Legislator Case Law & Legislation
Sodba II Ips 76/97 ECLI:SI:VSRS:1998:II.IPS.76.97 AI generated

Insurance contract appeal dismissed; court upheld insurer's right to claim policy value after late premium payment and death claim.

Case Number Sodba II Ips 76/97
Court / Authority
Jurisdiction Slovenia (SI)
Decision Date
Outcome Dismissed

Legislator summary

AI generated

The Supreme Court of Slovenia dismissed the appellant's appeal against a lower court ruling that ordered the insurer to pay the policy value. The appellant argued the contract was void due to late premium payment, but the court found the insured had paid all premiums up to the date of death and had not formally declared the contract void before the claim arose. The court ruled that the insurer's obligation to pay was triggered by the death occurring within three months of the final premium payment, and the insurer's subsequent demand for the unpaid premiums was valid.

Legislator headnote

AI generated

Article 10 of the General Conditions for Life Insurance; Article 945 of the Obligations Act: When a life insurance policy is in force and a death claim occurs within three months of the last premium payment, the insurer must pay the sum assured and deduct unpaid premiums, even if the policyholder later demands termination.

Keywords

AI generated
life insurance contract late premium payment death claim entitlement contract termination insurer's right of recourse supreme court review obligations act

Cited Legislation

AI generated
Article 10 of the General Conditions for Life Insurance
Article 945 of the Obligations Act
Article 393 of the Code of Civil Procedure
Article 166 of the Code of Civil Procedure
Article 155 of the Code of Civil Procedure
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Revizija se zavrne kot neutemeljena.

Tožničina zahteva, da se ji povrnejo stroški odgovora na revizijo, se zavrne.

[JEDRO]

Revizijsko sodišče ugotavlja, da revidentka sicer pravilno poudarja v reviziji, da predstavljajo določila splošnih pogojev materialno pravo, vendar pa v razlogih svoje revizije povzema le prvi odstavek 10. člena in ne tudi ostalih, ki skupaj urejajo celoten splet možnih položajev. Tako revizija osredotoči svoja izvajanja na zatrjevano skleniteljevo zamudo, nastalo po januarju 1993, medtem ko sodišči nižjih stopenj utemeljujeta svojo odločitev z vsemi pravno relevantnimi okoliščinami, med katerimi sta ključni dve: da toženka do nastopa zavarovalnega primera ni podala izjave, da pogodbo razdira kot ji nalaga drugi odstavek 10. člena splošnih pogojev (ki jih je sama sprejela in ki jih zato drugače kot so zapisani ne more tolmačiti na škodo zavarovanca kot šibkejše stranke) in da je tožnica zavarovalno premijo poravnala 10.11.1993, kar pomeni, da ob nastopu zavarovalnega primera ni bila v zamudi. Toženka od prejema plačila (10.11.1993) do nastopa zavarovalnega primera (25.11.1993) ni storila ničesar, pač pa je sklenila sporočiti izjavo o razdrtju zavarovalne pogodbe šele po nastopu zavarovalnega primera. Sodna praksa pa se je že izrekla, da je zavarovalna pogodba obveznostna, ki se lahko molče podaljša ali obnovi, kadar stranka v zamudi izpolni svojo obveznost po preteku odrejenega časa, druga pa to sprejme kot izpolnitev pogodbe. Ob takem stanju revizijsko sodišče ocenjuje, da sta sodišči prve in druge stopnje ugotovljene dejanske okoliščine presodili v skladu s pravno podlago (to je določbami 10. člena že citiranih splošnih pogojev in posebno določilom 945. člena zakona o obligacijskih razmerjih).

[OBRAZLOŽITEV]

Sodišče prve stopnje je s sodbo ugodilo tožničinemu tožbenemu zahtevku in naložilo toženki, da ji mora plačati tolarsko protivrednost 4.240 DEM po tečaju Banke Slovenije na dan izplačila in stroške postopka prve stopnje.

Sodišče druge stopnje je toženkino pritožbo zoper sodbo sodišča prve stopnje zavrnilo kot neutemeljeno in navedeno sodbo potrdilo.

Zoper sodbo sodišča druge stopnje je toženka vložila revizijo iz revizijskega razloga zmotne uporabe materialnega prava ter predlagala, da naj se sodba spremeni tako, da se tožničin tožbeni zahtevek zavrne. Ker je bilo ugotovljeno, da sta tožnica in njen pokojni mož sklenila zavarovalno pogodbo življenjskega in nezgodnega zavarovanja z veljavnostjo od 1.1.1993 dalje za dobo 10 let in da sta plačala le enomesečno premijo, tožničin zahtevek ni utemeljen glede na določilo 10. člena splošnih pogojev, ki določajo, da velja, da je sklenitelj odstopil od pogodbe, če dospela premija ni plačana v treh mesecih, če pa ni plačana najmanj za 2 polni leti, preneha zavarovanje veljati, v nasprotnem primeru pa zavarovanje ostane v veljavi brez nadaljnjega plačevanja premije. Sklenitelj zavarovanja je v tem primeru plačal premijo le za januar 1993, nato pa ni nič plačal do 10.11.1993, ko je bil v zamudi za osem mesecev. Glede na taka določila sta sodišči druge in prve stopnje materialnopravo zmotno uporabili.

Tožnica v odgovoru na revizijo predlaga njeno zavrnitev, pri čemer opozarja, da sta bila sklenitelja zavarovanja tako tožnica kot njen mož, da je bila premija v celoti plačana 10.11.1993 in da je zavarovalni primer nastopil 25.11.1993 ter da po plačilu premije toženka ni mogla več odstopiti od pogodbe.

Državno tožilstvo Republike Slovenije se o vročeni reviziji ni izjavilo (tretji odstavek 390. člena zakona o pravdnem postopku, naprej ZPP).

Revizija ni utemeljena.

Tako med pravdo kot v revizijskem postopku je sporna le pravna presoja sicer nesporno ugotovljenih odločilnih okoliščin. Te so, da je tožničin mož, ki je umrl 25.11.1993, sklenil zavarovalno pogodbo za življenjsko zavarovanje (ki je vsebovalo tudi nezgodno) z veljavnostjo od 1.1.1993 do 1.1.2003, da je plačal premijo le za januar 1993, da ga je toženka s priporočenim pismom 3.8.1993 opomnila na zamudo in mu zapretila, da bo sicer zavarovanje razveljavila, da je tožnica 10.11.1993 plačala vse zapadle obroke vključno za november 1993 ter da je toženka 26.11.1993 to je en dan po nastopu zavarovalnega primera, sestavila dopis s sporočilom pokojniku, da mu bo denar vrnila. Na podlagi takih ugotovitev sta sodišči nižjih stopenj ocenili, da ima tožničin zahtevek za izplačilo zavarovalne vsote (ki je po višini nesporna in znaša tolarsko protivrednost 4.240 DEM) pravno podlago v 10. členu splošnih pogojev za življenjsko zavarovanje, posebno pa v njegovem tretjem odstavku, ki ga sodišče prve stopnje tudi navaja in ki se glasi: če zavarovalni primer nastane, preden so potekli trije meseci od plačila zadnje premije, je zavarovalnica dolžna izplačati zavarovalno vsoto, od nje pa odtegniti neplačane premije.

Revizijsko sodišče ugotavlja, da revidentka sicer pravilno poudarja v reviziji, da predstavljajo določila splošnih pogojev materialno pravo, vendar pa v razlogih svoje revizije povzema le prvi odstavek 10. člena in ne tudi ostalih, ki skupaj urejajo celoten splet možnih položajev. Tako revizija osredotoči svoja izvajanja na zatrjevano skleniteljevo zamudo, nastalo po januarju 1993, medtem ko sodišči nižjih stopenj utemeljujeta svojo odločitev z vsemi pravno relevantnimi okoliščinami, med katerimi sta ključni dve: da toženka do nastopa zavarovalnega primera ni podala izjave, da pogodbo razdira kot ji nalaga drugi odstavek 10. člena splošnih pogojev (ki jih je sama sprejela in ki jih zato drugače kot so zapisani ne more tolmačiti na škodo zavarovanca kot šibkejše stranke) in da je tožnica zavarovalno premijo poravnala 10.11.1993, kar pomeni, da ob nastopu zavarovalnega primera ni bila v zamudi. Toženka od prejema plačila (10.11.1993) do nastopa zavarovalnega primera (25.11.1993) ni storila ničesar, pač pa je sklenila sporočiti izjavo o razdrtju zavarovalne pogodbe šele po nastopu zavarovalnega primera. Sodna praksa pa se je že izrekla, da je zavarovalna pogodba obveznostna, ki se lahko molče podaljša ali obnovi, kadar stranka v zamudi izpolni svojo obveznost po preteku odrejenega časa, druga pa to sprejme kot izpolnitev pogodbe. Ob takem stanju revizijsko sodišče ocenjuje, da sta sodišči prve in druge stopnje ugotovljene dejanske okoliščine presodili v skladu s pravno podlago (to je določbami 10. člena že citiranih splošnih pogojev in posebno določilom 945. člena zakona o obligacijskih razmerjih). Pobijana odločitev je zato pravno pravilna. To pa pomeni, da ni podan revizijski razlog zmotne uporabe materialnega prava. V okviru uradoma naloženega preizkusa pobijane sodbe revizijsko sodišče ni ugotovilo v postopkih na nižjih stopnjah zagrešene bistvene kršitve določb pravdnega postopka iz 10. točke drugega odstavka 354. člena ZPP. Zato je moralo toženkino revizijo zavrniti kot neutemeljeno (393. člen ZPP).

Tožničin odgovor na revizijo vsebuje zgolj že med postopkom iznešene navedbe in stališča. Zato s tako vlogo nastali stroški ne predstavljajo v procesnem smislu potrebnih stroškov. Zato je revizijsko sodišče tožničino zahtevo za povrnitev stroškov odgovora na revizijo zavrnilo (prvi odstavek 166. in 155. člena ZPP).