Arbejdsskadeforsikring - anerkendelse - ryglidelse - morbus Scheuermann - discusdegeneration - pædagog i vuggestue. (* 1) (* 2)
Statutory Text (2 Articles)
Arbejdsskadeforsikring - anerkendelse - ryglidelse - morbus Scheuermann - discusdegeneration - pædagog i vuggestue. (* 1) (* 2)
REDEGØRELSE FOR SAGEN
For en pædagog P i en vuggestue indgav en speciallæge i september 1982 anmeldelse til sikringsstyrelsen om en ryglidelse (morbus Scheuermann), som formodedes at være opstået under P's arbejde som pædagog i en vuggestue igennem flere år. En væsentlig og daglig arbejdsfunktion havde været løft af spædbørn og arbejde med disse i foroverbøjet stilling.
P havde været henvist til undersøgelse på en arbejdsmedicinsk klinik. Klinikken havde udtalt, at P havde en rygskævhed samt discusdegeneration. P's gener kunne ikke anses for at være opstået i forbindelse med hendes arbejde i en vuggestue, men kunne derimod antages at være accentueret i forbindelse med sådant arbejde.
P havde endvidere været henvist til undersøgelse hos en speciallæge i fysiurgi, som bl.a. havde udtalt, at der ikke var tale om nogen egentlig arbejdsskade, men om en uheldig kombination af dårlige arbejdsstillinger og nedsat tålsomhed i de hvirvelmæssige konstruktioner lavt i brysthvirvelsøjlen.
I oktober 1983 traf sikringsstyrelsens afgørelse om, at den anmeldte lidelse ikke gav ret til ydelser efter arbejdsskadeforsikringsloven, da den ikke var omfattet af § 1 i sikringsstyrelsens dagældende bekendtgørelse af 17. december 1982 om fortegnelse over erhvervssygdomme.
I november 1983 anmodede P's faglige organisation sikringsstyrelsen om, at sagen måtte blive genoptaget og forelagt det i henhold til arbejdsskadeforsikringsloven § 11 nedsatte udvalg (erhvervssygdomsudvalget) med henblik på, om lidelsen kunne anerkendes efter arbejdsskadeforsikringslovens § 10, stk.3.
I forbindelse med genoptagelsen modtog sikringsstyrelsen en rapport fra arbejdstilsynet udarbejdet efter besigtigelse af samtlige vuggestuer i den kommune, hvor P havde været beskæftiget. Arbejdstilsynet havde bl.a. givet påbud om ændring af puslepladserne i institutionerne.
Erhvervssygdomsudvalget indstillede, at sikringsstyrelsens tidligere afvisning fastholdtes.
AFGØRELSEN, DER KLAGES OVER
Sikringsstyrelsen fastholdt, at P ikke havde ret til ydelser efter arbejdsskadeforsikringsloven. Sikringsstyrelsen lagde vægt på, at P havde haft varierende arbejde og ikke under arbejdet været udsat for overbelastning i lovens forstand.
KLAGEN TIL ANKESTYRELSEN
Sagen blev anket af P.
LOVGRUNDLAG
Arbejdsskadeforsikringsloven, § 10, stk. 3.
ANKESTYRELSENS AFGØRELSE
Efter oplysningerne om P's helbreds- og arbejdsmæssige forhold finder ankestyrelsen, at P's lidelse ikke kan anses for udelukkende eller i overvejende grad at være forårsaget af pågældendes arbejde som pædagog i en vuggestue.
Ankestyrelsen tiltræder således sikringsstyrelsens afgørelse.
2.
REDEGØRELSE FOR SAGEN
En pædagog P i en vuggestue indgav i september 1982 anmeldelse til sikringsstyrelsen om en ryglidelse (discusdegeneration), som angaves opstået i 1971 som følge af P's arbejde i foroverbøjet stilling samt løftearbejde.
Om P's helbredsmæssige forhold var det oplyst, at hun siden 1971 havde haft recidiverende lændesmerter. Hun havde senest været under behandling fra juli 1982, hvor hun havde fået lændesmerter i tilslutning til rengøringsarbejde.
Om P's uddannelses- og arbejdsmæssige forhold var det oplyst, at hun blev uddannet som børneforsorgspædagog i 1972 og siden havde arbejdet inden for faget . Fra 1979 havde P været ansat som pædagog i en vuggestue.
P havde overfor sikringsstyrelsen redegjort for dagsforløbet i den vuggestue, hvor hun arbejdede, samt de særligt belastende arbejdsstillinger.
I juni 1983 traf sikringsstyrelsen afgørelse om, at den anmeldte lidelse ikke gav ret til ydelser efter arbejdsskadeforsikringsloven, da den ikke var omfattet af § 1 i sikringsstyrelsens dagældende bekendtgørelse af 17. december 1982 om fortegnelse over erhvervssygdomme.
I juli 1983 anmodede P's faglige organisation sikringsstyrelsen om, at sagen måtte blive genoptaget og forelagt erhvervssygdomsudvalget med henblik på, om den anmeldte ryglidelse kunne henføres under arbejdsskadeforsikringslovens § 10, stk. 3.
Sikringsstyrelsen har modtaget kopi af indberetning til arbejdstilsynet samt arbejdstilsynets tilsynsrapport vedrørende besøg i vuggestuen.
sikringsstyrelsen har endvidere modtaget oplysninger fra en arbejdsmedicinsk klinik.
Erhvervssygdomsudvalget indstillede, at den tidligere meddelte afvisning fastholdtes under henvisning til, at lidelsen ikke kunne anerkendes efter arbejdsskadeforsikringsloven § 10, stk. 3, idet det efter de foreliggende oplysninger, herunder arbejdsbeskrivelsen, ikke kunne antages, at lidelsen udelukkende eller i overvejende grad var forårsaget af arbejdets særlige art.
AFGØRELSEN, DER KLAGES OVER
Sikringsstyrelsen har fastholdt den tidligere meddelte afvisning af P's ryglidelsen.
KLAGEN TIL ANKESTYRELSEN
P's faglige organisation anførte bl.a., at sammenhængen mellem P's lidelse og hendes arbejde som pædagog igennem 15 år måtte anses for at være belyst gennem udtalelsen fra arbejdsmedicinsk klinik, arbejdstilsynets rapport samt P's egen arbejdsbeskrivelse og hendes sygehistorie.
Om P's aktuelle forhold oplystes det, at P for tiden var sygemeldt på grund af ryglidelsen, og at hun atter havde gennemgået et antal fysiurgiske behandlinger uden varig effekt. P var blevet anbefalet at skifte erhverv.
LOVGRUNDLAG
Arbejdsskadeforsikringsloven, § 10, stk. 3.
ANKESTYRELSENS AFGØRELSE
Efter oplysningerne om P's arbejds- og helbredsmæssige forhold finder ankestyrelsen, at lidelsen ikke kan anses for udelukkende eller i overvejende grad at være forårsaget af P's arbejde som pædagog i en vuggestue.
Ankestyrelsen tiltræder således sikringsstyrelsens afgørelse.
Ankestyrelsen har behandlet spørgsmålet om anerkendelse efter arbejdsskadeforsikringslovens § 10, stk. 3, af ryglidelser (morbus Scheuermann og discusdegeneration) hos 2 pædagoger, der arbejdede i en vuggestue. Efter oplysningerne om de arbejdsmæssige og helbredsmæssige forhold fandt ankestyrelsen ikke, at de anmeldte lidelser kunne anses for udelukkende eller i overvejende grad af at være forårsaget af arbejdet som pædagog.