Indskud på pensionsordning
Statutory Text (1 Articles)
Indskud på pensionsordning
- Engangsindskud på overgangsratepensionsordning
Ligningsrådet blev anmodet om bindende forhåndsbesked vedrørende følgende spørgsmål
a) Kan forsikrede i en forsikringsaftale vælge at indskyde et beløb svarende til f.eks. 3 års præmie på en overgangsratepensionsordning efter § 4 i lov nr. 148 af 19-3 1986 om ændring af lov om beskatningen af pensionsordninger m.v. for derefter at ophøre med præmiebetalingen, uden at der indtræder ugunstige skattemæssige konsekvenser?
b) Såfremt spørgsmålet besvares bekræftende bedes oplyst, om forsikrede, når et sådant indskud er foretaget, kan vælge at påbegynde indbetalingerne på et hvilket som helst tidligere tidspunkt end stipuleret i policen?
Sagens omstændigheder var følgende
Forsikringsselskabets kunde tegnede 1/1 1987 en rateforsikring i pensionsøjemed med en årlig præmie på 52.200 kr. i 10 år. Rateforsikringen kommer til udbetaling med rater over 10 år begyndende den 1/4 1997.
Kunden er født i 1930 og var derfor på tegningstidspunktet over 55 år. Det er oplyst, at forsikringen er tegnet i henhold til overgangsbestemmelsen § 4 i lov nr. 148 af 19/3 1986 om ændring af lov om beskatningen af pensionsordninger m.v.
Rateforsikringen er oprettet som en ordning i ansættelsesforhold. Kunden fratræder sin stilling i 1992 og ønsker at afløse den fremtidige præmiebetaling af et engangsindskud svarende til 3 års præmie eller 156.600 kr.
I den anledning blev foranstående spørgsmål stillet med anmodning om bindende forhåndsbesked, idet spørgeren i øvrigt henviste til tidligere afgiven bindende forhåndsbesked 340-452-282.
Med virkning fra indkomståret 1987 blev grænsen for, hvad der i alt i et indkomstår kan anvendes til kapitalforsikring og opsparing i pensionsøjemed, nedsat fra maksimalt 80.600 kr. i 1986 til 25.000 kr. (reguleret).
Er der vedrørende en kapitalforsikring i pensionsøjemed eller en opsparing i pensionsøjemed, der er oprettet før 1987, truffet aftale om indbetalinger, der overstiger beløbsgrænsen 25.000 kr. (reguleret), kan præmierne eller bidraget til ordningen efter overgangsbestemmelsen opdeles, således at præmier eller bidrag ud over den nævnte beløbsgrænse indsættes på en rateforsikring eller rateopsparing i pensionsøjemed.
Arbejdstagere, der i en kapitalpensionsaftale før 1987 har aftalt indbetaling af et bestemt beløb, kan således efter overgangsbestemmelsen aftale en årlig indbetaling til ratepension, der maksimalt må udgøre det aftalte kapitalpensionsbidrag med fradrag af 25.000 kr.
Er der aftalt indbetaling af en bestemt procentdel af lønindkomsten, kan indbetalingerne fortsætte med den aftalte procent af lønindkomsten til kapitalpension og ratepension, dog maksimalt 25.000 kr. (reguleret) til kapitalpension.
Der henvises i den forbindelse til Skattedepartementets cirkulære nr. 24 af 16/12 1986, kapital 12, punkt 120.
De årlige indbetalinger til en rateordning omfattet af overgangsbestemmelsen er således skattemæssigt begrænset til differencebeløbet mellem det oprindeligt aftalte bidrag til kapitalpension og det efterfølgende gennemførte maksimale bidrag til kapitalpension 25.000 kr.
Denne begrænsning gælder, hvad enten der er tale om en privat ordning eller en ordning i ansættelsesforhold.
Overgangsratepensionsordningen kan til gengæld oprettes efter det 55. år, ligesom differenceindbetalingen, hvad enten denne måtte få karakter af et engangsindskud eller en indbetaling til rateordningen under 10 år, ikke er undergivet reglerne om fordeling af fradragsretten i pensionsbeskatningslovens § 18, stk. 3-5, jf. § 4 i ovennævnte lovbestemmelse. Sidstnævnte har kun betydning for privat oprettede overgangsordninger.
Ligningsrådet udtalte følgende
Der vil efter Ligningsrådets opfattelse ikke kunne oprettes tillæg til overgangsratepensionsordninger.
I sagen 340-452-282 afgav Ligningsrådet bindende forhåndsbesked om, at et engangsindskud svarende til betalingerne i den stipulerede restindbetalingsperiode for den oprindelige ratepensionsaftale ikke er en forhøjelse/tillæg til den oprindelige aftale.
For så vidt angår den oprindeligt fastlagte fradragsprofil, kunne denne herefter fortsætte for private ordninger. Der bliver således ikke givet fuldt fradrag for engangsindskuddet i indbetalingsåret, ligesom der på den anden side heller ikke stilles krav om, at indskuddet skal fordeles over 10 år efter pensionsbeskatningslovens § 18, stk. 3-5.
For så vidt angår ratepensionsordninger i ansættelsesforhold, må bortseelsesretten i pensionsbeskatningslovens § 19 medføre, at engangsindskuddet kan 'fradrages' i indskudsåret.
I nærværende sag finder Ligningsrådet imidlertid, at overgangsbestemmelsen i § 4 i lov nr. 148 af 19/3 1986 er til hinder for, at der af det påtænkte indskud 156.600 kr. bortses fra (ordninger i ansættelsesforhold) eller fradrages (private ordninger) mere end svarende til det ovennævnte differencebeløb 52.200 kr.
Spørgsmål a) må herefter besvares med et nej, idet kunden ikke som forudsat i spørgsmålet får fradrag/bortseelsesret for engangsindskuddet.
Spørgsmål b) bortfalder herefter.