Legislator Case Law & Legislation
III AUa 922/14 AI generated

III AUa 922/14 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 922/14
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. decyzją z 18.12.2013 r. odmówił ubezpieczonemu J. R. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy na dalszy okres, ponieważ zgodnie z orzeczeniem komisji lekarskiej ZUS jest zdolny do pracy. J. R. nie zgodził się z decyzją organu rentowego i wniósł o przyznanie prawa do renty. Zakład Ubezpieczeń Społecznych wniósł o oddalenie odwołania. Wyrokiem z 15 października 2014 r. Sąd Okręgowy w Szczecinie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił odwołanie. Sąd pierwszej instancji ustalił, że J.

Legislator headnote

AI generated

art. 385 k.p.c; III AUa 922/14 · Sąd powszechny: Sąd okręgowy ustalił, że J. R. jest zdolny do pracy i może pracować jako ślusarz, konserwator, a także wykonywać proste prace usługowe (portier, szatniarz, woźny) z wyłączeniem pracy nocnej. Powinien jednak unikać stanowisk w narażeniu na hałas ponadnormatywny i pracy na wysokości. Sąd okręgowy rozstrzygnął sprawę na postawie art. 57, art. 58, art. 12 i art. 13 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t.j. Dz.U. z 2009 r., nr 153, poz. 1227 ze zm.) i uznał, że odwołanie jest niezasadne.

Keywords

AI generated
art. 385 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 385 k.p.c
Mając na uwadze powyższe, sąd apelacyjny na podstawie art. 385 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
II UK 395/03
Wyrok z dnia 20 maja 2004 r.
I UK 154/05
OSNP 2005/3/43 i 7.02.2006 r., I UK 154/05, Lex nr 272581).

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 922/14

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 września 2015 r. Sąd Apelacyjny w Szczecinie - Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Jolanta Hawryszko (spr.) Sędziowie: SSA Zofia Rybicka - Szkibiel SSO del. Beata Górska Protokolant: St. sekr. sąd. Edyta Rakowska po rozpoznaniu w dniu 15 września 2015 r. w Szczecinie sprawy J. R. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. o prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy na skutek apelacji ubezpieczonego od wyroku Sądu Okręgowego w Szczecinie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 15 października 2014 r. sygn. akt VII U 271/14 oddala apelację. SSO del. Beata Górska SSA Jolanta Hawryszko SSA Zofia Rybicka - Szkibiel Sygn. Akt III AUa 922/14

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. decyzją z 18.12.2013 r. odmówił ubezpieczonemu J. R. prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy na dalszy okres, ponieważ zgodnie z orzeczeniem komisji lekarskiej ZUS jest zdolny do pracy. J. R. nie zgodził się z decyzją organu rentowego i wniósł o przyznanie prawa do renty. Zakład Ubezpieczeń Społecznych wniósł o oddalenie odwołania. Wyrokiem z 15 października 2014 r. Sąd Okręgowy w Szczecinie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił odwołanie. Sąd pierwszej instancji ustalił, że J.

R., ur. (...) posiada wykształcenie zasadnicze zawodowe – mechanik maszyn i urządzeń przemysłowych. W przebiegu zatrudnienia pracował jako mechanik, ślusarz. Od 28.09.2000 r. do 30.11.2013 r. był uprawniony do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy w związku z cukrzycą insulinozależną typu II, zapaleniem trzustki, nadciśnieniem tętniczym, dysfunkcją ręki prawej – przykurczem D.. Sąd okręgowy, w oparciu o dowód z opinii biegłych lekarzy specjalistów: ortopedy, neurologa, diabetologa, gastrologa, laryngologa, okulisty i psychiatry stwierdził u ubezpieczonego następujące schorzenia: ostre nawracające zapalenie trzustki u osoby uzależnionej od alkoholu (przebyte przed laty), bez objawów trwałego upośledzenia funkcji narządu, cukrzycę typu III, przewlekłe zapalenie trzustki w wywiadzie, przebytą jednorazową utratę przytomności spowodowaną nadużywaniem alkoholu, dyskretną cechę ruchową polineuropatii kończyn dolnych, świeżo przebyty zabieg operacyjny usunięcia przykurczu D. ręki lewej (osoba praworęczna), nadciśnienie tętnicze, zespół zależności alkoholowej – aktualnie utrzymywanie abstynencji po 30.11.2013 r., przewlekłe zapalenie błony śluzowej nosa i gardła, niedosłuch odbiorczy w zakresie tonów wysokich większy po stronie prawej.

Sąd okręgowy ustalił, że J. R. jest zdolny do pracy i może pracować jako ślusarz, konserwator, a także wykonywać proste prace usługowe (portier, szatniarz, woźny) z wyłączeniem pracy nocnej. Powinien jednak unikać stanowisk w narażeniu na hałas ponadnormatywny i pracy na wysokości. Sąd okręgowy rozstrzygnął sprawę na postawie art. 57, art. 58, art. 12 i art. 13 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t.j. Dz.U. z 2009 r., nr 153, poz. 1227 ze zm.) i uznał, że odwołanie jest niezasadne.

Sąd okręgowy wskazał, że zasadnicze ustalenia poczynił w oparciu o miarodajny dowód z opinii biegłych sądowych z zakresu medycyny. Rozważył że zarzuty ubezpieczonego nie zawierały merytorycznych zastrzeżeń co do treści opinii mogących podważyć prawidłowość badania i posiadaną przez biegłych wiedzę specjalną z zakresu medycyny; stanowiły polemikę z rozpoznaniem postawionym przez biegłych sądowych. Sąd okręgowy uznał, że zakres stwierdzonych schorzeń nie powoduje u J. R. niezdolności do pracy po 30 listopada 2013 r.

Apelację od wyroku złożył ubezpieczony wnosząc o uchylenie wyroku i przyznanie renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy oraz o zasądzenie od organu rentowego kosztów procesu. Ewentualnie domagał się uchylenia zaskarżonego orzeczenia i przekazania sprawy sądowi pierwszej instancji do ponownego rozpatrzenia przy uwzględnieniu kosztów postępowania odwoławczego. W uzasadnieniu wskazał, że stan zdrowia nie pozwala na podjęcie pracy, zaś w miejscu zamieszkania nie ma zakładu pracy, w którym mógłby pracować zgodnie z kwalifikacjami i stanem zdrowia.

Sąd apelacyjny rozważył sprawę i uznał, że apelacja była niezasadna. W ocenie sądu apelacyjnego, rozstrzygnięcie sądu pierwszej instancji jest prawidłowe. Sąd okręgowy właściwie przeprowadził postepowanie dowodowe, w nie uchybiając przy tym przepisom prawa procesowego, dokonał trafnej oceny zebranego w sprawie materiału dowodowego i w konsekwencji prawidłowo ustalił stan faktyczny. Prawidłowo też zastosował prawo materialne. Sąd apelacyjny podzielił ustalenia i rozważania prawne sądu okręgowego, rezygnując jednocześnie z ich ponownego przytaczania.

Należy przypomnieć, że o niezdolności do pracy nie decyduje fakt występowania schorzeń, lecz ocena, czy i w jakim zakresie wpływają one na utratę zdolności do pracy zgodnej z posiadanymi kwalifikacjami. Dotyczy to również schorzeń o przewlekłym charakterze, które występują u ubezpieczonego. Schorzenia muszą naruszać sprawność organizmu w znacznym stopniu na dłuższy okres. Ubezpieczony pracował dotychczas jako mechanik i ślusarz. Otrzymywał również rentę z tytułu niezdolności do pracy w związku z cukrzycą insulinozależną typu II, zapaleniem trzustki, nadciśnieniem tętniczym, dysfunkcją ręki prawej – przykurczem D..

Istotnym w sprawie jest, że co do zasadny, w sprawach o rentę z tytułu niezdolności do pracy, orzekając o stanie zdrowia, sąd bierze pod uwagę okoliczności istniejące w dacie wydania zaskarżonej decyzji (por. wyroki SN z 20.05.2004 r., II UK 395/03. OSNP 2005/3/43 i 7.02.2006 r., I UK 154/05, Lex nr 272581). W analizowanej sprawie, brak podstaw do przyznania ubezpieczonemu wnioskowanego świadczenia. Należy bowiem zauważyć, że z treści miarodajnej opinii biegłych wynika, że w dacie spornej decyzji stan zdrowia ubezpieczonego nie powodował niezdolności do pracy, a nawet w ostatnim czasie ulegał poprawie.

Nie kwestionując faktu, że cierpi on na różnego rodzaju schorzenia, biegli ocenili, że mógł wykonywać prace jako ślusarz czy konserwator, czy też prace proste w charakterze portiera, szatniarza czy woźnego. Biegli przy tym podkreślili przeciwwskazanie do wykonywania prac w porze nocnej, na stanowiskach w narażaniu na hałas ponadnormatywny i na wysokościach. W uzasadnieniu wniosków opinii zaakcentowali, że nadciśnienie tętnicze było dobrze kontrolowane, przebiegało bez powikłań i zmian narządowych. Ubezpieczony także nie był leczony z powodu przewlekłego zapalenia trzustki.

Trafnie więc uznał sąd okręgowy, że schorzenia, które wcześniej uzasadniały przyznanie renty, w dacie wydania spornej decyzji nie stanowiły przeszkód do wykonywania przez ubezpieczonego pracy. Należy też stanowczo podkreślić, że w postepowaniu sądowym ocena niezdolności do pracy, a co za tym idzie również weryfikacja orzeczeń lekarzy orzeczników, wymaga zasięgnięcia wiadomości specjalnych. Przy czym oceny niezdolności do pracy nie można dokonywać jedynie w oparciu o opinie lekarzy leczących ubezpieczonego. Podstawowym więc dowodem w sprawach o rentę jest dowód z opinii biegłego.

Z istoty i celu tego rodzaju dowodu wynika, że jeśli rozstrzygnięcie wymaga wiadomości specjalnych, dowód z opinii jest konieczny. W takim wypadku sąd nie może poczynić ustaleń sprzecznych z opinią biegłego, jeśli jest ona prawidłowa i jeżeli odmienne ustalenia nie maja oparcia w pozostałym materiale dowodowym (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 27 listopada 2974 r. II CR 748/74, Lex 7618). Zdaniem sądu apelacyjnego, trafnie uznał sąd okręgowy, że opinie biegłych spełniały wyżej wymienione kryteria. Biegli oparli się na zgromadzonej dokumentacji medycznej, wywiadach oraz badaniach bezpośrednich, a dokonana przez nich ocena stanu zdrowia ubezpieczonego była pełna i całościowa.

Biegli w opiniach jednoznacznie stwierdzili, że ubezpieczony nie jest osobą niezdolną do pracy zgodnej z posiadanymi kwalifikacjami. Stanowczo uznali, że zarówno stan neurologiczno-ortopedyczny, jak również psychiczny i laryngologiczny nie wpływały na zdolność do pracy zarobkowej. W ocenie sądu apelacyjnego brak podstaw do kwestionowania oceny biegłych. Zarzuty apelującego stanowią polemikę z prawidłowo uzasadnionym stanowiskiem. Z trafnych ustaleń sądowych wynika, że ubezpieczony nie był osobą choćby częściowo niezdolną do pracy, więc nie spełnił przesłanki określonej w art. 57 ust. 1 pkt 1 ustawy emerytalnej.

O uprawnieniu do renty z tytułu niezdolności do pracy decyduje łączne spełnienie wszystkich przesłanek warunkujących nabycie prawa do tego świadczenia. Brak jednej z nich uniemożliwia przyznanie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Mając na uwadze powyższe, sąd apelacyjny na podstawie art. 385 k.p.c. oddalił apelację ubezpieczonego. SSA Jolanta Hawryszko SSA Zofia Rybicka – Szkibiel del. SSO Beata Górska