Legislator Case Law & Legislation
V U 837/18 AI generated

V U 837/18 · Sąd powszechny

Case Number V U 837/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją nr (...) z dnia 28.08.2018 r. znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. (1) stwierdził, iż M. K. (1) nie podlega od dnia 12.05.2014 r. ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu, z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę zawartej z Firmą Handlowo-Usługową (...) w O. (2) wobec stwierdzenia, braku dokumentów dotyczących tego zatrudnienia, poza zgłoszeniem do ubezpieczenia społecznego. Od powyższej decyzji odwołanie złożył M. K. (1) wnosząc o jej zmianę i ustalenia, iż podlega ubezpieczeniu pracowniczemu od dnia 12.05.2014 r. do dnia 31.08.2014 r. jako pracownik Firmy Handlowo-Usługowej (...) w O. (2).

Legislator headnote

AI generated

V U 837/18 · Sąd powszechny: Zgodnie z art. 6 i 11 ustawy z dnia 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1778) obowiązkowemu ubezpieczeniu chorobowemu podlegają pracownicy. W myśl art. 8 ust. 1 cyt. ustawy za pracownika uważa się osobę pozostającą w stosunku pracy. Zgodnie z art. 22 kodeksu pracy, aby można mówić o stosunku pracy określona osoba musi zobowiązać się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca w zamian za pracę zobowiązuje się świadczyć na rzecz pracownika wynagrodzenie.

Keywords

AI generated
voluntary unemployment occupational disability benefits suspension of insurance cover suspension of unemployment benefits migrant unemployment reintegration into employment

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 837/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 stycznia 2019 r. Sąd Okręgowy w Kaliszu V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie : Przewodniczący SSO Marzena Głuchowska Protokolant st. sekr. sądowy Barbara Wypych po rozpoznaniu w dniu 15 stycznia 2019 r. w Kaliszu odwołania M. K. (1) od decyzji Nr (...) Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. (1) z dnia 28 sierpnia 2018 r. znak (...); w sprawie M. K. (1) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. (1) przy udziale D. S. o ustalenie ubezpieczenia 1. Zmienia zaskarżoną decyzję Nr (...) Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. (1) z dnia 28 sierpnia 2018 r. znak (...) w ten sposób, że ustala, iż odwołujący M. K. (1) podlega ubezpieczeniom społecznym w okresie od dnia 12.05.2014 r. do dnia 31.08.2014 r. z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę zawartej z Firmą Handlowo-Usługową (...) w O. (2), 2. Zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. (1) na rzecz M. K. (1) kwotę 180,00 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sygn. akt VU 837/18

UZASADNIENIE

Decyzją nr (...) z dnia 28.08.2018 r. znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. (1) stwierdził, iż M. K. (1) nie podlega od dnia 12.05.2014 r. ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu, z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę zawartej z Firmą Handlowo-Usługową (...) w O. (2) wobec stwierdzenia, braku dokumentów dotyczących tego zatrudnienia, poza zgłoszeniem do ubezpieczenia społecznego. Od powyższej decyzji odwołanie złożył M. K. (1) wnosząc o jej zmianę i ustalenia, iż podlega ubezpieczeniu pracowniczemu od dnia 12.05.2014 r. do dnia 31.08.2014 r. jako pracownik Firmy Handlowo-Usługowej (...) w O. (2).

W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. (1) wniósł o oddalenie odwołania. Sąd potraktował jako stronę D. S. prowadzącego Firmę Handlowo- Usługową (...) w O. (2). Sąd I instancji poczynił następujące ustalenia faktyczne. M. K. (1) liczy 64 lat. Do kwietnia 2014 r. M. K. (1) zatrudniony był w firmie (...), a od września 2014 r. odwołujący pracował w firmie (...) W. P.. Za 2014 r. M. K. (1) złożył dokument PIT, w którym wykazał należności ze stosunku pracy i przychód z działalności wykonywanej osobiście.

Za ten rok wykazano 3 dokumenty PIT 11 od różnych płatników. Jeden dokument PIT 11 pochodzi od D. S. i dotyczy umowy zlecenia z okresu od 12.04.2014 r. do 11.05.2014 r. i kwoty 1680,00 zł. Jeden dokument PIT dotyczy firmy (...) i kwoty 7839,12 zł, jeden dokument PIT 11 dotyczy zatrudnienia u M. K. (2) i kwoty 7246,62 zł. (dowód: zeznania odwołującego, przedłożone dokumenty PIT 11) Firma D. S. jako rozpoczęcie działalności wskazała datę 01.12.2010 r. Przedmiotem działalności była sprzedaż hurtowa owoców i warzyw oraz prowadzenie transportu przy użyciu dwóch samochodów ciężarowych.

Faktycznie D. S. wykonywał transport międzynarodowy różnymi towarami. D. S. wykonywał pracę jako podwykonawca firmy W. P.. Dysponował dwoma pojazdami ciężarowymi i wykonywał transport międzynarodowy. Samochody stacjonowały zagranicą. Kierowcy przez około 3 tygodnie pracowali zagranicą, a na jeden tydzień zjeżdżali do kraju. Firma (...) w 2014 r. zatrudniała 7 pracowników, 6 w oparciu o umowę o pracę, 1 osobę w oparciu o umowę zlecenia w okresie od 12.04.2014 r. do 11.05.2014 r. – dotyczy to M. K. (1). Zaprzestanie działalności firmy nastąpiło z dniem 21.10.2014 r. (dowód: zeznania D.

S.) W okresie od 12.04.2014 r. do 11.05.2014 r. M. K. (1) wykonywał pracę na podstawie umowy zlecenia sporządzonej z firmą (...). Na podstawie tej umowy M. K. (1) wykonywał pracę jako kierowca samochodu ciężarowego o ciężarze całkowitym powyżej 12 ton. M. K. (1) przedłożył umowę o pracę z dnia 12.05.2014 r. zawartą na czas określony do dnia 11.05.2016 r. na stanowisku kierowca ciągnika siodłowego – pow. 12 ton w pełnym wymiarze czasu pracy i za wynagrodzeniem wynoszącym 2500 zł. Z dniem 12.05.2014 r. nastąpiło zgłoszenie M.

K. (1) do ubezpieczeń społecznych z tytułu tego zatrudnienia. Odwołujący przedłożył także datowane dnia 21.07.2014 r. wypowiedzenie umowy o pracę ze skutkiem na dzień 31.08.2014 r. oraz datowane w dniu 23.10.2014 r. pismo o wydanie świadectwa pracy za okres od dnia 12.05.2014 r. do dnia 31.08.2014 r. M. K. (1) wykonywał taką samą pracę w okresie od 12.05.2014 r. do 31.08.2014 r., jak w czasie umowy zlecenia. Pracował jako kierowca samochodu ciężarowego. Przez trzy tygodnie pracował zagranicą, kierując samochodem ciężarowym, czwarty tydzień przebywał w Polsce.

Za parkingi, paliwo,. przejazdy odwołujący płacił odpowiednią kartą od pracodawcy. Noclegi odwołujący miał w samochodzie do tego przystosowanym. Pieniądze były wypłacane gotówką w kwotach uwzględniających także diety – kwoty rzędu 4000 zł miesięcznie. Pieniądze wypłacał także W. P., który organizował jako spedytor pracę dla D. S.. Pieniądze wypłacane przez W. P. pochodziły z puli pieniędzy przysługujących firmie (...) w ramach rozliczeń za wykonane usługi i były uwzględnione w rozliczeniach firm D. S. i W. P..

Odwołujący dowiedział się, iż nie są opłacane składki na ubezpieczenie społeczne, nie miał już wtedy kontaktu z D. S., stąd złożył wypowiedzenie umowy o pracę. D. S. potwierdził, iż posiada zadłużenie wobec organu rentowego z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne z tytułu swojego ubezpieczenia i ubezpieczenia pracowników. (dowód: zeznania M. K. (1), zeznania D. S. zeznania świadków W. P. i Ł. P.)

Sąd zważył co następuje:

Zgodnie z art. 6 i 11 ustawy z dnia 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1778) obowiązkowemu ubezpieczeniu chorobowemu podlegają pracownicy. W myśl art. 8 ust. 1 cyt. ustawy za pracownika uważa się osobę pozostającą w stosunku pracy. Zgodnie z art. 22 kodeksu pracy, aby można mówić o stosunku pracy określona osoba musi zobowiązać się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca w zamian za pracę zobowiązuje się świadczyć na rzecz pracownika wynagrodzenie.

Wskazane wyżej ustalenia faktyczne pozwoliły na przyjęcie, że odwołujący M. K. (1) pozostawał w stosunku pracy w okresie od 12.05.2014 r. do 31.08.2014 r. z (...) D. S. w O. (2). ZUS ma prawo ocenić sporządzoną umowę o pracę i uznać ją za pozorną lub niezgodną z prawem w całości lub w części, co ma skutki dla ubezpieczonego w zakresie istnienia podstawy ubezpieczenia (por. wyrok Sądu Najwyższego, sygn. akt III UK 200/04, opublikowany w Rzeczpospolitej 2005 r., Nr 50, str. C-1). Podzielając ten pogląd dodać należy, iż rzeczą przedsiębiorcy jest zatrudnianie pracowników dla realizacji celów gospodarczych z tą działalnością związanych, lecz okoliczności te nie są obojętne dla organu rentowego, gdy ciężar utrzymania ubezpieczonego przerzucany jest na fundusze publiczne.

Podobnie wypowiedział się Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 25.01.2005 r. II UKN 141/04 (OSNC 2005 Nr.15 /235). W wyroku z dnia 09.08.2005 r. w sprawie III UK 89/05 Sąd Najwyższy stwierdził, iż ustalenie w umowie o pracę rażąco wysokiego wynagrodzenia za pracę, może być w konkretnych okolicznościach uznane za nieważne jako dokonane z naruszeniem zasad współżycia społecznego, polegającym na świadomym osiągnięciu nieuzasadnionych korzyści z systemu ubezpieczeń społecznych kosztem innych uczestników tego systemu (art. 58 p 3 kc w związku z art. 300 KP.

W prawie pracy obowiązuje zasada swobodnego kształtowania umów, lecz wolność ta realizuje się tylko w takim zakresie w jakim przewiduje to obowiązujące prawo. Autonomia stron umowy w kształtowaniu jej postanowień podlega ochronie jedynie w ramach wartości uznawanych i realizowanych przez system prawa, a strony obowiązuje nie tylko respektowanie własnego interesu jednostkowego lecz także wzgląd na interes publiczny. Najpełniej wyraża to art. 353 1 KC, który ma odpowiednie zastosowanie w stosunku pracy. Odpowiednie zaś stosowanie art. 58 KC pozwala na uściślenie, że postanowienia umowy sprzeczne z ustawą albo mające na celu jej obejście są nieważne, chyba że właściwy przepis przewiduje inny skutek, a sprzeczne z zasadami współżycia społecznego – nieważne bezwzględnie.

Umowa o pracę wywołuje skutki także pośrednie, w tym kwestii wysokości składki. W konsekwencji prowadzi do uzyskania odpowiednich świadczeń. Są to skutki doniosłe zarówno dla ubezpieczonego jak i dla interesu publicznego. Należy zatem uznać, że ocena postanowień umownych może i powinna być dokonana z punktu widzenia ubezpieczeń społecznych. W niniejszej sprawie stwierdzić należy iż strony zawarły umowę o pracę i umowa ta była realizowana. Odwołujący M. K. (1) wykonywał obowiązki pracownicze. Za pracę odwołującemu M.

K. (1) wypłacono wynagrodzenie. D. S. miał potrzebę i możliwość zatrudnienia pracownika, a odwołujący M. K. (1) miał możliwość wykonywania pracy i pracę faktycznie wykonywał. Z uwagi na to przyjąć należało, iż odwołujący M. K. (1) jako pracownik (...) D. S. w O. (2), posiada tytułu ubezpieczenia społecznego pracowniczego od dnia 12.05.2014 r. do dnia 31.08.2014r. W tym zakresie zaskarżona decyzja podlegała zmianie w myśl art. 477 14 § 2 kpc. O kosztach orzeczono w myśl art. 98 kpc. SSO Marzena Głuchowska