Legislator Case Law & Legislation
X19986003701 DK

Parcelhusreglen

1 Articles / Provisions · Denmark
Open official source Machine-readable Markdown (.md)

Statutory Text (1 Articles)

Afgørelse 1998 60037 Valid

Parcelhusreglen

En parcel af en gartneriejendom med et stuehus, der har været anvendt til bolig for ejeren i 13 år, kunne afstås skattefrit, uanset ejeren derefter har anvendt et nyt

Spørgsmål

Kan en parcel af en ejendom i Solrød, hvorpå der ligger et gammelt stuehus, sælges skattefrit, eller beskattes avancen i henhold til ejendomsavancebeskatningsloven ?

Svar

Avancen vil være skattefri efter ejendomsavancebeskatningslovens § 8, stk. 1, nr. 2, jfr. § 9, stk. 4.

Sagsfremstilling og begrundelse

En skatteyder erhvervede i 1960 en ejendom i Solrød by, der lå i landzone med status som frugtplantage, gartneri og planteskole. Ejendommen var på 5,2 ha, og anvendt til gartneri. Foruden den oprindelige driftsbygning på 120 m2 er der i 1973 opført drivhuse på 2.770 m2.

Det oprindelige stuehus på 120 m2 blev anvendt til bolig for skatteyderen indtil 1973, hvor han opførte et nyt stuehus på 160 m2, som han siden har anvendt til bolig. Det oprindelige stuehus blev i 1973 lejet ud til hans datter.

I 1996 gav Roskilde amt tilladelse til i medfør af planlovens § 35 til udstykning af en parcel på 2.295 m2 med det gamle stuehus. Amtet har efterfølgende bekræftet overfor Told- og Skattestyrelsen, at der ikke vil blive givet tilladelse til yderligere udstykning af parcellen på 2.295 m2.

Solrøds kommunes skatteforvaltning har udtalt, at parcellen ikke var omfattet af ejendomsavancebeskatningslovens § 9, stk. 4. Der er henvist til , at ejeren ikke har anvendt det gamle stuehus til bolig de sidste 22 år, men til udlejning.

Ligningsrådet bemærkede, at situationen var omfattet af ordlyden i ejendomsavancebeskatningslovens § 9, stk. 4. Det fremgår af denne bestemmelse, der gælder for salg af ejendomme, der på afståelsestidspunktet var helt eller delvist benyttet til landbrug, gartneri, planteskole eller frugtplantage, at afståelse af et et- eller to-familiehus, der tidligere har udgjort en del af en sådan ejendom, kan ske efter lovens § 8, hvis ejeren har beboet ejendommen i en hel del eller hele perioden, hvor han ejede den samlede ejendom.

Ligningsrådet fandt herefter, at avancen ved salg af den omhandlede parcel på 2.295 m2 af ejendommen, var skattefri efter ejendomsavancebeskatningslovens § 8, stk. 1, nr. 2, jfr. § 9, stk. 4. Der blev henset til, at skatteyderen har beboet det gamle stuehus i 13 år af sin ejertid i perioden fra 1960 til 1973. Der blev endvidere henset til, at amtet har bekræftet, at der ikke vil blive givet tilladelse til yderligere udstykning af grunden på 2.295 m2.

Need to analyze how this provision applies to your matter?

Cross-reference this statute against case law, commentaries, and related legislative provisions inside Legislator AI.

Open in Legislator →