Fradrag for Kurstab
Statutory Text (1 Articles)
Fradrag for Kurstab
- Fradrag for Kurstab ved afståelse af indskudt lånekapital i et andet selskab
Ligningsrådet blev anmodet om bindende forhåndsbesked vedrørende følgende spørgsmål
Kan selskabet A A-S fradrage kurstab i den skattepligtige indkomst på indskud af ansvarlig lånekapital i selskabet B A/S?
Kurstabet opgøres som forskellen mellem anskaffelsessummen og salgssummen.
Sagens omstændigheder var følgende
A A/S påtænkte at afstå såvel aktier som ansvarlig lånekapital i selskabet B A/S, hvortil A A/S siden selskabets stiftelse for ca. 4 år siden løbende, senest i 1991 havde indskudt 2.061.000 kr. som ansvarlig lånekapital, idet renten skulle afhænge af selskabets overskud.
Der havde endvidere ligeledes været indskudt ansvarlig lånekapital fra de øvrige aktionærer.
Begge selskaber handlede efter det oplyste med dametøj.
Aktiekapitalen og stemmerne i B A/S var fordelt således
Selskabet C A/S
76.000 kr.
Aktionær D
76.000 kr.
Selskabet A A/S
76.000 kr.
Aktionær E
72.000 kr.
300.000 kr.
Bestyrelsen i selskabet B A/S bestod af direktør F (direktør i selskabet A A/S), bestyrelsesmedlem G, aktionær D, aktionær E og advokat H.
Aktiekapitalen i selskabet A A/S var ejet af direktør F og dennes børn, som således ikke var aktionærer i selskabet B A/S.
Det fremgik af det senest aflagte årsregnskab pr. 31/1 1991, at selskabet A A/S regnskabsmæssigt havde foretaget en kursnedskrivning på den indskudte ansvarlige lånekapital til kurs 50.
Det var gjort gældende, at selskabet A A/S ved den ovennævnte afståelse af den indskudte ansvarlige lånekapital ville kunne fradrage et evt. tab efter reglerne i kursgevinstloven.
Ifølge kursgevinstlovens § 2 skal selskaber ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst medregne gevinst og tab på fordringer.
Efter kursgevinstlovens § 6 B kan selskaber dog ikke fratrække tab på fordringer i koncernforbundne selskaber, dvs. selskaber, hvor samme aktionærkreds ved fordringens erhvervelse eller på noget senere tidspunkt direkte eller indirekte råder over mere end 50 pct. af stemmerne i hvert selskab.
Ligningsrådet udtalte følgende
Ligningsrådet fandt efter sagens oplysninger, at der ikke var tale om koncernforbundne selskaber i lovens forstand. Ligningsrådet kunne således tiltræde, at et evt. tab ved salg af den indskudte ansvarlige lånekapital vil være fradragsberettiget for selskabet A A/S.
Tabet kunne opgøres som forskellen mellem anskaffelsessummen og salgssummen, jf. kursgevinstlovens § 8.
Ligningsrådet bemærkede endvidere, at det efter overgangsbestemmelsen i lov nr. 394 af 6/6 1991 § 10, stk. 2, var muligt ved anvendelsen af kursgevinstlovens § 8, stk. 2, i stedet for anskaffelses summen for fordringer, at benytte værdien pr. 31/12 1990, eller ved forskudt indkomstår, værdien ved begyndelsen af indkomståret 1991.
Valget skulle træffes for samtlige fordringer under et.