Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 15 października 1958 r. zmieniające rozporządzenie z dnia 28 lutego 1951 r. w sprawie wykonania dekretu o podatku dochodowym.
Statutory Text (4 Articles)
§ 2. Przepisy nini.ejszego ",rozporząd,zenia stosuje się przy
ustalaniu :nadwyżek z dokonanych po dniu- l listopada 1958 r.
sprzedazy przedmi{)~ów i praw majątkc.wych.
I
§ 3.
Rozporz'ądzenie
wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Minister Finansów: w z. J. Trcndota
315
ROZPORZĄDZENIE
!<.UNISTRA PRACY I OPIEKI
SPOŁECZNEJ
z dnia 10 października 1958 r.
w
zasad dokonywania potrąceń z rent na pokrycie kosztów utrzymania rencistów przebywających w
pomocy społeczne}.
a podstawie art.. 66 ust. 3 dekretu z dnia 2.5 cz.erwca
r. o powszechnym zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rod,z;in (Dz. U, z 1958 r. NI' 23,poz. 97) oraz art. 27
dekretu z dnia 14 sie rpnia 1954 r. o zaopatrzeniu inwaust.
IidÓ~
\ wojennych i WOjSkO\~.TYCh or.az iC. h rOdZ. in (Dz. U, z 1958 r.
Nr 3, poz. 98) - zarządza się, co. następuje
1. .Przepisy rozporządzenia stosuje się do osób, które
pobi rają renty na podstawie przepisów o zaopatrzeni'ach
e·m a ytalnych, przepisów o zaQpatrzeniujnwalidów wojennyc i wojskowych albo przepisów' o przejęciu mienia na
. Włał
! ość Państwa.
'
,
2. Ilekro ć w rozporządzeniu mówi się o zakładach,
ro~u lie. się przez to zakladx P?mocy społecznej oraz zakłady
(OS! dkl) sz'kolenla mwaIJtiow.
.
3, 1. Rencistom przebywającym w zakładach . wla ściwy_
do s raw rent organ prezydium wojewódzkiej rady narodowej
!rad ' narodowej mia'sta wyłączonego z województwa) wypła
cają y rentę lub Biuro Ren t ZC\granicznych Ministerstwa Pra-
zakładach
ey i Opieki Społecznej potrąca z renty na#.pekrycie kasZ'tów
utrzymania w tych zakładach pełny ko·s z! utrzymd1lia, nJ;e. wi.ę,
cej jednak niż 80% renty. Pozostała kwota renty, nie mniej
jednak niż 50 zł, wypłacana jest renciście.
i
2. Przy ustalaniu wysokości potrąceń na koszty utrzy- '
mania w zakładzie - nie uwzględnia .się dodatków do renty
dla żony, d'zieci, wnuków i rodzeństwa. Dodatki te wypłacana
są. w pełnej wysok<;>ści bezpośrednio tym osobom, na które
został,! przyznane, łub ich opiekunom.
§ 4. Przebywający w zakładzie rencista może być cąłko.'
wicie lub częściowo zwolniony od odpłatności za pobyt w.
z.akładzie w Iazie stwierdzenia., że rodzina' rencisty (małżonek,' ;
dzi.eci, rodz i.ce , wnuki i rodzenstwol pezostaje na jego ufrzy·
manhl i nie posiada dostatecznych środków utrzymania, 11 rencis,t a zobowi,ctzany jest do alimentowania.
§, 5. 1. Zwolnienie od odpłatności· w za;kładzie' następuje
na wniosek rencisty, zaopiniowany przez zakład .i przez wła
scrwy do sp Law pomocy społecznej organ prezydium powiatuwej (n~iejskiej, dzielnicowej) rady narodowej. WłaściwośĆ
"
~
, '
".
Ustaw Nr 54
314
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRAHNANSÓW
z dnia 15 października 1958 r.
.
I
zmienialące rozporządzenie 7: dnia 28. lutego L951 r. w sprawie wykonania dektetu o podatku dochodowym ..
~a podstawie art. 9 ust. 2 dekretu z dnia 26 października t~.SO r. o podatku de €hodowym (Dz. U. z 1957 r. Nr 7,
- poz. , 6 i z 1958 r. Nr 45, poz. 223) urządza' się, co następuje
1. W rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 28 lu- '
1951 r. w sprawie wyk onania dekretu o "podatku docho(Oz. U ; z 1951 r. Nr 16, ppz. t2ł, z 1953 . r. Nr 40,
, pl!)z. 174 .i z , 1966 r. Nr 36, poz. 162) wprowadza .się następują~e- zmiany
l) §\ 18 ust. 1 otrzymuje brzmienie
,' § t 8'. 1. Nadwyżką z-e sprzedaży przedmiotów i praw
*aJąbk. oWY€h j~st różnica między cen. ą. uzyskaną ze sprzetaży tych przedmiotów i praw' majątkowych a kosztami
.Ich nabycra lub wytworzenia, a j 'eżel'i chociżi o przedmioy i prawa majątk<Hve nabyte w drodze" darowizny lub
~vyposażenia ich wartośC+ą w dniu nabycia. Różnica
a 'ulega zmniejs:z eniu' o wart0ść nakfadów poczynionych'
C'Zasie ich posradania. trwafe zwiększających lub ulepZil1j- ący!th ich· subsfancje oraz ko.s zty sprzedaż}'''.
1) § 19 0tI'zymuje 'b rzmieni'e:·
, § t 9. I. Koszt nabycia lub wytworzenia przedmiotów
praw
majątkowych
bądź ich wartość z dnia ńabycia
,
.
raz wartość poczyniony ch nakładów przyjtnujesię dla
bliczenia nadwyżki
I
) jeśli chodzi' o przedmioty i prawa majątkowe nabyte
przez podatnika po dniu 29 października 1950_ r. oraz
nakłady poczynione po tej dacie - w wysokości rzeczywistej ceny kupna lub wytworzenia b ą-ctż wartości
z dnia nabycia,
. ) jeśli. chod'zj Q prz.edmioty i. prawa majątkowe nabyte
pl'-zez podatnika w oKres ie od dnia l styczpia 1945 r.
d-o dn.ia 29. pażdzieniika 195Q T. oraz nakŁady pDCZynion.e w tym okres.ie - 'IN wysokości rzeczywis~ej ceny kupna lub wytworzenia bądź wartości z dnia nabycia I~ n erachowanej w stosunku. 100 : 3.
1
) jeśli -chodzi o przedmioty i pTilwa majątkowe nabyte
przez podatnika w okre.sie od dnia 1 wrześn'ia 1939 r.
(
do dnia 1 stycznia 1945 r. oraz nakłady p'o czynione
w tym okresie - w wysokości rzeczywistej ceny kupna lub wytworzenia bądżwartości z dn ia nabycia prze- .
rachowanej z zastosowaniem mnożnika 5; jeżeli cena
nabycia lub wytworzenia bądź wartość z dnia naobycia
nie była wyrażona w złotych, nafeży ją uprzednio
przeJi.ezy~ " na złote według relacji obowiązującej w
dacie nabycia lub wytworzenia i następnie zastoso' wać mnożnik 5,
4) jeśli chodzi o przedmioty i prawa majątkowe nabyte
przez podatnika przed dniem 1 września 1939 r. ora.z
nakłady poczynione przed tą datą - w, wysokości
rzeczywistej c..eny kupna lub wytworzenia bądż war. tości z dnia nabycia wyrażonej w walucie obiegowej
Ż dnia 31 sierpnia 1939 r., przerachowanej z zastosowaniem mnożnika 10; jeże li cena kupna' lub wytworzenia bądź wartość z dnia naóycia nie była wyrażona w walucie obiegowej z dnia 31 s.ierpnia 1939 r.,
nalezy ją uprzednio przeliczyć na tę, walutę weQług
obowiązującej relacji i następnie zastosować mnoż
nik 10
2. .JeŻeli ceny kupna lub wytwor·zenia bądź wartości
z dnia· nabycia nie można ustalić, dane te ustala organ
finansowy w trybie przewidzianym przepisami o postępo
waniu podatkowym, . przy czym w odniesieniu do przedmiotów i praw majątkowych i poczynionych nakładów
Dkreślonych w ust. 1 pkt 4 organ ten ustala je w tej wy6okości, jaką posiadałyby one w dniu 31 sie~pnia 1939 r.1
wartości te ulegają. odpowiedniemu przerachowaniu w
myśl zasad wyrażonych w ust. 1 pkt 2-4".