Rozporządzenie Ministra Skarbu z dnia 14 września 1934 r. o obliczaniu i poborze podatku od energji elektrycznej.
Table of Provisions (8)
Statutory Text (8 Articles)
§ 3. Minister Skarbu moie w wyjątkowych
wypadkach, uzasadnionych technicznym sposobem
obliczania przez sprzedawcę należności, - na wniosek sprzedawcy energji elektrycznej - zezwolić
sprzedawcy na obliczanie i pobór podatku w ten
sposób, by podatek był wliczany w każdocześnie PQbieraną przez sprzedawcę cenę za kilowatgodzinę
światłaj w tym wypadku kwota podatku nie będzie
wyodrębnioną w rachunku, lecz będzie się mieściła
w odpowiednio podwyższonej cenie za energję elek-
I
i
.......
I
fi
_-
I
i
~
~ dnia li
•
........
..
I
II
~ 19 -. r.
I
II
lił77i71?~1
(podpis płatnika)
~
tryczną.
~ 'dnia ~
~
Zezwolenie Ministra Skarbu na pobór podatku
sposób, wskazany w ustępie poprzednim, będzie
ogłaszane w drodze rozporządzenia w Dzienniku
Ustawi zezwolenie to może być przez Ministra Skarbu cofnięte.
'\fi!
Urzędowi Skarbowemu
\V' • przesyłam do wiadomości -
w myśl postano-
~ len a~t. 6 ustawy z dnia 19 grudnia 1931 r. 0 - nad-
wYczaJnym podatku od niektórych zajęć zawodo-
:?~h w brzmieniu ogłoszonem obwieszczeniem Mi-
l'--r.r ra76,Skarbu
z dnia 9 sierpnia 1934 r. (Dz. U. R. P.
poz. 719).
~
a
~
i
;
~
i
~
~
R
(podpis płatnika)
§ 4. Pobrane przez sprzedawcę energji elektrycznej w ciągu pierwszych 15 dni oraz w ciągu drugiej połowy każdego miesiąca kwoty podatku winny
być wpłacone na rachunek czekowy w Pocztowe,
Kasie Oszczędności kasy właściwego (według miejsca siedziby sprzedawcy) urzędu skarbowego lub
bezpośrednio do kasy tegoż urzędu skarbowego, w
terminie do dni 5 (pięciu) po upływie każdego · pół
miesięcznego okresu, czyli kwoty pobrane od l do
15 - do dnia 20 włącznie tegoż miesiąca, pobrane
zaś w czasie od 16 do końca miesiąca do dnia
5 włącznie każdego następnego miesiąca.
774.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SKARBU
z dnia 14 września 1934 r.
O obliczaniu i poborze podatku od energji elektrycz-
nej.
1931 Na POd.stawie art. 4 ustawy z dnia .. 17 grudnia
tlej {'. o panstwowym podatku od energJI elektryczku toreJ .tekst jednolity ogłoszony został. w za~ączn.i1934 obwIeszczeni Q Ministra Skarbu z dma 9 sIerpma
stęp ~. (Dz. U. R. P. Nr. 76, poz. 720) zarządzam co naUje
do
~any ~ 1. Sprzedawca energji elektrycznej obowią
Pada.lest do obliczania i poboru kwot podatku, przychoclą~bgO od odbiorcy energji, przy każdorazowem,
s~c:Ze a~ y tylko częściowem uregulowaniu przez poenerlolnego odbiorcę należności za pobraną przezeń
Ję elektryczną.
.licz.on§.2. Podatek oblicza się od należności (ceny)
ej przez sprzedawcę za energję elektryczną,
Na skarbowym blankiecie nadawczym P. K. O.,
a w razie wpłacenia bezpośrednio w kasie urzędu
skarbowego, w deklaracji złożonej przez sprzedawcę
należy podać dokładne obliczenie podatku oraz
szczegółowe dane stwierdzające kto (jaki sprzedawca), ile, z jakiego tytułu oraz za jaki okres wpłaca
podatek. W deklaracji powinna być nadto uwidoczniona ilość odbiorców energji w danym okresie, ed
których pobrano podatek, jak również pobrana w
ogólnej sumie należność za sprzedaną im w tym
okresie energję.
§ 5. 1) Wspomniane w § 4 obliczenie podatku sprawdza urząd skarbowy, korzystając w tym
względzie z przysługujących mu na podstawie art. 60
Ordynacji Podatkowej (ustawa z dnia 15 marca
1934 r. Dz. U. R. P. Nr. 39, poz. 346) uprawnień.
2) Władze skarbowe mają prawo i obowiązek
kontroli prawidłowości obliczania i poboru podatku
przez sprzedawcę; w razie nieprowadzenia prz.e z
sprzedawcę
energji
elektrycznej
prawidłowych
ksiąg handlowych, umożliwiających w należyty sposób przeprowadzenie władzom skarbowym tej kontroli, sprzedawca ten obowiązany jest do prowadzenia takich ksiąg lub zapisków (nie wyłączając np. prowadzenia szczegóło'wego wykazu poszczególnych
165Z
Dzie nnik Ustaw. Poz. 774 i 775.
abonentów), któreby dawały możność sprawdzenia,
czy i w jakim zakresie sprzedawca energji elektrycznej wykonywa ciążące na nim w myśl ustawy obowiązki.
3) Przy przeprowadzaniu kontroli urzędy skarbowe obowiązane są również s p ra wdzać, czy zastosowane przez sprzedawcę zwolnienie od podatku zużycia energji elektrycznej z mocy art. 2 oraz art. 7
ustawy (w wypadku, gdy zasięg terytorjalny danego
zakładu elektrycznego rozciąg a się również i na obszar określony w tym artykule) znajduje uzasadnienie w przepisach ustawy.
,§ 6. Do wymiaru podatku maj e, zastosowanie
przepisy art. 99 O rd ynat:: ji Poda tkowej (ustawa
Z dnia 15 marca 1934 r. Dz. U. R. P. Nr. 39, poz. 346).
Wymierzony podatek winien sprzedawca uiścić
w ciągu dni 14 od dnia następnego po doręczeniu mu
nakazu płatniczego.
§ 7. Od ni e prawidłowych obliczeń oraz od
niewłaściwego poboru podatku przez sprzedawcę
mogą odbiorcy ene rgji elektrycznej wnosić odwoła
nia w myśl art. 110 § 2 Ordynacji Podatkowej (ustawa z dnia 15 marca 1934 r. Dz. U. R. P. Nr. 39,
poz. 346).
§ 8. Przepisy §§ 1 - 6 oraz § 9 mają odpowiednie zastosowanie do obliczania i poboru dodatku komunalnego do państwowego podatku od energji elektrycznej w wypadkach wprowadzenia tego dodatku na podstawie art. 1 ustęp 3) ustawy.
§ 9. Zezwala się francuskiej spółce akcyjnej
IlCompagnie d'electricite de Varsovie - T owarzystwo Elektryczności w Warszawie" na obliczanie
i pobór podatku w sposób wskazany w § 3.
§ 10. Rozporządzenie niniejsze wchodzi w i-ycie z dniem c ~łoszenia.
Równocześnie traci moc obowiązującą rozporządzenie Ministra Skarbu z dnia 16 stycznia 1932 1'.
obliczaniu i poborze podatku od energji elektrycznej (Dz. U. R. P. Nr. 9, poz. 58).
o
Nr. 85.
-----------------------------
,
Do art. 1.
§ L
1) P odatkowi podlega energja elektryczna.
z wyj ątkiem wypadków w skazanych w § 2
aJ pobierana dla celów oświ e tleniowych,
.
bl pobierana dla innych celów, aI:iżeli ośw~e'
tleniowe, gdy energja na te inne cele .zudzr
wana, jest mierzona wspólnie z energJą a.
światła .
.
2) Nie uważ a się za ene rgję elektryczną poble
raną dla celów oświetleniowy ch energji, pobie:-;lrl
przez przyrządy, mog ące wprawdzie dawać śWl~t o~
lecz słu żące do innych celów , jak lekarskich, sygna •
lizacyjnych, kontrolnych, d oświadczalnych, rek~~IIlO.
wych, or jentacy jnych i t. p. jak również energ)l po.
bierane j przez aparaty projekcyjne, kinematogra
ficzne i t. p.
§ 2. 1) Nie podlega podatkowi energja elek"
tryczna pobierana
.
aj dla innych celów, aniżeli oświet1enlOW~~,
o ile jest mierzona odrębnie (na podstaW!.
oddzielnego licznika, podlicznika) od ener
gji dla światła;
. ti
bJ nawet dla celów oświetleniowych, o ile Je s
wspólnie mierzona z energją dla innych
lów, pod warunkiem jednak, iż moc przy ą.
czonych odbiorników dla światła nie prze
kracza 15 % zainstalowanej mocy, ora~ e
cJ dla. ir?nych c~ló.w' ~niżeli oświetle,;u°'dr;
o lle Jest wspolme mIerzona z energJą . f
oświetlenia, j eżeli przez zas tosowanie tarre!
spe cjalnych cz ęść energji, pobierana nad ceb•
inne aniżeli oświetleniowe, jest wyD
niona i sprzedawana przez zakłady e eny
tryczne po cenie nie wyższej niż 55 % ce .
za 1 kWh o świetle nia.
et
1\'
§ 3. 1) Podatkowi podlega energia elektryc:;
na pobierana na niskiem napięciu odpłatnie prU,~
poszczególnych odbiorców używana dla ce
oświetleniowych.
.
2) Za niskie napięcie uznaje się napięc!a. ~~
przekraczające
nast ępujących
wartości
na'plęC Ro'
minalnych, podanych w rozporządzeniu Minls~ra. ch
bót Publicznych z dnia 26 maja 1930 r. o naplęclI~k'
normalnych i o częstotliwości normalnej prąd~ eowi Minister Skarbu: Wł. Zawadzki
trycznego (Dz. U. R. P. Nr. 45, poz. 384), a ~laX ~
cie: przy prądzie stałym 1 X 220 woltów 1 2 ltÓ~
woltów, przy prądzie jednofazowym 1 X 220 w O. ęcia
oraz przy prądzie trójfazowym 220 woltów nap l
775.
fazowego lub 380 woltów napięcia skojarzonegttyh
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SKARBU
3) Energja elektryczna podlega podat~b~ rcó~
ko wówczas, o ile jest pobierana przez o ł l~ności
z dnia '14 września 1934 r.
odpłatnie. W razie braku warunku odp a nP'
energja ta wolna jest od podatku. Nie podlegaa Co;
wydane w porozumieniu z MInis!rami: Spraw We- podatkowi energja ele ktryczna, dostarczana J?~itld'
wnętrznych oraz Przemysłu i Handlu w sprawie wywnikom własnym z tytułu pracy, o ile za te s alba
konania ustawy z dnia 17 grudnia 1931 r. o państwo- czenia nie jest pobierana oddzielna zapłata"le ~a.
wym podatku od energji elektrycznej.
. energja dostarczana z tytułu najmu lokalu, O l ergi"
nią nie jest pobierana oddzielna opłata i gd y e bło'
Na podstawie art. 1 ustęp 2 i art. 9 ustawy ta jest wytwarzana we własnych domowych 1u
z dnia 17 grudnia 1931 r. O państwowym podatku od kowych elektrowniach.
energji elektrycznej, w brzmieniu obwieszczenia Mi.,
saIIlo',
nistra Skarbu z cln.ia 9 sierp i: !a 1934 r. (Dz. U. R. P.
§ 4. Uchwały stanowiących orga~OW 'e'skicb
rządowych o wprowadzeniu na rzecz gmIn 1I11 J
Nr. 76, poz. 720) zarządza się co następuje
b
Dziennik Ustaw. Poz. 773 i 774.
Nr. 85.
------------------------------------
t65f
7) Zaliczkę powyższą za miesiąc. • .. 1 .. .. 7 ..
19 . r .• uiściłem w kasie Urzędu Skarbowego
w. . . .
. - wpłaciłem do P. K. O. na
konto Nr. . .. • ., na dowód czego załączam
w oryginale - odpisie pokwitowanie kasy Urzę
du Skarbowego w. . . . . . - odcinek czekowy P. K. O. i proszę o jej odkontowanie na pocZet nadzwyczajnego podatku na ·19 .• rok podatkowy.
-
uwidocznionej w wystawianym dla odbiorcy rachunkUj do sumy rachunku za zużytą energję dolicza się
podatek w ten sposób, by kwota podatku była w odrębnej pozycji wyraźnie uwidocznioną w rachunku.
Przy obliczaniu kwot podatku nie bierze się pod
uwagę sum mniejszych od pół grosza, natomiast kwoty od pół grosza wzwyż zaokrągla się do pełnego grosza ..
8) Oświadczam, że wszystkie powyższe dane podaję
według najlepszej wiedzy i sumienia.