Fraflytning til Sverige, efterbeskatning
Statutory Text (2 Articles)
Fraflytning til Sverige, efterbeskatning
Ligningsrådet blev spurgt om følgende spørgsmål
1. Vil der kunne ske efterbeskatning af skatteyderen efter kildeskattelovens § 48 E, stk. 5, i forbindelse med fraflytning til Sverige med deraf følgende overgang til status som grænsegænger i forbindelse med indgåelse af en ny, tidsbegrænset ansættelseskontrakt med den nuværende danske arbejdsgiver?
2. Såfremt Ligningsrådet besvarer spørgsmål 1 benægtende, vil svaret da være det samme, om den efterfølgende forlængelse af ansættelsesforholdet ikke er tidsbegrænset?
Sagens omstændigheder var følgende
A, som er finsk statsborger, flyttede til Danmark den 1. september 1989 og er anset for fuld skattepligtig til landet fra denne dato. Ifølge ansættelseskontrakt med B Ltd. af 1. september 1989 blev A ansat som direktør for det danske datterselskab C A/S, og der aftaltes en ansættelsesperiode på 3 år, fra den 1. september 1989 til den 31. august 1992.
I overensstemmelse med bestemmelserne i lov nr. 489 af 24. juni 1992, § 5, blev A ved kontrakttillæg af 23. juli 1992 herefter omfattet af bestemmelserne om 30-pct.s-beskatning i kildeskattelovens § 48 E.
Det oplyses, at ansættelseskontrakten yderligere er forlænget i 12 måneder fra 1. september 1992, hvorfor A i overensstemmelse med kildeskattelovens § 48 E, stk. 7, fra den nævnte dato atter er beskattet efter de almindelige regler for indkomstbeskatning.
A påtænker at flytte til Sverige, men vil gerne have sin ansættelseskontrakt i Danmark forlænget. Efter fraflytning vil A ikke have nogen bolig til rådighed i Danmark, således at hans eneste tilknytningsforhold her til landet er hans ansættelsesforhold.
Ligningsrådet udtalte
Ad spørgsmål 1
Kommunen og told- og skatteregionen har udtalt, at med udløbet af den forlængede ansættelsesperiode har A opbrugt muligheden for yderligere anvendelse af de særlige bruttobeskatningsregler, og han skal, såfremt der ikke skal ske almindelig indkomstbeskatning (efterbeskatning) af tidligere 30-pct.s-beskattede beløb, ophøre med at være fuldt skattepligtig til Danmark inden for en måned efter udløbet af den forlængede kontrakt, jf. § 48 E, stk. 7, det vil sige senest den 30. september 1993.
Såfremt A fraflytter til Sverige, og det dokumenteres, at han fra dette tidspunkt betaler indkomstskat dertil som for derboende personer, og han ikke længere har nogen bopæl i Danmark, vil han ikke længere være fuldt skattepligtig til Danmark, jf. kildeskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1 og 2, men kan alene blive begrænset skattepligtig af lønnen i medfør af kildeskat telovens § 2, stk. 1, litra a, jf. kildeskattelovens § 43, stk. 1.
Denne beskatning kan dog kun gennemføres, såfremt Danmark har beskatningsretten ifølge den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst. I protokollen til den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst, afsnit VII, nr. 2, i relation til art. 15 er der fastsat regler om beskatning af grænsegængere mellem Danmark og Sverige.
Herefter vil Sverige have beskatningsretten under forudsætning af, at arbejdet vedvarer i en sammenhængende periode på mindst 6 måneder, at der er tale om et ansættelsesforhold, som er indgået i den hensigt at være A's hovedbeskæftigelse, samt at A som hovedregel mindst en gang om ugen opholder sig på sin faste bopæl i den stat, hvor han er hjemmehørende.
På baggrund af det oplyste vil A efter fraflytningen blive hjemmehørende i Sverige. For at A skal anses for at opholde sig på sin faste bopæl i Sverige, skal opholdet omfatte mindst 2 dage.
Anvendelse af reglerne om 30-pct.s-beskatning i kildeskattelovens § 48 E udelukker ikke, at A senere kan vende tilbage til Danmark og blive fuldt skattepligtig efter almindelige beskatningsregler, jf. Skatteministeriets cirkulære nr. 9 af 15. januar 1993, punkt 4 b.
Der ses ikke i bestemmelserne at være noget til hinder for efterfølgende indtræden af begrænset skattepligt.
Såfremt der indtræder begrænset skattepligt, er det uden betydning, at det sker umiddelbart efter ophør af fuld skattepligt. Betingelserne for opretholdelse af 30-pct.s-beskatningen er opfyldt, når den fulde skattepligt er ophørt.
En eventuel status som begrænset skattepligtig grænsegænger vil således ikke medføre efterbeskatning efter reglerne herom i kildeskattelovens § 48 E, stk. 7, jf. stk. 5.
Ligningsrådet kunne tiltræde de afgivne udtalelser.
Ad spørgsmål 2
Kommunen og told- og skatteregionen har udtalt, at der ikke kan stilles krav om tidsbegræns ning af en ansættelseskontrakt, der indgås for tiden efter, at den fulde skattepligt til Danmark er ophørt.
Kommunen har yderligere udtalt, at den ansættelseskontrakt, der udløber samtidig med den samlede periode på 36 måneder, hvor 30-pct.s-beskatning har fundet sted, kan forlænges op til 12 måneder i henhold til § 48 E, stk. 7.
Bestemmelsen forudsætter, at ansættelsesforholdet i Danmark uden retlige og skattemæssige konsekvenser lovligt kan ophøre inden udløbet af 12-måneders-perioden. Ansættelsesforholdet kan ikke fortsætte efter de 36 måneder uden aftalt tidsbegrænsning.
Manglende tidsbegrænsning inden for 12 måneder af en i henhold til § 48 E, stk. 7, forlænget kontrakt kan således medføre efterbeskatning i henhold til § 48 E, stk. 5.
Ligningsrådet kunne tilslutte sig kommunens og regionens udtalelser, idet rådet var enig i, at den nuværende kontrakt kunne afløses af en ny kontrakt uden tidsbegrænsning for tiden efter, at den fulde skattepligt til Danmark var ophørt, uden at det ville medføre efterbeskatning efter kildeskattelovens § 48, stk. 5.
Kommentar
Ved besvarelsen af anmodningen om bindende forhåndsbesked i sag 99-93-4065-36, som er offentliggjort ovenfor, tog Ligningsrådet ikke stilling til, om betingelserne for 30-pct.s-beskatning var opfyldt, idet dette spørgsmål henhører under den løbende ligning.
Fraflytning til Sverige og deraf følgende status som grænsegænger medførte ikke efterbeskatning efter kildeskattelovens § 48E, stk. 5, selvom der blev indgået en ny ansættelseskontrakt med den samme danske arbejdsgiver.