Rozporządzenie Przewodniczącego Komitetu Badań Naukowych z dnia 17 czerwca 1991 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczególnych zasad gospodarowania środkami finansowymi na naukę w 1991 r.
Table of Provisions (6)
Statutory Text (6 Articles)
§ 2. Wysokość dodatku wynosi
3) 5% podstawy wymiaru świadczenia , jeżeli uprawniony
wykonywał pracę w szkołach wyższych na stanowiskach: kustosza bibliotecznego, starszego bibliotekarza
i starszego dokumentalisty.
§ 3. Do okresu pracy wymaganego do przyznania dodatku nie wlicza się okresów pracy wykonywanej w wymiarze
niższym niż połowa obowiązującego czasu pracy.
§ 4. 1. Przy ustalaniu okresu pracy w charakterze nauczyciela akademickiego, o której mowa w § 1 i 2, zalicza się
odpowiednio okresy pracy
1) w jednostkach badawczo-rozwojowych,
?) w Polskiej Akademii Nauk i w jej placówkach nauko -
Poz. 239 i 240
3) w innych jednostkach organizacyjnych, uprawnionych
w myśl przepisów o jednostkach badawczo-rozwojowych do zatrudniania pracowników naukowo-badawczych na stanowiskach uprawniających do dodatku,
z tym że przy ustalaniu uprawnień do 15% dodatku
zalicza się okresy wykonywania pracy na stanowiskach
uprawniających do 15% dodatku z tytułu pracy naukowej, do 10% dodatku zalicza się okresy wykonywania
pracy zarówno na stanowiskach uprawniających do
10% dodatku, jak i do 15% aodatku, a do 5% dodatku
zalicza się wszystkie okresy pracy wykonywanej na
stanowiskach wymienionych w § 2.
1) 15% podstawy wymiaru świadczenia , jeżeli uprawniony
wykonywał pracę w szkołach wyższych na stanowiskach : profesora zwyczajnego, profesora nadzwyczajnego, docenta, adiunkta, asystenta, starszego wykłado
wcy, wykładowcy, starszego kustosza dyplomowanego,
kustosza dyplomowanego,
2) 10% podstawy wymiaru świadczenia, jeżeli uprawniony
wykonywał pracę w szkołach wyższych na stanowiskach: lektora, instruktora, adiunkta bibliotecznego, asystenta bibliotecznego, starszego dokumentalisty dyplo mowanego, dokumentalisty dyplomowanego, adiunkta
dokumentacji i informacji naukowej oraz asystenta dokumentacji i informacji naukowej,
-
2. Do okresu pracy w charakterze nauczyciela akademickiego, o której mowa w § 1 i 2, zalicza się również okresy
pracy w szkołach w charakterze nauczyciela .
§ 5. Dodatek z tytułu pracy w charakterze nauczyciela
akademickiego nie przysługuje osobie pobierającej emerytu rę (rentę) ze wzrostem z tytułu wykonywania pracy w szczególnych warunkach bądź w szczególnym charakterze albo
z dodatkiem z tytułu pracy naukowej lub z tytułu pracy
nauczycielskiej.
§ 6. Przepisy rozporządzenia dotyczą również osób, które przeszły na emeryturę (rentę) przed dniem wejścia w życie
rozporządzen i a.
§ 7. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłosze
nia z mocą od dnia 1 kwietnia 1991 r.
Minister Pracy i Polityki Socjalnej : M. Boni
wych,
240
ROZPORZĄDZENIE PRZEWODNICZĄCEGO KOMITETU BADAŃ NAUKOWYCH
z dnia 17 czerwca 1991 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczególnych zasad gospodarowania środkami finansowymi na naukę
w 1991 r.
Na podstawie art. 27 i w związku z art. 29 ust. 3 ustawy z dnia 12 stycznia 1991 r. o utworzeniu Komitetu Ba dań Naukowych (Dz. U. Nr 8, poz. 28) zarządza się, co
,,2. Nie traktuje się jako inwestycji aparatury nau kowo-badawczej zakupionej lub wytworzonej,
niezbędnej przy realizacji określonej pracy nau kowej lub badawczo-rozwojowej . Koszty zakupu lub wytworzenia takiej aparatury, bez wzglę
du na jej wartość jednostkową i zamierzony
czas użytkowania , mogą być zaliczone w cało
ści do kosztów pracy. Jeżeli praca naukowa lub
badawczo-rozwojowa wykonywana jest na
podstawie umowy o wykonanie tej pracy, spo sób zagospodarowania aparatury po zakończe
niu pracy strony określają w umowie."
następuje
§ 1. W rozporządzeniu Przewodniczącego Komitetu
do Spraw Nauki i Postępu Technicznego przy Radzie Ministrów z dnia 2 lutego 1991 r. w sprawie szczególnych zasad gospodarowania środkami finansowymi na naukę
w 1991 r. (Dz. U. Nr 12, poz. 55) wprowadza się następujące
zmiany
1) w § 5 w pkt 1 po wyrazie "budownictwie" stawia się
przecinek, a pozostałe wyrazy skreśla się,
2) w § 7 ust. 2 otrzymuje brzmienie
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Przewodniczący Komitetu Badań Naukowych: W. Karczewski
Wydawca: Urząd Rady Mini~trów
Redakcja: Biuro Prawne, 00 - 583 Warszawa, Al. Ujazdowskie 1/ 3, P-29.
Organizacja druku i kolportaż : Wydział Wydawnictw, 00- 979 Warszawa, ul. Powsińska 69/7 1, P-1 ,
tel. 42-14-78 i 694-67 -50, teleks 825944 WW, telefaks 428222 i 22 -428222.
Tłoczono z polecenia Prezesa Rady Ministrów w Zakładach Graficznych " Tamka", Zakład nr 1, Warszawa, ul. Tamka 3.
Zam. 2425 - 1300-91 .
PL ISSN 0867 - 3411
Cena 1320 zł