Goodwill Overdragelse Udenlandsk datterselskab Afskrivningsret
Statutory Text (3 Articles)
Goodwill Overdragelse Udenlandsk datterselskab Afskrivningsret
Liningsrådet blev spurgt om følgende
Spørgsmål
1. Har A A/S afskrivningsret efter ligningslovens § 16 F, stk. 1 på goodwill, der erhverves fra et udenlandsk datterselskab, der ikke er sambeskattet her i landet, og vil afskrivningsgrundlaget skulle nedsættes efter ligningslovens § 16 F, stk. 4 ?
Svar
Selskabet kan afskrive på erhvervet goodwill fra det udenlandske datterselskab, men afskrivningsgrundlaget skal nedsættes med hele overdragerens anskaffelsessum vedrørende goodwill, idet ingen del af denne har kunnet gøres til genstand for afskrivning i Danmark.
Sagsfremstilling og begrundelse
A A/S påtænkte en omorganisering af selskabets virksomhed, hvorved der kunne blive tale om, at A A/S erhvervede goodwill fra et eller flere af selskabets udenlandske datterselskaber. Omorganiseringen kunne have form af, at et udenlandsk datterselskab likvideredes, således at aktiviteeten derefter blev drevet fra et fast driftssted i det pågældende land eller i form af, at A A/S erhvervede kundekreds, produktionsrettigheder, varelagre og omsætningsaktiver m.v. fra det pågældende selskab, hvis virksomhed derefter ville få form af »contract manufacturing«. I begge de nævnte tilfælde ville der efter udenlandske regler ske en afståelse af goodwill, og A A/S ville have erhvervet en sådan goodwill. Den pågældende goodwill ville være skattepligtig i udlandet efter lokale regler.
Ligningslovens § 16 F, stk. 4, indeholder en værnsregel ved overdragelse af goodwill mellem interesseforbundne parter. Denne regel finder også anvendelse på køb af goodwill fra en interesseforbunden part, der hverken er fuldt eller begrænset skattepligtig til Danmark og såleedes også på køb af goodwill fra et ikke sambeskattet udenlandsk datterselskab.
Indtil ændringen af lovbestemmelsen ved lov nr. 440 af 10. juni 1997 var værnsreglen formuleret således, at køberens afskrivningsgrundlag efter § 16 F, stk. 1, blev nedsat til et beløb svarende til overdragerens skattepligtige fortjeneste efter § 16 E. Denne formulering indebar, at erhververens afskrivningsgrundlag blev nedsat til 0 kr. i tilfælde, hvor overdrageren hverken var fuldt eller begrænset skattepligtig til Danmark, og der derfor ikke ved salget ville fremkomme nogen skattepligtig fortjeneste her i landet.
Med den nuværende formulering af § 16 F, stk. 4, der har fået virkning tilbage fra 18. juni 1993, går værnsreglen ud på, at erhververens afskrivningsgrundlag nedsættes med et beløb svarende til den ikke afskrivningsberettigede del af overdragerens anskaffelsessum.
Selskabets rerpæsentant fandt, at udtrykket »den ikke afskrivningsberettigede del af overdragerens anskaffelsessum« måtte forstås som den ikke afskrivningsberettigede del af overdragerens anskaffelsessum efter danske skatteregler, og fandt derfor, at nedsættelsen ved køb af goodwill fra et udenlandsk datterselskab udgjorde 0 kr., idet det udenlandske selskab ikke var skattepligtigt til Danmark, og der således ikke forelå nogen ikke afskrivningsberettiget saldo efter danske regler.
Den lokale skatteforvaltning havde samme opfattelse som selskabets repræsentant.
Den lokale told- og skatteregion kunne tiltræde revisionsfirmaets synspunkt om, at det skulle afgøres efter danske skatteregler, om der fandtes en ikke afskrivningsberettiget anskaffelsessum for goodwill hos den udenlandske overdrager, som bevirkede, at erhververens afskrivningsgrundlag skulle nedsættes.
Ordlyden af § 16 F, stk. 4, i sin nuværende formulering måtte dog efter regionens opfattelse føre til, at der skulle ske en sådan nedsættelse af erhververens afskrivningsgrundlag, hvis overdrageren tidligere havde erhvervet denne goodwill, og således havde haft en anskaffelsessum, der på grund af skattepligtsforholdene ikke havde været afskrivningsberetttiget i Danmark.
Derimod fandt regionen ikke, at bestemmelsens nuværende ordlyd kunne give hjemmel for, at erhververens afskrivningsgrundlag skulle nedsættes, hvis den udenlandske overdragers goodwill ikke var anskaffet, men oparbejdet.
Ligningsrådet udtalte, at når det af ligningslovens § 16 F, stk. 4, fremgår, at erhververens afskrivningsgrundlag skal nedsættes med et beløb svarende til den ikke afskrivningsberettigede del af overdragerens anskaffelsessum, må det i relation til erhvervelse af et udenlandsk datterselskabs goodwill have den konsekvens, at den danske erhververs afskrivningsgrundlag må reduceres med hele anskaffelsessummen, idet ingen del af overdragerens anskaffelsessum har kunnet afskrives efter danske regler, da overdrageren ikke har været skattepligtig til Danmark.
Fortolker man bestemmelsen som revisor har gjort, med det resultat, at hele anskaffelsessumen vil være afskrivningsberettiget, når man en retstilstand, hvor det vil være muligt for et dansk moderselskab at konvertere sin ikke-afskrivningsberettigede goodwill til afskrivningsberettiget goodwill ved først at sælge sin ikke afskrivningsberettigede goodwill til et udenlandsk datterselskab, for senere at generhverve den. Reduceres anskaffelsessummen i denne situation ikke med datterselskabets anskaffelsessum, vil det erhvervede moderselskab kunne afskrive anskaffelsessummen for den generhvervede goodwill, der før salget til datterselskabet ikke var afskrivningsberettiget.
En sådan retstilstand vil være i strid med hensigten i ligningslovens § 16 F, stk. 4, der er at hindre, at ikke-afskrivningsberettiget goodwill kan konverteres til afskrivningsberettiget goodwill.
Ingen
Et moderselskabs erhvervelse af goodwill fra et udenlandsk datterselskab ville medføre, at moderselskabets afskrivningsgrundlag i henhold til ligningslovens § 16F, stk. 4, skulle nedsættes med hele anskaffelsessumen for den fra det udenlandske datterselskab erhvervede goodwill