Skattefri rejsegodtgørelse
Statutory Text (1 Articles)
Skattefri rejsegodtgørelse
- Skattefri rejsegodtgørelse ved udenlandsk arbejdsgiver
Ligningsrådet blev anmodet om bindende forhåndsbesked om følgende
Spørgsmål
1. Er lønmodtagere, der er skattepligtige til Danmark, berettiget til at modtage et skattefrit beløb på indtil 60 pct. af Ligningsrådets satser i henhold til reglen i ligningslovens § 9, stk. 7, når lønnen udbetales direkte af den udenlandske arbejdsgiver A til de danske lønmodtagere?
2. Er lønmodtagere, der er skattepligtige til Danmark, berettiget til at modtage et skattefrit beløb på indtil 60 pct. af Ligningsrådets satser i henhold til reglen i ligningslovens § 9, stk. 7, når lønnen udbetales af en A-skatteagent i Danmark på vegne af den udenlandske arbejdsgiver A til de danske lønmodtagere.
Svar
Ad 1.
Ja.
Ad 2.
Ja.
Sagens omstændigheder var følgende
Arbejdsgiver A er et udenlandsk selskab, der blandt andet afsætter kemiske produkter.
Selskabet driver et repræsentationskontor i Danmark, men har hverken datterselskaber eller filialer i Danmark.
Repræsentationskontoret har 3 ansatte salgsingeniører, der har til opgave at bearbejde hele det skandinaviske marked samt markederne i de baltiske lande, Polen og en del af Tyskland som led i selskabets salgsfremmende foranstaltninger.
Medarbejdernes arbejdsområde medfører, at der er betydelig rejseaktivitet i udlandet.
Det blev lagt til grund, at selskabet hverken er skattepligtig eller indeholdelsespligtig efter kildeskatteloven.
Ligningsrådet svarede
Såfremt arbejdsgiveren afholder lønmodtagerens udgifter ved rejse i udlandet efter regning, kan arbejdsgiveren efter ligningslovens § 9, stk. 7, udbetale et skattefrit beløb på indtil 60 pct. af Ligningsrådets satser for skattefri rejsegodtgørelse.
Lovbestemmelsen stiller ikke krav om, at arbejdsgiveren skal være skattepligtig eller indeholdelses pligtig efter kildeskatteloven.
Arbejdsgiver A kan derfor udbetale godtgørelse efter ligningslovens § 9, stk. 7, jf. reglerne i Told & Skat Cirkulære 1992-18.
Godtgørelsen skal beregnes på grundlag af fortæringssatsen for det land, hvortil rejsen går.
De ansatte skal over for de skattelignende myndigheder kunne dokumentere, at betingelserne for udbetaling af skattefri godtgørelse er opfyldt.