Hovedaktionærreglen
Statutory Text (1 Articles)
Hovedaktionærreglen
Ligningsrådet blev anmodet om bindende forhåndsbesked vedrørende følgende spørgsmål
Skal et selskabs ejerskab til 49 pct. af aktiekapitalen i et andet selskab medregnes ved vurderingen af, om en aktionær, der ejer 50 pct. af kapitalen, kan anses for værnsaktionær?
Sagens omstændigheder var følgende
K samt 4 øvrige aktionærer ejede hver direkte 9 pct. af kapitalen i et nyt selskab, en person ejede 6 pct., mens K og en anden anpartshaver indirekte ejede 49 pct. af kapitalen via et anpartsselskab, hvori de hver ejede 50 pct. af kapitalen.
K ønskede at få oplyst, om han kunne sælge sin ejerandel på 9 pct. af kapitalen uden at blive beskattet som værnsaktionær.
Den stedlige ligningsmyndighed havde udtalt, at et salg af K's 9 pct. af kapitalen skulle beskattes i henhold til aktieavancebeskatningslovens § 4, stk. 3, som værnsaktionær.
Ligningsrådet udtalte følgende
Ved afgørelse af, om en aktionær omfattes af hovedaktionærreglerne i aktieavancebeskatningslovens § 4, stk. 3, medregnes aktier, som tilhører selskaber m.v., hvori aktionæren og visse nærmere angivne familiemedlemmer på grund af aktiebesiddelse, vedtægtsbestemmelse, aftale eller fælles ledelse har bestemmende indflydelse.
I nærværende sag ejer to anpartshavere hver 50 pct. af kapitalen i anpartsselskabet. Ingen af anpartshaverne kan derfor foretage dispositioner i selskabet, uden at de begge er enige, og hver anpartshaver må derfor anses at have en bestemmende indflydelse i selskabet.
Ligningsrådet finder, at anpartsselskabets beholdning på 49 pct. af kapitalen i aktieselskabet skal medregnes ved bedømmelsen af hver anpartshavers aktiebesiddelse i det nye aktieselskab efter reglerne i aktieavancebeskatningslovens § 4, stk. 3.