Uchwała nr 302 Rady Ministrów z dnia 29 lipca 1957 r. w sprawie cen na przedmioty niepełnowartościowe nabywane lub zbywane przez jednostki państwowe.
Table of Provisions (7)
Statutory Text (7 Articles)
§ 6. L Komisja rozjemcza , rozpoznaje sprawę na podIlawie wniosku jednej ze stron lub zgodnego wniosku obu
Itron.
2. Strona składająca wniosek powirmawskazać osobę
arbitra z jej ramienia oraz oświadczyć, czy nastąpiło porozumienie między stronami co do osoby super'a rbitra. '
§ 7.
Wszczęcie
obowiązującej
§ B.
sporu nie powoduje zawieszenIa mocy
decyzji jednostki nadrzędnej przedsiębiorstwa.
t. Komisja rozjemcza ze.wiadamia o wszczęciu spo-
ptzedstąwienia, wy,d~nego.
o.rzec~enia,
orzeczenia tego_ ni •.
uchyli w całości lub części.
3. " Prawomocne orzeczenIe
doręcza ' się niezwłocznie
z urzędu obu stronom, które je wykonują w swoim zakresie
działania.
§ 11. W razie uchylenia orzeczenia komisji. rozj,e mczej
minister lub prezydium rady narodowej przekaże ' sprawę do J
ponownego rozpoznania w Innym zespole orzekającym. Roz~
poznanie sprawy następuje w zespołe ' zwiększonym.
I 12. Orzeczenie wydane przez
ostateczne i podlega wykonaniu.
zespół zwiększony
jest ' \ .
./
ł 13. Przepisy uchwały dotyczące ministrów stosuje Ilę
również do urzędów centralnych i ich kierowników.
związek
zawodowy, który moż,e zgłaszać
i wnioski oraz wziąć udział w rozprawie prze?!
swojego przedstawiciela.
2. W razie ni~st.awienia się na rozprawę arbit.ra lub arbitrów wyznaczonyCh przez strony rozprawa może się odbyć
bez ich udziału.
§ 14. t. Członkowie zespołu orzekającego otrzymuj~ wynagrodzenie za udział w posiedzenIach komisji oraz diety
l zwrot kosztów podróży . według przepisów obowiązujących
pracowników państwowych.
2. Koszty :wiązane z działalnością komisji rozjemczeJ '
pokrywane są z budżetu ' właściwego resortu.
§ 9. Komisja wydaje orzeczenia po przeprowadz~niu
rozprawy. Orzęczenie powinno być umotywowane.
§ 15. Właściwi ministrowie powołają do dnia 30 wrze- .
Inia 1957 r. resortowe komisje rozjemcze.
§' 10. 1. Prezes komisji rozjemczej przedstawia w terminie 10 dni wydane orzeczenie wraz z uzasadnieniem właści
wemu ministrowi, a jeżeli przedsiębiorstwo podlega radzie
narodowej - prezydium tej rady.
§ 16. Prezes Rady Ministrów wyda regulamin komisji '
rozjemczych, ustalający szczegółowy tryb postępowania w
sporach objętych niniejszą uchwałą.
.
ru
właściwy
oświadczenia
2. ' Orzeczenie staje się prawomocne, jeżeli właściwy mInister lub prezydium rady narodowej w ciągu 14 dni od
f. 17.
Uchwała
wchodzi w życie z dniem
ogłoszenia.
Prezes Rady Ministrów: J. Cyrankiewicz
399
UCHW AtA Nr 302 ,R ADY MINISTRÓW
z dnia 29 lipca 1957 r.
w sprawIe cen na przedmIoty niepełnowartościowe nabywane lub zbywane przez jednóslkl państwowe.
Na podstawie art. 2 dekretu z dnia 2 czerwca 1953 r.
r ., . ustalaniu cen, opłat I stawek taryfowych (Dz, U. Nr 31,
poz. 122) Rada Ministrów uchwala, co następuj'e
§ 1. 1. Ilekroć w u'chwale mowa jest o przedmiotach ,nierozumie się przez to przedmioty posiadające mniejszą wartość użytkową od normalnie ' przyjętej.
'" 'obrocie wskutek
1) wad, w szczególności nieoctpowiadaI1ia obowi"ążującym
warunkom technicznym,
' pełnowartościowych,
't.
2) zużycia.
2. Przepisy uchwały stosuje się również do ustalania
cen przedmiotów, których użycie zgodnie z przeznaczeniem
, możliwe jest dopiero po przeprowadzeniu naprawy.
:'-.
przedmiotów niepełnowartośdowych ustala
ceny odpowiedniego przedmiotu pełno
wartościowego o kwotę odpowiadającą stopniowi utraty warIlę
§ 2.
przez
Cenę
obniżenie
tości.
§ 3. W stosunkach pomiE:dzy jednostkami państwowymi
Ił Innymi jednostkami uspoleczńionymi obowiązują następu
Jące
zasady
1) organy właściwe do ustalania cen mogą ustalić dla nie-"
których g,rupartykułów procentowe stawki potrąceń w
zależności od rodzaju wadi
' 2) jeżeli ' -nie zostały ustalone 'procentowe stawkI potr~ceI\
(pkt 1), sprzedaż następuje po cenie uzgodnionej z na- '
bywcą; ministrowie mogą , dla określonych grup · wyprodukowanych w podległych przedsiębiorstwach wyrobów
zakwalifikowanych jako niepełnowartościowe wprowadzić obowiązek sprżedaży po cenach nie niższych niż
ustalone przez powołaną przez dyn~ktora przedsiębiór- .
stwa komisję, w której skład powinien wchodzić tak'że . - ..
przedstawiciel właściwego
biura . zbytu lub jednostki
handlu hurtowego. jeżeli wyroby te są rozprowadzane
przez te jednostki,
3) ceny towarów niepełnowartościowych -Zbywanych pn:ez ,
'.
producentów jednostkom handlu detalicznego lub hurto- ' ~'j
wuiom w celu dalszej odsprzedaży ludności ustala się
-~
w trybie określonym przez Pań~twową Komisję C~n;~ ,- i .".
4) przepisy pkt 1-3 nie mają ~astosowania do arlykul6W, ; 'j ~
zby~anych przez producentów w ramach produkcji ubo- ' :~;
.'
.~
cznej.
, ;J
~
§ 4. 1. Przy sprzedaży przedmiotów. niepełnowarŁcf::itl
wych spółdzielniom pomocniczym," rzemieślnikom, c: lłupnt- .
~
I .
"
I
i• •
·-Monitor Pplski Nr 55
-
·575 -
kóm; drobnym wytwórcom lub innym osobom prywatnym' za:'
podstawę ustalenia ceny za takie prz.e dmioty przyjmuje się '
,. cenę detaliczną takiego samego lilb najbardziej zbliżonego
przedm'iotu. W razie gdy nie została ustalona cena detalicz;. 'na odpowiednich artykułów pełnowartościowych, sprzedaż
przedmiotów niepełnowartościowych powinna nastąpić po
. cenie nie niższej nii; ustalona przez komisjE: powolaną przez
dyrektora · przedsiębiorstwa (§ 3 pkt 2). Cena ta powinna
"; ,' odpowiadać cenom 'możliwym do uzyskania na rynku. Sprze';, daż maszyn / i urżądteń oraz ·sprzedaż innych przedmiotów
~~ " większej wartości powinna być dokonywana w drodze prze;~ ~ targu, przy którym ceną wyjściową powinna być cena ustak. , lona przez komisję (§ 3 pkt 2).
c
państwowej,
aje'żeli
wanego w kraju portu.
§ 6.
zakup optyczy artykułu nie produkozbytuartyku,lu pochodzącego % imI
'
cenę
W fa!cturach wystawianych na przE'dmioty_ niepeł-
nowartościowe
należy
zamieszczać
wzmiankę,
dotyczy przedmiotów niepełnowartościowych.
że
sprzedaż
'
§ 7. Przepisy uchwały nie dotyczą
l) niepełnowartościowych artykułów obrotu towarowego
znajdujących . się w posiadaniu przedsiębiorstw handlarwych,
'
2) przedmiotów posiadających wartość artystyczną lub mu- .
zealną,
o, '
2. W razie gdy nabywcom wymienionym w ust. t przyprawo zakupu ' przedmrotów pełnowartościowych po
cenie innej niż detaliczna, za podstawę
obliczenia ceny
prżedmiotów niepełnowartościowych tego samego rodzaju
( : . przyjmuje się cenę, po jakiej nabywca może nabyć przedmtotpełnowartościowy.
':,
Poz. 399 I 400
3) przedmiotów nie 'nadających się do zużycia zgodnie z ich
sługuje
. § 5. 1. przy zakupie przez państwowe jednostki organl-
..
~.' ' zacyjne od osób nie będących jednostkami państwowymi
- ' '. przedmiotów
niepełnowartościowych
wyprodukowanych
~',,' przez te jednostki dla ich zbycia, Za podstawę ustalenia ceny
F:~' zakupu , przyjmuje się obowiązującą danego producenta cenę
przeznaczeniem (n p, odpadów produkcyjnych . przeznaczonych do dalszego zużycia jako materiały, złomu, braków ostatecznych) oraz opakowań.
.§ 8. Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia, Jetracą moc przepisy uchwał i zarządzeń doty·
czące przedmiotów niepełnowartościowych, .a w szczegól-
dnocześniE!
ności
Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodą.rczego z dnia 17 marca 19')0 r, w sprawie upłynnienia przez przedsiębiorstwa państwowe remanentów niepełnowartościowych wyrobów gotowych
własnej produkcji (Biuletyn PKPG Nr 5, pozo 82);
l) instrukcja
,zbytu artykułu. Jeżeli na artykuły własnej produkcji wy~; ,' twórca uprawniony jest do ustalenia ceny we własnym ia:,:, kresie" to zakup przedmiotów niepełnowartościowych tego
~~. . s~mego rodzaju następuje po cenie uzgodnionej z wytwórcą.
.
~~,
,
2) uchwała nr -424 Rady Ministrów z dnia 7 lipca 1954 r.
Zakup przedmiotów niepełnowartościowych od osób
'. , nie będących jednostkami państwowymi i nie trudniących się
::."' zawodowo produkcją oraz zakup w państwowych sklepach
~, ,' komisowych może nastąpić po ' cenie nie wyższej niż (!ena
~:.t.' detaliczna, zmniejszona o kwotę odpowiadającą stopniowi
t-:' .utratywartości. W razie braku takiej ceny zakup może na-~,; .' stąpIć według rzeczywistej wartości ustalonej komisyjnie w
~Y' oparciu o ceny najbardziej zbliżonych artykułów.
w sprawie zasad ustalania cen na niektóre przedmioty
używane, zakupywane przez jednostki Pilóstwowe oraz
wyznaczenia organów właściwych do uslalilnia cen;
2.
3) § 7 uchwały Prezydium Rządu z dnia 24 czerwca 19'i0 r.
w sprawie przekazywania przedsiębiorstw zakładów lub
łćh części oraz przedmiotów majątku trwałego pomiędzy
państwowymi jednostkami gospodarczymi a jednostkami
spółdzielczymi (Monitor Polski Nr A-78, pozo 911\ w zakresie ustalania cen na przedmioty niepelnowartościowe.
3, Przy zakupie maszyn I urządzeń od osób nie będącycll .
r.
'j'
ti 'jednostkami państwowymi, z wyjątkiem przypadku określo
?> nego Vi ust. t, za podstawę do ustalenia ceny zakupu przed- .
Prezes Rady Ministrów: J. Cy:..an~leWicz
~"" .miotu niepełnowartościowego prżyjmuje się cenę zbytu ta~,": :][iego
.:..;' .
samego lub najbardziej
zbliżonego artykułu
produkcji ,
~~.~
400
~,.,,,O
~
UCHWAtA Nr 313 RADY MINISTRÓW
~~;J
J;
~:.
f~,
1\;'",
dnia 12 sierpnia 1957 r.
•
I
W
liprawie opIat za paczki 'pocztowe w obrocie wewnętrznym.
'
~t°;L ,
Na podstawie art. 1 ust. l pkt 2 i art. 8 dekretu z dnia~;~ G'_c. zerwca 1.953 t. o ustalaniu cen, optat i stawek tarYfOWYc. h
~f~,(Pz. U. Nr 31, poz. 122) oraz w związku z § 2 pkt 2 rozpo~r_ 1f:ąd'ienia Rady Ministrów z dnia '3 czerwca 1953 r. w spra~;' ~wte artykułów i usług, których ceny, opłaty lub stawki tary~;:; fowe albo wytyczne dla ich ustalenia ' określa Rada Mini~~, litrów (Dz. U. Nr 31, poz. 125) Rada Ministrów uchwala, co
~',;
~l~~,t(ast~puje
ł 1. W taryfie pocztowej, stanowiącej załącznik do zaMinistra Poczt i Telegraf0w % dnia 5 stycznia
1953 r. w sprawie taryfy pocztowej, telegraficznej Itelefonicznej (Dz. P. 1 T. Nr 2, p,oz. 12) wprowadza się zmiany
objęte załącznikiem do niniejszej uchwały.
§ 2. Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
rządzenia
Prezes Rady Ministrów: w z, p. JaroszewIcz
.",',
.
.I
Monitor Pols~i Nr 65
'. 2. W przypadkach wymienionych W , .. pkt 2 Jw§., H
• pory ' rozpatrywane są w zespołach orzekających, żwiększo
nych o dw6ch członków, wyznaczonych z listy superarbitrów zgodnie przez strony, a w razie braku ich zgody .....
przez preze,sa komisji.