Legislator Case Law & Legislation
W19991069725 DK

Nyt fra Ankestyrelsen - vejledende udtalelser fra Ankestyrelsen - om foranstaltninger over for børn og unge - af fuldmægtig Dorte Enoksen og fuldmægtig Lone Sperup

2 Articles / Provisions · Denmark
Open official source Machine-readable Markdown (.md)

Statutory Text (2 Articles)

Endelig adm. afgørelse 1999 10697 Valid

Nyt fra Ankestyrelsen - vejledende udtalelser fra Ankestyrelsen - om foranstaltninger over for børn og unge - af fuldmægtig Dorte Enoksen og fuldmægtig Lone Sperup

Servicelovens § 40, stk. 2, nr. 4 - Om delt forældremyndighed

Spørgsmål: En mor med 2 børn, der ønsker at etablere døgnophold efter servicelovens § 40, stk. 2, nr. 4 for begge børn. Hun har alene forældremyndigheden over det ene barn, men deler forældremyndigheden over det andet barn med faderen.

Skal faderen give samtykke til, at moderen etablerer døgnophold for børnene ?

Svar: Da faderen har del i forældremyndigheden over det ene barn, skal han give samtykke til døgnopholdet vedrørende dette barn.

Servicelovens § 40, stk. 2, nr. 9 - Om hjælp til forældre ved børns og unges hjemgivelse

Spørgsmål: Et barn skal hjemgives efter anbringelse uden for hjemmet. Kommunen ønsker, at faderen er hjemme hos barnet i den første tid, 1-2 mdr., og vil gerne yde tabt arbejdsfortjeneste.

Er der hjemmel i § 40, stk. 2, nr. 9 ?

Svar: Der kan ikke ydes hjælp til løbende forsørgelsesudgifter efter § 40, stk. 2, nr. 9, men såfremt perioden for faderens fravær på forhånd er afgrænset til en bestemt, kort periode, og formålet udtrykkeligt er at fremskynde hjemgivelsen, kan der efter bestemmelsen ydes hjælp.

Servicelovens § 40, stk. 2 - Om økonomisk hjælp for at undgå anbringelse af børn og unge uden for hjemmet kan kræves tilbagebetalt?

Spørgsmål: Når der ydes hjælp til boligudgifter efter § 40, stk. 2, nr. 9, som udtrykkeligt er nævnt i vejledningen, kan der så fastsættes tilbagebetaling?

Svar: Hjælpen efter § 40, stk. 2, nr. 9 er ikke indtægtsbestemt, men formålsbestemt. Derfor kan der ved udbetaling af hjælp ikke fastsættes tilbagebetalingspligt.

Servicelovens § 46, stk. 2 - Kan hjælp til børn og unge forlænges ud over det 18. år?

Spørgsmål: Kan en hjælpeforanstaltning i form af familiebehandling efter servicelovens § 40, stk. 2, nr. 3 forlænges ud over det 18. år ?

Svar: En sådan hjælpeforanstaltning kan ikke forlænges ud over det 18. år. Kun de 3 hjælpeforanstaltninger, der er nævnt i servicelovens § 46, stk. 2 (personlig rådgiver, en fast kontaktperson eller døgnophold i en institution, plejefamilie eller andet egnet opholdssted) kan opretholdes, indtil den unge fylder 20 år.

Servicelovens § 48 - Om efterlysning af frivilligt anbragte børn og unge

Spørgsmål: En 3-årig pige er frivilligt anbragt uden for hjemmet. Moderen, der er narkoman, har hentet pigen, men moderen er ikke kommet tilbage til institutionen med hende.

Skal kommunen efterlyse hende ?

Svar: Kommunen skal vurdere, om barnet kan tåle at opholde sig hos moderen, eller om der er akut grundlag for en tvangsmæssig anbringelse. Pigen kan kun efterlyses af politiet, såfremt der træffes beslutning om en tvangsmæssig anbringelse efter servicelovens 42 (eller der træffes beslutning om tvangsmæssig undersøgelse efter lovens § 39, eller tvangsmæssig undersøgelse/behandling efter lovens § 44)

Need to analyze how this provision applies to your matter?

Cross-reference this statute against case law, commentaries, and related legislative provisions inside Legislator AI.

Open in Legislator →