Endelig adm. afgørelse 1992 26277 Valid
Statutory Text (1 Articles)
ABL
- Aktieavancebeskatning,
- tab ved likvidation,
- ejertid
Ligningsrådet blev anmodet om bindende forhåndsbesked vedrørende følgende spørgsmål
Kan aktionær A ved en eventuel likvidation af selskabet F A-S fradrage et tab på aktierne i selskabet i særlig indkomst, og såfremt denne skulle blive negativ, i den almindelige indkomst efter lov om fortjeneste ved afståelse af aktier m.v. § 4, stk. 4?
Sagens omstændigheder var følgende
Aktionær A, dennes hustru og søn samt et af dem behersket anpartsselskab erhvervede den 5/1 1983 nom. 73.500 kr. aktier i selskabet F A/S til kurs 2000, i alt 1.470.000 kr. I løbet af 1983 og den 1/1 1990 overtog aktionær A selv hele aktieposten i selskabet F A/S, svarende til 24,5 pct.
Den 9/12 1991 erhvervede han yderligere 1 pct. af aktiekapitalen, nom. 3.000 kr., til kurs 800, i alt 24.000 kr.
Det var oplyst, at selskabet F A/S havde en egenkapital på ca. 2.200.000 kr.
Senere blev det den 22/1 1992 besluttet på generalforsamlingen i selskabet F A/S at likvidere dette. Anmeldelse herom var indgivet, hvorefter man forventede, at likvidationen ville være afsluttet ultimo 1992 eller primo 1993.
Aktionær A har i denne forbindelse oplyst, at han ikke har haft noget at gøre med holdingselskabet C, hos hvem begge ovennævnte aktiekøb er foretaget.
Den kommunale ligningsmyndighed udtalte, at kommunen fra den 9/12 1991 har opfattet aktionær A som omfattet af hovedaktionærreglerne.
Efter ligningsmyndighedens opfattelse bliver afståelse af den første aktiepost, nom. 73.500 kr., derved omfattet af aktieavancebeskatningslovens § 4, stk. 4, på grund af mere end 3 års ejertid. Den sidst erhvervede aktiepost på nom. 3.000 kr. behandles efter aktieavancebeskatningslovens § 2, stk. 1.
Ligningsrådet udtalte følgende
Ligningsrådet fandt, at aktionær A fra den 9/12 1991 måtte anses som hovedaktionær i henhold til aktieavancebeskatningslovens bestemmelser.
Ligningsrådet kunne således tiltræde, at et evt. tab i forbindelse med likvidationen af selskabet F A/S ville være omfattet af aktieavancebeskatningslovens § 4, stk. 4, for så vidt angår de aktier, som havde været ejet i mere end 3 år (nom. 73.500 kr.)
Den resterende aktiepost skulle behandles efter aktieavancebeskatningslovens § 2 (nom. 3.000 kr.).
Ligningsrådet tog ikke stilling til selve størrelsen af et evt. tab.