Fradragstidspunkt
Statutory Text (2 Articles)
Fradragstidspunkt
- Fradragstidspunkt for udgifter til plantning af læhegn
Landbrugets Rådgivningscenter spurgte, hvornår fradragstidspunktet indtræder, dvs. hvornår udgiften kan anses for afholdt, og der er givet en beskrivelse af, hvordan betalings- og plantningsforløbet normalt er.
Det fremgår heraf, at læplantningslavet i henhold til vedtægterne opkræver en acontobetaling for det antal planter, der forventes at skulle anvendes hos den pågældende landmand ved plantning af læhegn. Når der er sket forudbetaling, påbegyndes plantningen. Evt. foretages der rydning af tidligere læhegn. For nogle landmænd foretages plantningen om efteråret. For andre foretages plantningen om vinteren/foråret efter acontobetalingen. Efter første plantning foretages efterplantning og renholdelse i de følgende 3 år. Der udstedes en endelig faktura for den samlede udgift for læplantning året efter acontobetalingen.
Landbrugets Rådgivningscenter har herefter spurgt, hvordan udgifterne og tilskuddet til plantning af læhegn skal behandles, og i hvilket indkomstår udgiften skal fradrages og tilskuddet beskattes.
Spørgsmål
1. Skal udgiften fradrages i forhold til betalingstidspunktet, således at acontobetalingen fradrages f.eks. i 1991, og det skyldige beløb fratrækkes i 1992?
Skal tilskuddet deles tilsvarende?
2. Skal udgiften først fratrækkes, når der er udstedt endelig faktura, dvs. i 1992 og dermed efter de nye regler?
Modregnes tilskuddet tilsvarende i 1992?
3. Skal fradraget foretages individuelt for den enkelte landmand, afhængig af hvornår den faktiske plantning er foretaget? Er træerne plantet inden 31/12 1991, skal udgiften fratrækkes efter de gældende regler i 1991. Er plantningen foretaget i 1992, fratrækkes udgiften efter de nugældende regler, og tilskuddet modregnes i 1992.
4. Ovennævnte er under forudsætning af, at landmanden har kalenderårsregnskab. Har det nogen betydning, at landmanden har forskudt indkomstår f.eks. 1/6 1991 til 31/5 1992?
5. Skal der ved opgørelsen af fradraget tages hensyn til, at der betales for efterplantning og renholdelse i de følgende 3 år?
De stillede spørgsmål kan Styrelsen besvare således
Ad 1 og 2. Efter Styrelsens opfattelse er fradragstidspunktet det indkomstår, hvori beplantningen er afsluttet, og der er udstedt endelig faktura. I samme indkomstår medregnes tilskuddet ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst.
Ad 3. Ja, jf. ovenfor under 2. om fradragstidspunktet.
Ad 4. Jf. ovenfor under spørgsmål 1.
Ad 5. Efter Styrelsens opfattelse kan forudbetaling for efterplantning og renholdelse i 3 år, under hensyn til, at der er tale om en samlet kontrakt, og de pågældende udgifter ikke vil blive opgjort særskilt, og at det typisk vil dreje sig om mindre væsentlige udgifter, fradrages i det indkomstår, hvor plantningen er afsluttet, og der er udstedt endelig faktura, jf. ovenfor.
Landbrugets Rådgivningscenter stillede nogle spørgsmål vedrørende den skattemæssige behandling af udgifter til plantning af læhegn, jf. ligningslovens § 8 K, stk. 3.