Legislator Case Law & Legislation
X19971855601 DK

Afståelse af helårsbolig efter 'sommerhusreglen' i ejendomsavancebeskatningslovens § 8

3 Articles / Provisions · Denmark
Open official source Machine-readable Markdown (.md)

Statutory Text (3 Articles)

Afgørelse 1997 18556 Valid

Afståelse af helårsbolig efter »sommerhusreglen« i ejendomsavancebeskatningslovens § 8

Spørgsmål

Vil et salg af et eenfamilieshus falde ind under reglerne i ejendomsavancebeskatningslovens § 8, således at et påtænkt salg kan ske skattefrit?

Svar

Nej. fortjeneste ved et eventuelt salg vil være omfattet af ejendomsavancebeskatningslovens § 1. Fortjenesten vil være kapitalindkomst, jf. personskattelovens § 4, stk. 1, nr. 16.

Sagsfremstilling og begrundelse

En skatteyder erhvervede den 1. april 1986 sin moders ejendom beliggende i Hobro. Erhvervelsen skete delvis ved gave fra moderen. I forbindelse med handlen fik moderen livsvarig brugsret til ejendommen. Denne brugsret blev udnyttet frem til den 10. april 1996, hvor moderen flyttede på plejehjem.

Siden den 10. april 1996 har ejeren af ejendommen anvendt den som feriebolig. anvendelsen frem til forespørgselsdatoen er opgjort således

Sommerferie 1996 2 uger Efterårsferie 1996 1 uge Juleferie 1996 2 uger Påske- og pinseferie 1997 1 uge Sommerferie mv. 1997 5 uger

Ejeren har således anvendt ejendommen som feriebolig i 11 uger i alt. Hertil kommer forlængede weekend-ophold.

Ejerens repræsentant har på forespørgsel oplyst, at der ikke er søgt om tilladelse til at anvende ejendommen som sommerbolig, samt at man ikke på noget tidspunkt har overvejet, om dette var nødvendigt. Hobro kommune har i november 1997 oplyst, at en sådan tilladelse ikke er nødvendig.

I indkomståret 1996 har ejendommens ejer selvangivet lejeværdi af egen bolig for perioden 11. april - 31. december 1996.

Det er oplyst, at ejendommen, der har et grundareal på 1.123 (m2), er registreret som helårsbeboelse med 1 lejlighed. Ejendommen påtænkes solgt, og ejeren ønsker i den forbindelse oplyst, om den opnåde fortjeneste er skattepligtig.

Fortjeneste ved afståelse af fast ejendom medregnes til den skattepligtige indkomst, jfr. ejendomsavancebeskatningslovens § 1. Avancen er kapitalindkomst, jfr. personskattelovens § 4, stk. 1, nr. 16.

Ejendomsavancebeskatningslovens § 8, stk. 1, indeholder regler om skattefrit salg af een- og tofamilieshuse mv. Bestemmelsen kan kun anvendes, hvis ejendommen har tjent som bolig for ejeren eller dennes husstand i en del af eller hele ejerperioden. Desuden stilles der krav til ejendommens grundareal mv.

Ejendomsavancebeskatningslovens § 8, stk. 2, indeholder tilsvarende en regel om skattefrit salg af sommerhusejendomme o. lign. Bestemmelsen kan kun anvendes, hvis ejeren eller dennes husstand har benyttet ejendommen til privat formål i en del af eller hele ejerperioden. Også her stilles der krav til ejendommens grundareal mv.

Birkerød kommune udtaler videre: »Fritagelsesbestemmelsen i ejendomsavancebeskatningslovens § 8, stk. 2, findes ej heller at kunne anvendes. Ejerens benyttelse af ejendommen til ferie- og weekendophold medfører ikke, at ejendommen får karakter af sommerhusejendom eller lignende. Det er herefter skatteafdelingens opfattelse, at en eventuel fortjeneste ved afståelse af ejendommen er skattepligtig i medfør af ejendomsavancebeskatningslovens § 1.

Told- og Skatteregion Helsingør udtaler, at regionen kan tiltræde Birkerød kommunes udtalelse. Regionen nævner i den forbindelse, at begrebet »husstand« i ejendomsavancebeskatningslovens § 8, stk. 1, fortolkes snævert. Ejerens moder er således ikke omfattet af ejerens husstand.

Ligningsrådet kan tiltræde de afgivne udtalelser. Rådet skal dog tilføje, at skattefrit salg af et helårshus som udgangspunkt kan ske i medfør af ejendomsavancebeskatningslovens § 8, stk. 1. Det er dog ikke udelukket, at et helårshus kan afstås skattefrit efter »sommerhusreglen« i ejendomsavancebeskatningslovens § 8, stk. 2, hvis det dokumenteres, at huset er købt som og anvendt som sommerbolig. Udfra det i sagen oplyste anses dette ikke for dokumenteret i denne sag.

Fortjeneste ved afståelse af omtalte ejendom vil herefter være skattepligtig i henhold til ejendomsavancebeskatningslovens § 1.

Afgørelse 1997 18556 Valid

Ligningsrådet har truffet afgørelse om, at en helårsbolig ikke kunne afstås skattefrit efter »sommerhusreglen« i ejendomsavancebeskatningslovens § 8 stk. 2

Need to analyze how this provision applies to your matter?

Cross-reference this statute against case law, commentaries, and related legislative provisions inside Legislator AI.

Open in Legislator →