Legislator Case Law & Legislation
Y19971851458 DK

Politiets hundeførere Fradrag for tjenesterejser vedr. hundetræning

3 Articles / Provisions · Denmark
Open official source Machine-readable Markdown (.md)

Statutory Text (3 Articles)

Udtalelse 1997 18514 Valid

Politiets hundeførere Fradrag for tjenesterejser vedr. hundetræning

Politiets hundeførere er ved påbudt hundetræning, der sidestilles med anden pligtig tjeneste, hverken berettiget til timepenge eller til refusion af merudgifter mod dokumentation (udlæg efter regning), når træningen foregår inden for politikredsen. Dette følger af aftalen af 30. maj 1995 mellem Finansministeriet og tjenestemændenes centralorganisationer, § 19, stk. 3 med de ændringer, der fremgår af aftale mellem Rigspolitichefen og politipersonalets og kontorpersonalets faglige organisationer.

Told- og Skattestyrelsen er blevet spurgt, om politiets hundeførere

1. for 1996 og tidligere år er berettigede til at foretage fradrag efter de årlige rejsecirkulærers pkt. 4.1.1., jf. pkt. 6.1.1. for tjenesterejser i forbindelse med påbudt hundetræning, under forudsætning af at rejsen har haft en varighed på over 5 timer

a. når træningen er foregået inden for den »gamle« kommunegrænse, men mere end 8 km. fra tjenestestedet?

b. når træningen er foregået uden for den »gamle« kommunegrænse, mere end 8 km. fra tjenestestedet og inden for politikredsen?

2. for perioden 1. januar 1997 - 31. april 1999 vil være berettigede til at foretage fradrag efter TSS-cirk. 1996-31, pkt. 7., såfremt træningen finder sted mindst 8 km. fra tjenestestedet, og rejsen har en varighed på over 5 timer?

Told- og Skattestyrelsen svarede

Ad 1a : Ifølge den indtil 1. januar 1997 gældende § 5, litra d i SL medregnes dagpenge og rejsegodtgørelser ikke i indkomstopgørelsen, når de er oppebåret under udførelsen af offentlige hverv, der har nødvendiggjort ophold uden for hjemstedskommunen.

Efter mangeårig praksis fortolkes »hjemstedskommunen« som tjenestestedskommunen.

Som grænser for »hjemstedskommunen« (tjenestestedskommunen) har man fra og med indkomståret 1989 regnet med de eksisterende kommunegrænser og ikke de »gamle« kommunegrænser fra før kommunalreformen i 1970. København og Frederiksberg anses dog i denne forbindelse for een kommune.

Såfremt tjenesterejsen er foregået inden for tjenestestedskommunen, er rejsen ikke omfattet af ordlyden i den dagældende SL § 5, litra d. Den ansatte kunne som følge heraf foretage fradrag efter reglerne i Ligningsrådets anvisninger for det pågældende år.

Ad 1b: Hvis træningen er foregået uden for tjenestestedskommunen, er tjenesterejsen omfattet af den dagældende SL § 5, litra d. Der er derfor ikke fradrag efter Ligningsrådets anvisninger i det for dette år gældende rejsecirkulære, hvad enten den ansatte har modtaget fuld, delvis eller ingen »§5d-ydelse« for tjenesterejsen.

Ad 2 : Er tjenesterejsen omfattet af ordlyden i den tidligere § 5, litra d, i SL, og har den ansatte ikke modtaget nogen form for godtgørelse for rejsen af den offentlige arbejdsgiver (heller ikke som udlæg efter regning), har arbejdsgiveren ikke valgt at anvende reglerne i SL § 5, litra d. Den ansatte kan i denne situation selv vælge at foretage fradrag for sine merudgifter på den nævnte tjenesterejse efter Ligningsrådets bestemmelser og satser i TSS-cirk 1996-31, jf. cirkulærets pkt. 7.

Hvis tjenesterejsen ikke er omfattet af den tidligere § 5, litra d, vil den ansatte - ligesom før 1. januar 1997 - være berettiget til at anvende Ligningsrådets regler om fradrag for rejseudgifter, jf. ligeledes ovennævnte cirkulære, pkt. 7.

Udtalelse 1997 18514 Valid

Told- og Skattestyrelsen er blevet spurgt, om politiets hundeførere er berettiget til fradrag efter Ligningsrådets anvisninger i de årlige rejsecirkulærer for udgifter ved tjenesterejser i forbindelse med påbudt hundetræning. Forespørgslen vedrørte dels tiden før 1997, dels »overgangsperioden« indtil 1. april 1999.

Styrelsen udtalte, at f.s.v. angår tjenesterejser før 1. januar 1997, var fradrag efter reglerne i Ligningsrådets anvisninger kun muligt, såfremt tjenesterejsen ikke var omfattet af ordlyden i den dagældende SL § 5, litra d. I perioden 1. januar 1997 - 31. marts 1999 vil offentligt ansatte - herunder politiets hundefører - der ikke har modtaget nogen form for godtgørelse for en tjenesterejse, kunne foretage fradrag for deres merudgifter på tjenesterejsen efter Ligningsrådets bestemmelser og satser i TSS-cirk. 1996 - 31, jf. cirkulærets pkt. 7. Dette gælder, hvad enten tjenesterejsen må anses for omfattet af ordlyden i den tidligere § 5, litra d i SL eller ej.

Need to analyze how this provision applies to your matter?

Cross-reference this statute against case law, commentaries, and related legislative provisions inside Legislator AI.

Open in Legislator →