Appeal dismissed; insurer's liability determined by prior final judgment's valuation findings.
Legislator summary
AI generatedThe appellate court dismissed the appeal against the first-instance judgment, upholding the insurer's liability determination based on a prior final lawsuit. The plaintiffs argued that the defendant failed to provide documentary proof of insurance limit exhaustion, yet the court ruled that the material legal question concerned only the existence of final awarded sums, not their voluntary payment status. Consequently, the court held that the first-instance court correctly relied on the established valuation from the concluded prior proceedings without requiring new expert testimony.
Legislator headnote
AI generatedčlen 7/1 ZPP; člen 353 ZPP: When a prior final judgment has already determined the exhaustion of an insurance limit, the current court may rely on those established factual findings without requiring the opposing party to prove voluntary payment of the sums.
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedCited Case Law
AI generatedRelated Decisions
AI generatedFull text
Pritožba se zavrne in se v izpodbijanem delu (2. točka izreka sodbe)
potrdi sodba sodišča prve stopnje.
Vsaka stranka nosi svoje stroške pritožbenega postopka.
[JEDRO]
Sodišče prve stopnje je svoje ugotovitve o izčrpanosti zavarovalne
vsote oprlo na dejanske ugotovitve, povzete iz podatkov spisa
pravnomočno zaključene pravdne zadeve. Na te dejanske ugotovitve o
valorizaciji zavarovalne vsote v navedenem postopku, se je v skladu z
dokaznim bremenom sklicevala drugotožena stranka. Ker tožeča stranka
temu sodno opravljenemu izračunu (opravljen na podlagi izračuna v
navedeni pravdni zadevi postavljenega izvedenca) substancirano ni
ugovarjala in nadalje tudi ni plačala naloženega predujma za
izvedenca finančne stroke, ki naj bi napravil nov izračun, svoje
pavšalne trditvene podlage ni mogla uveljaviti (člen 7/1 ZPP). Zaradi
takšne nezadostne procesne aktivnosti tožeče stranke pa ni nastala
nobena dodatna dokazna dolžnost drugotožene stranke, za katero se
zavzemata tožnika v pritožbi (predlaganje izvedenca finančne stroke).
Tej je bilo glede na pavšalno ugovarjanje tožnikov že izdelani oceni
izčrpanosti zavarovalne vsote ugodeno s sklicevanjem na ugotovitve v
navedeni pravnomočno končani pravdi.
Pravno pomembno je namreč ali je bila zavarovalna vsota izčrpana
glede na pravnomočno prisojene zneske in torej ne tudi ali so bili ti
pravnomočno prisojeni zneski že prostovoljno plačani.
[OBRAZLOŽITEV]
Z izpodbijano sodbo je sodišče prve stopnje zavrnilo tožbeni zahtevek
zoper drugotoženo stranko, s katerim je prvotožnik zahteval plačilo
zneska 1.096,18 SIT z zakonitimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od
zneska 252,15 SIT od 22.8.1988 dalje do plačila, od zneska 18,00 SIT
od 21.8.1988 dalje do plačila, od zneska 30,00 SIT od 26.9.1988 dalje
do plačila in od zneska 778,00 SIT od 12.12.1988 dalje do plačila,
ter zavrnilo tudi tožbeni zahtevek zoper drugotoženo stranko, s
katerim je drugotožnik zahteval plačilo zneska 3.000.000,00 SIT s pp.
Obema tožnikoma je še naložilo, da plačata drugotoženi stranki
pravdne stroške v znesku 932.864,00 SIT z zakonskimi zamudnimi
obrestmi od izdaje prvostopne sodbe dalje, to je od 19.3.2004 do
plačila, vse v roku 15 dni.
Proti navedeni sodbi vlagata pravočasno pritožbo tožnika.
Uveljavljata vse pritožbene razloge. Predlagata, naj se pritožbi
ugodi in sodba v izpodbijanem delu razveljavi in zadevo vrne v
ponovno sojenje in odločitev sodišču prve stopnje. Poudarja, da
tožena stranka ni za svoje trditve o izčrpanosti zavarovalne vsote
ponudila nobenih dokazov. Sodišče prve stopnje je napačno zaključilo,
da je dokazno breme dokazovanja izčrpanosti zavarovalne vsote na
strani tožečih strank. Drugotožena stranka pa je predložila v spis le
lastni izračun, ki ga tožeča stranka ni sprejela. Morala pa bi z
ustreznimi listinami, izplačili in podobno, in tudi izvedencem
finančne stroke, če bi bilo potrebno, dokazati izčrpanost zavarovalne
vsote. Tožeča stranka je najprej predlagala izvedenca finančne
stroke, ki bi opravil izračun zavarovalne vsote, vendar je naknadno
ugotovila, da je drugotožena stranka v spis predložila le lastni
izračun, katerega tožeča stranka ni sprejela in bi bilo zato na
toženi stranki, da dokaže izčrpanost zavarovalne vsote z ustreznimi
dokazi in ne zgolj s trditvami. Sodišče je napačno ravnalo, ko je o
izčrpanosti zavarovalne vsote odločilo zgolj na podlagi obrazložitve
sodbe, ki se je vodila pod opr. štev. P 6/95. Pravnomočen postane le
izrek sodbe in ne tudi njena obrazložitev. Torej bi morala
drugotožena stranka poskrbeti, da bi tudi v tem postopku dokazala
izčrpanost zavarovalne vsote in bi morala predložiti vsa izplačila,
ki so bila poravnana iz zavarovalne vsote in kdaj ter bi morala biti
tudi opravljena valorizacija. Dejansko stanje je zmotno in nepopolno
ugotovljeno, razen tega pa obstajajo tudi razhajanja med
obrazložitvijo sodbe in listinami, oziroma dokazi, ki se
nahajajo v spisu.
Drugotožena stranka je odgovorila na pritožbo. Predlaga njeno
zavrnitev in potrditev izpodbijane sodbe.
Pritožba ni utemeljena.
Sodišče prve stopnje je svoje ugotovitve o izčrpanosti zavarovalne
vsote oprlo na dejanske ugotovitve, povzete iz podatkov spisa
pravnomočno zaključene pravdne zadeve opr. štev. P 94/97 Okrožnega
sodišča v Krškem, v kateri je bilo ugotovljeno, da je znašala
valorizirana zavarovalna vsota na dan izdaje zadnje sodbe sodišča
prve stopnje - dne 18.9.1997 - 2.866.189,00 SIT (na dan izdelave prve
revalorizacije postavljene izvedenke Zavarovalnice Triglav - dne
31.12.1995 pa 2.743.483,40 SIT), pri čemer je bila ta zavarovalna
vsota že tedaj izčrpana upoštevaje prisojena zneska odškodnine v
višini 1.031.524,00 SIT in 1.834.665,00 SIT. Na te dejanske
ugotovitve oziroma ustrezen dokaz o valorizaciji zavarovalne vsote v
navedenem postopku, se je v skladu z dokaznim bremenom sklicevala
drugotožena stranka. Ker tožeča stranka temu sodno opravljenemu
izračunu (opravljen na podlagi izračuna v navedeni pravdni zadevi
postavljenega izvedenca) substancirano ni ugovarjala in nadalje tudi
ni plačala naloženega predujma za izvedenca finančne stroke, ki naj
bi napravil nov izračun, svoje pavšalne trditvene podlage ni mogla
uveljaviti (člen 7/1 ZPP). Zaradi takšne nezadostne procesne
aktivnosti tožeče stranke pa ni nastala nobena dodatna dokazna
dolžnost drugotožene stranke, za katero se zavzemata tožnika v
pritožbi (predlaganje izvedenca finančne stroke). Tej je bilo glede
na pavšalno ugovarjanje tožnikov že izdelani oceni izčrpanosti
zavarovalne vsote ugodeno s sklicevanjem na ugotovitve v navedeni
pravnomočno končani pravdi.
Izračun valorizacije zavarovalne vsote je bil tudi materialnopravno
pravilno opravljen - v skladu z ustaljeno sodno prakso. Upoštevan je
datum škodnega dogodka ter datum izdaje sodbe ter višina limita
veljavnega v času škodnega dogodka, ki se je pripetil pred
osamosvojitvijo RS Slovenije, zaradi česar je lahko sodišče prve
stopnje uporabilo še Odlok ZIS - primerjaj na primer sklep in sodbi
VS RS: opr. štev. II Ips 55/2002, II Ips 167/2002 in II Ips 335/97,
objavljene v bazi SOVS).
Pritožnika se tudi neutemeljeno sklicujeta na to, da bi morala
drugotožena stranka za svoje trditve o plačilih predložiti ustrezne
listinske dokaze. To dejstvo, ki ga sicer res drugotožena stranka
prepozno dokazno izkazuje - šele v odgovoru na pritožbo, namreč ni
pravno odločilno. Pravno pomembno je namreč ali je bila zavarovalna
vsota izčrpana glede na pravnomočno prisojene zneske in torej ne tudi
ali so bili ti pravnomočno prisojeni zneski že prostovoljno plačani.
Pri tem pritožbeno sodišče pripominja, da tudi valorizacija
zavarovalne vsote, obračunana na dan izdaje izpodbijane sodbe, ne bi
mogla prinesti drugačnega rezultata - v korist tožnikov. Istočasno z
valorizacijo zavarovalne vsote na dan sodbe izdane v tem postopku, bi
bilo namreč potrebno z enakim merilom oziroma z uporabo enake metode
valorizirati tudi pravnomočno prisojena zneska, kar bi v relacijskem
smislu (primerjava na novo valoriziranih prisojenih zneskov z na novo
valorizirano zavarovalno vsoto) dalo povsem enak rezultat, kot izhaja
iz omenjene pravnomočno zaključene pravde.
Izpodbijana sodba je torej v dejanskem pogledu in materialnopravno
pravilna. Pritožnica sicer uveljavlja tudi pritožbeni razlog
bistvenih kršitev določb pravdnega postopka, ker naj sodba ne bi
imela razlogov o odločilnih dejstev. Ob povedanem pa takšna kršitev
iz razlogov izpodbijanega dela sodbe ne izhaja. Tudi ni nobenega
nasprotja med listinami in povzetki listin v izpodbijani sodbi,
zaradi česar prav tako ne obstoji nadalje očitana bistvena kršitev
določb pravdnega postopka iz 14. točke 2. odstavka 339. člena ZPP.
Pritožbeno sodišče tudi ni našlo nobenih drugih kršitev, na katere
mora paziti po uradni dolžnosti. Zato je zavrnilo pritožbo ter
potrdilo sodbo sodišča prve stopnje (člen 353 ZPP).
Izrek o stroških pritožbenega postopka temelji na določbi 1. odstavka
165. člena ZPP. Tožeča stranka s pritožbo ni uspela, zato mora nositi
stroške neuspešne pritožbe. Odgovor na pritožbo, ki ga je vložila
drugotožena stranka, pa po oceni pritožbenega sodišča k odločitvi
pritožbenega sodišča ni pripomogel in zato teh stroškov ni mogoče
šteti za potrebne in mora torej tudi drugotožena stranka sama nositi
svoje stroške pritožbenega postopka (člen 155 ZPP).