Oświadczenie rządowe z dnia 9 października 1959 r. w sprawie wejścia w życie Układu dodatkowego do Konwencji Generalnej między Polską a Francją o zabezpieczeniu społecznym z dnia 9 czerwca 1948 r., podpisanego w Paryżu dnia 6 marca 1959 r.
Statutory Text (1 Articles)
-
SporUld"?ono
w
Qwóch egzemplarzach w
Paryżu,
6-!,8
--
Fait en double exempJaire, ił Paris, Je 6 Mars 1959.
dnia
6 fJ;l;.HC'o. 19:j!) L
W llHieniu R~ądu f'oiskiego
W Imien:u Rządu Ffi;,111CUskiQgo
(-) S. Gajews/{i
POlU 1e G~uYe,rnemelłt
POfO,[ltlis.
(- l S. Gajewski
(-) Joxe
Po. zaznajomieniu !';ię z powyższym Ukbdem, Ra da Pal'!slwa uznała go i uznaje 'la s/uszny zarówno w całości, Jak
i każde z postanowieó w nim zawartych; o świadcza, że wymieniony UI,lad j(~5t przyjc:ly, ratyf ikowany i potwierd~ony,
oraz przyrzeka, że b~dzi,e ni~'zr.tlieI,}11;ie zil.cho·w yw «r'ly.
Na doWÓd czego wydany został Akt n inie jszy, o.patrzo.ny piecz0,cią Polskiej- Iheczypospołilej Ludowej.
Dano. w W<lrszilwie, dniu g. września 1959 r.
L S.
POtU Je Go.uverneFJle1'lt
Fran<;:ais,
(-) .Joxe
Apn3s avo ir "li et exami ne ledit Av enan t le C o. nsdl
d 'Etat ra approuve et apprQuve en toute~ et chacl1ne dt,s
dispositions qui y sont co.nt enucs; rieclare que . J'Avenan t
~us.m€!ntio-nne e s t i:\ccepte, ratifić et conlirme et promet qu'tl
sera inviolablement obscrvć.
.
En Fo.j de Quoi le;; Pres.e ntes Lettres ont ele delivrees.
reVlHu,zs uu Sceau de la Rćpubli ąue Popu łahe de Pol ogne.
Donnp. ił Vars ov ie, le 9 szptem bre 1959.
Przewodnic<żący
Rady Państwa
A Z'lwadzk i
L S.
Presi.dent du Conseil d'Etat
A Zawadzki
łvlLnislre des Aff.aires Elrange-res
w z. J. Wmi,ewicz
MiniHc r Spraw Zi1granicznyclil
w z. J . Winicwicz
343
O SWIADCZEN"tE RZi\DOWE
z dnia 9 pazdziernilw H)'j9 r.
w sprawie wejści a w i rcie Ukladu dodatkowego do Konwencli Gen.eralnej między Polski! a
społecznym l
dnia 9 czerwca 1943 r., l-lOdpi san z!lo w
Fo<lilję si p, n illiejszym do w i adomości , że zg,odnie z ar!' 2
Układu dod a tkow eąo do Konwencji Ccneralnej m i ęd 'ą Pol-
Paryżu
Prcmclą
o zabezp ieczeni u
dnia 6 marca 1959
f.
1')48 r " p.o(\pisr,nego w PaJylU d n ia 6 marCi~ 1959· L,
ten wchodzi w ż y cie dnia lli s topadą 19')0 r.
M inister Spraw Zilgrani cZf!.ydl: w z. J. IĄliniewicz
ski:! a FfCmcją o wL.ezpieczeniu społecznym z dnia 9 cze rwca
Układ
349
ROZPORZĄDZENIE MlNlSTRÓW SZKOLNICTW A
ORAZ
PRZEWODNICZĄCEGO
\VY 2'.SZE GO,. ZDROWIA, OŚWIATY, SPRAW ZAGRANICZNYCH
KOMITETU KULTURY fIZYCZNEJ
Gł.ÓWNEGO
z dn.ia 25 sierpnia 1959 r.
w srrawie o!ueślenia kwaHfikacji wymaganych do zajmowania stanowis k
w szlwJach
Na podstawie art. 127 ust. 2 ustawy z dnia 5 listopadil
19!i3' r , o szkołach wyższych !Dz. U. N, 68. poz. 336) zarzą
d za s ię. co następuje
§, t.
Na stancow isko wykł'ad0wc y w szkol'e wyższej mgż ,~
b yc powołana osoba, która
l) odpowiada warunko.m og,ólnym określonym wart. 89
pkt '2 i 3 ustawy z dni.a 5 listopada 1958 r.. o szkołach
wyższych (Dz . U. Nr 68, poz. 336) ,
2) posiada kwalifikacje do samodzielnego prowadze nia pracy dydaktycznej w szkole wyższej,
3} po ukończeniu studiów wyż szy c h z dyplomem m'>gi.!>tra,
magistra inżyniera lub l r.1 karza albo studiów wyiszych
stGlpnia rÓvfl1o.rz.ędnego. pracowu-la co najcmniej pTZez
olue.'i
- 5 lat w charakterze pOO1ocniczeg.o pril.cow nlka n a uki
w szkole wyższej, jeżeli po siada stop-ień naukowy
dokto ra. albo
- 7 lat w Chi'Hakterze ponlOcnkzego pracown ik a nilUki
w szkole wyższej i o,>iągnęla poważne wyniki w pracy dydaktycznej. albo
7' lat w innych niż szkoły wyższe Zakładach pracy
w zakresie spec jalności bezpoŚ.rednio zw iąz a n ej z przedmiotem powierzonych :laję.t dydaktycznych, jeieli posi:ada stopień. nąu k.owy d,oktoru.. iJ lba
- 9, lat w illllych niż szk oły wy:i.sze zakładach pracy
\'II zakresie specjalno.ści b ezp ośredn i o związ anej 'L przed-
wykła,Jowcy
i
starsze ~Jo
wykładowcy
wyższy(: h.
miotem fl.owi(iHZon y e h zajęć dydaktyccH,ych i
la poważlle wyn Lki w pra·cy zawodowej .
osi,ąg nę
§ 2. Na stanowisko starszego wykładowcy w szkole w yż
szej może być po woła na oso.ba , która
1) Qclpowiada warunko,rn okreś lon ym w ~. 1 pkt 1 i 2,
2} po ukoóczeniu studi,ów wy:Ż:sz:ych. z d yp.lon'l.em magistra,
magistra in:Żyl'lieri.t lub lek arza al bo studiów wy'L.S'~y c h.
sto.pnia równorzędnego prJcowała p rze.l okres CD n aj ln niej
- 5 lat w szkole wyższej. na slanowislHI! wykładewcy,
powołan e go s to.sown ie do ar t. 127 ustawy z an,l ;}
5 hstopad.) 1958 r. o szko,!,a,ch wyż-;zych al·bolO. ld~ w charakterze {lomocn.irzego p.ra,cowflika nauk i
w !jzJ;;o.le w)\'ższej, j eżeli po,,>iilda sto,pi.e ó naukowy
dokto ra. albo
1'2 lat w charakterze p omo cniczego pracownika n auki w szkole wyższej. w t ym co najmni ej 5 lat w charakterze adiunkta, f osi,ągnęla powa ż n e wyniki w pracy dydaktycznej, albo
- 12 lilt Vi' innych n .i ż szkoł,y w.yższe za.klacIach pr~
cy w zakresie specjalności bezpośrednio związanej
z p,rzccUDio.tem powi erzony.ch: zajęć dydaktycznych,
jeże li posia da stopień. naul~owy dokto-ra. albo,
- r5, lat w i nnych n i ż szkoly- ''iyż s.ze zak ład ach pracy w zakresie specjalności bezpośr ed ni,Q zwi.ązi)'fl;,<;>jj
z przedmiotem powi erzony ch z ajęć dydaklycznyth