Terminsforsikring
Statutory Text (3 Articles)
Terminsforsikring
X introducerede sammen med Y den 1. april 1996 en terminsforsikring, hvorefter låntagere i X og disses nærtstående kunne blive optaget i en gruppelivsforsikringsordning hos Y, hvorefter terminsydelser i tilfælde af forsikringsmodtagerens død i en 1 årig eller 2 årig periode bliver dækket ved udbetalinger fra Y. I den anledning blev Ligningsrådet spurgt om følgende
Spørgsmål
1. Påvirker den omstændighed, at terminsydelserne er dækket af en forsikringsordning, adgangen for forsikringstagerens dødsbo til at opnå skattemæssigt fradrag for renteudgifter og andre fradragsberettigede udgifter på realkreditlån i afdødes ejendom?
22. Såfremt afdødes ejendom af dødsboet udlægges til en arving, der er omfattet af forsikringsdækningen, bedes det oplyst fra hvilket tidspunkt rentefradragsretten overgår fra boet til arveudlægsmodtager?
3. Det ønskes oplyst, hvorvidt det påvirker arvingens adgang til efter, at rentefradrag er overgået til arvingen at fradrage renteudgifter og andre fradragsberettigede udgifter, at terminsydelserne er dækket af en forsikringsordning.
4. Ligningsrådet bedes oplyse, om det ville ændre besvarelsen af de stillede spørgsmål 1-3, såfremt der ikke var tale om et forsikringsbeløb, der blev modtaget fra et eksternt forsikringsselskab, men alene om en ordning, hvorefter X påtog sig en forpligtelse til at dække terminsydelserne i en periode.
Svar
Der henvises til nedenstående sagsfremstilling og begrundelse. Ligningsrådet finder, at det rejste spørgsmål 4 er af en sådan beskaffenhed, at det ikke kan besvares med fornøden sikkerhed, hvorfor det afvises at give en mere detaljeret bindende forhåndsbesked, der henvises i den forbindelse til lovbkg. nr. 292 af 5. maj 1993 om bindende forhåndsbesked om skattespørgsmål m.v. § 3.
Sagsfremstilling og begrundelse
Terminsforsikringen er et produkt, der er blevet introduceret med virkning fra 1. april 1996 ved et samarbejde mellem X A/S og Y. Der er tale om en gruppelivsordning, der kræver tilfredsstillende helbredsoplysninger af den forsikringssøgende for, at denne kan blive optaget i ordningen.
Forsikringssøgende skal være låntager i X. Forsikringssøgende kan også være personer, som har fælles folkeregisteradresse med låntageren, f.eks. ægtefælle/registreret partner/samlever eller andre af låntagers familiemedlemmer. Terminsforsikringen kan alene tegnes til fordel for ejerboliger, som låntager eller låntagers nærmeste familie bebor. Nærmeste familie er søskende, forældre samt børn.
Forsikringssøgende må ikke være fyldt 55 år og en tegnet forsikring bortfalder den sidste dag i det kvartal, hvor forsikrede fylder 60 år.
Forsikringssummen svarer præcist til et eller to års, afhængig af den valgte dækning, ordinære terminsydelser udregnet fra dødsdagen, dog maksimalt de resterende terminsydelser på det/de forsikrede lån. Forsikringssummen forfalder umiddelbart efter dødsfaldstidspunktet på det/de forsikrede lån i X. Forsikringssummen kan maksimalt udgøre 326.000 kr. for et års ydelser og 652.000 kr. for to års ydelser (1997)
Forsikringen er fra oprettelsen pantsat i X.
Forsikringen kan ikke alene tegnes således, at forsikringsbeløbet kommer til udbetaling ved låntagers død, men også således, at et forsikringsbeløb kommer til udbetaling ved de nærtstående forsikringssøgendes død. Baggrunden herfor er, at produktet skal tage højde for den situation, at betaling af terminsydelser kan være baseret på flere indtægter, også indtægter, der ikke hidrører fra den direkte låntager.
Der er efter Styrelsens opfattelse tale om en gruppelivsforsikring omfattet af pensionsbeskatningslovens § 53 A, stk. 3, hvorfor den skal behandles efter reglerne i pensionsbeskatningslovens § 50. Dette indebærer, at der ikke er fradragsret for præmier, og at engangsudbetalinger er skattefri, jf. lovens § 50 stk. 2 og 4, jf. dog § 56, stk. 2.
Ved den forsikredes død udbetaler Y den pantsatte forsikringssum til X. Den udbetalte forsikringssum anvendes af X til betaling af et eller to års ydelser - afhængig af den valgte dækning på det/de forsikrede lån i X.
Forsikringssummen anvendes ikke til øjeblikkelig nedbringelse af låntagerens gæld, men overføres successivt i takt med at terminsydelserne forfalder til betaling.
Forsikringssummen administeres af X, men tilhører den sikrede. Den indestående forsikringssum forrentes ikke.
Er der på udbetalingstidspunktet restancer på det/de forsikrede lån, forbeholder X sig ret til først at modregne restancerne, gebyrer, morarenter, inkassoomkostninger m.v. i det udbetalte beløb, hvilket kan medføre, at terminsforsikringen ikke dækker den aftalte periode.
Hvis det/de forsikrede lån bliver helt eller delvist indfriet eller den/de forsikredes ejendom bliver solgt i den forsikrede periode, udbetaler X eventuelle resterende forsikringsdækkede ydelser til forsikredes bo.
Tegnes forsikringen af ejeren af ejendommen og dermed af den egentlige låntager, må ejerens bo efter Styrelsens opfattelse anses som berettiget til forsikringssummen primært skal anvendes til betaling af ydelser i ejendommen.
Udlægges ejendommen af dødsboet til en forsikret samlever eller sælges ejendommen af dødsboet til tredjemand, udbetales den del af forsikringssummen, der endnu ikke er anvendt til successiv betaling af forfaldne terminsydelser til den forsikredes bo og forsikringssummen fordeles herefter mellem arvingerne i boet.
Tegnes forsikringen af en person, der har fælles folkeregisteradresse med ejeren af og låntager i ejendommen, må ejeren af ejendommen efter Styrelsens opfattelse anses for indsat som primært begunstiget dog med klausul om, at forsikringssummen skal anvendes til nedbringelse af gælden i ejendommen til X, medens personens dødbo må anses for indsat som sekundært begunstiget.
Udbetaling af forsikringssummen kan derfor næppe antages at blive skattepligtig for modtageren efter pensionsbeskatningslovens § 56, stk. 2, der hjemler skattepligt for modtageren af forsikringssummen i den udstrækning, den udbetales til en anden end ejeren eller den, der efter ejerens død i henhold til bestemmelserne i policen m.v. er berettiget til de pågældende udbetalinger. Lader X som administrator af forsikringssummen denne følge ejendommen i forbindelse med udlæg/salg, således at den tilfalder udlægsmodtageren/køberen uden om boet, vil udlægsmodtageren/høberen blive skattepligtig, idet vedkommende ikke kan anses for begunstiget i henhold til bestemmelserne i policen.
Ligningsrådet skal udtale
Spørgsmål 1-4 vedrører den situation, at det er ejeren af og låntageren i ejendommen, der dør. Det er således udelukkende denne situation, der er omfattet af den bindende forhåndsbesked.
Ad. spm. 1
Da dødsboet må anses som berettiget til forsikringssummen, berører det ikke dødsboets fradragsret, at udgifterne afholdes af forsikringssummen. Fradraget kan imidlertid først foretages på terminsydelsernes forfaldstidspunktet.
Dødsboet skal indtægtsføre en evt. forrentning af forsikringssummen.
Ad spm. 2
Idet det i øvrigt forudsættes, at der forholdes i overensstemmelse med boafgiftslovens regler evt. reglen i pesnionsbeskatningslovens § 56, stk. 2, i forbindelse med arveudlægsmodtagerens modtagelse af sin andel af forsikringssummen, kan det oplyses, at rentefradragsretten for arveudlægsmodtageren indtræder fra og med udlægstidspunktet for ejendommen.
Det kan ikke gives bindende forhåndsbesked vedrørende spørgsmål omfattet af boafgiftsloven, jf. forhåndsbeskedslovens § 1, stk. 2. Vejledende skal det derfor oplyses, at i den udstrækning afdøde har betalt forsikringspræmie, og boet herved opnår forsikringsdækning af restancer m.v. og dækning af terminsydelser i boperioden, skal boet indtægtsføre forsikringsdækningen. Udbetales restdækning til boet ved salg af ejendommen i boperioden, indtægtsføres denne og medregnes i boafgiftsgrundlaget. Følger restdækningen med ejendommen ved eventuel udlodning af ejendommen fra boet, er forsikringsdækningen boafgiftspligtig for udlodningsmodtageren, medmindre denne selv har betalt præmierne.
Ad. spm. 3
Idet der i øvrigt henvises til forudsætningen ovenfor under spm. 2, kan det oplyses, at det ikke påvirker arvingens fradragsret, at terminsydelserne betales af midler hidrørende fra en forsikringsordning.
Ad spm. 4
I den udstrækning, at der er tale om, at ejerens pligt til at betale terminsydelser bortfalder for en periode som følge af låntagers død, vil det ændre besvarelsen af de forudgående spørgsmål, idet der i så fald ikke forfalder nogen rente mv. Da de nærmere betingelser for X's »overtagelse« af forpligtelsen til at dække terminsydelserne i en periode ikke fremgår af anmodningen, afviser Ligningsrådet at give yderligere bindende forhåndsbesked, jf. lov om bindende forhåndsbesked § 3.
Det påvirker ikke et dødsbos eller en arveudlægsmodtagers fradragsret for rente af prioritetsgæld, at ydelserne i en periode er dækket af en terminsforsikring, der udbetales ved forsikringstagerens død. Fradragsretten vil imidlertid blive berørt, hvis realkreditinstituttet selv overtager forpligtelsen til at dække terminsydelserne i en periode.