Markets in Crypto-Assets Act (Fees) Regulations, 2024
Table of Provisions (8)
Statutory Text (8 Articles)
Suppliment tal-Gazzetta tal-Gvern ta’ Malta Nru. 21,339, 5 ta’ Novembru, 2024
L.N. 295 of 2024
MARKETS IN CRYPTO-ASSETS ACT
(CAP. 647)
Markets in Crypto-Assets Act (Fees) Regulations, 2024
IN EXERCISE of the powers conferred by article 37(1)(a) of the
Markets in Crypto-Assets Act, the Minister responsible for the
regulation of financial services, acting on the advice of the Malta
Financial Services Authority, has made the following regulations:-
(1) The title of these regulations is the Markets in Citation and
commencement.
Crypto-Assets Act (Fees) Regulations, 2024.
(2)
Regulations 3 and 6 shall come into force on 30 December
2024.
(1)
In these regulations, unless the context otherwise Interpretation.
requires:-
"Act" means the Markets in Crypto-Assets Act;
Act No. XXXVI
of 2024.
"asset-referenced token" shall have the same meaning as
that assigned to it in point (6) of Article 3(1) of the MiCA
Regulation;
"average outstanding asset-referenced tokens" means the
average amount of outstanding asset-referenced tokens for the
last six (6) calendar months which is to be calculated as follows
(a) the daily average amount of outstanding asset-
reference tokens for each of the last six (6) calendar months
is to be multiplied by the number of calendar days in each
of those months;
(b) the amounts resulting from the calculation set
out in paragraph (a) shall be added up; and
(c) the total amount resulting from the calculation
set out in paragraph (b) shall be divided by the total number
of calendar days forming the six (6) calendar months
referred to in paragraph (a)
Provided that the daily average amount of
outstanding asset-referenced tokens for a calendar month shall
be calculated as follows
(i) the amount of outstanding asset-
referenced tokens at the end of each calendar day of
the preceding six (6) calendar months shall be added
up; and
(ii) the amount resulting from the calculation
set out in point (a) shall divided by the total number
of calendar days forming the calendar months
referred to in the said paragraph;
"Class 1 crypto-asset services" means any of the following
(a)
the execution of orders on behalf of clients;
(b)
the placement of crypto-assets;
(c) the provision of transfer services for crypto-
assets on behalf of clients;
(d) the reception and transmission of orders for
crypto-assets on behalf of clients;
(e)
the provision of advice on crypto-assets; and
(f) the provision of portfolio management on
crypto-assets;
"Class 2 crypto-asset services" means any of the following
(a) the provision of custody and administration of
crypto-assets on behalf of clients;
(b)
the exchange of crypto-assets for funds; and
(c)
the exchange of crypto-assets for other crypto-
assets;
"Class 3 crypto-asset service" means the operation of a
trading platform for crypto-assets;
"competent authority" means the Malta Financial Services
Authority established by the Malta Financial Services Authority
"credit institution" shall have the same meaning as that
assigned to it in point (28) of Article 3(1) of the MiCA
Regulation;
"crypto-asset service" shall have the same meaning as that
assigned to it in point (16) of Article 3(1) of the MiCA
Regulation;
"crypto-asset service provider" shall have the same
meaning as that assigned to it in point (15) of Article 3(1) of the
MiCA Regulation;
"e-money token" shall have the same meaning as that
assigned to it in point (7) of Article 3(1) of the MiCA
Regulation;
"MiCA Regulation" means Regulation (EU) 2023/1114 of
the European Parliament and of the Council of 31 May 2023 on
markets in crypto-assets, and amending Regulation (EU) No
1093/2010 and (EU) No 1095/2010 and Directives 2013/36/EU
and (EU) 2019/1937, as may be amended from time to time, and
includes any binding legal instruments, guidelines and other
measures that have been or may be issued thereunder;
"transaction volume" means the aggregate of the following,
as applicable
(a) the quantity multiplied by the value, in euro, of
all orders transmitted as reported in the annual return for
the preceding year;
(b) the quantity multiplied by the value, in euro, of
all executed orders as reported in the annual return for the
preceding year;
(c) the quantity multiplied by the value, in euro, of
all orders for the exchange of crypto-assets for crypto-
assets other than asset-referenced tokens or for executed
funds, as reported in the annual return for the preceding
year; and
(d) the quantity multiplied by the value, in euro, of
all orders matched on a trading platform for crypto-assets,
as reported in the annual return for the preceding year.
(2) Words and expressions used in these regulations which are
also used in the Act but which are not herein defined shall have the
same meaning as in the Act.
(1) An offeror, a person seeking admission to trading, or
an operator of trading platforms for crypto-assets other than asset-
referenced tokens or e-money tokens, as applicable, upon submission
of the notification of a crypto-asset white paper in accordance with
Article 8(1) of the MiCA Regulation and article 6(2) of the Act, shall
pay to the competent authority a notification fee of two thousand and
five hundred euro (€2,500) with respect to such crypto-asset white
paper.
(2)
The provisions of sub-regulation (1) shall also apply where
(a) crypto-assets, other than asset-referenced tokens or e-
money tokens, were admitted to trading before 30 December
2024; and
(b) operators of trading platforms submit a notification to
the competent authority of a crypto-asset white paper in
accordance with Article 143(2)(b) of the MiCA Regulation and
article 58(2)(b) of the Act in relation to any such crypto-asset as
referred to in paragraph (a).
(3) Where a crypto-asset white paper as referred to in sub-
regulation (1) is modified in accordance with Article 12 of the MiCA
Regulation, the offeror, person seeking admission to trading, or
operator of trading platforms for crypto-assets other than asset-
referenced tokens or e-money tokens, as applicable, upon the
submission of the notification of the modified crypto-asset white paper
in accordance with Article 12(2) of the MiCA Regulation, shall pay to
the competent authority a modification fee of one thousand euro
(€1,000) with respect to such modified crypto-asset white paper.
(1) An issuer of e-money tokens, upon the submission of
the notification of a crypto-asset white paper in accordance with
Articles 48(7) or 51(11) of the MiCA Regulation and article 23(3) or
(5) of the Act, as applicable, shall pay to the competent authority a
notification fee of three thousand euro (€3,000) with respect to such
crypto-asset white paper.
(2) Where a crypto-asset white paper as referred to in sub-
regulation (1) is modified in accordance with Article 51(12) of the
MiCA Regulation, the issuer of e-money tokens, upon the submission
of the notification of the modified crypto-asset white paper in
accordance with the said Article, shall pay to the competent authority a
modification fee of one thousand euro (€1,000) with respect to such
modified crypto-asset white paper.
(1) Credit institutions, upon the submission of a crypto- Payment of fees
asset white paper to the competent authority for its approval in in
asset-referenced
accordance with Article 17(1)(a) of the MiCA Regulation and article tokens.
10(2)(a) of the Act, shall pay to the competent authority an assessment
fee of three thousand euro (€3,000) with respect to such crypto-asset
white paper.
(2) Legal persons or other undertakings, other than credit
institutions, that intend to offer to the public or seek the admission to
trading of asset-referenced tokens, upon the submission of an
application to the competent authority for authorisation in accordance
with Article 18(1) of the MiCA Regulation and article 11(2) of the Act,
shall pay to the competent authority an application fee of eight
thousand euro (€8,000) with respect to such application.
(3) The provisions of sub-regulations (1) and (2) shall also
apply where issuers that issued asset-referenced tokens before 30 June
2024 in accordance with the applicable law submit to the competent
authority, in accordance with Article 143(4) or (5) of the MiCA
Regulation and article 58(3) or (4) of the Act, as applicable
(a) a crypto-asset white paper for its approval in
accordance with Article 17(1)(a) of the MiCA Regulation and
article 10(2)(a) of the Act; or
(b) an application for authorisation in accordance with
Article 18(1) of the MiCA Regulation and article 11(2) of the
Act.
(4) Without prejudice to sub-regulations (1) to (3), with respect
to crypto-asset white papers as referred to in sub-regulation (1) and
applications as referred to in sub-regulation (2) submitted to the
competent authority in accordance with the relevant provisions prior to
the coming into force of these regulations, and which remain pending
upon the coming into force of the said regulations, the applicable
assessment or application fee shall be paid to the competent authority
within one (1) month from the day of the coming into force of the said
regulations.
(5) Issuers of asset-referenced tokens that have been authorised
under Article 18 of the MiCA Regulation and article 11 of the Act in
relation to one (1) asset-referenced token, upon the submission of an
application to the competent authority for authorisation in accordance
with the said provisions in relation to another asset-referenced token,
shall pay to the competent authority an application fee of three
thousand euro (€3,000) with respect to such application.
(6)
Where a crypto-asset white paper drawn up by an issuer of
asset-referenced tokens is modified in accordance with Article 25(2) of
the MiCA Regulation, such issuer, upon the submission of the
notification of the modified crypto-asset white paper in accordance
with the said Article, shall pay to the competent authority a
modification fee of one thousand euro (€1,000) with respect to such
modified crypto-asset white paper.
(7) Issuers of asset-referenced tokens that have been authorised
in accordance with Article 21 of the MiCA Regulation and article 11 of
the Act or granted approval in accordance with Article 17(1)(a) of the
said Regulation and article 10(2)(a) of the said Act shall, subject to the
provisions of sub-regulation (9), pay to the competent authority an
annual supervisory fee which amounts to zero point zero one per cent
(0.01%) of the average outstanding asset-referenced tokens up to a
maximum of two hundred and fifty thousand euro (€250,000)
Provided that where such amount is less than two thousand
euro (€2,000) for a particular year, the annual supervisory fee due for
that year shall be two thousand euro (€2,000).
(8) Notwithstanding sub-regulation (7), the first annual
supervisory fee due to the competent authority shall be the aggregate of
the following
(a) eight thousand euro (€8,000) prorated according to
the period remaining between the date when an issuer of asset-
referenced tokens is authorised or granted approval, as
applicable, in accordance with the relevant provisions of the
MiCA Regulation and the Act, and the end of the calendar year
in which such authorisation or approval was granted; and
(b) eight thousand euro (€8,000) prorated according to the
period between the start of the following calendar year and the
date when the next supervisory fee is due in accordance with sub-
regulation (9).
(9) The first annual supervisory fee due in accordance with
sub-regulation (8) shall be paid to the competent authority on the date
when an issuer of asset-referenced tokens is granted authorisation or
approval, as applicable, in accordance with the relevant provisions of
the MiCA Regulation and the Act, and every annual supervisory fee
following the first annual supervisory fee which is due in accordance
with sub-regulation (7) shall be paid to the competent authority on the
30th July of each calendar year.
(1) Where a legal person or undertaking submits an Payment of fees
application to the competent authority to act as a crypto-asset service in
crypto-asset
provider in accordance with Article 62(1) of the MiCA Regulation and service
providers.
article 28(2) of the Act, upon submission of such application, shall pay
to the competent authority the following application fee, as applicable,
with respect to such application
(a) where such legal person or undertaking intends to
provide any one (1) or more Class 1 crypto-asset services, ten
thousand euro (€10,000);
(b) where such legal person or undertaking intends to
provide any one (1) or more Class 2 crypto-asset services, twenty
thousand euro (€20,000); or
(c) where such legal person or undertaking intends to
provide a Class 3 crypto-asset service, twenty-five thousand euro
(€25,000)
Provided that where such legal person or undertaking
intends to provide crypto-asset services falling under different
Classes, only the highest application fee applicable with respect
to those crypto-asset services shall apply.
(2) Where a VFA service provider submits an application to the
competent authority to act as a crypto-asset service provider in
accordance with Article 62(1) of the MiCA Regulation and article
28(2) of the Act between 30 December 2024 and 1 July 2026, upon
submission of such application, it shall pay to the competent authority
the following application fee, as applicable, with respect to such
application
(a) where such VFA service provider intends to provide
any one (1) or more Class 1 crypto-asset services, five thousand
euro (€5,000);
(b) where such VFA service provider intends to provide
any one (1) or more Class 2 crypto-asset services, ten thousand
euro (€10,000); or
(c) where such VFA service provider intends to provide a
Class 3 crypto-asset service, twelve thousand and five hundred
euro (€12,500)
Provided that where such VFA service provider intends to
provide crypto-asset services falling under different Classes, only the
highest application fee applicable with respect to those crypto-asset
services shall apply
Provided further that for the purposes of this sub-
regulation, "VFA service provider" means any person who, on 30
December 2024, is licensed in accordance with the Virtual Financial
Assets Act to provide, or hold themselves out as providing, one or
more VFA services as defined in the said Act.
(3) Where a legal person or undertaking authorised to act as a
crypto-asset service provider under Article 63 of the MiCA Regulation
and article 28 of the Act intends to provide one (1) or more crypto-
asset services in addition to those which it is authorised to provide, it
shall, upon the submission of an application to the competent authority
to modify its authorisation accordingly, pay to the competent authority
the application fee established in sub-regulation (1), as applicable,
which application fee shall be reduced by twenty-five per cent (25%).
(4) Where a legal person or undertaking authorised to act as a
crypto-asset service provider under Article 63 of the MiCA Regulation
and article 28 of the Act, intends to stop providing one (1) or more, but
not all, of the crypto-asset services which it is authorised to provide, it
shall, upon the submission of a request to the competent authority to
modify its authorisation accordingly, pay to the competent authority a
modification fee of one thousand euro (€1,000).
(5) A legal person or undertaking authorised to act as a crypto-
asset service provider under Article 63 of the MiCA Regulation and
article 28 of the Act shall, subject to the provisions of sub-regulation
(7), pay to the competent authority an annual supervisory fee which
shall be the aggregate of the following, as applicable
(a) where such legal person or undertaking is authorised
to provide
(i) any one (1) or more Class 1 crypto-asset
services, ten thousand euro (€10,000);
(ii) any one (1) or more Class 2 crypto-asset
services, twenty-five thousand euro (€25,000); or
(iii) a Class 3 crypto-asset service, fifty thousand
euro (€50,000)
Provided that where such legal person or
undertaking is authorised to provide crypto-asset services
falling under different Classes on the date when the annual
supervisory fee is due in accordance with sub-regulation
(7), only the highest amount applicable with respect to
those crypto-asset services shall apply; and
(b) two thousand euro (€2,000) for every service which
such legal person or undertaking is authorised to provide on the
date when the annual supervisory fee is due in accordance with
sub-regulation (7); and
(c) zero point zero five per cent (0.05%) of the
transaction volume of such person up to a maximum of two
hundred and fifty thousand euro (€250,000).
(6) Notwithstanding sub-regulation (5), the first annual
supervisory fee due to the competent authority shall be the aggregate
of the following
(a) the fees established in paragraphs (a) and (b) of sub-
regulation (5), as applicable, prorated according to the period
remaining between the date when a legal person or undertaking is
granted authorisation to act as a crypto-asset service provider
under the MiCA Regulation and the Act, and the end of the
calendar year in which such authorisation was granted; and
(b) the fees established in paragraphs (a) and (b) of sub-
regulation (5), as applicable, prorated according to the period
between the start of the following calendar year and the date when
the next supervisory fee is due in accordance with sub-regulation
(7).
(7) The first annual supervisory fee due in accordance with
sub-regulation (6) shall be paid to the competent authority on the date
when a legal person or undertaking is granted authorisation to act as a
crypto-asset service provider under the MiCA Regulation and the Act,
and every annual supervisory fee following the first annual
supervisory fee which is due in accordance with sub-regulation (5)
shall be paid to the competent authority on the 30th July of each
calendar year.
(1) The fees established and due in terms of these Fees not
refundable nor
regulations shall not be refundable.
prorated.
(2) Without prejudice to regulations 5(8) and 6(6), the fees
established and due in terms of these regulations shall not be prorated.
B
€0.45