Legislator Case Law & Legislation
III AUa 540/18 AI generated

III AUa 540/18 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 540/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. decyzją z 05 września 2016 r. w oparciu o przepisy ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 887) oraz ustawy z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z 2015 r., poz. 1242) odmówił P. W. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w związku wypadkiem przy pracy, ponieważ Komisja Lekarska ZUS nie stwierdziła u wnioskodawcy niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy w dniu 23 lipca 2014 r.

Legislator headnote

AI generated

art. 233 § 1 k.p.c, art. 385 k.p.c; III AUa 540/18 · Sąd powszechny: W tej sytuacji odwołanie jako nieuzasadnione podlegało oddaleniu. Mając powyższe na uwadze, Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie. Apelację od powyższego wyroku wniósł odwołujący, który zaskarżając wyrok Sądu Okręgowego w całości, zarzucił mu: - niewyjaśnienie wszystkich okoliczności istotnych dla rozstrzygnięcia w sprawie, - niewłaściwą ocenę dowodów w sprawie, czym Sąd Okręgowy przekroczył granice swobodnej oceny dowodów, gdyż powyższa ocena jest wręcz sprzeczna z zasadami współżycia społecznego oraz sprzeczna z wykładnią prawa, - nieprzychylanie się do wniosków dowodowych kierowanych przez powoda.

Keywords

AI generated
medically certified work incapacity unfit notwithstanding health condition loss of earning capacity reinstatement of disability benefits unavoidable loss of working hours occupational disability pension

Cited Legislation

AI generated
art. 233 § 1 k.p.c
Wskazać w tym miejscu należy, iż opinia biegłego podlega ocenie - przy zastosowaniu przepisu art. 233 § 1 k.p.c.
art. 385 k.p.c
W związku z powyższym, Sąd Apelacyjny na podstawie art. 385 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn.akt III AUa 540/18

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 27 listopada 2018 r. Sąd Apelacyjny w Białymstoku, III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Teresa Suchcicka (spr.) Sędziowie: SA Bożena Szponar - Jarocka SA Marek Szymanowski Protokolant: Barbara Chilimoniuk po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 27 listopada 2018 r. w B. sprawy z odwołania P. W. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o rentę z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy na skutek apelacji wnioskodawcy P. W. od wyroku Sądu Okręgowego w Białymstoku V Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 18 maja 2018 r. sygn. akt V U 871/16 oddala apelację. SSA Marek Szymanowski SSA Teresa Suchcicka SSA Bożena Szponar – Jarocka Sygn. akt III AUa 540/18

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. decyzją z 05 września 2016 r. w oparciu o przepisy ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 887) oraz ustawy z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z 2015 r., poz. 1242) odmówił P. W. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w związku wypadkiem przy pracy, ponieważ Komisja Lekarska ZUS nie stwierdziła u wnioskodawcy niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy w dniu 23 lipca 2014 r.

P. W. kwestionując ustalenia ZUS co do aktualnego stanu jego zdrowia domagał się zmiany powyższej decyzji organu rentowego i przyznania mu renty z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie podtrzymując argumentację z uzasadnienia decyzji. Sąd Okręgowy w Białymstoku wyrokiem z 18 maja 2018 r. oddalił odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z 5 września 2016 r. Sąd pierwszej instancji ustalił, że P. W. uległ wypadkowi przy pracy 23 lipca 2014 r.

W wyniku tego wypadku poślizgnął się i uderzył lewą stroną ciała. Doznał urazu lewego barku. Do 31 stycznia 2016 r. był uprawniony do świadczenia rehabilitacyjnego. 10 lutego 2016 r. złożył do ZUS wniosek o rentę z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy. Orzeczeniem z 09 sierpnia 2016 r. Komisja Lekarska ZUS stwierdziła, że odwołujący nie jest niezdolny do pracy w związku z wypadkiem przy pracy z 23 lipca 2014 r. W konsekwencji organ rentowy wydał zaskarżoną decyzję. Orzeczeniem Wojewódzkiego Zespołu ds.

Orzekania o Niepełnosprawności w B. z 27 listopada 2015 r. P. W. został zaliczony do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności od 17 września 2015 r. na stałe. Sąd Okręgowy powołując się na art. 6 ust. 1 pkt 6 ustawy z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z 2017 r., poz. 1773 ze zm.) oraz art. 17 ust. 1 w/w ustawy wskazał, że celem ustalenia aktualnego stanu zdrowia ubezpieczonego, pod kątem istnienia niezdolności do pracy pozostającej w związku z wypadkiem, dopuścił dowód z opinii biegłych sądowych z zakresu ortopedii, neurologii, rehabilitacji i medycyny pracy.

Biegły sądowy z zakresu ortopedii po przeprowadzeniu badania podmiotowego, przedmiotowego oraz dokonaniu analizy dostępnej dokumentacji lekarskiej rozpoznał u P. W. następujące schorzenia: stan po urazie lewego barku, zmiany zwyrodnieniowe lewego barku, choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa szyjnego i lędźwiowego, stan po urazie lewego stawu kolanowego bez następstw, stan po urazie lewego stawu skokowego bez następstw. Zdaniem biegłego powyższe schorzenia nie powodują całkowitej lub częściowej niezdolności do pracy. Badany był i jest leczony zachowawczo z powodu urazu lewego barku.

Uzyskano dostateczny efekt kliniczny. Wymaga okresowych zabiegów rehabilitacyjnych i stosowania leków przeciwzapalnych. W stosunku do badania przez biegłego neurologa w 2015 r. nastąpiła znacząca poprawa stanu klinicznego pacjenta. Z uwagi na występujące dysfunkcje narządu ruchu mogą być ograniczone ciężkie prace fizyczne wymagające dźwigania i przenoszenia ciężkich przedmiotów. Przy uwzględnieniu kwalifikacji odwołującego się brak przesłanek do opiniowania niezdolności do pracy (k. 36-38). Powyższą ocenę stanu zdrowia biegły z zakresu ortopedii podtrzymał w opinii uzupełniającej złożonej do akt sprawy w związku z uwagami zgłaszanymi przez odwołującego (k. 164-165).

Biegli sądowi z zakresu neurologii i rehabilitacji na podstawie badania przedmiotowego i neurologicznego rozpoznali u wnioskodawcy: zmiany zwyrodnieniowe i dyskopatyczne w odcinku szyjnym kręgosłupa z podawanym zespołem bólowym bez objawów korzeniowych i ubytkowych, zmiany zwyrodnieniowe i dyskopatia wielopoziomowa w odcinku l/s z podawanym zespołem bólowym i rwą kulszową lewostronną, uogólniona choroba zwyrodnieniowa stawów, nadciśnienia tętnicze, migotanie przedsionków, stan po urazie lewego barku z ograniczeniem ruchomości, przykurcz D. obu rąk.

W ocenie biegłych stwierdzone zaawansowanie schorzeń narusza sprawność organizmu w stopniu dającym podstawę do orzeczenia długotrwałej niezdolności do pracy na okres jednego roku w związku z wypadkiem przy pracy. W uzasadnieniu opinii biegli wskazali, że stwierdzone dysfunkcje naruszają sprawność organizmu w stopniu umiarkowanym, mają charakter przewlekły, rokują niewielką poprawę przy systematycznym leczeniu zachowawczym. Badany wymaga leczenia w okresach nasilenia dolegliwości jednakże stopień naruszenia sprawności organizmu w zakresie układu neurologicznego i ruchu czyni badanego niezdolnym do pracy w związku z wypadkiem przy pracy na okres 1 roku od ustania świadczenia rehabilitacyjnego.

W zakresie lewego barku nie stwierdza się zaników mięśniowych natomiast stwierdza się ograniczenie ruchomości czynnej powodującej i upoważniającej do uznania długotrwałej niezdolności do pracy. Biegli nie stwierdzili istotnej poprawy po dokonaniu badania porównując stan zdrowia odwołującego do poprzednich badań orzeczniczych (k. 122-125). Powyższą ocenę stanu zdrowia biegła z zakresu neurologii podtrzymała w opiniach uzupełniających sporządzonych w związku z uwagami zgłaszanymi przez organ rentowy (k. 196-197, 243- 244).

Biegła sądowa z zakresu medycy pracy na podstawie badania podmiotowego, przedmiotowego i dokumentacji medycznej rozpoznała u odwołującego chorobę zwyrodnieniowo-dyskopatyczną kręgosłupa szyjnego i lędźwiowo-krzyżowego z podawanym zespołem bólowym, uogólnioną chorobę zwyrodnieniową stawów, nadciśnienie tętnicze, bóle głowy pochodzenia naczyniowego, otyłość, przerost gruczołu krokowego w wywiadzie, żylaki odbytu w wywiadzie. Zdaniem biegłej schorzenia te nie naruszają sprawności organizmu w stopniu powodującym długotrwałą niezdolność do pracy zarobkowej zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji.

Obecnie odwołujący jest zdolny do pracy zarobkowej. Zgłaszane przez badanego dolegliwości występują od wielu lat. Dolegliwości dotyczyły bólów i zawrotów głowy, dolegliwości bólowych ze strony narządu ruchu, układu krążenia, kiedy badali odwołującego biegli lekarze sądowi z zakresu neurologii, reumatologii, kardiologii i pulmonologii. Już w 2004 r. odwołujący został zakwalifikowany do leczenia operacyjnego kręgosłupa szyjnego, któremu się nie poddał. Już wówczas zgłaszał dolegliwości bólowe o typie rwy barkowej lewostronnej.

Obecnie podaje dolegliwości, które występują od kilkunastu lat. P. W. jest zdolny do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji, posiada wykształcenie wyższe, jest magistrem nauk administracyjnych (k. 286-287). Z uwagi na rozbieżne stanowiska biegłych sądowych Sąd Okręgowy dopuścił dowód z opinii innego biegłego neurologa. Biegły ten na podstawie badania przedmiotowego i dokumentacji lekarskiej rozpoznał u P. W.: chorobę zwyrodnieniową kręgosłupa szyjnego i lędźwiowego z przewlekłym zespołem bólowym, stan po artroskopii kolana lewego – 2013 r. i barku prawego w 2007 r., przebyty 23 lipca 2014 r. uraz barku lewego, przykurcz D. obu rąk.

Biegły nie stwierdził niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy z dnia 23 lipca 2014 r. W uzasadnieniu opinii biegły wyjaśnił, że przewlekły zespól bólowy kręgosłupa występował u opiniowanego od wielu lat i nie ma związku z urazem z dnia 23 lipca 2014 r. W aktualnym stopniu nasilenia schorzenie neurologiczne nie powoduje istotnego upośledzenia funkcji ruchowych. Biorąc pod uwagę wykształcenie badanego i charakter wykonywanej przez niego pracy biegły nie stwierdził niezdolności do pracy (k. 349-351). P. W. wniósł o dopuszczenie dowodu z opinii uzupełniającej biegłych sądowych z zakresu neurologii i konfrontacji biegłych z zakresu neurologii, a także konfrontacji biegłych sądowych z zakresu neurologii z Wojewódzkim Zespołem do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności w B..

Sąd pierwszej instancji oddalił wniosek w przedmiocie dopuszczenia nowych dowodów jako niezasadny. Zdaniem Sądu Okręgowego, powołani w sprawie biegli wypowiedzieli się w sposób wyczerpujący w przedmiocie niezdolności do pracy ubezpieczonego. Niewątpliwie wydane opinie nie były jednomyślne w zakresie oceny istnienia u wnioskodawcy niezdolności do pracy w związku wypadkiem przy pracy. Należy jednak zwrócić uwagę, że każdy z biegłych ocenił stan zdrowia odwołującego, wydając opinie w zakresie schorzeń dotyczących swojej specjalizacji, przy czym należało mieć na uwadze w obecnej sprawie, że ocenie podlegały wyłącznie skutki przebytego wypadku przy pracy.

Zgromadzony w sprawie materiał dowodowy był w ocenie Sądu Okręgowego wystarczający, aby zostało na nim oparte orzeczenie. Orzekając w przedmiotowej sprawie Sąd pierwszej instancji oparł się na ocenie stanu zdrowia dokonanej przez biegłych sądowych z zakresu ortopedii, medycyny pracy i drugiego biegłego z zakresu neurologii, których opinie były ze sobą zgodne. Zdaniem Sądu Okręgowego opinie tych biegłych zostały sporządzone w sposób rzeczowy i konkretny, zawierały jasne logiczne i przekonujące wnioski. Jako opinie fachowe, obiektywne, wszechstronne i należycie uzasadnione zasługują na uwzględnienie.

Jednocześnie Sąd Okręgowy podkreślił, że o uznaniu za niezdolną do pracy osoby ubiegającej się o rentę, decyduje bezstronna ocena stanu jej zdrowia dokonana poprzez lekarzy specjalistów. Subiektywne odczucia ubezpieczonego i zgłaszane dolegliwości nie mogą stanowić podstawy orzekania, jeżeli nie znajdują potwierdzenia w obiektywnych dowodach, jakimi są wyniki badań. W świetle opinii sporządzonych przez wskazanych biegłych, Sąd Okręgowy doszedł do przekonania, że P. W. jest zdolny do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji.

W tej sytuacji odwołanie jako nieuzasadnione podlegało oddaleniu. Mając powyższe na uwadze, Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie. Apelację od powyższego wyroku wniósł odwołujący, który zaskarżając wyrok Sądu Okręgowego w całości, zarzucił mu: - niewyjaśnienie wszystkich okoliczności istotnych dla rozstrzygnięcia w sprawie, - niewłaściwą ocenę dowodów w sprawie, czym Sąd Okręgowy przekroczył granice swobodnej oceny dowodów, gdyż powyższa ocena jest wręcz sprzeczna z zasadami współżycia społecznego oraz sprzeczna z wykładnią prawa, - nieprzychylanie się do wniosków dowodowych kierowanych przez powoda.

Wskazując na powyższe, odwołujący wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy do ponownego rozpatrzenia przez Sąd Okręgowy lub rozpoznanie sprawy przez Sąd Apelacyjny oraz zwolnienie powoda z opłaty sądowej w związku z trudną sytuacją materialną i zdrowotną powoda.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:

Apelacja ubezpieczonego okazała się nieuzasadniona. W ocenie Sądu Apelacyjnego, rozstrzygnięcie Sądu pierwszej instancji jest prawidłowe. Sąd Okręgowy właściwie przeprowadził postępowanie dowodowe, w żaden sposób nie uchybiając przepisom prawa procesowego oraz dokonał trafnej oceny zebranego w sprawie materiału dowodowego, w konsekwencji prawidłowo ustalił stan faktyczny sprawy. Sąd odwoławczy podzielił ustalenia i rozważania prawne Sądu Okręgowego, rezygnując jednocześnie z ich ponownego szczegółowego przytaczania (por. wyroki Sądu Najwyższego z 5 listopada 1998 r., I PKN 339/98, OSNAPiUS 1999/24 poz. 776, z 22 lutego 2010 r.

I UK 233/09, LEX nr 585720). Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 6 ustawy z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z 2017 r., poz. 1773 ze zm.) renta z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy przysługuje dla ubezpieczonego, który stał się niezdolny do pracy wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej. Z kolei w myśl art. 18 ust. 1 w/w ustawy przy ustalaniu prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy z tytułu ubezpieczenia wypadkowego, do ustalenia wysokości tego świadczenia oraz jego wypłaty stosuje się odpowiednio przepisy ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

W dalszej kolejności wskazać należy, że o niezdolności do pracy nie decyduje sam fakt występowania schorzeń, lecz ocena, czy i w jakim zakresie wpływają one na utratę zdolności do pracy zgodnej z posiadanymi kwalifikacjami. Dotyczy to również schorzeń o przewlekłym charakterze, które występują u ubezpieczonego (wyrok SN z 1 grudnia 2000 r. II UKN 113/00, OSNP 2002/14/343). Schorzenia te muszą naruszać sprawność organizmu w znacznym stopniu na dłuższy okres czasu. Nadto, w orzecznictwie ugruntował się pogląd, zgodnie z którym sam fakt istnienia schorzeń powodujących konieczność pozostawania w stałym leczeniu, nie stanowi samodzielnej przyczyny uznania częściowej niezdolności do pracy, chociaż w pewnych okresach wymaga czasowych zwolnień lekarskich (wyrok Sądu Najwyższego z 12 lipca 2005 r., II UK 288/04, OSNP 2006/5-6/99).

Podkreślenia również wymaga, że w postępowaniu sądowym ocena niezdolności do pracy, w zakresie naruszenia sprawności organizmu i wynikających stąd ograniczeń możliwości wykonywania pracy – weryfikacja orzeczeń lekarzy orzeczników, z zasady wymaga wiadomości specjalnych. Z istoty i celu dowodu z opinii biegłego wynika, że jeśli rozstrzygnięcie wymaga wiadomości specjalnych, dowód z opinii biegłego jest konieczny. W takim wypadku sąd nie może poczynić ustaleń sprzecznych z opinią biegłego, jeśli jest ona prawidłowa i jeżeli odmienne ustalenia nie mają oparcia w pozostałym materiale dowodowym (por. wyrok SN z 27 listopada 1974 r.

II CR 748/74, Lex nr 7618). Sąd ocenia opinie biegłych pod kątem ich logiki, spójności oraz tego, czy odpowiadają na postawione tezy dowodowe. W ocenie Sądu Odwoławczego, Sąd pierwszej instancji zasadnie dopuścił dowód z opinii biegłych z zakresu ortopedii, neurologii, rehabilitacji i medycyny pracy jako lekarzy specjalizujących się w adekwatnych do zdiagnozowanych i wskazywanych przez ubezpieczonego schorzeń. I tak, biegły z zakresu ortopedii stwierdził, że rozpoznane u odwołującego schorzenia nie powodują całkowitej lub częściowej niezdolności do pracy.

Z kolei biegli sądowi z zakresu neurologii i rehabilitacji na podstawie badania przedmiotowego i neurologicznego ocenili, że stopień naruszenia sprawności organizmu w zakresie układu neurologicznego i ruchu czyni badanego niezdolnym do pracy w związku z wypadkiem przy pracy na okres 1 roku od ustania świadczenia rehabilitacyjnego. Biegła sądowa z zakresu medycyny pracy uznała, że schorzenia odwołującego nie naruszają sprawności organizmu w stopniu powodującym długotrwałą niezdolność do pracy zarobkowej zgodnej z poziomem posiadanych przez odwołującego kwalifikacji.

Z uwagi na rozbieżne stanowiska biegłych, zasadnie Sąd Okręgowy dopuścił dowód z opinii innego biegłego neurologa, który na podstawie badania przedmiotowego i dokumentacji lekarskiej ocenił, że w aktualnym stopniu nasilenia schorzenie neurologiczne nie powoduje istotnego upośledzenia funkcji ruchowych, a tym samym biorąc pod uwagę wykształcenie badanego i charakter wykonywanej przez niego pracy, biegły nie stwierdził niezdolności do pracy. Zdaniem Sądu Apelacyjnego wydane w sprawie opinie biegłych z zakresu ortopedii, neurologii (R.

P.), rehabilitacji i medycyny pracy są kompleksowe, rzetelne, uzasadnione oraz odnoszą się do stanu zdrowia P. W. i okoliczności wynikających z całokształtu dokumentacji medycznej, uwzględniając kwalifikacje zawodowe posiadane przez ubezpieczonego. Opinie te zostały wydane przez lekarzy właściwych specjalności, po uprzednim zapoznaniu się z dokumentacją medyczną wnioskodawcy oraz po jego przebadaniu. W treści opinii biegli ustosunkowali się do rozpoznanych u wnioskodawcy schorzeń oraz ocenili ich wpływ na jego zdolność do pracy zgodnej z posiadanymi kwalifikacjami.

W szczególności zwrócić należy uwagę na opinię biegłego R. P., której prawidłowość była wielokrotnie kwestionowana przez odwołującego w pismach procesowych. Biegły ten rozpoznał u odwołującego chorobę zwyrodnieniową kręgosłupa szyjnego i lędźwiowego z przewlekłym zespołem bólowym, stan po artroskopii kolana lewego – 2013 r. i barku prawego w 2007 r., przebyty 23.07.2014 r. uraz barku lewego i przykurcz D. obu rąk. Na podstawie powyższego biegły nie stwierdził niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy z 23.07.2014 r.

Na uwagę zasługuje fakt, że biegły sporządzając opinię, wziął pod uwagę, że opiniowany od wielu lat zgłaszał dolegliwości bólowe ze strony kręgosłupa, barków, stawów biodrowych i kolanowych oraz bóle i zawroty głowy, jak również, że przed kilkoma laty miał kardiowersję z powodu napadowego migotania przedsionków. Co więcej, biegły wskazał, że 23.07.2014 r. opiniowany doznał urazu barku lewego a nie kręgosłupa. Przewlekły zespół bólowy kręgosłupa występował u odwołującego od wielu lat i nie ma związku z urazem z 23.07.2014 r., a co za tym idzie, w aktualnym stopniu nasilenia schorzenia neurologiczne nie powodują istotnego upośledzenia funkcji ruchowych.

Wskazać w tym miejscu należy, iż opinia biegłego podlega ocenie - przy zastosowaniu przepisu art. 233 § 1 k.p.c. - na podstawie właściwych dla jej przedmiotu kryteriów zgodności z zasadami logiki i wiedzy powszechnej, poziomu wiedzy biegłego, podstaw teoretycznych opinii, a także sposobu motywowania oraz stopnia stanowczości wyrażonych w niej wniosków (por. postanowienie SN z 7 listopada 2000 r., sygn. I CKN 1170/98, wyrok SN z 15 listopada 2000 r., sygn. IV CKN 1383/00). W ten sposób Sąd dokonuje weryfikacji stanowiska wyrażonego przez lekarza leczącego, jak i orzecznika organu rentowego.

Zadaniem biegłego jest udzielenie sądowi, na podstawie posiadanych wiadomości fachowych i doświadczenia zawodowego, informacji i wiadomości niezbędnych do ustalenia i oceny okoliczności sprawy (por. wyrok Sądu Najwyższego z 6 lutego 2003 r., IV CKN 1763/00). Mając powyższe na uwadze, zasadnie Sąd pierwszej instancji uznał, że opinia biegłego R. P. jako sporządzona w sposób wszechstronny i fachowy zasługuje na uwzględnienie. Odnosząc się do zarzutów podniesionych w apelacji, a mianowicie twierdzenia ubezpieczonego, że w ciągu ostatnich lat jego stan zdrowia uległ pogorszeniu, podkreślić należy, że Sąd bierze pod uwagę stan zdrowia ubezpieczonego na dzień wydania zaskarżonej decyzji, badając jej zgodność z prawem pod względem formalnym i merytorycznym (por. wyroki SN z 20 maja 2004 r., II UK 395/03, OSNP 2005/3/43 i 7 lutego 2006 r.

I UK 154/05, LEX nr 272581). Ponadto, o niezdolności do pracy nie decydują lekarze leczący ubezpieczonego, gdyż chodzi tu o ocenę niezdolności do pracy w prawnym rozumieniu, podejmowaną w trybie określonej procedury i przez odpowiednie organy (por. wyrok SN z 18 maja 2010 r. I UK 22/10, LEX nr 607130). Natomiast zgromadzona dokumentacja lekarska ubezpieczonego jest przedmiotem oceny lekarzy orzeczników ZUS, a następnie biegłych lekarzy w postępowaniu sądowym. Opiniujący w sprawie biegli, oceniając stan zdrowia odwołującego oparli się nie tylko na badaniu ubezpieczonego i wywiadzie z nim, ale także na zgromadzonej dokumentacji lekarskiej obrazującej stan zdrowia aktualny na dzień wydania zaskarżonej decyzji.

Zaznaczyć jednocześnie należy, że Sąd nie neguje faktu, że skarżący jest dotknięty wieloma schorzeniami, w tym ortopedycznymi i neurologicznymi. Niemniej jednak, samo występowanie określonych jednostek chorobowych, a nawet subiektywne odczucia ubezpieczonego o utracie zdolności do zarobkowania z uwagi na te choroby i przebyty wypadek nie powodują automatycznie możliwości uznania takiej osoby za niezdolną do pracy w rozumieniu przepisów ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Ocena niezdolności do pracy z medycznego punktu widzenia wymaga wiadomości specjalnych i Sąd nie może opierać ustaleń w tym zakresie na własnym przekonaniu, czy też na twierdzeniach strony.

Ponadto ocena, czy osoba ubiegająca się o rentę jest niezdolna do pracy powinna, poza aspektem biologicznym (medycznym), uwzględniać także obiektywną możliwość podjęcia przez nią dotychczasowego lub innego zatrudnienia, zgodnie z poziomem jej kwalifikacji, wykształcenia, wieku i predyspozycji psychofizycznych (wyrok Sądu Najwyższego z 10 czerwca 1999 r., II UKN 675/98, wyrok Sądu Najwyższego z 17 kwietnia 2014 r., I UK 396/13). Na podstawie stanu zdrowia ubezpieczonego Komisja Lekarska ZUS orzeczeniem wydanym 9 sierpnia 2016 r. nie stwierdziła niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy prowadzeniu działalności gospodarczej.

Powyższe potwierdziły opinie biegłych z zakresu ortopedii, neurologii i medycyny pracy sporządzone na etapie postępowania przed Sądem pierwszej instancji. Skoro zatem ubezpieczony nie został uznany za niezdolnego do pracy w związku z wypadkiem, zasadnie organ rentowy odmówił mu przyznania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy zaistniałym 23 lipca 2014 r. W związku z powyższym, Sąd Apelacyjny na podstawie art. 385 k.p.c. oddalił apelację ubezpieczonego jako bezzasadną. SSA Marek Szymanowski SSA Teresa Suchcicka SSA Bożena Szponar – Jarocka