Bindende forhåndsbesked. Salgsoption - Medarbejdere - Aktieavance - Statsskattelovens § 4 f (* 1)
Statutory Text (2 Articles)
Bindende forhåndsbesked. Salgsoption - Medarbejdere - Aktieavance - Statsskattelovens § 4 f (* 1)
Ligningsrådet blev anmodet om forhåndsbesked om følgende
Vil udnyttelse af en salgsoption som medarbejderne i selskabet H A/S har erhvervet i forbindelse med køb af aktier i selskabet, medføre beskatning af nogen del af salgssummen, såfremt aktierne sælges efter 3 års ejertid?
Sagens omstændigheder var følgende
I forbindelse med udvidelse af aktiekapitalen i H A/S havde bestyrelsen besluttet, at give medarbejderne mulighed for at tegne aktier i virksomheden.
Formålet var at sikre de ansatte indflydelse på virksomheden, samt at forøge interessen for at skabe et bedre økonomisk resultat i H A/S.
Aktierne blev tilbudt medarbejderne til kurs 105, som var udtryk for markedsværdien. Denne kurs var gældende for såvel medarbejdere som andre tegningsberettigede.
For at sikre medarbejderne mod tab ved senere afståelse af aktierne tilbød selskabets hovedaktionær medarbejderne at erhverve en salgsoption for 530 kr. pr. nom. 10.000 kr. aktier.
Salgsoptionen gav medarbejderne ret til at sælge aktierne til hovedaktionæren til kurs 160 efter 3 års besiddelsestid. Optionen kunne ikke overdrages til trediemand, men kunne til enhver tid tilbagesælges til hovedaktionæren til markedsværdi.
Det var oplyst, at præmien på 530 kr. pr. nom. 10.000 kr. aktier var fastlagt på grundlag af aktuarmæssige beregninger.
Medarbejdernes aktiekøb finansieredes gennem optagelse af banklån. Ifølge det oplyste, var det hensigten, at medarbejderne ved erhvervelsen af salgsoptionen blev holdt skadesløs for bankgæld + påløbne renter i 3-årsperioden.
Ligningsrådet svarende følgende
Medarbejderen vil ved udnyttelse af salgsoptionen til kurs 160 værre omfattet af aktieavancebeskatningsloven for så vidt angår den del af avancen, der kan opgøres på grundlag af aktiernes markedskurs på udnyttelsestidspunktet. For så vidt angår den gevinst, der fremkommer ved udnyttelse af salgsoptionen og som kan opgøres som forskellen mellem kurs 160 og aktiernes markedskurs med fradrag af optionspræmien, findes denne at være indkomstskattepligtig i medfør af statsskattelovens § 4 f.
Kommentar
Praksisændring.
Ligningsrådet har i ovennævnte tre afgørelser - H AFG 18482 19900612, H AFG 18483 19900612 og H AFG 18484 19900612 - vedtaget, at lønaccessorier i form af medarbejderes erhvervelse af konvertible obligationer fra det selskab, hvori de er ansat, skal indkomstbeskattes på erhvervelsestidspunktet, jf. statsskattelovens § 4. Der sker ikke i medfør af statsskattelovens § 4 en yderligere indkomstbeskatning af den eventuelle fortjenste, der konstateres, hvis obligationerne konverteres til aktier, der har en højere kursværdi end på erhvervelsestidspunktet, idet de konvertible obligationer fra erhvervelsestidspunktet, anses omfattet af aktieavancebeskatningslovens regler.
Afgørelserne er udtryk for en praksisændring, idet man tidligere beskattede lønaccessoriet på udnyttelsestidspunktet, jf. bindende forhåndsbesked i »skat« 1988, nr.6 s.355.
Ligningsrådet har ikke med de nævnte afgørelser konkret taget stilling til beskatningen, såfremt medarbejdere i et selskab erhverver tegningsrettigheder (warrants) til aktier i selskabet, men det er T & S opfattelse, at indkomstbeskatningen skal gennemføres efter de samme principper, som anvendes ved konvertible obligationer, der udstedes til medarbejderne.
Ligningerådet har ikke taget stilling til beskatningen af køberet til aktier.
Lønaccessorier i form af køberet til aktier vil formentlig som andre købsretter, som hovedregel først blive indkomstbeskattet på udnyttelsestidspunktet.
Ligningsrådet har vedtaget, at lønaccessorier i form af medarbejderes erhvervelse af konvertible obligationer fra det selskab, hvori de er ansat, skal indkomstbeskattes på erhvervelsestidspunktet. Se kommentar.