Legislator Case Law & Legislation
VSL sklep I Cp 4663/2008 ECLI:SI:VSLJ:2009:I.CP.4663.2008 AI generated

Supreme Court reverses first instance judgment on insurance premium liability due to improper burden of proof application regarding intentional injury.

Case Number VSL sklep I Cp 4663/2008
Court / Authority
Jurisdiction Slovenia (SI)
Decision Date
Outcome Partially Allowed

Legislator summary

AI generated

The Supreme Court of Slovenia overturned the first-instance judgment dismissing the plaintiff's claim for insurance premiums against two insurance companies. The plaintiff argued the defendant failed to prove the injury was intentional, while the defendant contended the plaintiff's rapid signing of multiple policies and lack of forensic evidence indicated fraud. The court ruled that the burden of proving intentional injury lies with the insurer, not the plaintiff, and that the first instance incorrectly applied this principle, necessitating a retrial.

Legislator headnote

AI generated

921. člen OZ; 943. člen OZ; 944. člen OZ: The burden of proving the occurrence of an insurance event lies with the policyholder, whereas the insurer must prove that the event was caused intentionally or by fraud to avoid liability for insurance premiums.

Keywords

AI generated
burden of proof insurance premium intentional injury fraud in insurance retrial procedure obligations of insurer ZPP appeal

Cited Legislation

AI generated
921. člen Obligacijskega zakonika - OZ
922. člen Obligacijskega zakonika - OZ
943. člen Obligacijskega zakonika - OZ
944. člen Obligacijskega zakonika - OZ
338. člen Zakona o pravdnem postopku
350. člen Zakona o pravdnem postopku
355. člen Zakona o pravdnem postopku
11. točka 2. odstavka 339. člena Zakona o pravdnem postopku
3. odstavek 165. člen Zakona o pravdnem postopku

Cited Case Law

AI generated
Okrožno sodišče v Novem mestu, opr. št. P 548/2004
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Pritožbi se ugodi in se sodba sodišča prve stopnje razveljavi ter se zadeva vrne sodišču prve stopnje v novo sojenje.

[JEDRO]

Tožnik je tisti, ki mora dokazati, da je nastal zavarovalni primer. Zavarovalnica pa ni zavezana za nikakršne dajatve, če dokaže, da se je tožnik poškodoval namenoma ali s prevaro.

[OBRAZLOŽITEV]

Z izpodbijano sodbo je sodišče prve stopnje zavrnilo tožbeni zahtevek tožeče stranke, da ji je prvotožena stranka dolžna plačati zavarovalnino v višini 11.207,44 EUR z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 02.06.2004 ter da sta ji drugo in tretjetožena stranka dolžni plačati 16.761,56 EUR z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 02.06.2004. Tožeči stranki je naložilo tudi povračilo pravdnih stroškov prvotožene stranke v višini 491,65 EUR, tretjetoženi pa v višini 3.475,04 EUR.

Zoper navedeno sodbo se po svojem pooblaščencu iz vseh pritožbenih razlogov po 338. členu Zakona o pravdnem postopku (v nadaljevanju ZPP) pritožuje tožeča stranka. Opozarja, da je sodišče napačno uporabilo pravila o dokaznem bremenu, saj je glede trditve, da je tožnik namerno povzročil poškodbo, to na strani tožene stranke in ne na strani tožeče, kot je menilo sodišče. To je zapisalo, da tožnik ni uspel dokazati, da se je poškodoval nenamerno in da ni dokazal, da je do poškodbe prišlo na način, kot ga zatrjuje. Sodišče tudi ne bi smelo slediti izvedenskemu mnenju dr. A. B., ki je sam podvomil v zaključke svojega mnenja. Za popolno ugotovitev dejanskega stanja bi bilo potrebne tudi mnenje izvedenca lesarske stroke, saj tudi sodišče nima potrebnega znanja, da bi lahko ugotovilo okoliščine primera. Nasprotuje tudi zaključku sodišča, da je nenavadno, da se tožnik ni spomnil podrobnosti nesreče, če pa je na drugi strani zapisalo, da je preprosta in zelo sugestibilna osebnost. Sodišče se ni opredelilo do ugovorov tožeče stranke v zvezi z neobičajnimi okoliščinami sklepanja zavarovalnih pogodb in zatrjevanega odstopa od pogodbe s strani tožeče stranke. Opozarja še na načelo enakosti pred zakonom in odločitev sodbe Okrožnega sodišča v Novem mestu, opr. št. P 548/2004, kjer je ob enakih okoliščinah sodišče odločilo, da je tožnik upravičen do zavarovalnine, pa tudi na ustavitev kazenskega postopka zoper tožnika zaradi kaznivega dejanja goljufije. Predlaga spremembo izpodbijane sodbe, podrejeno njeno razveljavitev in priglaša stroške pritožbe.

Tožene stranke na vročeno pritožbo niso odgovorile.

Pritožba je utemeljena.

Tožnik od zavarovalnice A. d.d. in zavarovalnice S. d.d. (sedaj od njenih pravnih naslednikov) zahteva plačilo zavarovalnine (1), saj si je po lastnih navedbah 05.03.2004 pri sekanju drv poškodoval roko tako, da si je odsekal palec leve roke.

Toženki sta tožbenemu zahtevku nasprotovali, ker naj bi si tožnik roko poškodoval namenoma. V potrditev svojih navedb sta navedli številne okoliščine: večje število zavarovalnih pogodb, sklenjenih v nekaj dneh pred poškodbo tožnika, njegove slabe finančne razmere ob sklepanju takega števila pogodb, tožnikovo izbiro upravičenca za primer smrti, ki z njim ni bil sorodstveno povezan, tožnikovo neudeleževanje pri ugotavljanju okoliščin poškodbe in podobno.

Po izvedenem dokaznem postopku (tudi s pridobitvijo mnenja izvedenca medicinske stroke) je sodišče prve stopnje presodilo, da tožnik ni upravičen do zavarovalnine, saj ni dokazal, da je do njegove poškodbe prišlo nenamerno.

Takšen zaključek pa je materialnopravno zmoten. Določba 943. člena OZ zavarovalnici ob nastopu zavarovalnega primera nalaga izplačilo zavarovalnine. Zavarovalni primer je opredeljen kot dogodek, glede na katerega se sklene zavarovanje. Ta mora biti bodoč, negotov in neodvisen od izključne volje pogodbenikov. Ti pogoji se vežejo na čas sklenitve pogodbe, če niso izpolnjeni, pa je zavarovalna pogodba nična (922. člen OZ).

Tožnik je tisti, ki mora dokazati, da je nastal zavarovalni primer. Med pravdnimi strankami ni bilo sporno, da je 05.03.2004 tožnik utrpel poškodbo palca leve roke (giljotinsko amputacijo). Zavarovalni primer je tako nedvomno nastopil.

Zavarovalnica pa ni zavezana za nikakršne dajatve, če je zavarovanec, zavarovalec ali upravičenec zavarovalni primer povzročil namenoma ali s prevaro (944. člen OZ). Kot pravilno opozarja pritožba, je dokazno breme, da se je tožnik sam poškodoval, na strani tožene stranke.

Tako tudi očitek tožeči stranki, da je prepozno predlagala postavitev izvedenca lesarske stroke, ne more držati. Tožena stranka je tista, ki mora dokazati, da je tožnik zavarovalni primer povzročil namenoma, pri izbiri dokaznih sredstev pa ima proste roke, saj pravdni postopek ne predpisuje formalnih dokaznih pravil.

Ker je zaradi zmotne uporabe materialnega prava dejansko stanje ostalo nepopolno ugotovljeno, je pritožbeno sodišče pritožbi ugodilo in sodbo sodišča prve stopnje razveljavilo (355. člen ZPP).

Pri presoji kršitev, na katere pazi po uradni dolžnosti (350. člen ZPP) pa se je pritožbenemu sodišču postavilo vprašanje, ali je drugotoženka pravdna stranka (11. točka 2. odstavka 339. člena ZPP). Iz razlogov sodbe sicer smiselno izhaja, da naj bi bila ta pravna naslednica prvotno tožene zavarovalnice S., a se na vlogah toženk ne navaja, niti je pod tem imenom ni najti v sodnem registru.

V ponovljenem postopku bo moralo sodišče prve stopnje ob upoštevanju pravilnega izhodišča glede dokaznega bremena ugotoviti, ali je do poškodbe tožnika prišlo namerno ali s prevaro, in ponovno odločiti o njegovem tožbenem zahtevku, pri tem pa odpraviti tudi nejasnost glede obstoja in vloge drugotožene stranke.

Ker je pritožbeno sodišče sodbo sodišča prve stopnje razveljavilo, je odločitev o stroških pritožbenega postopka pridržalo za končno odločbo (3. odstavek 165. člena ZPP).

(1) Z zavarovalno pogodbo se zavarovalec zavezuje, da bo zavarovalnici plačal zavarovalno premijo ali prispevek, zavarovalnica pa se zavezuje, da bo, če se zgodi dogodek, ki pomeni zavarovalni primer, izplačala zavarovancu ali nekomu tretjemu zavarovalnino ali odškodnino ali storila kaj drugega (921. člen Obligacijskega zakonika - OZ).