Sambeskattet koncern, fusion
Statutory Text (2 Articles)
Sambeskattet koncern, fusion
Referencer: LV 1994 S.D.1.3 S.D.4 S.D.5.2 S.D.5.3, FUSION § 8, LL § 15
Ligningsrådet blev anmodet om svar på følgende
1. Kan selskaberne B A/S og C A/S, der begge er helejede datterselskaber af A Holding ApS, og som begge er sambeskattede med moderselskabet, fusionere ved anvendelse af fusionsskattelovens kap. 1, uden at dette bevirker ændringer af den ikraftværende sambeskatning?
2. Vil datterselskaber af de fusionerende selskaber uændret være omfattet af den hidtidige sambeskatning med det efter fusionen modtagende selskab, blandt andet således at sambeskatningsvilkår 2.4.1 ikke vil være til hinder for fremtidig overførsel datterselskaberne imellem samt mellem datterselskaberne og det modtagende selskab af underskud fra før fusionen?
3. Vil, i tilfælde af en skattefri fusion, reglen i fusionsskattelovens § 8, stk. 6, medføre bortfald af de fusionerende selskabers eventuelle skattemæssige underskud, såfremt det lægges til grund, at selskaberne forud for fusionen var sambeskattede?
4. Vil reglen i fusionsskattelovens § 8, stk. 6, medføre bortfald af eventuelle skattemæssige underskud hos datterselskaber af de fusionerende selskaber?
5. Kan Ligningsrådet i konsekvens af Rådets besvarelse af spørgsmål 1-4 bekræfte, at eventuelle skattemæssige underskud hos datterselskaber af de fusionerende selskaber hidrørende fra før fusionen vil kunne overføres til fradrag efter fusionen i overskud hos det modtagende selskab?
Sagens omstændigheder var følgende
A Holding ApS-koncernen omfatter p.t. moderselskabet A Holding ApS, dette selskabs helejede datterselskaber, herunder B A/S og C A/S, samt datterselskaber af C A/S.
Hele koncernen er p.t. sambeskattet.
Det planlægges at foretage en sammenlægning af aktiviteterne i B A/S og C A/S ved gennem førelse af en skattefri fusion, således at C A/S bliver det modtagende selskab.
Det forventes, at der for skatteåret 1994/95 vil være et skattemæssigt underskud i det modtagende selskab samt dette selskabs datterselskaber. Fusionen planlægges gennemført pr. 30. juni 1993.
Ligningsrådet udtalte
Ad spørgsmål 1
Fusionen medfører ændringer i visse af koncernselskabernes mulighed for at fremføre uudnyttede underskud fra før fusionen, jf. Ligningsrådets svar på spørgsmål 2-5.
Ad spørgsmål 2
Da det alene er det modtagende selskab, der har datterselskaber, lægges det til grund, at spørgsmålet vedrører disse datterselskabers sambeskatning indbyrdes samt med det modtagen de selskab, herunder disse datterselskabers mulighed for fremførsel af underskud fra før fusionen.
Det er Ligningsrådets opfattelse, at datterselskabernes sambeskatning med det modtagende selskab ikke ændres ved fusionen, idet fusionen sker inden for en allerede etableret sambeskatningsenhed. Der er således efter fusionen tale om, at den hidtidige sambeskatning fortsætter. Men fusionen berører datterselskabernes mulighed for underskudsfremførsel, idet datterselskabernes uudnyttede underskud fra før fusionen ikke kan fratrækkes i det modtagen de selskabs indkomst efter fusionen. Det modtagende selskab og de selskaber, det var sambeskattet med indtil fusionen, anses i denne henseende for en samlet enhed i relation til fusionsskattelovens § 8, stk. 6, 1. pkt.
Datterselskaberne kan imidlertid efter fusionen fremføre uudnyttede underskud fra før fusionen i selskabernes egen fremtidige indkomst og datterselskaberne imellem, idet det lægges til grund, at der ikke i henhold til ligningslovens § 15, stk. 5, om begrænsning af underskudsfremførsel er sket ændring af ejerkredsen i koncernens selskaber i forbindelse med fusionen.
Der henvises til Ligningsrådets bindende forhåndsbesked af 20. april 1993, TfS 1993, 323.
Ad spørgsmål 3
I henhold til fusionsskatteloves § 8, stk. 6, kan de fusionerende selskabers underskud fra før fusionen ikke efter fusionen bringes til fradrag ved det modtagende selskabs indkomstopgørelse. Dette gælder, uanset de fusionerende selskaber var sambeskattede indtil fusionen.
I øvrigt kan de fusionerende selskabers underskud fra før fusionen, i det omfang sambeskatningsreglerne tillader det, anvendes under sambeskatningen, jf. herved fusionsskattelovens § 8, stk. 6, sammenholdt med skd. 57.152.
Ad spørgsmål 4
Der henvises til Ligningsrådets svar på spørgsmål 2.
Ad spørgsmål 5
Nej, jf. Ligningsrådets svar på spørgsmål 1, 2 og 4.
A Holding Aps-koncernen påtænkte en sammenlægning af aktierne i datterselskaberne B A/S og C A/S ved gennemførelse af en skattefri fusion, således at C A/S blev det modtagende selskab. Ved fusionen forventedes der at være et skattemæssigt underskud i C A/S samt i selskabets datterselskab. Hele koncernen var sambeskattet inden den påtænkte fusion. Da fusionen skete indenfor en allerede etableret sambeskatningsenhed, fandtes den hidtidige sambeskatning mellem C A/S og selskabets datterselskaber at fortsætte efter fusionen. Men datterselskabernes uudnyttede underskud fra før fusionen kunne ikke fratrækkes i C A/S's indkomst efter fusionen.
C A/S og de selskaber, det var sambeskattet med indtil fusionen ansåsi den henseende for en samlet enhed i relation til fusionsskattelovens § 8, stk. 6, 1. pkt. Datterselskabernes uudnyttede underskud fra før fusionen kunne dog efter fusionen fremføres i selskabernes egen fremtidige indkomst og disse selskabers imellem. De fusionerende selskabers underskud fra før fusionen kunne ikke efter fusionen fradrages ved C A/S's indkomstopgørelse, men kunne anvendes under sambeskatningen, i det omfang sambeskatningsreglerne tillader det.