Legislator Case Law & Legislation
X19990997201 DK

Bindende forhåndsbesked

2 Articles / Provisions · Denmark
Open official source Machine-readable Markdown (.md)

Statutory Text (2 Articles)

Afgørelse 1998 9972 Valid

Bindende forhåndsbesked

Udbytte

Datterselskab

Skattefrit

Fusion

Ligningsrådet blev spurgt om følgende

spørgsmål

Kan ligningsrådet bekræfte, at udbytte, som udloddes fra A ApS før fusionen med B A/S, men efter den beskrevne aktieombytning er skattefrit for holdingselskabet i medfør af bestemmelsen i selskabsskattelovens § 13 stk. 1, nr. 2?

Svar

Ja.

Sagsfremstilling og begrundelse

A ApS har en anpartskapital på 1 mio. kr. Selskabet indehaves af direktør X med 76% af B A/S med 24%.

B A/S har en aktiekapital på 10 mio. kr., der ejes af direktør X og hans søn Y.

X er i dag 62 år gammel, og ønsker i løbet af en kortere årrække at nedtrappe sine aktiviteter. Det er på denne baggrund hans ønske, at der gennemføres en omstrukturering, der dels indebærer, at alle ejendomme og driftsmidler bliver samlet i B A/S, dels gør det økonomisk muligt for Y at overtage og videreføre virksomheden som eneejer. Dette tænkes gennemført således

Trin 1

Inden udgangen af september 1997 stifter X et (nyt) selskab ved apportindskud af hans anparter i A ApS og aktierne i B A/S (aktieombytning). Holdingselskabet køber herefter de resterende 24% af kapitalen i A ApS.

Trin 2

På den ordinære generalforsamling i A ApS i december 1997 vil der herefter blive truffet beslutning om udlodning af hele den frie egenkapital til moderselskabet (det nye holdingselskab). Formålet med denne disposition er at slanke balancen af hensyn til den efterfølgende fusion, jfr. trin 3, idet der i modsat fald ville blive tale om et omvendt generationsskifte. Selskabets aktiver vil efterfølgende primært bestå af de ejendomme og driftsmidler, som i øjeblikket udlejes til B A/S. Selskabets passiver vil foruden egenkapitalen primært bestå af prioritetsgæld og udskudt skat.

Trin 3

I starten af 1998 fusioneres A ApS herefter med søsterselskabet B A/S med sidstnævnte selskab som det modtagende selskab. Fusionen gennemføres med tilbagevirkende kraft til 1/10 1997.

Resultatet af omstruktureringen bliver firkantet udtrykt at de materielle aktiver i A ApS overføres til B A/S, mens de finansielle aktiver overføres til det af X 100%-ejede holdingselskab. Afslutningen på generationsskiftet kan herefter ske ved, at Y enten køber de resterende aktier i B A/S til det udstedende selskab. Det bemærkes herved, at afslutningen på generationsskiftet ikke tidsmæssigt er planlagt, men at det ikke er tanken, at dette skal ske inden for de nærmeste år.

Told- og skatteregionen udtaler

Bestemmelsen om skattefrit udbytte findes i selskabsskattelovens § 13 stk. 1 nr. 2, som angiver at udbytte er skattefrit for et moderselskab, når det

har ejet aktier, hvis pålydende svarer til mindst 25% af aktie/anparts-kapitalen og har gjort det i hele det indkomstår, hvori udbyttet deklareres,

eller

..

Det er oplyst at holdingselskabet vil få regnskabsafslutning pr. 30/9, og at datterselskabet A ApS, som skal foretage udlodning af udbyttet, vil fusionere med B A/S i begyndelsen af 1998.

Hvis pkt. 1 direkte skal opfyldes, vil det være nødvendigt med et 25% s ejerskab fra 1/10 1997 og frem til 30/9 1998, hvilket ikke kan opfyldes jfr. fusionen primo 1998. Herefter er spørgsmålet, hvorvidt det kan antages at et 25% s ejerskab fra begyndelsen af regnskabsåret og indtil fusionen kan sidestilles med ejerskab i hele indkomståret.

Hertil kan anføres, jfr. bemærkninger til lov nr. 404 af 20/8 1976 (L 254 75/76), ..

Cirkulære nr. 198 af 4/12 1991 pkt. 7.2.1 vedr. udbytte fra datterselskaber giver ingen bidrag til om "ejet i hele det indkomstår" kan fortolkes til at være opfyldt fra hhv. stiftelse af selskab og indtil indkomstårets udgang eller fra indkomstårets begyndelse og indtil selskabs ophør (likvidation, fusion m.v.).

Set ud fra det egentlige lovgrundlag synes der ikke at være hjemmel til, at fortolke "ejet i hele det indkomstår" til også at gælde situationer omkring stiftelse og ophør, men der er jfr. TfS 1993 57 givet bindende forhåndsbesked om, at udbytte kan behandles som skattefrit udbytte efter selskabsskattelovens § 13, siden datterselskabets stiftelse, uanset at aktierne ikke havde været ejet i hele moderselskabets indkomstår.

Ligningsrådet finder efter en bedømmelse af samtlige foreliggende oplysninger i sagen, at den udlodning, der besluttes på generalforsamlingen i december 1997 er skattefri i medfør af selskabsskattelovens § 13, stk. 1, nr. 2.

Afgørelse 1998 9972 Valid

Efter den tidligere formulering af selskabsskattelovens § 13, stk. 1, nr. 2 var udbytte fra datterselskaber skattefrit, hvis det udbyttemodtagende selskab moderselskabet havde ejet mindst 25% af aktie- eller anpartskapitalen i datterselskabet enten i hele det indkomstår, hvori udbyttet blev modtaget, eller .. I den foreliggende bindende forhåndsbesked fandt Ligningsrådet, at kravet om ejerskab i hele indkomståret var opfyldt, selv om det udbyttegivende datterselskab A ApS i løbet af indkomståret fusionerede med et andet selskab B A/S (søsterselskab) som det modtagende selskab. Lovbestemmelsen er ændret ved lov nr. 888 af 3. december 1997. Der er således ikke taget stilling til, om nærværende afgørelse kan anvendes under det nye regelgrundlag.

Need to analyze how this provision applies to your matter?

Cross-reference this statute against case law, commentaries, and related legislative provisions inside Legislator AI.

Open in Legislator →