Legislator Case Law & Legislation
III AUz 77/21 AI generated

III AUz 77/21 · Sąd powszechny

Case Number III AUz 77/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome DECISION

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w Szczecinie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w sprawie ubezpieczonego Z. K. przeciwko Dyrektorowi Wojskowego Biura Emerytalnego w S. o wysokość emerytury, na skutek wniosku ubezpieczonego o ustanowienie pełnomocnika z urzędu do sporządzenia skargi kasacyjnej, postanowieniem z 22 marca 2021 r. oddalił wniosek, bowiem skarga kasacyjna w sprawie nie przysługuje. W uzasadnieniu Sąd Apelacyjny wyjaśnił, że ubezpieczony - składając w sprawie apelację od wyroku Sąd Okręgowy w Szczecinie z 7 października 2020 r. , oddalającego jego odwołanie od decyzji organu z 9 stycznia 2020 r., odmawiającej zwiększenia emerytury wojskowej o wysługę lat, przez doliczenie okresów ubezpieczeniowych przypadających po zakończeniu służby wojskowej w Straży Granicznej, z uwagi na osiągnięcie emerytury wojskowej na poziomie 75% podstawy jej wymiaru – określił wartość przedmiotu zaskarżenia na kwotę 4.543,20 zł (przy uwzględnieniu wniosku o przeliczenie emerytury mundurowej).

Legislator headnote

AI generated

art. 871 k.p.c, art. 117 §5 k.p.c, art. 22 k.p.c, art. 385 k.p.c, art. 397 § 3 k.p.c; III AUz 77/21 · Sąd powszechny: W zażaleniu podał wartość przedmiotu zaskarżenia, po pierwsze 4543, 20 zł w sprawie o wysokość emerytury wojskowej i po drugie 14.236,80 zł sprawie o wypłatę emerytury w drodze wyjątku. Ubezpieczony zarzucił naruszenie artykułu przystani 398 2 §1 k.p.c. oraz wniósł o uchylenie zaskarżonego postanowienia i przyjęcie do rozpoznania wniosku o ustanowienie pełnomocnika z urzędu do sporządzenia skargi kasacyjnej. W uzasadnieniu podał, że w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych skarga kasacyjna przysługuje niezależnie od wartości przedmiotu zaskarżenia w sprawach o przyznanie i wstrzymanie emerytury lub renty.

Keywords

AI generated
impairment of military security threshold value defence and military matters military degradation military criminal procedure military service exemption tax

Cited Legislation

AI generated
art. 871 k.p.c
W postępowaniu przed Sądem Najwyższym obowiązuje przymus radcowsko-adwokacki (art. 871 k.p.c.), co oznacza konieczność udziału profesjonalnego pełnomocnika, jednak zgodnie z art.
art. 117 §5 k.p.c
871 k.p.c.), co oznacza konieczność udziału profesjonalnego pełnomocnika, jednak zgodnie z art. 117 §5 k.p.c.
art. 22 k.p.c
art. 385 k.p.c
W związku z powyższym, Sąd Apelacyjny na podstawie art. 385 k.p.c.
art. 397 § 3 k.p.c

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

III AUz 77/21 POSTANOWIENIE Dnia 30 czerwca 2021 r. Sąd Apelacyjny w Szczecinie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSA Jolanta Hawryszko Sędziowie: Beata Górska Gabriela Horodnicka-Stelmaszczuk po rozpoznaniu 30 czerwca 2021 r. na posiedzeniu niejawnym w Szczecinie sprawy ubezpieczonego Z. K. przeciwko Dyrektorowi Wojskowego Biura Emerytalnego w S. o wysokość emerytury na skutek zażalenia ubezpieczonego na postanowienie Sądu Apelacyjnego w Szczecinie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z 22 marca 2021 r., III AUa 420/20 w przedmiocie ustanowienia pełnomocnika z urzędu do sporządzenia skargi kasacyjnej, postanawia: oddalić zażalenie. Beata Górska Jolanta Hawryszko Gabriela Horodnicka- Stelmaszczuk Sygn. akt III AUz 77/21

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w Szczecinie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w sprawie ubezpieczonego Z. K. przeciwko Dyrektorowi Wojskowego Biura Emerytalnego w S. o wysokość emerytury, na skutek wniosku ubezpieczonego o ustanowienie pełnomocnika z urzędu do sporządzenia skargi kasacyjnej, postanowieniem z 22 marca 2021 r. oddalił wniosek, bowiem skarga kasacyjna w sprawie nie przysługuje. W uzasadnieniu Sąd Apelacyjny wyjaśnił, że ubezpieczony - składając w sprawie apelację od wyroku Sąd Okręgowy w Szczecinie z 7 października 2020 r. , oddalającego jego odwołanie od decyzji organu z 9 stycznia 2020 r., odmawiającej zwiększenia emerytury wojskowej o wysługę lat, przez doliczenie okresów ubezpieczeniowych przypadających po zakończeniu służby wojskowej w Straży Granicznej, z uwagi na osiągnięcie emerytury wojskowej na poziomie 75% podstawy jej wymiaru – określił wartość przedmiotu zaskarżenia na kwotę 4.543,20 zł (przy uwzględnieniu wniosku o przeliczenie emerytury mundurowej).

Sąd Apelacyjny wyrokiem z 11 lutego 2021 r. oddalił apelację. Ubezpieczony złożył wniosek o ustanowienie pełnomocnika z urzędu celem wywiedzenia skargi kasacyjnej. Sąd Apelacyjny zatem stwierdził, że przedmiotem zaskarżonej w niniejszej sprawie decyzji było przeliczenie emerytury ubezpieczonego przy uwzględnieniu cywilnych okresów ubezpieczenia, a wartość przedmiotu zaskarżenia w tym zakresie stanowi kwota 4.543,20 zł, co wynika z wyliczenia ubezpieczonego, k. 91 akt sprawy. Zatem jest to wartość poniżej kwoty 10.000 zł określonej w art. 398 2 §1 k.p.c..

W postępowaniu przed Sądem Najwyższym obowiązuje przymus radcowsko-adwokacki (art. 871 k.p.c.), co oznacza konieczność udziału profesjonalnego pełnomocnika, jednak zgodnie z art. 117 §5 k.p.c. sąd ustanowi pełnomocnika, jeżeli jego udział w sprawie uzna za potrzebny. Skoro w niniejszej sprawie Z. K. nie przysługuje skarga kasacyjna, to brak podstaw do ustanowienia pełnomocnika z urzędu dla tego postępowania. W tym przypadku, udział pełnomocnika jest niepotrzebny i nieuzasadnione jest jego wyznaczanie. Zażalenie poziome do innego składu Sądu Apelacyjnego w Szczecinie, na wskazane postanowienie złożył ubezpieczony.

W zażaleniu podał wartość przedmiotu zaskarżenia, po pierwsze 4543, 20 zł w sprawie o wysokość emerytury wojskowej i po drugie 14.236,80 zł sprawie o wypłatę emerytury w drodze wyjątku. Ubezpieczony zarzucił naruszenie artykułu przystani 398 2 §1 k.p.c. oraz wniósł o uchylenie zaskarżonego postanowienia i przyjęcie do rozpoznania wniosku o ustanowienie pełnomocnika z urzędu do sporządzenia skargi kasacyjnej. W uzasadnieniu podał, że w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych skarga kasacyjna przysługuje niezależnie od wartości przedmiotu zaskarżenia w sprawach o przyznanie i wstrzymanie emerytury lub renty.

Argumentował, że przedmiotowa sprawa dotyczy przyznania do emerytury wojskowej 15% z tytułu inwalidztwa, powstałego w związku ze służbą wojskową, czyli jest to sprawa, która niezależne jest od wartości przedmiotu zaskarżenia podlega rozpoznaniu w skardze kasacyjnej. Poza tym ubezpieczony podkreślił, że druga część przedmiotu roszczenia, o wypłatę świadczenia w drodze wyjątku, przekraczająca kwotę 10.000 zł, w ogóle nie została rozpoznana, ani w 1. instancji, ani 2. Instancji; sądy w tej sprawie nie podjęły czynności, nie oddaliły, nie wyłączyły do odrębnego postępowania.

Sąd Apelacyjny w innym składzie rozważył sprawę i uznał, że zażalenie jest niezasadne. W ocenie aktualnego składu Sądu Apelacyjnego, postanowienie tutejszego Sądu z 22 marca 2021 r. jest prawidłowe. Po pierwsze, nie budzi wątpliwości, że ubezpieczony za pośrednictwem Dyrektora Wojskowego Biura Emerytalnego w S. w dacie 17.02.2020 r. złożył odwołanie od decyzji tego organu z 9.01.2020 r. w przedmiocie odmowy doliczenia do emerytury wojskowej zatrudnienia po zwolnieniu z zawodowej służby wojskowej. Organ rentowy - Dyrektor Wojskowego Biura Emerytalnego przekazał odwołanie do Sądu Okręgowego w Szczecinie wraz z własnym stanowiskiem w sprawie.

W istocie, ubezpieczony w odwołaniu wskazał, że odwołanie dotyczy również decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z 4.11.2019 r. przyznającej prawo do emerytury, jak również dołączył tę decyzję do odwołania. Niemniej w treści odwołania ubezpieczony już jednoznacznie wskazuje na odwołanie od decyzji odmownej Dyrektora Wojskowego Biura Emerytalnego z 9.01.2020 r. A przy tym przywoływana decyzja ZUS pochodziła sprzed trzech miesięcy. W ocenie Sądu Apelacyjnego, w takim stanie sprawy nie było podstaw do przyjęcia, że ubezpieczony w niniejszym postępowaniu odwoływał się również od decyzji ZUS z 04.11.20219 r.

Wola ubezpieczonego w tym zakresie nie została wyartykułowana na tyle jasno, by sądy obu instancji mogły uznać, że ubezpieczony w odwołaniu z 17.02.2020 zaskarżył również decyzję ZUS z 4.11.2019 r. Zdaniem Sądu Apelacyjnego, treść pism procesowych ubezpieczonego pozwalała na wniosek, że decyzja ZUS była jedynie przywołana jako argument na poparcie racji ubezpieczonego w kwestii zasadności zaskarżenia decyzji Dyrektora WBE. Jednoznaczne stanowisko ubezpieczony zaprezentował dopiero w przedmiotowym zażaleniu. Należy przy tym podkreślić, że nie było żadnych podstaw faktycznych do powzięcia przez Sądu dwóch instancji wątpliwości co do przedmiotu zaskarżenia, tym bardziej, że ubezpieczony otrzymując decyzję ZUS z 4.11.2019 r. został pouczony, że odwołanie od decyzji ZUS można wnieść za pośrednictwem organu rentowego do Sądu Okręgowego Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w terminie miesiąca od dnia doręczenia decyzji, a po tym terminie decyzja staje się prawomocna.

Termin ten w lutym był już znacząco przekroczony, a z drugiej strony nie było racjonalnych podstaw do uznania, że odwołanie od decyzji ZUS można złożyć do WBE. Konkludując, odwołanie od decyzji ZUS w ogóle nie było przedmiotem niniejszego postępowania i nie zakończyło się rozstrzygnięciem sądu, zatem sprawa w takim zakresie nie może stanowić przedmiotu skargi kasacyjnej i to niezależnie od wartości przedmiotu zaskarżenia. Tytułem uzupełnienia, Sąd Apelacyjny wskazuje na utrwalone stanowisko Sądu Najwyższego: (..) w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych przedmiot rozpoznania sprawy sądowej wyznacza decyzja organu rentowego, od której wniesiono odwołanie ( art. 477 9 i art. 477 14 KPC) i w tym tylko zakresie podlega ona kontroli sądu zarówno pod względem jej formalnej poprawności jak i merytorycznej zasadności (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 18 stycznia 2008 r., II UZ 43/07, oraz wyrok Sądu Najwyższego z dnia 18 lutego 2010 r., III UK 75/09, OSNP 2011 nr 15-16, poz. 215).

W utrwalonym orzecznictwie Sądu Najwyższego (por. np. postanowienie z dnia 18 października 2016 r., I UK 490/15, niepublikowane) przyjmuje się, że postępowanie sądowe, ma na celu kontrolę prawidłowości zaskarżonej decyzji, w związku z czym może je wszcząć wyłącznie odwołanie od decyzji wydanej bądź w wyniku rozpoznania wniosku, bądź z urzędu. Niedopuszczalne jest natomiast rozstrzyganie przez sąd, niejako w zastępstwie organu rentowego, wniosków zgłoszonych w toku postępowania odwoławczego, które nie były przedmiotem decyzji tego organu.

Inaczej mówiąc, w sprawach tych sąd rozstrzyga o prawidłowości zaskarżonej decyzji, w granicach jej treści i przedmiotu (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 10 marca 2011 r., III UZ 1/11, i orzeczenia w nim powołane). Ugruntowane jest stanowisko, że w postępowaniu sądowym w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych, które ma charakter odwoławczy i kontrolny, postępowanie dowodowe ogranicza się do sprawdzenia zgodności z prawem decyzji wydanej przez organ rentowy. Badanie takie jest możliwe tylko przy uwzględnieniu stanu faktycznego i prawnego istniejącego w chwili wydania decyzji, a więc w chwili ustalania prawa do świadczenia przez organ rentowy (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 10 marca 1998 r., II UKN 555/97, OSNAPiUS 1999 nr 5, poz. 181; z dnia 3 grudnia 1998 r., II UKN 341/98, OSNAPiUS 2000 nr 2, poz. 72; z dnia 20 maja 2004 r., II UK 395/03, OSNP 2005 nr 3, poz. 43; z dnia 12 stycznia 2005 r., I UK 93/04, OSNP 2005 nr 16, poz. 254; z dnia 25 stycznia 2005 r., I UK 152/04, OSNP 2005 nr 17, poz. 273; z dnia 13 września 2005 r., I UK 382/04, z dnia 2 sierpnia 2007 r., III UK 25/07, OSNP 2008 nr 19-20, poz. 293 i z dnia 5 sierpnia 2008 r., I UK 20/08).

Po drugie, przedmiotowa sprawa dotyczy wyłącznie prawidłowości decyzji Dyrektora Wojskowego Biura Emerytalnego z 9.01.2020 r., odmawiającej doliczenia zatrudnienia cywilnego po zwolnieniu z zawodowej służby wojskowej, która według wyliczenia ubezpieczonego przedstawia wartość 4.543,20 zł. Należy pokreślić, że bezspornie ubezpieczony otrzymuje emeryturę, jakkolwiek w wysokości, która go nie zadawala. W takim stanie sprawy nie można więc uznać, jak to interpretuje ubezpieczony, że jego sprawa dotyczy przyznania emerytury. Sprawa o przyznanie emerytury to taka, w której organ wydaje decyzję odmawiającą w ogóle prawa do świadczenia, a spór sądowy ma prowadzić do rozstrzygnięcia, czy stronie przysługuje prawo do emerytury, czy nie.

Sprawa ubezpieczonego nie należy do takiej kategorii, ponieważ jej przedmiotem jest wysokość świadczenia, a nie prawo do świadczenia. Stąd dopuszczalność skargi kasacyjnej jest kwalifikowana na podstawie kryterium majątkowego, a to dyskwalifikuje sprawę ubezpieczonego. Należy podkreślić, że i w tym przypadku prezentowane stanowisko prawne wynika z utrwalonego orzecznictwa. Sąd Najwyższy wielokrotnie wypowiadał się, że przedmiot decyzji i rozstrzygnięcia sądowego nie dotyczy przyznania emerytury, w sytuacji gdy skarżący nabył już prawo do tego świadczenia, a domaga się jedynie zwiększenia emerytury.

Przy takim przedmiocie sporu o dopuszczalności skargi kasacyjnej decyduje wartość przedmiotu zaskarżenia. W takim przypadku dopuszczalność zaskarżenia kasacyjnego podlega ograniczeniu ze względu na wartość przedmiotu zaskarżenia (art. 398 2 § 1 k.p.c.). Wartość tę oblicza się z uwzględnieniem art. 22 k.p.c., przy czym stanowi ona różnicę między wysokością świadczenia wypłaconego przez organ rentowy a wysokością świadczenia żądanego przez ubezpieczonego w skali jednego roku; patrz: postanowienia Sądu Najwyższego z 20 lipca 2011 r., II UZ 25/11 , z 20 marca 2018 r., I UZ 71/17, 23 września 2020 r.

II UZ 15/20; (...) Zatem, i w odniesieniu do sprawy z odwołania od decyzji WBE, skarga kasacyjna jest niedopuszczalna. Sąd Apelacyjny trafnie więc ocenił, że skoro skarga kasacyjna w sprawie nie przysługuje, to udział pełnomocnika z urzędu do jej wywiedzenia jest niepotrzebny, w rozumieniu art. 117 §5 k.p.c. W związku z powyższym, Sąd Apelacyjny na podstawie art. 385 k.p.c. w zw. z art. 397 § 3 k.p.c. oddalił zażalenie. Beata Górska Jolanta Hawryszko Gabriela Horodnicka- Stelmaszczuk