Zarządzenie Prezesa Centralnego Urzędu Jakości i Miar z dnia 2 grudnia 1971 r. w sprawie upoważnienia Dyrekcji Okręgowych Poczt i Telekomunikacji - Telekomunikacyjnych Izb Pomiarowych w Gdańsku, Katowicach, Krakowie, Olsztynie, Poznaniu i Warszawie do legalizacji narzędzi do pomiaru wielkości elektrycznych.
Statutory Text (5 Articles)
§ 6. Pracownicy skierowani do techników zawodowych
dla przodujących robotników mają prawo do bezpłatnego Z3kwaterowania w internatach szkolnych maz do wyżywienia
w internatach za pełną odpłatnością .
'
§ 7. Zakład pracy, który skierował pracowników _ do
technikum zawodowego dla przodujących _r:obotników, obo-
P?z; 39~, 395 i 396
wiązany
jest do utrzymywania ze szkołą ścislej więzi w celu
prze biegu nauki tych pracowników.
śledzenia prawidłowego
§ 8. Absolwenci techn ików zawodowych dla przodują
cych robotników podejmują pracę w mar;:ierzystym zakładzie
pracy. Zakład pracy obowiązany jest zatrudnić absolwentów
zgodnie z posiadanymi kwalifikacjami.
§ 9. Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Przewodniczący
Komitetu Pracy i Plac: M. Krukowski
Minister Finansów: J. Trendola
395
ZARZĄDZENIE
PREZESA CENTRALNEGO UR~ĘDU JAKOSCI I MIAR
z dnia 2 grudnia -1971 r.
~
sprawie upoważnienIa Dyrekcji Okręgowych Poczt ł Telekomunikacji - Telekomunikacyjnych Izb Pomiarowych
w Gdańsku, Katowicach, Krakowie, Olsztynie, Poznaniu I Warszawie
do legalizacji narzędzi do pomiaru wielkości elektrycznych.
Na podstawie art. 14 pkt l ustawy z dnia 17 czerwca
1966 r. o miarach i narzędziach pomiarowych (Dz. U. Nr 23,
poz. 148) zarządza się, co następuje
.
§- 1. Upoważnia się Dyrekcje Okręgowe Poczt i Telekomunikacji - Telekomunikacyjne Izby Pomiarowe w Gdań
sku, Katqwicach, Krakowie, Olsztynie, Poznaniu i Warszawie,
zwane dalej "Telekomunikacyjnymi Izbami Pomiarowymi",
do legalizacji następujących narzędzi pomiarowych wymienionych w wykazie narzędzi p·:>miarowych podlegających
óbowiązkowi legalizacji, stanowiącym załączni~ nr l do zarzą
dzenia Prezesa Centralnego Urzędu Jakości i Miar z dnia
5 pażdziernika 1966 r. w sprawie określenia narzędzi pomiarowych podlegających obowiązkowi legalizacji oraz warunków zgłaszania tych narzędzi do legalizacji (Monitor Polski
z 1966 r. Nr 58, poz. 282 i z 1970 r. Nr 4, poz. 38)
1) oporników kontrolnych (lp. 64 wykazu),
2) oporników precyzyjnych (lp. 66 wykazu),
3) kompensatorów prądu stałego (lp. 67 wykazu),
4) mostków precyzyjnych do pomiaru oporu prądem stałym
(lp. 68 wykazu),
5) ampercmierzy kontrolnych (lp. 69 wykazu),
6) woltomierzy kontrolnych (lp. 70 wykazu),
7) watomierzy kontrolnych (lp. 71 wykazu).
łączności
oraz w innych zakładach gospodarki uspołe-cznionej
się na terenie poszczególnych okręgów' poczt
i telekomunikacji.
§ 3. Telekomunikacyjne Izby Pomiarowe dokonywać bę
dą legalizacji narzędzi pomiarowych w zakresie wynikają
cym z upoważnienia, w trybie i na zasadach określonych
ustawą z dnia 17 czerwca .1966 r. o miarach i narzędziach pomiarowych (Dz. U. Nr 23, poz. 148) i wydanymi na jej podstawie przepisami.
j
znajdujących
§ 4. Od decyzji Telekomunikacyjnych Izb Pomiarowych
w sprawach związanych z legalizacją narzędzi pomiarowych
przysługuje odwołanie do Centralnego Urzędu Jakości i Miar.
Kopie odwołań należy kierować do Instytutu Łączności jako
jednostki sprawującej nadzór metrologiczny w ' resorcie łącz- '
ności .
§ 5. Nadzór i kontrolę nad czynnościami legalizacyjnymi Telekomuni.kacyjnych Izb Pomiarowych sprawuje Centralny Urząd Jakości i Miar przy współudziale Instytutu Łącz
ności.
§ 6. Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia,
z tym że w odniesieniu do watomierzy kontrolnych wchodzi
w życie od dnia l stycznia 1973 r.
§ 2. Upoważnienie dotyczy legalizacji narzędzi pomiarowych wymienionych w § 1, stosowanych w zal5ładach resortu
Prezes Centralnego Urzędu Jakości i Miar: Z. Ostrowski
396
OBWIESZCZENIE PREZESA N ARODO\VEGO BANKU POLSKIEGO
z dnia 22 grudnia 197\ r.
w sprawie kursów dewiz I pieniędzy zagranicznych.
Na podstawie art. 12 pkt 5 ustawy dewizowej z dnia 28 marca 1952 r. (Dz. U. Nr 21, poz. 133) ogłasza się niżej
wyszczególnione kursy
-
ników oraz inne związane z tym wydatki obciążają koszty
zakładu pracy.'
2. W uzasadni,onych wypadkach właściwa jednostka nadrzędna może zrefundować zakładowi pracy całość lub część
wydatków, o których mowa w ust. 1.