Legislator Case Law & Legislation
Sodba II Ips 108/96 ECLI:SI:VSRS:1997:II.IPS.108.96 AI generated

Supreme Court dismisses appeal in car accident case where insurance policy covering the accident date was deemed void ab initio.

Case Number Sodba II Ips 108/96
Court / Authority
Jurisdiction Slovenia (SI)
Decision Date
Outcome Dismissed

Legislator summary

AI generated

The Supreme Court of Slovenia rejected the appellant's appeal against a lower court ruling that held the insurance company liable for a traffic accident. The lower courts found that the accident occurred on December 28, 1992, which fell within the coverage period of an insurance policy signed on February 10, 1993, despite the policy technically being void ab initio under Article 898 of the Obligations Act. The court ruled that the appellant failed to prove the lower courts erred in applying the law regarding the void contract or the procedural requirements for raising such an objection, as the factual findings supported the liability conclusion.

Legislator headnote

AI generated

Article 898 of the Obligations Act; Article 393 of the Code of Civil Procedure: A void insurance contract does not automatically exempt the insurer from liability if the lower courts correctly determined the accident occurred within the intended coverage period and the appellant failed to substantiate procedural violations or misapplication of law sufficient to overturn the judgment.

Keywords

AI generated
void ab initio contract insurance coverage period traffic accident liability appellant burden of proof civil procedure appeal

Cited Legislation

AI generated
Article 898 of the Obligations Act
Article 393 of the Code of Civil Procedure
Article 354, paragraph 10, item 2 of the Code of Civil Procedure
Article 390, paragraph 3 of the Code of Civil Procedure
Article 385, paragraph 3 of the Code of Civil Procedure
Article 173 and 174 of the Road Traffic Act
Article 93 and subsequent articles of the Law on the Fundamentals of the Property and Personal Insurance System
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Revizija se zavrne kot neutemeljena.

[JEDRO]

V obravnavanem primeru sta sodišči druge in prve stopnje ugotovili, da je prišlo do tožničine nezgode (škodnega dogodka) 29.12.1992 in da ta pada v zavarovalno obdobje - od 23.12.1992 do 23.12.1993 - ki je bilo predmet pogodbe o zavarovanju avtomobilske odgovornosti z dne 10.2.1993 (ki sta jo sklenili prva toženka in K. K.). Iz (posrednih) ugotovitev nižjih sodišč še izhaja, da druga toženka kot voznica ni bila skleniteljica zavarovalne pogodbe (ampak lastnica vozila).

Ugotovitvi nižjih sodišč, da je imel lastnik vozila zavarovano svojo avtomobilsko odgovornost pri prvi toženki v času (od 23.12.1992 do 23.12.1993), ko je vozilo tožnico poškodovalo (28.12.1992) in da tožnica ni bila soodgovorna za nezgodo, so utemeljevale zaključek, da je prva toženka odgovorna tožnici za škodo, ki jo je utrpela v prometni nezgodi (173. in 174. člen ZOR ter 93. in dr. členi zakona o temeljih sistema premoženjskega in osebnega zavarovanja - Uradni list bivše federacije št. 17/90) glede na to, da ni bilo ugotovljeno ničesar, kar bi izključevalo odgovornost revidentke po zavarovalni pogodbi.

[OBRAZLOŽITEV]

Sodišče prve stopnje je deloma ugodilo tožničinemu zahtevku ter odločilo, da sta toženi stranki nerazdelno odgovorni za škodo, ki je nastala tožnici v prometni nesreči 28.12.1992 in jima naložilo, da ji morata nerazdelno plačati 3.029.880,00 SIT odškodnine, od česar znaša odškodnina za nepremoženjsko škodo 3.000.000,00 SIT. V presežku je tožničin tožbeni zahtevek zavrnilo. Sodišče druge stopnje pa je z izpodijano sodbo zavrnilo kot neutemeljeni pritožbi obeh toženih strank in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje.

Zoper sodbo sodišča druge stopnje je vložila revizijo prva tožena stranka A. Z. d.d. K., ki je uveljavljala zmotno uporabo materialnega prava ter predlagala, da naj se pobijana sodba spremeni tako, da se glede nje tožbeni zahtevek zavrne. Nesporno je bilo ugotovljeno, da je bila med lastnikom osebnega vozila in prvotoženko sklenjena zavarovalna pogodba 10.2.1993 z veljavnostjo od 23.12.1992 do 23.12.1993 in da je do škodnega dogodka prišlo pred sklenitvijo zavarovalne pogodbe. Po členu 898 ZOR pa je taka pogodba nična že od nastanka naprej ter tak ugovor lahko uveljavlja nasproti vsakomur. Sicer pa iz obrazložitve pobijane sodbe ni mogoče zanesljivo zaključiti, kaj je temelj obveznosti, ali nična zavarovalna pogodba ali zavarovalna pogodba z zavarovalnico Triglav ali člen 99 zakona o temeljih sistema premoženjskega in osebnega zavarovanja.

Na vročeno revizijo tožeča stranka ni odgovorila, Državno tožilstvo Republike Slovenije pa se o vloženi reviziji ni izjavilo (3. odstavek 390. člena zakona o pravdnem postopku, naprej ZPP).

Revizija ni utemeljena.

Z revizijskim očitkom, češ da ni jasno, kaj je temelj obveznosti toženke po sodbi sodišča druge stopnje, revidentka vsebinsko uveljavlja bistveno kršitev določb pravdnega postopka iz 13. točke 2. odstavka 354. člena ZPP. Revizijsko sodišče ugotavlja, da navedena bistvena kršitev določb pravdnega postopka ni podana. Namreč sodišče prve stopnje je določno navedlo v razlogih sodbe, da temelji revidentkina obveznost na zavarovalni pogodbi. Iz razlogov sodbe sodišča druge stopnje pa izhaja, da je to sodišče sprejelo na prvi stopnji ugotovljeno dejansko stanje in pravno presojo ter zaključilo, da pritožba prve toženke glede temelja spora ni utemeljena (pri čemer njegovo dodatno pojasnjevanje, da utegne biti solidarno odgovorna tudi zavarovalnica Triglav, ne vnaša nejasnosti v odločitev ali pa v razloge odločitve). Revizijsko sodišče zato ugotavlja, da v postopku na drugi stopnji ni bila zagrešena bistvena kršitev določb pravdnega postopka iz 13. točke 2. odstavka 354. člena ZPP, prav tako pa ni ugotovilo uradoma upoštevne bistvene kršitve določb pravdnega postopka iz 10. točke 2. odstavka 354. člena ZPP (386. člen ZPP).

Po izvajanjih revizije je bilo materialno pravo zmotno uporabljeno, ker je bila zavarovalna pogodba z dne 10.2.1993, ki je bila sklenjena med lastnikom vozila in prvo toženo stranko za čas od 23.12.1992 do 23.12.1993, nična po določilu 898. člena zakona o obligacijskih razmerjih (naprej ZOR) od vsega začetka, prva toženka pa ima zato ugovore iz 25. člena zakona o temeljih sistema premoženjskega in osebnega zavarovanja proti vsakomur. Po presoji revizijskega sodišča taka izvajanja ne utemeljujejo očitka zmotne pravne presoje spora. Namreč predmet pravne presoje je lahko le v postopkih na nižjih stopnjah ugotovljeno dejansko stanje, ki se ugotavlja na podlagi celotnega dejanskega gradiva, ki ga prispevata obe pravdni stranki:

tožeča predvsem s tožbo, tožena pa z odgovorom na tožbo, obe mimo tega lahko še z izvajanji na narokih ali s posebnimi vlogami. V obravnavanem primeru sta sodišči druge in prve stopnje ugotovili, da je prišlo do tožničine nezgode (škodnega dogodka) 29.12.1992 in da ta pada v zavarovalno obdobje - od 23.12.1992 do 23.12.1993 - ki je bilo predmet pogodbe o zavarovanju avtomobilske odgovornosti z dne 10.2.1993 (ki sta jo sklenili prva toženka in K. K.). Iz (posrednih) ugotovitev nižjih sodišč še izhaja, da druga toženka kot voznica ni bila skleniteljica zavarovalne pogodbe (ampak lastnica vozila).

Ugotovitvi nižjih sodišč, da je imel lastnik vozila zavarovano svojo avtomobilsko odgovornost pri prvi toženki v času (od 23.12.1992 do 23.12.1993), ko je vozilo tožnico poškodovalo (28.12.1992) in da tožnica ni bila soodgovorna za nezgodo, so utemeljevale zaključek, da je prva toženka odgovorna tožnici za škodo, ki jo je utrpela v prometni nezgodi (173. in 174. člen ZOR ter 93. in dr. členi zakona o temeljih sistema premoženjskega in osebnega zavarovanja - Uradni list bivše federacije št. 17/90) glede na to, da ni bilo ugotovljeno ničesar, kar bi izključevalo odgovornost revidentke po zavarovalni pogodbi.

Določilo 898. člena ZOR, katerega zmotno uporabo očita revidentka, vsebuje tri odstavke. Prva toženka je očitno mislila na določilo 3. odstavka 898. člena ZOR, ki se glasi "če pa je bilo dogovorjeno, da bo z zavarovanjem zajet določen čas pred sklenitivijo pogodbe, je pogodba nična, če je bilo tedaj, ko je bila sklenjena, zainteresirani stranki znano, da je zavarovalni primer že nastal, oziroma, da je že prenehala možnost, da bi nastal". Toda za njegovo uporabo prva toženka med postopkom ni postavila ustreznih trditev (trditveno breme) in ne dokazov (dokazno breme). V sami reviziji pa revidentka tudi ni uveljavljala kakšnih bistvenih kršitev postopka na pritožbeni stopnji, ki bi omogočale poseg revizijskega sodišča v sodbo sodišča druge stopnje, medtem ko dejanskih ugotovitev v revizijskem postopku ni dopustno pobijati (tretji odstavek 385. člena ZPP).

Revizijsko sodišče po povedanem ugotavlja, da sodba sodišča druge stopnje nima napak, ki jih očita revizija prve toženke, samo revizijsko sodišče pa ni ugotovilo uradoma upoštevne bistvene kršitve določb pravdnega postopka iz 10. točke 2. odstavka 354. člena ZPP. Zato je neutemeljeno revizijo prve toženke moralo zavrniti (člen 393. ZPP).