Zarządzenie Ministra Kultury i Sztuki z dnia 20 grudnia 1954 r. w sprawie społecznych opiekunów nad zabytkami.
Table of Provisions (6)
Statutory Text (6 Articles)
§ 1.
1.
§ 8. W razie zgłoszenia przez ministerstwo, któremu
podlega odbiorca (zleceniodawca). zastrzeżeń Ministe rstwo Kolei ' (Departament Finansów, centralny zarząd)
p rzesyła w razie nieuznania zastrzeżeń w terminie 14 dni
od 'daty otrzymania zastrzeżenia akta do Państwowej K.?misji Planowania G06podarczego (Departament Kosztów
i Polityki Cen), zawiadamiając o tym równocześnie ministerstwo, któremu podlega odbio rca (zleceniodawca).
§ 9. W przypadkach o!aeślonych w § 3 uchwały
nr 701 Rady Ministrów z dnia 24 września 1953 r. w
6prawie zasad usta1ania cen produktów hietypowych oraz
opłat za nietypowe usługi nie obj~te
obowiązującymi
cennikami (taryfami), wykQnywane przez przedsiębior
stwa przemystu kluczowego i świadczone w obrębie go.6podarki usp-ołecznionęj (Monitor Polski z 1953 r . Nr
A-9-4, poz. 1304 i z 1954 r. Nr A-s{), poz, 684) stoouje si~
-.......:-
bez względu na wartość całego zamówienia tryb przewidziany 'w § 5, z ' tym ..że w razie Iłieosiągnięcia porozu..,
mienia 5to.suje się tryb p.rzewid~any w ,§§ 6, '} j8. ,
§ 10. 1. ' Do wyjątkowYCh przypadków, ' o których
mowa w § 4 uchwały nr 701 Rady Ministrów z dnia
2-4 września 1953 r., zalicza ,się
. 1) wykonywanie nietypowyt;h skomplikowanych remontów, kiedy warunki techniczne nie pozwalają na sp o..,
rządzenie kalkulacji,
2) wykonywanie robót w ramach specjalnych akcji ratowniczych lub zabezpieczających i w przypadku
awarii. kiedy koniecznQść natychmiastowego p rzystąpienia do wykonania
robót nie PQzwala na sporządzenie wstępnej
kalkulacji i jej uzgodn ienie w
trybie określonym w §§ 3. 5, 6 7i 8.
2 . W przypadkach wyjątkQwych, o których mowa
w ust. 1 pkt 1, podstawę do rozliczeń między dQst awcą
(wykQnawcą) a Qdbiorcą ( z leceniodawcą) stanowi kalkulacja wynikQwa, w graniC'ach usta lonego przez dostawcę
(wykonawcę) w porozumieniu z odbiorcą '(zlecetlh)dawcą)
limitu należnQści, stanowiącego ' cenę orientacyj ną.
3. W p"rzypadkach wyjątkowych, o których 'mowa
w ust. l pkt 2, podstawę do rozliczeń mi ędzy dostawci\
(wykonawcą) i ' odbiorcą (.zleceniodawcą) stanowi kalkulacja wyn ikowa (bez limitow·a nia) .
4. Limit należnQści ustala się na podstawie ka'lł<:u
lacji wynikowych uprzednio. ' wykonywanych już przez
'dostawcę (wykonawcę) PQdobnych robót lub usług nietypowych Qraz w oparc-iu o przesłanki techniczne wynikające z przybliżonej kalkulacji wstępnej.
5. Limit należnQ ś ci ustala komórka techniczna ' W.
porozumieniu z komórką kosztów wla·s nych.
- 6. 1 ) Lirnit należności (cenę orientacyjną) ustala
się, bez względu na wartość całego zamówienia, w trybie
ustalonym w § 5,' z tym że w razie , nieosiągni ę cia pero..,
zumienia stosuje się tryb określony w §§ 6, 7 i 8.
2) Ostateczne rozliczenie następuje na pedstawie
kalkulacji wynikowej , zatwierdzonej przez Min isterstwo
Kolei (Departament Finansów lub centralny zarząd) w
porozumieniu z ministerstwem, któremu podlega odbiorca
(zleceniedawca). jednak w wysekości nie przekraczają,cej
uzgodnionego limitu, z zachowaniem trybu określonego
w §7 ust., 3 i § 8.
§ 11.
Zarządzenie
wchodzi w życie z dniem ogło~
szenia.
Minister K01ei: R. Stl~eckj
189
ZARZĄDZENIE MINJSTRA KULTURY I SZTUKI
:t dnia 20 grudnia
1954 r.
w $prawie społeCliDycb opiekunów nad zabytkami.
Na mocy art. 1 m. d) dekretu z dnia 15 września
t 944 r.ft zakresie ąziałani a Resortu Kultury i Sztuki
(Dz. U. Nr S, poi. 25) zarządza się, co następuje
§ 2, Opiekunowie społeczni Sil powoływani ,i edwoływani
przez właściwe . władze P. T. T. K. w porozumie~
niu z wojewódzkim konse'r watorem zabytków . .
§ ,3. Zakres opieki sprawowanej pTZel. epIekuna sp~
łecznego ebejmuje ' albo , poszczególne zabytki, albo
§ 1. Upeważnia się stowarzyszenie pn.uPolskie Towszystkie zabytki na Qkreślon~ terenie.
warzystwo Turystyczno- Krajoznawcze" (zwane dalej
§ 4 . . Do obowiązków opiekuna społecznego należy
.. P":" T. T. K.") 00 powoływania W ramach swoichza.- ,
w .zakresie opieki nad zabytkami i1n:hitektury, i archee~
dań statutowych (§ 6 lit. c) i § 7 lit. l) i m) opiekunów
społecz:nych nad zabytkami architektury ~ archeelogii,
logii
..
p-jz. 139 .
Monitor Pol~ki Nr t8
,, '
§ S. W działalności swojej opiekun społeczny powikonselwatorowi oraz
pre'zydium właściwej rady :nafod0wej o stanie I za- nien stosować się do zarządzeń j wskazówek · władz 'koliserwCltorskich.
grożeniu zabytku powierzonego jego opIece oruz stawianie wniosków co do zabezpieczenIa zabytku,
ł
§ 6, Opiekun społeczny . nie jest upoważniony ' do
wydawania zarządzeń.
2) przeciwdziałanie w drodze interwencji bezpośredni~j
§ 7. Opiekun społeczny otrzymuje od właściwych
bądź gdy ta okaże się nieskuteczną - za pośredni:
władz P. T. T , K. ' legitymację poświadczoną przez wojetwem powołanych do tego władz niebezpieczE '? stwu
wódzkiego konserwat,?ra zabytków.
'
grożącemu zabytkowi ze strony jednostek nieuświii
§ B.Zarządzenie wchodzi w życie z dnięm ogło5zedomionych lub aspołecznych, .
nia.
~J popularyzowanie zabytków i opieki nad nimI w droM'msler Kultury i Sztuki: w z. J. Wilczek ·
dze pogadanek, odczytów, przez prasę itp.
1) komunikowanie , właściwemu
•
.- ~ .! . ;
Reklamacje z powodu , n ie doręczenia Dosztzelloln vcb IIume IOw wnosI' nalł'ZV do AdmiOlstranl WYda wniclw Urzęuu
Rady Ministrów (Warszawa ul. Bracka 200'1) VI t~rmin ;e 10 do I'; Ifni ·po otrzymaniu na s tępneqo kofeineqo numeru.
Opłata
za prenumeratę , M9n1told Polskieljo
wynosI
rocznie 45,- ' zł pólroc'lnle n.- zl.
Prenumeratę można zqlaszat tylko na okres roczny lod I Il lub na okres półroczny lod -1 .( i od 1. VrIj . Opłata powinna
być
uiszczona co najmniei na miesiac Of'led nkres~ m prerru meratv , a więc za okres roczny luuza I półrocze - do dni'a
30 listopada, za II półrocze do dnia 31 ma ja, Do aboJlentów którzy opla c ą prenumeratę ,no tych terminach.
wysyłka pierwszycb numerów dokonana !.ostanie z oPóŻmen;em, J ed nostki na rozrachunku QosporJar('7.ym i inni abonenci
powinni dokonać wpłat Za prenumerat" na kdnto !\Ja,TO!1ow f'QO B~Dku Polsklerro ' VHI Oddział Miejski. \oVarszawa;
nr 1532-!l1 ·5. Rachunków za prenumHatę nie wystawia się.
-. "
',. ~
Na odcinku wpłaty należy podi'ć dokładną' . nazwę instvtucii rbez skrótówl na'zwę i numer doręczaiąceqo .IfZo:; UlI pocztą
weqo [jak Wilrszawa 10, Powan 3 itp.1. powiat ul're, nr domu . nr skrytki pocztowej oraz iloŚĆ 'lamawianych eqZemp!arzv
Monitora Pr)lskieqo.
'.
Pojedyncze eqzemplane Mon itora P"lsklI'UC nabywać mowa ' w Adln!OIstracji Wydawnictw U rzędu ~ady Ministrów, Warszawa, Bracka 20a. w pllnktac h slHzerlażv w Wars'lą~e: Dnm Ksiaźki" Księqarnill Prilwno-eknnomiczna , Pl. 3 Krzyży 12. kiosk "Domu Książki" w onliichu sądów, al / Gen. Swierrzewskiego 127, w kasach Sądów Wojewódzbch w: Bia- .
łvmstoku Kiekach
KoszaliniI> ŁO'<7ł f)polo , Rzeszowie St'llinoqrodzie, Wrocławiu i Zi~lonej r.órze oraz w kasach,
, Sądów POWiatowych W· Bvdł'Joszrzv
Rvtomiu . CieszY!:1le C'lestochowie , Gdańsku Gdvni. Gliwkach. Gnieźnie , J eleniej
Górze, Kaliszu, Krakowie Lublinie Nowym 5ączu , ()I~ztv'n ; e Ostrowie Wlkp. Poznaniu PrzelJl\ ślu , Raciborzu. Radotr.iu.
Szczecinie Tarno~e . Tomnin ·i Z.amościn
.
Redakcja: Urląd R~jv Ministrów - Siuro Prawne. Warszawa, al. 'Stalina 1/3.
Administracja: Administracja Wvdawnictw Urzędu Radv Min!,s tr6w Warszawa, ul Bracka 20a.
Tłoczono
Zam. 456 B·6·245S
/
'
"
z pelecenia prezesa Radv Min !strów w O'rukarn} Akcydensowei w Wa rsza\Yle. ni Tamka 3. .
Cena 1,50 zł
\
,
\
/
-
M-onHor Polski Nr t8
' 2.
'287
Wnioski, o których mowa w ust. · 1. przesyła się
w przypadku, gdy wartosć całego zamówienia
l) wynosi ponad, 100.000 zł, a nie .przekracza 1.000.000 zł,
do właściwego centralnego zarządu;
1
2) przekracza . 1.000.000 zł, do Departamentu Finansó .
Ministerstwa Kole i.
/
.
Ministerstwo Kolei (Departament Finansów,
centralny ' zarząd) przesyła w terminie 14 dni od daty
otrzymania wniosku 2 egz-emplarze wniosku i kalkulac:ji
ministerstwu, ktjremu podl€ga odbiorca, , wyzna.czając
projektowaną wysokość ustalanej ceny. Odbiorca (zJe<::eniodawca) ze sweJ strony, jeżeli ' ma zastrzeżenia co do
otrzymanej kalkulacji, podaje w tym samym terminie
zastrzeżenia swojemu ministerstwu (centralnemu zarzą
dowi) .
2. Min isterstwo, któremu podlega odbiorca (zleceniodawca), może w terminie 14 dni od daty otrzymania
wniosku zgłosić zastrzeżenia co do proponowanej ceny,
przesyłając 1 egzemplarz.Jtal,kulacjL z poprawkami i uwagami do poszczegófnych '. pozycji' ,Ralkulacyjnych. Niezgło.szenie w powyższym terminie zastrzeżenia stanowi
dowód p'rzyjęcia proponowanej ceny (opłaty).
3. W przypadku niezgłoszenia zastrzeżeń przeż ministerstwo, któremu podlega odbiorca (zleceniodawca),
lub uzgodnienia wysokośCi ceny lub opłaty Ministerstwo
Kolei (Departament Finansów lub centralny zarząd) przesyła w terminie 7 dni (po upływie 14-dniowego terminu na
zgłoszenie zastrzeżeń) do dQstawcy (wykonawcy) w 2
egzemplarzach decyzję ci u śtaleniu ceny (opłaty) . Dostawca (wykonawca) obowiązany jest przesłaĆ natychmiasf 1, egzemplarz decyzji do odbiorcy (zleceniodawcy).