny: – sp. k. z siedzibą w W. od 1 kwietnia 2016r. do 29 kwietnia 2018 r. oraz z (...) Sp. z o.o. z siedzibą w W. od 29 czerwca 2018 r. do 25 października 2018 r. (decyzja z dnia 6 marca 2020 r. k. 14 a.r. dane o okresach zatrudnienia k. 13 a.r.). Zarządzeniem z dnia 29 września 2020 r. Przewodnicząca skierowała sprawę do rozpoznania na posiedzeniu niejawnym w trybie art. 148 1 § 1 k.p.c. (k. 24 a.s.). Sąd Okręgowy ustalił powyższy stan faktyczny na podstawie dowodów z dokumentów, w szczególności dokumentacji załączonej do akt organu rentowego.

Keywords

AI generated
reapplication for disability pension recalculation of pension calculation of years of service gainful employment past retirement age suspension of pension certificate of earnings

Cited Legislation

AI generated
art. 244 § 1 k.p.c
Wartość dowodowa dokumentów nie była kwestionowana przez strony, a Sąd mając na względzie ich treść oraz walor dokumentów urzędowych w myśl art. 244 § 1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VII U 503/20

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 29 września 2020 r. Sąd Okręgowy Warszawa - Praga w Warszawie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Renata Gąsior po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 29 września 2020 r. w Warszawie sprawy K. S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. o przeliczenie emerytury na skutek odwołania K. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 6 marca 2020 r., znak: (...) oddala odwołanie. SSO Renata Gąsior

UZASADNIENIE

K. S. w dniu 20 kwietnia 2020 r. złożył odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 6 marca 2020r., znak: (...), o przeliczeniu emerytury. W uzasadnieniu wskazał, iż decyzja nie zawiera sumy stażu pracy za poszczególne lata pracy i za jaki okres przyjęto przeliczenie stażu. Decyzja obejmuje tylko waloryzację (odwołanie z dnia 20 kwietnia 2020r. k. 2 a.s.). Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. w odpowiedzi na odwołanie wniósł o oddalenie odwołania na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. Organ rentowy, w uzasadnieniu decyzji wskazał, że w dniu 7 lutego 2020 r. wnioskodawca złożył wniosek o ponowne obliczenie świadczenia.

Do wniosku załączył świadectwo pracy z (...) Sp. z o.o. – sp. k. z siedzibą w W. za okres od 1 kwietnia 2016r. do 29 kwietnia 2018 r. oraz z (...) Sp. z o.o. z siedzibą w W. za okres od 29 czerwca 2018 r. do 25 października 2018 r. Staż pracy na dzień złożenia wniosku wynosił 31 lat 5 miesięcy i 21 dni, wysokość świadczenia 1.622,12 zł Po doliczeniu stażu wynosi 32 lata, 3 miesiące i 16 dni, wysokość świadczenia wzrosła o 20,61 zł i wynosi 1.642,73 zł. Do stażu pracy został doliczony cały okres objęty wskazanymi wyżej świadectwami pracy.

Wobec powyższego zaskarżona decyzja wydana została zdaniem organu prawidłowo, odwołanie jest bezzasadne i jako takie winno zostać oddalone (odpowiedź na odwołanie z dnia 19 czerwca 2020 r., k. 6 a.s.). Zarządzeniem z dnia 25 czerwca 2020 r. odwołujący został wezwany do wskazania czy wobec treści odpowiedzi na odwołanie cofa swoje odwołanie i wnosi o umorzenie postępowania czy też je podtrzymuje. O ile podtrzymuje odwołanie zobowiązany jest do sprecyzowania w terminie 14 dni w jaki sposób domaga się zmiany decyzji, jakie kwoty i za jakie okresy powinny zostać doliczone przy obliczeniu emerytury oraz przedstawienia dowodów na poparcie swojego stanowiska (zarządzenie z dnia 25 czerwca 2020 r. k. 8 a.s.).

Zobowiązanie doręczone w dniu 8 lipca 2020 r. pozostało bez odpowiedzi (elektroniczne potwierdzenie odbioru k. 12 a.s.) Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: K. S. ma przyznaną emeryturę (okoliczności bezsporne). W dniu 7 lutego 2020 r. złożył wniosek o ponowne obliczenie świadczenia emerytalno-rentowego załączając świadectwa pracy z (...) Sp. z o.o. – sp. k. z siedzibą w W. za okres od 1 kwietnia 2016.r. do 29 kwietnia 2018 r. oraz z (...) Sp. z o.o. z siedzibą w W. za okres od 29 czerwca 2018 r. do 25 października 2018 r.

Staż pracy na dzień złożenia wniosku wynosił 31 lat 5 miesięcy i 21 dni, wysokość świadczenia 1.622,12 zł Po doliczeniu stażu wynosi 32 lata, 3 miesiące i 16 dni, wysokość świadczenia wzrosła o 20,61 zł i wynosi 1.642,73 zł. Do stażu pracy został doliczony cały okres objęty wskazanymi wyżej świadectwami pracy (wniosek o ponowne obliczenie świadczenia emerytalno – rentowego k. 10 a.r., świadectwo pracy z dnia 29 czerwca 2018 r. k. 11 a.r., świadectwo pracy z dnia 30 października 2018 r. k. 12). Decyzją z dnia 6 marca 2020 r.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. przeliczył emeryturę odwołującego od dnia 1 lutego 2020 r. tj. od miesiąca w którym złożono wniosek. W decyzji wskazano, iż do ustalenia wysokości emerytury Zakład uwzględnił okresy składkowe 32 lat, 3 miesięcy o 16 dni. Po dokonaniu zmiany stażu pracy emerytura wyniosła 1.642,73 zł. Zakład wskazał także, iż po waloryzacji od 1 marca 2020 r. emerytura przysługuje w kwocie 1.712,73 zł. Przy obliczeniu stażu organ rentowy uwzględnił okresy składkowe wskazane w świadectwach pracy świadectwa pracy z (...) Sp. z o.o.

– sp. k. z siedzibą w W. od 1 kwietnia 2016r. do 29 kwietnia 2018 r. oraz z (...) Sp. z o.o. z siedzibą w W. od 29 czerwca 2018 r. do 25 października 2018 r. (decyzja z dnia 6 marca 2020 r. k. 14 a.r. dane o okresach zatrudnienia k. 13 a.r.). Zarządzeniem z dnia 29 września 2020 r. Przewodnicząca skierowała sprawę do rozpoznania na posiedzeniu niejawnym w trybie art. 148 1 § 1 k.p.c. (k. 24 a.s.). Sąd Okręgowy ustalił powyższy stan faktyczny na podstawie dowodów z dokumentów, w szczególności dokumentacji załączonej do akt organu rentowego.

Zdaniem Sądu powołane wyżej dokumenty, w zakresie w jakim Sąd oparł na nich swoje ustalenia są wiarygodne, wzajemnie się uzupełniają i tworzą spójny stan faktyczny. Wartość dowodowa dokumentów nie była kwestionowana przez strony, a Sąd mając na względzie ich treść oraz walor dokumentów urzędowych w myśl art. 244 § 1 k.p.c. uznał je za wiarygodne i rzetelne.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie K. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. z dnia 6 marca 2020r., znak: (...) było niezasadne i podlegało oddaleniu. W ocenie Sądu wydana decyzja o przeliczeniu emerytury ubezpieczonego i o waloryzacji jest prawidłowa. Sąd Okręgowy rozpoznał niniejszą sprawę na posiedzeniu niejawnym zgodnie z art. 148 1 § 1 k.p.c. W ocenie Sądu Okręgowego przeprowadzenie rozprawy w niniejszej sprawie nie było konieczne, gdyż z okoliczności prawnych i faktycznych niniejszej sprawy nie wynika żadna okoliczność uzasadniająca jej przeprowadzenie, w szczególności o podjęcie takiej czynności sądowej odwołujący nie wnosił w myśl art. 148 1 § 3 k.p.c. Jak wskazano w orzecznictwie Sądu Najwyższego, postępowanie sądowe w sprawach dotyczących ubezpieczenia rentowego wszczynane jest w rezultacie odwołania wniesionego przez ubezpieczonego od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

Ma więc ono charakter odwoławczy. Jego przedmiotem jest ocena zgodności z prawem – w aspekcie formalnym i materialnym – decyzji wydanej przez organ rentowy na wniosek ubezpieczonego lub z urzędu. Jest, zatem postępowaniem kontrolnym. Badanie owej legalności decyzji i orzekanie o niej jest możliwe tylko przy uwzględnieniu stanu faktycznego oraz prawnego istniejącego w chwili wydawania decyzji. Mówiąc inaczej – o zasadności przyznania lub odmowy przyznania świadczenia decydują okoliczności istniejące w chwili ustalania do niego prawa.

Postępowanie dowodowe przed sądem jest postępowaniem sprawdzającym, weryfikującym ustalenia dokonane przez organ rentowy ( Wyrok Sądu Najwyższego – Izba Administracyjna, Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z 20 maja 2004 roku, II UK 395/03, OSNAPiUS rok 2005, Nr 3, poz. 43.). Zdaniem Sądu Okręgowego przedmiotowe stanowisko Sądu Najwyższego pomimo faktu, że odnosi się bezpośrednio do kwestii związanej z ubezpieczeniami rentowymi, to jednak na zasadzie analogii znajduje zastosowanie w niniejszej sprawie, albowiem tezy w nim tam zawarte stanowią normy uniwersalne, dotyczące bezpośrednio problematyki odwołań od decyzji organu rentowego.

W ocenie Sądu Okręgowego zarówno treść decyzji wydanej przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych, jak również zakres wniesionego do niej odwołania wyznacza przedmiot sporu (wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 10 listopada 2004 r. III AUa 430/2004). Kwestią sporną wymagającą rozstrzygnięcia w niniejszym postępowaniu było stwierdzenie, czy w zaskarżonej decyzji organ rentowy prawidłowo i zasadnie, w świetle przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2009 roku, Nr 153, poz.1227), - dalej jako „ustawa o emeryturach z FUS”- dokonał przeliczenia wysokości świadczenia emerytalnego przysługującego odwołującemu.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. w dniu 6 marca 2020r., wydał decyzję znak: (...), w której dokonał kolejnej waloryzacji emerytury przysługującej ubezpieczonemu jednocześnie doliczając do stażu pracy staż wynikający z przedłożonych organowi świadectw pracy z (...) Sp. z o.o. – sp. k. z siedzibą w W. za okres od 1 kwietnia 2016r. do 29 kwietnia 2018r. oraz z (...) Sp. z o.o. z siedzibą w W. za okres od 29 czerwca 2018r. do 25 października 2018r. Staż pracy na dzień złożenia wniosku wynosił 31 lat 5 miesięcy i 21 dni, zaś wysokość świadczenia 1.622,12 zł.

Po doliczeniu powyższych okresów staż pracy wynosi 32 lata, 3 miesiące i 16 dni, zaś wysokość świadczenia wzrosła o 20,61 zł i wynosi 1.642,73 zł. Zgodnie z treścią art.112 ust.1 powołanej ustawy jeżeli emeryt lub rencista zgłosi wniosek o ponowne ustalenie wysokości świadczenia przez doliczenie nieuwzględnionych dotychczas w wymiarze świadczenia okresów składkowych lub nieskładkowych, kwotę przysługującego świadczenia zwiększa się doliczając:

1) do kwoty emerytury, o której mowa w art. 53, lub renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy:

a) po 1,3% podstawy wymiaru, ustalonej w wyniku waloryzacji, za każdy rok okresów składkowych, o których mowa w art. 6, b) po 0,7% podstawy wymiaru, ustalonej w wyniku waloryzacji, za każdy rok okresów nieskładkowych, o których mowa w art. 7;

2) do kwoty renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy oraz do kwoty renty rodzinnej część wzrostu, o którym mowa w pkt 1, ustaloną przy zastosowaniu wskaźnika procentowego, określonego odpowiednio w art. 62 ust. 2 lub w art. 73 ust.

1. Ust.

2. Przy obliczaniu wzrostu, o którym mowa w ust. 1, okresy składkowe i nieskładkowe ustala się z uwzględnieniem pełnych miesięcy. Niewątpliwie okres zatrudnienia w (...) Sp. z o.o. – sp. k. z siedzibą w W. oraz w (...) Sp. z o.o. z siedzibą w W. zostały uwzględnione w decyzji o przeliczeniu emerytury, co jednoznacznie wynika z jej treści, a także z dokumentu zawartego w aktach rentowych dotyczącego danych o okresach zatrudnienia. Organ rentowy wskazał, iż na dzień złożenia wniosku staż pracy wynosił 31 lat, 5 miesięcy i 21 dni, zaś po doliczeniu stażu pracy wynosi on 32 lata, 3 miesiące i 16 dni, , czyli doliczył te miesiące, w których ubezpieczony wykonywał pracę.

Wskazać należy, że organ rentowy prawidłowo dokonał tego przeliczenia od dania1 lutego 2020 r. tj. od miesiąca w którym zgłoszono wniosek tj. 7 lutego 2020 r. Nadto wskazać należy, że organ rentowy w sposób prawidłowy dokonał waloryzacji świadczenia ubezpieczonego, albowiem waloryzacja od dnia 01.03.2020 r. dotyczy świadczenia w wysokości ustalonej na ten dzień, na co organ rentowy w decyzji o waloryzacji jednoznacznie wskazuje. Waloryzacja dotyczy zatem świadczenia, którego wysokość obejmowała już doliczony okres zatrudnienia ubezpieczonego.

Ubezpieczony w toku postępowania nie wskazał, w jaki dokładnie sposób domaga się zmiany decyzji, jakie jego zdaniem kwoty i za jakie okresy powinny zostać doliczone przy obliczeniu emerytury, nie przedstawił też żadnych dowodów na poparcie swojego stanowiska, zaś Sąd nie dopatrzył się aby organ rentowy w sposób nieprawidłowy dokonał przeliczenia świadczenia. W ocenie Sądu, K. S. w odwołaniu nie wskazał żadnych argumentów, które mogłyby mieć wpływ na zmianę zaskarżonej przez niego decyzji. Organ rentowy działał w granicach wyznaczonych przez ustawodawcę i będąc związany przepisami prawa, zastosował ich treść w sposób prawidłowy.

Mając na uwadze powyższe, Sąd na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., orzekł jak w sentencji wyroku. SSO Renata Gąsior