Fortabelse af valgbarhed på grund af opgivelse af bopæl
Statutory Text (3 Articles)
Fortabelse af valgbarhed på grund af opgivelse af bopæl
Folketingets Lovsekretariat
Folketinget
Christiansborg
1240 København K
Hermed fremsendes i 85 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. S 2579, som medlem af Folketinget Kristen Touborg (SF) har stillet til indenrigsministeren den 11. september 1995.
Med venlig hilsen
Birte Weiss / Emil le Maire
Indenrigsministeriet
1. kommunekontor
J.nr. 1995/10150-26
Den 19. september 1995
Besvarelse af spørgsmål nr. S 2579 stillet af folketingsmedlem Kristen Touborg (SF) til indenrigsministeren den 11. september 1995
Spørgsmål
»Vil ministeren med udgangspunkt i sagen om Karsten Thomsen (refereret i Lemvig Folkeblad den 31. august og 1. september 1995) svare på, om man kan varetage sit borgerlige ombud som byrådsmedlem, eller man skal forlade byrådet, når man kun lejlighedsvis opholder sig i Danmark?»
Svar
Efter reglerne i § 3, jf. § 1, i lov nr. 140 af 8. marts 1989 om kommunale valg, som ændret ved lov nr. 208 af 29. marts 1995, er det en betingelse for valgbarhed til byrådet, at en person har fast bopæl i kommunen.
Varetagelsen af hvervet som byrådsmedlem er således betinget af, at medlemmet har fast bopæl i kommunen. Mister et medlem sin valgbarhed, udtræder medlemmet af byrådet, jf. den kommunale valglovs § 100, stk. 1.
Spørgsmålet om, hvorvidt et medlem har mistet sin valgbarhed i tilfælde, hvor vedkommende kun lejlighedsvis opholder sig i Danmark, afgøres af byrådet, jf. den kommunale valglovs § 100, stk. 2.
Det er forudsat i den kommunale valglov, at byrådet skal foretage en selvstændig vurdering af bopælsspørgsmålet. Denne vurdering vil ofte, men ikke nødvendigvis, være sammenfaldende med den vurdering, der foretages i forbindelse med bopælsregistrering i henhold til reglerne om folkeregistrering.
Det bemærkes, at Indenrigsministeriet i brev af 12. september 1995 har meddelt byrådsmedlem Karsten Thomsen, at det i overensstemmelse med ovennævnte regler tilkommer Lemvig Byråd at træffe afgørelse om, hvorvidt han har mistet sin valgbarhed.
Indenrigsministeriets afgørelser og udtalelser om kommunale forhold 1995
Udtalt, at varetagelsen af hvervet som byrådsmedlem er betinget af fast bopæl i kommunen. Mister et medlem sin valgbarhed, udtræder medlemmet af byrådet, jf. den kommunale valglovs § 100, stk. 1.
Spørgsmålet om, hvorvidt et medlem har mistet sin valgbarhed til byrådet i tilfælde, hvor vedkommende kun lejlighedsvis opholder sig i Danmark, afgøres af byrådet, jf. den kommunale valglovs § 100, stk. 2.
Det er forudsat i den kommunale valglov, at byrådet skal foretage en selvstændig vurdering af bopælsspørgsmålet. Denne vurdering vil ofte, men ikke nødvendigvis, være sammenfaldende med den vurdering, der foretages i forbindelse med bopælsregistrering i henhold til reglerne om folkeregistrering.