Income from Artistic Activity Rules, 2024
Table of Provisions (7)
Statutory Text (7 Articles)
L.N. 8 of 2024
INCOME TAX ACT
(CAP. 123)
Income from Artistic Activity Rules, 2024
IN EXERCISE of the powers conferred by articles 56(26A)(c)
and 96 of the Income Tax Act, the Minister responsible for finance has
made the following rules:-
The title of these rules is the Income from Artistic Activity Citation.
Rules, 2024.
In these rules, unless the context otherwise requires
Interpretation.
"Act" means the Income Tax Act;
"Commissioner" shall have the same meaning as assigned
to it in the Act.
The provisions of article 56(26A) of the Act shall be Limitations and
subject to the following limitations and conditions and to the other conditions.
provisions of these rules
(a) they shall apply to income derived by an individual
on or after 1st January 2022 from a trade, business, profession or
vocation that is chargeable to tax in terms of article 4(1)(a) of the
Act;
(b) the tax at the rate provided for in the said article
56(26A) of the Act shall be chargeable on gross receipts before
any deduction whatsoever and shall be applied
(i) for the year of assessment 2023, to an amount
not exceeding thirty thousand euro (€30,000); and
(ii) for any other year of assessment, to an amount
not exceeding fifty thousand euro (€50,000);
(c) the income subject to the said rate of tax shall be
reported on a form approved by the Commissioner together with
such details as may be required on such form or otherwise
requested by the Commissioner by not later than 30th April of
the relative year of assessment and the tax thereon shall be
payable by not later than the said date.
(1) When the gross receipts derived by an individual
from an artistic activity to which article 56(26A) of the Act applies
exceed the amount mentioned in sub-paragraph (i) or (ii) of paragraph
(b) of rule 3, whichever is applicable, or the amount reported in
accordance with rule 3(b), whichever is the lower, the said individual
shall report such excess in a tax return submitted in accordance with
article 10 of the Income Tax Management Act.
(2) Deductions allowable in terms of article 14 of the Act in
respect of expenses incurred in the production of income derived from
an artistic activity may be claimed against the gross receipts that are
reported in a return as aforesaid, but such deductions shall not exceed
the amount of the said excess.
(3) The income that shall be reported in a return in accordance
with sub-rule (1) net of the said deductions shall form part of the
chargeable income of the individual in question and shall be subject to
tax at the rates laid down in article 56(1)(a) or (b) of the Act. The
provisions of article 90A of the Act shall not apply to such income.
For the purpose of issuing a certificate in terms of article
56(26A)(b) of the Act, the Arts Council Malta may require such
information and evidence, and may adopt such criteria and guidelines
as it may, in its discretion, consider appropriate.
A person who derives income from an artistic activity and
who does not report such income as provided in rule 3(c) shall be
deemed to have exercised the option referred to in article 56(26A) of
the Act.
€0.18