Legislator Case Law & Legislation
Y19950912558 DK

Lovlig indkaldelse af medlemmerne til kommunalbestyrelsesmøde

3 Articles / Provisions · Denmark
Open official source Machine-readable Markdown (.md)

Statutory Text (3 Articles)

Udtalelse 1995 9125 Valid

Lovlig indkaldelse af medlemmerne til kommunalbestyrelsesmøde

Besvarelse af spørgsmål nr. 25 og 26 stillet af Folketingets Kommunaludvalg til indenrigsministeren den 19. april 1995 (Alm. del - bilag 84)

Spørgsmål 25

»Hvilke regler gælder for lovlig indkaldelse af kommunalbestyrelsen? Er det eksempelvis lovlig indkaldelse, at borgmesteren på økonomiudvalgets møde meddeler, at der eventuelt vil blive afholdt et kommunalbestyrelsesmøde en bestemt dag? Er økonomiudvalgsmedlemmerne i givet fald forpligtede til at videregive denne oplysning?»

Svar

Efter den kommunale styrelseslovs § 30 indkalder formanden medlemmerne til kommunalbestyrelsens møder. Formanden skal indkalde til hvert enkelt møde, uanset at der for de ordinære møder er en på forhånd fastlagt mødeplan.

Ordinære møder skal bekendtgøres forud i den lokale presse efter kommunalbestyrelsens bestemmelse, og ekstraordinære møder skal så vidt muligt bekendtgøres forud for kommunens beboere, jf. styrelseslovens § 8, stk. 1, 3. pkt., og stk. 2, 2. pkt.

Der er ikke i styrelsesloven stillet formkrav til borgmesterens indkaldelse af medlemmerne til kommunalbestyrelsesmøder. Da hvervet som kommunalbestyrelsesmedlem er et borgerligt ombud, og medlemmerne har mødepligt, må der dog stilles forholdsvis strenge krav til indkaldelsen. Indkaldelse kan ske mundtligt, men indkaldelsen skal tilgå alle medlemmer direkte. Det må herudover kræves, at indkaldelsen er endelig. Det vil således ikke være en lovlig indkaldelse, at borgmesteren på et økonomiudvalgsmøde meddeler, at der eventuelt vil blive afholdt kommunalbestyrelsesmøde en bestemt dag. Endvidere bemærkes, at økonomiudvalgsmedlemmerne ikke vil være forpligtede til at videregive en sådan meddelelse.

Spørgsmål 26

»Hvilke regler gælder for telefonisk indkaldelse af medlemmer til et kommunalbestyrelsesmøde? Hvilke konsekvenser har det for det pågældende mødes afholdelse, at flere af medlemmerne ikke får denne besked?»

Svar

For så vidt angår telefonisk indkaldelse af medlemmer til et kommunalbestyrelsesmøde henvises til svaret på spørgsmål 25, hvoraf fremgår, at der ikke gælder formkrav for indkaldelsen.

Hvis medlemmer af kommunalbestyrelsen ikke har været lovligt indkaldt, jf. besvarelsen af spørgsmål 25, og medlemmerne ikke alligevel møder, vil det efter omstændighederne kunne medføre, at de beslutninger, der træffes på mødet, bliver ugyldige.

Udtalelse 1995 9125 Valid

Udtalt, at der ikke i styrelsesloven er stillet formkrav til borgmesterens indkaldelse af medlemmerne til kommunalbestyrelsesmøder. Da hvervet som kommunalbestyrelsesmedlem er et borgerligt ombud, og medlemmerne har mødepligt, må der dog stilles forholdsvis strenge krav til indkaldelsen. Indkaldelse kan ske mundtligt, men indkaldelsen skal tilgå alle medlemmerne direkte. Det må herudover kræves, at indkaldelsen er endelig.

Det vil således ikke være en lovlig indkaldelse, at borgmesteren på et økonomiudvalgsmøde meddeler, at der eventuelt vil blive afholdt kommunalbestyrelsesmøde en bestemt dag. Endvidere bemærket, at økonomiudvalgsmedlemmerne ikke vil være forpligtede til at videregive en sådan meddelelse.

Hvis medlemmer af kommunalbestyrelsen ikke har været lovligt indkaldt, og medlemmerne ikke alligevel møder, vil det efter omstændighederne kunne medføre, at de beslutninger, der træffes på mødet, bliver ugyldige.

Need to analyze how this provision applies to your matter?

Cross-reference this statute against case law, commentaries, and related legislative provisions inside Legislator AI.

Open in Legislator →