Anbringelse af kapitalpensionsmidler i udenlandsk valuta. Bindende forhåndsbesked (* 1)
Statutory Text (3 Articles)
Anbringelse af kapitalpensionsmidler i udenlandsk valuta. Bindende forhåndsbesked (* 1)
Udenlandsk valuta. Bindende forhåndsbesked.
Ligningsrådet blev anmodet om forhåndsbesked om følgende
1. Er det muligt at anbringe kapitalpensionsmidler i anden valuta end danske kroner?
2. Er der mulighed for at modregne evt. valutakurstab i renteafkastet på ordningen?
Spørgsmålet skal ses i relation til den af Skatteministeriet udsendte bekendtgørelse nr. 732 af 17. oktober 1986, hvor der i kapitel 3 angives særlige regler for hvorledes de opsparede midler i en rateopsparing eller en opsparing i pensionsøjemed kan anbringes.
Der er ikke i anbringelsesbekendtgørelsen taget direkte stilling til hvorvidt, det er muligt at anbringe midlerne i fremmed valuta, og det er derfor spørgsmålet, om fremmed valuta skal henføres til bekendtgørelsens §§ 12-14 om anbringelse i værdipapirer, som må anses for udtømmende, eller om man retligt bør opfatte fremmed valuta som et kontant indskud i lighed med indskud i danske kroner, jf. bekendtgørelsens § 11, stk. 1.
Det er Ligningsrådets opfattelse, at nævnte bekendtgørelse samt bestemmelserne i pensionsbeskatningsloven ikke er til hinder for at anbringelse af midler i fremmed valuta skal betragtes på samme måde som kontante indskud af danske kroner.
I sagens anledning havde Industriministeriet udtalt, at der ikke i valutabekendtgørelsen eller Industriministeriets lovgivning iøvrigt findes bestemmelser, der hindrer, at private kan indskyde opsparing i fremmed valuta i et dansk pengeinstitut.
Det vil således være muligt at anbringe alle de opsparede midler på en kapitalpension eller en rateopsparing i pensionsøjemed i udenlandsk valuta efter bekendtgørelsens § 11, stk. 1.
Det bemærkes, at det ikke gør nogen forskel, om der er tale om en arbejdsgiverordning eller en privattegnet ordning, ligesom det ikke gør nogen forskel, om der er tale om en ren indlånskonto eller en konto med tilknyttet værdipapirdepot.
For så vidt angår spørgsmålet om et evt. valutakurstab vil kunne fratrækkes i renteafkastet på ordningen, er det Ligningsrådets opfattelse, at disse spørgsmål alene har betydning for beregning af realrenteafgiften, hvorfor anmodning om en forhåndsbesked angående disse spørgsmål må afvises i medfør af lov om bindende forhåndsbesked § 1, stk. 2.
(* 1) Afgørelsen er offentliggjort i SKAT 1989/4 side 352.
Det vil være muligt at anbringe opsparede midler på en kapitalpension eller en rateopsparing i fusionsøjemed i udenlandsk valuta.
Spørgsmålet om et eventuelt valutakurstab kunne fratrækkes i renteafkastet på ordningen, blev afvist under henvisning til, at spørgsmålet alene havde betydning for beregningen af realrenteafgiften.