Legislator Case Law & Legislation
X19901804701 DK

Beskatning ved fusion af aktieselskaber (fusionsloven)

2 Articles / Provisions · Denmark
Open official source Machine-readable Markdown (.md)

Statutory Text (2 Articles)

Afgørelse 1990 18047 Valid

Beskatning ved fusion af aktieselskaber (fusionsloven)

Bindende forhåndsbesked.

Ligningsrådet blev anmodet om forhåndsbesked om følgende

Kan Ligningsrådet bekræfte, at en påtænkt skattefri fusion pr. 1. maj 1990 mellem A/S C og A/S A med sidstnævnte selskab som det fortsættende selskab vil være omfattet af de hidtidige regler i fusionslovens § 8, stk. 6, hvorefter underskud i de fusionerende selskaber fra tiden før fusionen kan modregnes i det fortsættende selskabs indkomstopgørelse i henhold til reglerne i ligningslovens § 15, såfremt selskaberne har været sambeskattet indtil fusionsdatoen og i de seneste 2 indkomstår forud herfor, jf. nedenstående sagsfremstilling?

Sagens omstændigheder var følgende

A/S A blev stiftet den 4. september 1986 og selskabet ejedes 100 pct. af A/S B. A/S A ejede samtlige aktier i A/S C og D. A/S A havde været sambeskattet med datterselskaberne for regnskabsårene 1. juli 1987 - 30. juni 1988 og 1. juli 1988 - 30. april 1989 og sambeskatningen ville blive opretholdt i regnskabsåret 1. maj 1989 - 30. april 1990. A/S A ejede samtlige aktier i A/S C den 14. januar 1987.

Med virkning fra 1. maj 1990 påtænktes det at foretage en skattefri fusion mellem A/S C og A/S A med sidstnævnte selskab som det fortsættende selskab. Ved lov nr. 144 af 25. marts 1987 blev § 8, stk. 6, i lov om beskatning ved fusion m.v. ændret. I § 2 i nævnte lov fremgår: »de hidtil gældende regler finder dog anvendelse ved fusion med et datterselskab, såfremt betingelserne i selskabsskattelovens § 31, stk. 1, 3. og 4. pkt. var opfyldt den 14. januar 1987«.

Det var herefter revisionsfirmaets opfattelse, at det ikke var en betingelse, at selskaberne var sambeskattet den 14. januar 1987, blot man opfyldte ejerbetingelsen i selskabsskattelovens § 31 den 14. januar 1987.

Den kommunale skattemyndighed havde udtalt, at inden fusionslovens § 8, stk. 6, blev ændret i 1987, var formuleringen som følger

»Stk. 6. Foreligger der ved fusionen i et af selskaberne underskud fra tidligere år, kan dette underskud uanset bestemmelsen i ligningslovens § 15 ikke bringes til fradrag ved det fortsættende selskabs indkomstopgørelse. Dette gælder dog ikke, når et moderselskab fusionerer med et datterselskab, hvormed det har været sambeskattet indtil fusionsdatoen og i de seneste 2 skatteår forud herfor«.

Med lov nr. 144 af 25. marts 1987, § 1, ændredes betingelserne i stk. 6, sidste pkt., bl.a. således, at kravet om sambeskatning nu skal være opfyldt »indtil fusionsdatoen og i de seneste 5 indkomstår forud herfor«.

Ændringslovens § 2 er sålydende

»Loven finder anvendelse på fusioner, der finder sted efter den 14. januar 1987. De hidtil gældende regler finder dog anvendelse på fusion med et datterselskab, såfremt betingelserne i selskabsskattelovens § 31, stk. 1, 3. og 4. pkt., var opfyldt den 14. januar 1987«.

Selskabsskattelovens § 31, stk. 1, 3. og 4. pkt. opstiller som krav for sambeskatning, at samtlige aktier i datterselskabet ejes af moderselskabet eller af et eller flere af de datterselskaber, der inddrages under sambeskatningen.

I ligningsvejledningen for selskaber SD 1.3, p. 124, anføres, at dette vil sige, at de ændrede regler ikke finder anvendelse på fusioner efter den 14. januar 1987, såfremt moderselskabet evt. sammen med andre af de datterselskaber, der inddrages under sambeskatningen, ejede samtlige aktier i datterselskabet den 14. januar 1987.

Ifølge Folketingets forhandlinger 1986/87, spalte 5947 ff, fremgår, at ændringsloven ikke skulle tillægges tilbagevirkende kraft, hvorfor bestemmelserne ikke skulle have virkning for selskaber, der havde disponeret i tillid til de dagældende regler.

Det var følgelig den kommunale skattemyndigheds indstilling, at bestemmelsen måtte forstås ordret, således at de hidtidige regler finder anvendelse ved den påtænkte fusion, idet ejerbetingelserne i selskabsskattelovens § 31 var opfyldt den 14. januar 1987 - naturligvis stadig under forudsætning af, at selskaberne har været sambeskattet indtil fusionsdatoen og de seneste 2 skatteår forud herfor.

Ligningsrådet tiltrådte den kommunale skattemyndigheds udtalelse. NOTER (* 1) Ofentliggjort i skat nr. 11, 1990

Afgørelse 1990 18047 Valid

Ved et aktieselskabs fusion med sit forudgående indkomstår sambeskattede datterselskab skulle de hidtidige regler om underskudsfremførsel finde anvendelse

Need to analyze how this provision applies to your matter?

Cross-reference this statute against case law, commentaries, and related legislative provisions inside Legislator AI.

Open in Legislator →