Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 19 czerwca 1965 r. w sprawie dodatków do rent z tytułu pracy naukowej.
Table of Provisions (6)
Statutory Text (6 Articles)
§ 2.
polowie, jeżeli wykonują działaln&śt,
której mowa w go 6a> usL l."
Roz.~rządzen1e
wcnoozi w
życie
z dniem .1 Hp-
ca -1965 L
Prez,e s Ro.d y Mmi.sU;ów: J_ Cymnj(;iewIin
115
ROZ1'OIł'l.ĄDZENłE RADY l\<tINISTRÓW
z dnia 19 czerW ( i!ł t965 r.
w Splawłe dodatków do Jent i tytułu praf:y aałlłł.flwej.
Na podst<l\v~ illt. SS ust: 3 de-kr.e-tu .z dnia 25 czerwc.a
1954 r. Ci) powszechnYlll zaopatrzeniu emerytall'lym pracowników i ich rodzin (fu. U. z 1958 r . Nr 23, poz. 97' i z 1965 r.
Nr 14, Pp.z. 98) 'zarządza się, co następuje
.
§, 1. 1. Ok·fe-S. pJacy llitulu::l'we-} wymagany do pr;ryznarria
dodatku do renty starczej pracownikowi, który w chwiH
osiągnięcia wieku starczego wykonywał tę pracę, wynosi
c.o najmniej 15 lat, a jeżeli pracownik powo.la-Jloy :ws.~ a'" l'lIćlr
stanowisko wymienione wart. 58 ust. 2 dekretu . z dnia
25 czerwca 1954 L o powszechnym zaopatrzeniu. emeJylatn ym pracowników i ieh rodzin (Dz. U. z 1958 r. Nr 23,
pOL. 97 i z 1965 r. Nr 14, poz. W ), zwanego dalej "dekretem",
po ukończe niu 55 ro.ku. :.llycia - €Q. uajm»iei 10 lat.
2. Okre s pracy nauk.owej \.vymag;aDY do p.rzyznania dodat.k u 00. lemtys.ta.rc.ze} p'Iarownikowi, ktÓTy w chwili osiąg
n ięc ia wieku starcz~go wykonyw ał' pracę inną niż Hau!łO;wii,
wyJltosi co najmniej: _
}~ 2-5 ~i;t dla męir:zyzny i 2.0 ~at dla k~btety a.lbo
2} 15 tcłt, ' p~ WiI,[UllIkiem, m pIZejś.de 2l pata:cY' naukowej
€l'(j»~JUle) piJacy, wy ktf!1l1if,",oej w .ocllwiłi osią9nięda 'wieku siarcozegOo, l'tadtiW.ilfO' z.e . w2:g1ędu: na s.tan zdrowia, w
9rndz-e .w,yboru., pneniesienia służbowe,go luh innego zarządzenia.
'
ł)
okresy pracy na s:ta:m.owisku liłstę-pcy PH>f-eSO'l'a>, jeżeli
z 'pracy tej pracownik . przesze dł do pracy na,uk..o wej,
oraz
2), e,kre3Y,
któi-y{:h mQwa· w < 8 de·kre-m, jeżeli bezpośJ e-dnj,(l. przed tymi- obesami p!'d'c&wfttk wykO'n<ywał pra-
o
cę naukową.
§ 4. ' 1. Osobom powołanym przed dniem WE'Jscla . w ży
de' rOzpl0rząuz.e n,ra na stanowisko profesora, docent.a etato-
wego lub samodzielnego pracownika naukowo-badawczego
do , okresu pracy naukowej wy magane go do przyznania doda.lk.u mogą b'"ć zalic.z.one - po.:z.a okresami wymienionynii
w § 3 - r'6w!Jież okresy pracy naukowo-badawczej lub zawodowej, Vv"'jko!łyWane) przed powo!dllli.em na fo stanowisko
w
dziedzirufe
ohję,tej
działaniem
SIko.!)'
wyższ ej,
Wyżsfej
,szkoły zawodowe}, phac:ówkl liuHlkowej. lub l}i1ukvw'J -badaw-
cz.ej albo w iliiedriJlllie pobewneJ
2. ZiłlkzerHa okresów pracy, o kt6rej mowa w ust. !,
dokonuje dla pracowników
1) szkół wyższych r wyższych szkół zawodowych - minIster. sprawujący .nadzór Bad .t ymi · sZkoJami, .p,P- wysłucha,
niu opinii Rady Głó'wnej Szkolnictwa Wyźsz.ego (Rady
Wyż szego Szkol.ni~twa Artyslyczj]ego);
. 2) Polskiej Akademii Nauk i jej placówek na.ukowych, in9. 2. 1. Okres pr.acy · naukowej wymagany: do przyznastytutów naukowo-ba'da,wczych OIaz i!;w.ych placó-wek
nia dodatku do renty inwalid:!kieJ pracownikowi, rctóry w
uprawnionych do ~zatrudnjania pracow::lików naukowochwili powstan ia inwalidztwa ' wykonywał tę pracę, wynosi
badawc zych - Sekretarz Naukowy Polskiej Akademii
co najmn iej.5 lat w ciągu ostatnich 10 lat przed powstaniem '
Nauk hib właściwy minister, po wysłuchaniu opinii
inwalidzL wa.
Głównej Komisji Kwalifikacyjnej;
2. Okres pracy naukowej, o którym mowa w ust. 1, nie
3) wyisz.ych szkół wojskowych i wojskov.rych irlstytutów
jest wymagany, jeżeli pracownik ubiega się o d~odatekdo.
naukowo-badawczych oraz i.nn ych placówek worskorenty inwalidzkiej z tyt'ułu- inwalidztwa pow stałego wskutek
wy.d}, uBlrawruo.."l!yc» do zatrnallllHaDita pracOW1lllhlców nauwypadku w zatrudnieniu fub choroby zawodowej; pozostak owo-badawczych Minister Obrony Narodowej, pó
jących w związku z tą pracą.
wys ł uchaniu opinii Rady Wyższego Szkolnictwa Woj3. Okr ~ s pra.c y tJ.aukowej, wyrnag,any do przyznania doskowego.
datku do lie-ntyinwa.lid1:kiej- prac.ow.rukow1, ktMy w chwili
§ 5. 1. Wys.okoŚć dodatku obLicza sięo.d · r(i!'LJ.ty, która.
p.owstania lnwa.lld.z.twa wykqnywaJ p.racEi inliloil! niż naukowa,
p.rzyslugiwała.by wyłącmie od z:arobkó.w 'lzyskiwan.ycliJ. z p!aWVnos.i co najmn,iej 10 hat. przy czym prawo do dodatku
cy naukowej , W'rzy czym puy uSoi.aliln.iu tych z:arQ.bkĆJW st@.PQwstaj.e, ieżeh
.
5.u:j.ę; się odpm.'lied:nio porze.p.is arL lQ. ciekI e tu.
'
1) prz.elście
pracy n al,lkQ.we1 dl;).' i.DiLl.e.j l'l:liac,!, wykonywa2.
Wysokość
da(;);atk:.u
oblicza.
się
od
renty
(ust.
1) bez
nej w cllwili powsta.nia mwOlUdztwa, aastą;?iło ze wlglę
jakichkolwiek ,innych, d ooirtków._ .
.
du na <>:tan zdrowi.a.- w drodz:e wy bo·ru:, przeniesien ia służ
§ 6. W rarie PQnow1'lIego us:talenia wysokości remy ma
bow~go lub innego żarząd7.enia.
pods\iIwie a;rt. 3·2 lub 43> de·k .retu
.
2.}. p.rzeJ:w.a Enię rl~V \,l.Sta.Ini.em ~r-a,cy na.1olk.Qwej a powstaniem
inwdlid.ztwa nie p.. zekraczala 5 lat
1) wysokość docl1rtku' ulega parro:wnemu ustaleniu, jeż e li
z
§ 3. 1. Do okresu pracy l'I:aukowe}, wymaganego do
p1fZ'y.m.aJll.i'il doda~ku do rel'l,ty s ~ aro'ej- ltlb renty inwalid zkiej z t ytt~łu if,lwaliidztwiI powstałt~o 'l. rrmydł przyczyn niż
wypad'ek' w zoatrucl'nie>niu lub cmo·mb-ć\' z.a woo owa , pozostają c e
w związku z tą pracą, zalicza się okresy pracy na stam: wis:ltach wymieniollty cn \'Ił art. 5S ust. 2 dekretu, wykon.ywanej w wymiarze nie mn ie jszym lJI~Ż p ołowa oOO'v,riązKowego
...~mwm ~ajęt·, 11IreZ'a.I·e;m~e od· teg·o czy praca . ta wykonywana była prze d_ czy po wej ś ciu w życ'ie r mporz ądzen:a-.
2. Do okresu, o którym mowa w ust. 1. zaIicza się równie,i:'
nową wysoko Ść renty ustała się ' 00 zaFOoków z pr acy
nau kowej,
2) wysoko ś ć dodatku nie ufega zmianie, j.eżeli now ą w:yso kość re nty ustala się od zarobków z poracy innej rui
praca naukowa.
§ 7. Rozporząd!:enie wchodzi w życie z dniem . ogłosze
n ia z mocą od dnia g kwietnia- 1965 .r.
Prezes Rady Minis.trów: J. Cyrankiewicz
-
, Dli~l'\Jlil. Ustaw .N r --=2:..:6~_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ___ _ 22
_ &_ _ __ _ _ _ _ _ _ _~_ _ _:--_____
Pa_
· ,_z._ł1_
, 4__1_7_'5
2
do re nty inwalidzkiej, zaliczonym do II lub III
gru py inwalidów, którzy z ty tułu pJOwadzenia
zakładów rzemieslniczych opłacają podatek obr.otowy i .dochodowy lub osiągają dochód w kwauch wy ższych niż o-kreśłone w § 7, ust. I pk' 1',
Jenty te wraz. z przys.ł.uguj.ą.cymi dodatkomi wy-
płaca się Vi
Q.